Інтегроване заняття для дітей молодшої групи «Овочі. Приготування української національної страви-картопляного салату із зеленою цибулею»

Про матеріал
Інтегроване заняття для дітей молодшої групи з національно-патріотичного виховання, ознайомлення з природою, розвитку мовлення Тема: «Овочі. Приготування української національної страви-картопляного салату із зеленою цибулею»
Перегляд файлу

Інтегроване заняття для дітей молодшої групи з національно-патріотичного виховання,

ознайомлення з природою, розвитку мовлення

Тема: «Овочі. Приготування української національної страви-картопляного салату із зеленою цибулею»

              

                                  Розробила вихователь ЗДО №10    

                    «Золота рибка»

Солосенко Т.М.

 

Мета: закріпити уявлення дітей про овочі. Удосконалювати знання про кольори і геометричні фігури, вчити співвідносити овоч з фігурою. Продовжувати вчити дітей відповідати на запитання, складати елементарні описові розповіді про  овочі, опираючись на схему Т.А. Ткаченко. Активізувати у мові слова, перетворюючи іменники на прикметники (салат з картоплі - картопляний, салат з капусти - капустяний); вживати узагальнююче слово «овочі». Викликати інтерес до української мови як національної; вчити розуміти і повторювати слова за вихователем: «доброго ранку», «овочі», «яблуко», «врожай», «картопля». Ознайомити дітей зі стравами української національної кухні. Розвивати національну свідомість; мислення, сприйняття, увагу, зорову пам'ять. Виховувати любов до рідного краю, бажання бути щедрими і гостинними.


Хід заняття

1. Психогімнастика «Доброго ранку!» (взявшись за руки, дивлячись в очі, вітання один одному і гостям):

- Доброго ранку, любі малята!

- Доброго ранку, гості хороші!

 Будем сьогодні ми весело грати,  

Будем сьогодні усіх пригощати!

2. Сюрпризний момент (на столі - накритий кошик з овочами):

- Що це? (судження дітей)

- Як ви здогадались?

- Що може лежати в кошику? (судження дітей)

- Давайте навпомацки спробуємо відгадати, що заховано в кошику?

- Як все це назвати одним словом? (овочі)  Повторіть

3. Д / г «Знайди зайве»

- Чи є серед овочів щось зайве? Знайдіть і назвіть (яблуко). Повторіть

4. Д / г «Розділи на 2 групи»

- Чи всі овочі на столі справжні, всі можна їсти? (ні)

- Правильно, є справжні, а є іграшкові.

- З чого вони зроблені? (з пластмаси)

- Давайте спробуємо розділити овочі: в круглу тарілку покладемо справжні овочі, а в квадратну - муляжі, іграшкові

5. Д / г «Знайди овоч такого ж кольору» (картки)

- Нагадайте мені, коли дозрівають овочі? (восени)

- А де ростуть овочі?

- Що збирають люди на городі восени? (врожай). Повторіть


6. Д / г «Назви салат»

- Для чого овочі потрібні людям? (корисні, вітаміни ...)

- Що готують з овочів? (борщ, суп, салат, вінегрет, ікру ...)

- Салат з овочів - овочевий, з картоплі - який? (з моркви? З капусти? З буряка?)

7. Физхвилинка:

       «Ми капустку січемо, січемо

         Ми капустку солимо, солимо

         Ми капустку рученятами тремо, тремо

    Потім в рот капустоньку кладемо. Гам! Гам! »

8. Д / г «Порівняй овоч з геометричною фігурою»

- Перед вами город (чорна смужка паперу) і овочі-фігурки. Завдання: я буду називати овоч, а ви по черзі будете знаходити фігуру, яка схожа на цей овоч і садити його в землю, на город


9. Д / г «Намалюй овоч, який я назву» (пальцем на манці, позначаючи овоч геометричною фігурою, яка на нього схожа)

10. Д / г «Опиши-розкажи» (опираючись на схему Т.А.Ткаченко)

11. Презентація «Українські національні страви» (з використанням КТ)

- Діти, нагадайте, в якій країні ми живемо? (на Україні)

- А ми з вами хто? (українці)

- Щороку українці збирають на полях багаті врожаї овочів та фруктів. З них готують різні страви. Які ви знаєте страви з овочів?

- Так, вони варять борщ, вареники з картоплею, компот (узвар) і багато інших страв.


- Українці - привітні господарі. Святковий обід завжди супроводжується у них веселими розмовами про їжу і про тих, хто її приготував. У народі говорили: «Звикай господарювати з молоду, не знатимеш в старості голоду». Подивіться, які багаті столи накривали українці для своєї родини і для гостей (презентація)

- А ми з вами сьогодні теж спробуємо приготувати українське національне блюдо з овочів - картопляний салат із зеленою цибулею

- Як ви думаєте, які овочі нам потрібні, судячи з назви?


- Давайте помиємо ручки, одягнемо фартухи й приступимо до роботи.

- Нам потрібно буде очистити варену картоплю від шкірки. Цим ми і займемося. А наша няня допоможе нам порізати зелену цибулю й очищену картоплю. Заправимо наш салат олією. Салат готовий. Давайте скажемо: «Пригощайтеся, любі гості!»

 

docx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
954
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку