Інструктивна картка дистанційного навчання з біології. Репродуктивна поведінка тварин (пошук партнерів, батьківська поведінка та турбота про потомство)

Про матеріал
Мета: сформувати знання про репродуктивну поведінку тварин та її прояви; розвивати вміння визначати форму поведінки, розвивати вміння самостійно працювати з інформацією.
Перегляд файлу

7-б клас. 08 квітня 2020 рік, 7-а клас. 09 квітня 2020 рік

Підручник:

Соболь В.І. Біологія : підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл. / Валерій Соболь. – Камянець-Подільський : Абетка, 2015. – 288 с. : іл.

Інструктивна карта дистанційного уроку

(За можливістю та бажанням можна роздрукувати й працювати безпосередньо на картці. У такому випадку всі інструктивні картки прикріпити до робочого зошита).

Тема уроку: Репродуктивна поведінка тварин (пошук партнерів, батьківська поведінка та турбота про потомство)

Мета: сформувати знання про репродуктивну поведінку тварин та її прояви; розвивати вміння визначати форму поведінки, розвивати вміння самостійно працювати з інформацією.

Для початку роботи з інструктивною карткою до уроку треба повторити таблицю 1 інструктивної картки учням 7-б класу за 19 березня 2020 рік, 7-а класу за 20 березня 2020 рік, опрацювати § 53, стор. 227-229.

  1. Записати визначення основних понять з теми:

 

Репродуктивна поведінка – дії, спрямовані на відтворення собі подібних організмів, зокрема пошук статевого партнера, статевий процес, народження потомства та турботу про нього.

 

  1. Опрацювати таблицю 1. «Основні прояви репродуктивної поведінки»

 

Таблиця 1. Основні прояви репродуктивної поведінки

 

Форма поведінки

Значення

1

Сезонність

Поведінка, що пов’язана з розмноженням у певну пору року, що спричинюється сприятливими кліматичними умовами середовища або достатньою кількістю їжі

2

Залицяння

Форма поведінки, що спрямована на вибір самкою того самця, гени якого найкращі. Крім цього, залицяння дозволяє самцю та самці узгоджувати свої дії під час парування

3

Парування

Утворення пар організмів протилежної статі для народження та вигодовування потомства. Є види, які формують пари тільки на період розмноження, а є  такі, що на все життя

4

Турбота про потомство

Поведінка тварин, спрямована на вигодовування, догляд і захист потомства

 

Моногамні сім’ї – групи тварин, які утворюють шлюбні пари з двох організмів протилежної статі.

Полігамні сім’ї – групи тварин, у яких один самець може мати кілька самок і навпаки, одна самка може мати кілька самців.

 

  1. З додаткових джерел знайти інформацію щодо шлюбного періоду (залицяння, зміна кольору, подача спеціальних звуків чи сигналів, шлюбні танці, заготовлення «подарунків» тощо) у птахів або ссавців (на вибір), опрацювати її і коротко записати у вигляді тез.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Домашнє завдання:

  1. Опрацювати інструктивну картку до уроку.
  2. Завдання зворотнього зв’язку: надіслати фото або скрін заповненої таблиці 2. Спілкуємося в вайбері (0666054557) або через електронну адресу: ekotkalo7@gmail.com
  3. Обов’язкове завдання до виконання: дотримуватися основних заходів профілактики поширення хвороби, берегти себе та своїх рідних! Не хворіти!

 

docx
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
989
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку