«ІНТЕГРОВАНІ УРОКИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ – ШЛЯХ ДО ЦІЛІСНОГО СПРИЙНЯТТЯ УЧНЯМИ НАВКОЛИШНЬОГО СВІТУ»

Про матеріал

Інтеграція навчальних предметів – це вимога часу, це творчість, самобутність, мистецтво педагога . Інтегрований урок стимулює пізнавальну самостійність, творчу активність та ініціативу учнів, такий урок дає можливість підводити дітей до усвідомленої і емоційно пережитої потреби міркувати і висловлювати свої думки.

Внаслідок врахування класифікації, дотримання технології проведення інтегрованих уроків забезпечується висока ефективність навчально-виховного процесу.

Перегляд файлу

 Тема:«ІНТЕГРОВАНІ УРОКИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ – ШЛЯХ ДО ЦІЛІСНОГО СПРИЙНЯТТЯ УЧНЯМИ НАВКОЛИШНЬОГО СВІТУ»

 

                                                           Виступ на педраді керівника МО вчителів початкової школи, Білої І.І.

 

Державним стандартом початкової загальної освіти передба- чається одне з найголовніших завдань школи — всебічний розви- ток та виховання особистості через формування в учнів бажання і вміння вчитися, повноцінних мовленнєвих, читацьких, обчис- лювальних умінь і навичок відповідно до пізнавальних можли- востей дітей молодшого шкільного віку.

 

«Для дітей природно-відповідний спосіб так званого «інтегрованого навчання» і сприйняття світу через діяльність, зокрема, через гру, а далі через діяльнісне навчання», –

зазначила Лілія Гриневич.

 

  Що таке інтегрований урок?  Це новий тип уроку, в якому навколо однієї теми поєднано відомості різних навчальних предметів.

 

Чому сприяють інтегровані уроки? – формуванню цілісного сприйняття світу.

 

Мета інтегрованих уроківа:

  1. « Спресувати» споріднений матеріал.
  2.  Розкрити загальні закономірності.
  3.  Навчити дітей бачити світ цілісним та вільно орієнтуватися в ньому.

Необхідно розрізняти: Інтеграцію та

міжпредметні зв’язки ( короткі вкраплення в урок відомостей матеріалу з інших предметів.)

 

У будь-якому випадку інтегрований урок не може бути ізольованим, «випадати з теми». Він органічно поєднаний із попереднім та наступним уроками, є складовою всього навчально-виховного процесу..

 

Що необхідно для підготовки інтегрованого уроку?1.Обгрунтувати доцільність інтегрування і якого саме. 2. Добір навчального матеріалу.3 Вибір структури уроку та технологій проведення.

Але ж при всьому цьому слід звернути увагу, що  інтегровані уроки

По-перше, не повинні перевантажувати дітей враженнями;

по-друге, повинні бути множиною окремих картин;

по-третє, повинні існувати для однієї мети. Отже, необхідно завчасно проаналізувати календарне планування, щоб доцільно підібрати питання, які близькі за змістом. Тому до проведення інтегрованих уроків треба готуватися заздалегідь не лише вчителеві . а й учням.

 

 Наші вчителі початкової школи використовують у своїй практиці міжпредметну інтеграцію навчальних предметів. Математика – природознавство ( Біла , Чуприна, Василенко), Я у світі – природознавство - читання ( Литвин , Белкасем, Капінус)

Такі уроки емоційно збагачують навчально-виховний процес, допомагають учителю різнобічно і системно сформувати необхідні уявлення та поняття. Різні види діяльності (художньо-трудова, малювання, читання, слухання тощо), які притаманні урокам інтегрованого змісту, роблять їх цікавими, запобігають стомлюванню дітей, посилюють інтерес до навчання та школи в цілому.

інтеграція навчальних предметів яскрава висвітлюється  і під час проведення тематичних днів.Вчителями початкової ланки були проведені такі тематичні дні:

 

 

 

 

Передбачається, що у наступному навчальному році кожен тиждень у початковій школі буде тематичним.

До вашої уваги фрагменти уроків з тематичних днів в початковій школі.

 

 Отже, на інтегрованих уроках відбувається співпраця в підсистемах.

Висновки: Інтеграція навчальних предметів – це вимога часу, це творчість, самобутність, мистецтво педагога . Інтегрований урок стимулює пізнавальну самостійність, творчу активність та ініціативу учнів, такі уроки дають можливість підводити дітей до усвідомленої і емоційно пережитої потреби міркувати і висловлювати свої думки.

 

Таким чином, ми переконалися, що внаслідок дотримання технології проведення інтегрованих уроків забезпечується висока ефективність навчально-виховного процесу.

Тож, творчих вам успіхів, наснаги . Нехай в Новому році  ви і ваші учні будуть здорові та успішні.

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 березня 2018
Переглядів
2226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку