Інтегровене заняття "Львівська кав´ярня та майстерня шоколаду"

Про матеріал
Закріпити знання дітей про різноманітність видів кави, способів її приготування в різних країнах; дати поняття про те, що місце де п'ють каву називають кав'ярнею, пригадати легенду про пастуха Калді (який відкрив для себе тонізуючі якості кавових зерен); дати поняття про те що шоколад та кава дві складові одного цілого, бо немає нічого смачнішого, ніж смакувати каву з шоколадкою; розповісти дітям про славетну на всю Європу «Львівську кав'ярню», навчити дітей самостійно виготовляти фрукти у шоколаді; виховувати інтерес до кулінарії.
Перегляд файлу

Подорож сучасною Україною.

Львівська кав´ярня та майстерня шоколаду

МЕТА: закріпити знання дітей про різноманітність видів кави, способів її приготування в різних країнах; дати поняття про те, що місце де п'ють каву називають кав'ярнею, пригадати легенду про пастуха Калді (який відкрив для себе тонізуючі якості кавових зерен); дати поняття про те що шоколад та кава дві складові одного цілого, бо немає нічого смачнішого, ніж смакувати каву з шоколадкою; розповісти дітям про славетну на всю Європу «Львівську кав'ярню», навчити дітей самостійно виготовляти фрукти у шоколаді; виховувати інтерес до кулінарії.

ПОПЕРЕДНЯ РОБОТА: читання легенди «Калді та кавове дерево»; колективна робота з аплікації «Кавова феєрія»; ознайомлення з різними видами кави та шоколаду, розучування віршів та приказок про ці продукти, перегляд мультфільмів про каву та шоколад.

ОБЛАДНАННЯ: магнітний театр «Калді та кавове дерево»; різні види кави; сковорідка з піском та турка; різні види шоколаду; фондю для приготування фруктів у шоколаді та інше.

(Зустріч гостей)

  • Чи бачили ви колись кавові сни? Сни, у яких чуєш шум кавоварок, відчуваєш терпкуватий аромат щойно перемелених зерен і спостерігаєш естетику приготування напою справжнього митця кавоваріння? Ці сни родом з міста-батька кавових феєрій – зі Львова. Тут вони стають реальністю.

Тож я запрошую, вас, у свою Львівську кав´ярню. І як то кажуть у Львові у нас буде кава та до кави.

(Заходять до кав´ярні)

  • Будь ласка, займайте вільні місця!

(Гості сідають)

 1д. Чи бували ви у Львові

         Тут кав´ярні пречудові

         Кава ллється запашна запашна

         Всіх приваблює вона!

2д.    Доброго ранку, вітає нас день!

         Доброго ранку, кажу я ласкаво!

         Годі вже спати, співаймо пісень!

         Але спочатку вип´ємо кави!

  • Львів – місто з ароматом кави, особливого напою, що змінює настрій і долю людини, адже саме за горнятком запашної кави ухвалюють важливі рішення, освідчуються у коханні. Кава і Львів це дві легенди, поєднані єдине ціле.

Пройшло чимало часу, а любов до кави не зникла, зробивши Львів кавовою столицею України. Щороку Львів радісно вас чекає на свято, яке називається «На каву до Львова» де кожен може скуштувати різні сорти цього напою.

   Звідки ж взявся цей чудодійний напій!

(Історія виникнення кави, розповідь дитини за допомогою магнітного театру)

 «Жив собі пастух на ім´я Калді. Якось він побачив, що його вівці скуштували плоди і листя одного невідомого йому дерева, стали дуже активні. Він і сам вирішив скуштувати цих ягід, схожих на вишню. З´ївши їх відчув величезний приплив сил та енергії, а ще не міг заснути майже три днію.»

  • Кожна країна відрізняється одна від одної, тож і каву в різних країнах п´ють по різному:

1д. У Сирії кава повинна бути густою і обов´язково з пінкою та східними прянощами.

2д. Жителі Данії ніколи не п´ють каву без морозива.

3д. В Італії кава подається зі шматочком шоколаду, який потонув в напої.

4д. В Бразилії каву п´ють з ложкою меду та лимонним соком.

5д. А в Україні для більш м´якого смаку кави додають згущене молоко.

  • А от традиційна львівська кава, повинна бути зварена обов´язково в турці. Газ для приготування кави не годиться – потрібен розігрітий пісок, тому що тільки тоді турка та кава прогрівається рівномірно.

Але де ж взяти гарячий пісок, запитаєте ви, бо пустель в нашій країні не має.

Не засмучуйтесь, зараз я вам розкрию маленький секрет приготування кави на піску:

Беремо сковорідку з товстим дном насипаємо в неї звичайний пісок так, щоб турка занурювалася в нього на 1-1,5 см., але щоб не торкалася стінок сковорідки і поставте на газ. Далі засипаємо каву та заливаємо водою, коли почнеться процес закіпання то підніміть турку над сковорідкою піна опаде, і ще раз ставимо на пісок тільки почнеться повторне закіпання можна каву розливати по феліжанках.

  • Сьогодні в нашому меню запропоновано три види кави: Кава з морозивом, кава з прянощами та кава з згущеним молоком.

   А доки мої майстри з кавоваріння готують для вас смачну каву, інші маістри готують не менш цікавий та солодкий сюрприз.

   Львів ще з середньовіччя славився «Добрим солодким», а вже в ХІХ столітті шоколад зі Львова експортувався до всієї Європи. І це тому, що наші кондитери зуміли вкласти у кожну зроблену цукерку маленьке чудо та тепло своїх рук. Тож розпаковуючи маленькі паперові пакуночки з львівськими солодощами у вас на обличчі неодмінно з′явиться усмішка.

1д. Є гарне повір´я у древньому Львові,

        Якщо в наше місто гість завітав,

        Лиш тому відкриються тайни чудові

        Хто ласощі Львова посмакував!

2д.   Якщо у вашім серці з´явилася тривога,

         Або у коханні чомусь не щастить,

         Якщо вас втомила далека дорога

         Лиш ласоші Львова розвеселять.

3д.  Колись у древнє місто Львів

Купець бразильський приїздив

Він дивом різним торгував

І всіх товаром дивував.

А як додому від´їжав,-

Дарунок нам на згадку дав –

Заморських чарівних зарнят,

Щоб з них робити шоколад.

4д.  Тепер куди лиш не піди

Без шоколадки нікуди;

Беруть їх діти в дитсадок,

І учні в школу на урок.

Їх люблять мама, татко, дід

Їдять їх вранці, на обід.

Всім дає вона заряд –

Вершина всіх забав та свят.

  • Тож запрошуємо вас до Львівської майстерні шоколаду, де шоколадні майстри покажуть вам майстер клас у приготуванні «фруктів у шоколаді»

(Діти разом з вихователем готують десерт. А потім подають його разом з кавою)

  • І пам´ятайте головне:

«Львівський шоколад заборонено витирати з пальців та губ хустинкою чи серветками. Єдина рекомендація – обережно і цільно злизувати»

Смачного!

 

docx
Додано
28 березня 2020
Переглядів
612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку