Інтегрований урок за темою "Канада"

Про матеріал

Мета: поглибити та систематизувати знання про країни Північної Америки; охарактеризувати ЕГП, природу, історію та населення Канади, визначити особливості галузевої структури й територіальної організації господарства Канади; розвивати уміння самостійно складати комплексну характеристику країни, уміння порівнювати господарства країн.

Перегляд файлу

Додаток

Урок 10 клас

Інтегрований урок: географія + історія

Тема: Канада.

 

Мета:  поглибити та систематизувати знання про країни Північної Америки;  охарактеризувати ЕГП, природу та населення Канади, визначити особливості галузевої структури й територіальної організації господарства Канади; розвивати уміння самостійно складати комплексну характеристику країни, уміння порівнювати господарства країн.

Обладнання:  політична карта Північної Америки, фізична карта Північної Америки, атласи, таблиці, діаграми, підручники.

Основні поняття:  колонізація, інтеграція, економіко-географічне положення, природні ресурси, густота населення, діаспора, трудові ресурси, імміграція, інвестиції, господарство, спеціалізація, експорт, імпорт.

Тип уроку:   вивчення нового матеріалу.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

  1. Які чинники сприяли перетворенню США на економічний центр сучасного світу?
  2. Які основні ознаки галузевої структури  промисловості США і розміщення її підприємств?
  3. Чим пояснюються структура експорту і імпорту США?  Яку роль у зовнішньоекономічних відносинах країни відіграють ТНК?
  4. Які економічні райони виділяються на території США ? Чим обумовлене їх виділення?
  5. Як ви можете прокоментувати тезу «Примор'я – індустріальне серце США»?

 

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Найтіснішими інтеграційними зв'язками зі США пов'язана Канада – друга країна у складі регіону Англо-Америка. Саме сусідство з США  багато чому визначає соціально-економічний розвиток Канади. Вздовж канадсько-американського кордону мешкає основна частина населення Канади, так само зосереджений основний промисловий потенціал країни. Сьогодні ми ознайомимося з національними особливостями Канади та з'ясуємо спільне і відмінне, що існує в господарствах двох сусідніх країн.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Демонстрація фільму про Канаду (5 хв.)
  2. Освоєння та формування території Канади.

Виступ учнів з повідомленнями.

Близько 2,5 тисячі років тому первісні люди - пращури індіанців та ескімосів - прийшли по перешийка, який з'єднував Сибір і Аляску, на територію сучасної Канади.

Перші європейці

У 1000 році нашої ери вікінг із Гренландії Лейф Еріксон став першим європейцем, який ступив на землю Північної Америки.

У 1497 році італієць Джон Кабот, який перебував на англійській службі, відкрив східне узбережжя Канади. Завдяки цьому Англія проголосила право власності на східну частину Північної Америки.

Після мандрівки Кабота поблизу відкритого ним острова Ньюфаундленд з'явилося багато риболовецьких суден, які належали Англії, Франції, Іспанії та Португалії. Французи та англійці заснували на атлантичному узбережжі сезонні риболовецькі поселення.

У 1524 році король Франції Франциск I послав на розвідку флорентійця Джованні да Веррацано. Веррацано дослідив східне узбережжя Північної Америки від Північної Кароліни до Ньюфаундленду, що в свою чергу дало право Франції проголосити частину нового континенту своєю власністю. Десять років потому Франциск вирішив закріпити успіх і направляв кілька експедицій під керівництвом Жака Картьє. Під час другої експедиції Картьє дістався індіанського поселення поблизу сучасного Квебека та поселення, яке він назвав Монреалем. У 1541 році спроба заснування першої колонії була невдалою (під час зимування близько 60 колоністів померли) і Франція припинила освоєння нової землі майже на 60 років.

Нова Франція

У 1602 році король Франції Генріх IV подарував монопольне право на торгівлю хутром у Канаді групі купців із Руану. Ця група, яка протягом наступних 60 років фактично правила Новою Францією, перша з ряду компаній у 1603 році спорядила експедицію в Канаду і призначила географа Семюеля де Шамплейна своїм головним представником. У 1605 році Шамплейн заснував поселення Пор-Руаяль (зараз Порт-Ройал) і дав місцевості навколо нього назву Акадія (зараз Нова Шотландія). У 1608 році Шамплейн почав будівництво форту Квебек, який став центром французької колонії Нової Франції. У 1633 році Шамплайн став губернатором Нової Франції. Перейшовши на сторону індіанських племен алгонкінів та гуронів, він нажив небезпечних ворогів в особі ірокезів.

Після смерті Шамплейна (1635 рік) колонізація перебувала, в основному, під контролем членів Товариства Ісуса (єзуїтів). Протягом 40 років після заснування Квебека, було створено багато місіонерських поселень. Заснування Монреаля було частиною масштабного місіонерського руху в Канаді. Місіонери намагалися навернути індійців до християнства і зміцнити католицьку віру у Новій Франції. У 1659 році главою церкви в колонії став Франсуа Лаваль, який у 1674 році отримав сан єпископа Нової Франції; при ньому протестантам було заборонено селитися в Канаді. Загроза знищення, що поширювалася від ірокезів, стримувала розширення колонії.

У 1663 році Людовик XIV оголосив колонію королівською провінцією під керівництвом Верховної Ради, яка мала стежити за виконанням королівських вердиктів. Верховну Раду очолювали губернатор, який відповідав за оборону колонії, інтендант, який займався фінансовими справами і правосуддям, та єпископ.

До 1700 року французи створили систему фортів, що простягалися далеко на захід і охоплювали територію від Гудзона на півночі до Мексиканської затоки на півдні.

Британська Канада

Франція багато років загрожувала пануванню Англії у Гудзоновій затоці. Війна між Англією та Францією, що почалася у 1702 році, призвела до захоплення англійцями Порт-Руаяля в 1710 році. За Утрехтською угодою, якою було поновлено мир між двома країнами, у 1713 році Франція віддала територію Гудзонової затоки, Ньюфаундленд та Акадію, але їй було дозволено зберегти Мис Бретон і всі колонії всередині материка.

Франція заснувала форт Луїсбург на острові Мис Бретон. Він став базою для військ і морського флоту французької імперії у Північній Америці на наступні 25 років.

У 1749 році Англія почала будівництво власного бастіону - міста Галіфакс.

Канадські та європейські історики пов'язують початок вирішальної битви за континент з початком семирічної війни в Європі (1756-1763 роки). Після її закінчення британський прапор майорів майже по всьому континенту.

Перед британцями постали дві основні проблеми: по-перше, на завойованій території проживали більш як 60 тисяч франкомовних посе-ленців; по-друге, відвойовано чимало небезпечних земель у районі Великих озер, де індіанські воїни значно перевершували сили англійців.

Індіанці, яких очолював вождь на ім'я Понтіак, повстали проти нових хазяїв і знищили майже всі форти на Великих озерах. У 1763 році єдиним англійським фортом, який змогли втримати поселенці до приходу підкріплення, був Детройт на захід від озера Ері.

  1. «Візитна картка».

Офіційна назва – Канада. Площа – 9,97 млн. км². Населення – 33.5 млн. осіб ( на 2009 р.). Столиця – Оттава. Високо розвинена держава, країна «Великої сімки». Державний устрій – країна у складі Співдружності, федеративна держава.

  1.  ЕГП.

Завдання 1. За картами атласа охарактеризувати ЕГП Канади.

Завдання 2. Порівняйте ЕГП Канади та США. Визначте ознаки схожості та відмінності. Зробить висновок про більш сприятливе ЕГП однієї з країн.

  1. Природні умови та ресурси.

Завдання 3. За картами атласу коротко охарактеризуйте природні умови та ресурси Канади.

  1. Населення.

65% щорічного приросту населення припадає на переселенців (природний приріст 3‰ , сальдо міграції - 6‰). Багатонаціональна країна. Нерівномірне розміщення, 90% жителів зосереджено  в південній, прикордонній з США території, в районах великих озер і долині річки Св. Лаврентія. Урбанізація 79%. Міста – «мільйонери»: Торонто, Монреаль, Ванкувер. Рівень життя населення один з найвищих у світі. Трудові ресурси Канади характеризуються високим професійним рівнем.

  1.  Українська діаспора в Канаді.

Виступ учнів з повідомленнями.

Українська громада у Канаді налічує близько 1,5 млн. осіб (2008 р.) , 97% з них – це вихідці із Західної України.

Українці в Канаді.

Вважається, що існує чотири хвилі емігрантів з України в Канаду. У 1891-1914 роках до Країни Кленового Листка прибуло 170 тисяч українських поселенців. Це були бідні селяни, яким потрібна була земля. Під час другої хвилі 1920-х років прибуло ще 65 тисяч українців. Серед них також були ті, хто шукав землю, але були й ті, кому потрібна була робота або хто бажав розпочати власну справу. Хвиля повоєнної еміграції складалася переважно з політичних біженців та спеціалістів. Ці українці осідали переважно у великих містах. Останні десятиріччя належать до четвертої хвилі імміграції, це в основному кваліфіковані спеціалісти.

У Канаді діє понад 1000 етнічних українських організацій, виходить 83 українських видання (станом на 1994 р.).

Майже 300-тисячна українська діаспора проживає у провінції Альберта, а п'ята частина членів уряду країни - канадці українського походження. Столиця Альберти посідає перше місце серед інших міст Канади за чисельністю вихідців з України (122 тис. осіб).

У провінції Манітоба проживає одна з найчисленніших груп етнічних українців - близько 200 тисяч осіб. У столиці Манітоби - Вінніпезі - знаходиться штаб-квартира Конгресу українців Канади.

З 301 депутатського місця нинішнього канадського парламенту чотири належать депутатам українського походження. Це ліберал Волт Ластівка, представник Прогресивної Консервативної партії Рік Бороцик, член Нової Демократичної партії Джуді Василиця, а також представник Канадського Альянсу Джим Паньків. Троє з них - Волт Ластівка, Рік Бороцик та Джуді Василиця - обираються в канадський парламент вже втретє У попередньому канадському парламенті українців за походженням було шестеро.

В Канаді чимало відомих державних діячів, українців за походженням:

Рамон Гнатишин - єдиний представник численної української діаспори, розкиданої по всьому світі, кому вдалося зійти на найвищий щабель державних чинів. У 1990-1995 роках він обіймав посаду генерал-губернатора Канади.

Рой Романов протягом 10 років був прем'єр-міністром провінції Саскачеван (до вересня 2000 року). Саскачеван, де 20% мешканців є українцями за походженням, стала першою провінцією Канади, яка ухвалила Меморандум про співробітництво з українським урядом. Цей документ Рой Романов підписав під час офіційного візиту до Києва у жовтні 1995 року. При уряді Саскачевану діє дорадча рада - консультативний орган, який бере безпосередню участь у формуванні позиції місцевих урядовців щодо відносин з Україною.

Серед тих, кого вже немає: Дж.Б. Рудницький, член Комісії з проблем двомовності і двокультурності, законодавець Волтер Тернопольський, член Верховного суду Джон Сопинка, покійний сенатор Пола Юзика.

Є багато видатних митців, канадців українського походження, скульптор Лео Мол (Леонід Молодожанин), художники Вільям Куралек і Пітер Шостак, директор театру Тарас Шиповик, диригент Вінніпезького хору Волтер Климків, автор бестселерів Мирна Косташ.

Петро Яцик - відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження.

  1. Господарство.

Залежність від іноземного капіталу, сировинна спрямованість економіки, значна частка (30%) капіталовкладень державного сектору.

Виробляє 7% світових обігів сировинних товарів. Їх частка у світовому експорті сягає 17%, (велика частина експортується США). Промисловість характеризується високим технічним рівнем.

    Завдання 4.  За картами атласу і текстом параграфа схарактеризуйте галузі спеціалізації промисловості Канади. Заповніть таблицю.

Галузь

 спеціалізації

Основні райони/центри

Стисла характеристика

 

 

 

Електроенергетика, кольорова металургія, машинобудування, харчова промисловість. Висока концентрація виробництва, велике значення гірничодобувної, лісової та деревообробної промисловості.

Завдання 5. Порівняйте галузеву структуру промисловості США і Канади. Які спільні та відмінні ознаки ви можете назвати?

Країна повністю забезпечує внутрішні потреби в основних видах продовольства і експорту майже половину продукції сільського господарства. Високий рівень механізації, концентрації виробництва, товарності, спеціалізації, продуктивності праці. Один з найбільших виробників і експортерів зернових, насамперед пшениці (15% світового виробництва)

Розміщення транспортної мережі на території країни характеризується нерівномірно.

  1. Зовнішні економічні зв'язки.

Особливістю експортної спеціалізації Канади є висока частка сировини, напівфабрикатів і продовольства.

     Основні поняття.

Колонізація -  розселення жителів якоїсь країни за межами батьківщини.

Інтеграція - об'єднання в ціле будь-яких окремих частин.

Економіко-географічне положення - географічне положення будь-якого суб'єкта господарської діяльності або таксона просторової ієрархії (населеного пункту, району, країни й інших) стосовно поза його розташованих даностей, що мають економічне значення для його виникнення й розвитку.

Природні ресурси – природні об'єкти і явища, які використовуються або можуть використовуватися для прямого і непрямого споживання, сприяють створенню матеріальних багатств, відтворенню трудових ресурсів, підтриманню умов існування людства і підвищенню якості життя.

Густота (щільність) населення – сукупність населеності конкретної території, чисельність постійного населення, яке припадає на одиницю площі (звичайно на 1 км²)

Діаспора - значна частина етносу або групи етносів, що розселилася в результаті міграції поза країною або територією свого походження.

Трудові ресурси – частина населення країни, яка володіє необхідними фізичними і духовними здібностями, загальноосвітніми і професійними знаннями для роботи в господарстві.

Імміграція – сукупність товарів, придбаних підприємствами або приватними особами для збільшення нагромадженого капіталу.

Інвестиції - сукупність товарів, придбаних підприємствами або приватними особами для збільшення нагромадженого капіталу.

Господарство - сукупність всіх чинників (матеріальних і духовних), які є у розпорядженні людини чи людської спільноти (господаря) і використання яких дозволяє отримувати засоби для виживання.

Спеціалізація - це звуження профілю підприємства, орієнтація на виготовлення певного продукту, його частини або обмеження його окремою стадією послідовного технологічного ланцюга (наприклад, виготовлення деревних плит у меблевому виробництві).

Експорт – вивіз із країни товарів, надання іноземному партнеру послуг виробничого і споживчого характеру.

Імпорт – ввезення в країну товарів, технологій, капіталів, отримання послуг виробничого або споживчого призначення, тимчасове ввезення товарів (на виставки, ярмарки, аукціони).

 

V. Закріплення  вивченого матеріалу.

  1. Запитання для обговорення
  • Які проблеми в Канаді можуть бути пов'язані з багатонаціональним складом її населення?
  • Які головні особливості характеризують структуру канадської економіки?
  • Чи можна стверджувати, що спеціалізації сільського господарства Канади, як і США властива зональність?
  • За якими напрямками, на ваш погляд, може розвиватися співпраці Канади і України?
  1. Завдання 6. Побудуйте схему зовнішніх економічних зв'язків Канади.

 

VI. Підсумок уроку.

 

VІІ. Домашнє завдання.

  • Опрацювати відповідний параграф.
  • Позначити на контурній карті великі промислові центри Канади та їх спеціалізацію.

 

doc
Додано
8 січня 2019
Переглядів
2476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку