НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Про матеріал
Безпека – це знання дітей-дошкільників про певні небезпечні ситуації та людей, які можуть загрожувати здоров'ю та життю, уміння правильно поводитися у різних ситуаціях; навички самостійних рішень у певних надзвичайних ситуаціях. Збереження життя і здоров'я дітей одне з пріоритетних завдань в роботі дошкільних навчальних закладів України.
Перегляд файлу

М. Догадайло

Бережи себе, малюк!

 

C:\Users\Пользователь\Documents\Маргарита\Бережи себе малюк\_bezpeka_ditini.jpg

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Для вихователів дитячих садків

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕДМОВА

     Безпека – це знання дітей-дошкільників про певні небезпечні ситуації та людей, які можуть загрожувати здоров'ю та життю, уміння правильно поводитися у різних ситуаціях; навички самостійних рішень у певних надзвичайних ситуаціях.

   Збереження життя і здоров'я дітей одне з пріоритетних завдань в роботі дошкільних навчальних закладів України.

    У Базовій програмі «Я у Світі» питанню охорони життя і здоров’я дітей приділяється особлива увага. Результатом засвоєння дітьми знань з безпеки життєдіяльності згідно Базової програми є:

- дотримання заборонних та наказових правил поведінки з пожежної безпеки;

- вміння правильно користуватися пішохідним переходом, знання і дотримання правил безпечної поведінки в транспорті та на дорозі;

- набуття навичок безпечної поведінки в природному середовищі;

- вміння елементарно піклуватися про власне здоров’я, налагоджувати взаємовідносини в суспільстві та знаходити вихід із конфліктних ситуацій;

- вміння передбачати наслідки падіння, вживання в їжу незнайомих плодів та речовин;

 - усвідомлення, що спілкування з незнайомцями може становити загрозу для життя й особистої безпеки;

- має найпростіші знання з цивільної оборони;

- вміння надавати посильну медичну само- та взаємодопомогу;

- чітко знає прізвище та домашню адресу, а також телефонні номери служб екстреної допомоги.

   У Законі України «Про дошкільну освіту» зазначено: «Дошкільний навчальний заклад: створює безпечні та нешкідливі умови розвитку, виховання та навчання дітей; формує у дітей гігієнічні навички та основи здорового способу життя, норми безпечної поведінки». Зважаючи на те, що з кожним роком збільшується кількість травмо­ваних дітей внаслідок несформованих навичок користування предмета­ми та речами, поведінки з незнайомими людьми, у довкіллі та в різних ситуаціях, постала потреба в систематичній роботі з дошкільниками, щоб виробити в їх свідомості стереотипи щодо безпеки в життєвому середовищі

   Необхідно пам'ятати, навчаючи дітей безпечній поведінці, важливо не залякати їх, не зламати їхньої природної допитливості та зацікавленості оточуючим світом. Головне правило для вихователів та батьків – не лякати дітей можливою небезпекою, а виховувати розумну обережність.

   Перевага в освітньо-виховному процесі надається цікавим довірливим бесідам, розмовам, моделюванню та аналізу певних ситуацій, дидактичним та сюжетно-рольовим іграм.

Більше уваги приділяти організації різних видів діяльності, спрямованих на набуття певних навичок поведінки, досвіду, самостійного пошуку виходів з непростих ситуацій, навчанню приймати виважені, продумані рішення. Адже все, чого навчають дітей, вони повинні вміти застосовувати в реальному житті, на практиці.

   У молодшому віці роботу з навчання дітей основ безпеки життєдіяль­ності потрібно проводити в процесі всіх режимних моментів: на занят­тях – як частина заняття (давати новий матеріал та закріплювати старий), під час ігор, спостережень, читання художньої літератури.

   У середній групі цю роботу проводити на заняттях з математики, з фізкультури (раз на місяць), під час ознайомлення з довкіллям, об­разотворчій діяльності, протягом дня за нагоди.

   Дітей старшої вікової групи навчають основ безпеки життєдіяль­ності систематично, з поступовим розширенням і ускладненням занять (1 раз на тиждень) та під час проведення режимних моментів.

   Розширення уявлень дитини дошкільного віку про небезпечність довкілля має відбуватися не лише на інформативному рівні, а й на емоційно-чуттєвому. Найкращим засобом цього може стати художнє слово. Через загадки, віршовані рядки, приказки, прислів'я, казки, оповідання можна ознайомити дітей з явищами, подіями, ситуаціями, які виходять за межі особистого до­свіду дитини. Дітям не подобається моралізовані застереження щодо правил поводження з небезпечними предметами, контактів з незнайомими людьми тощо. Саме художнє слово ефективніше впливає на дитячу пам'ять, увагу, уяву, сприяє свідомому засвоєнню правил безпечної поведінки.

   Невід’ємною частиною в роботі по збереженню життя і здоров’я дітей є співпраця з батьками. Доцільними в цій роботі будуть всі методи роботи з батьками, які ми використовуємо: групові та індивідуальні консультації, папки-пересувки, лекції на батьківських зборах, проведення спільних свят та розваг  тощо. Спільна робота з  батьками забезпечить дітям різноманітно та повно засвоїти навички практичної безпечної життєдіяльності й усвідомити, що її життя та здоров'я - це найдорожче багатство. А дотримання дітьми правил безпечної поведінки та захисних принципів обов'язково допоможе їм у різних життєвих ситуаціях.

Методичний посібник є результатом узагальнення експериментальної роботи в напрямку охорони життя та здоров'я дітей дошкільного віку, призначений для вихователів дитячих садків та може бути використаний у проведенні тематичних занять.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перспективне планування

 

Місяць

Тиждень

Тема

Орієнтовний зміст

 

 

Вересень

Безпека на вулиці

1

  • Ми пішоходи!

 

 

 

 

 

 

Закріпити з дітьми деякі правила дорожнього руху; ознайомити де і як переходити вулицю; ознайомити з спеціальними знаками; вчити бути відповідальним за своє життя; навести приклади до чого можуть привести пустощі на дорозі; розвивати увагу, спритність, логічне мислення, орієнтування на дорозі.

2

  • Наш друг - світлофор

Поглибити знання дітей про світлофор, як дорожній знак,  про те , які вони бувають, кольори світлофора і їх значення,  правила поведінки на дорозі; розвивати увагу, пам'ять,  кмітливість, зв’язне мовлення, збільшувати словниковий  запас; виховувати морально – вольові якості: організованість, витримку, ввічливість, порядність, дисциплінованість,  взаємодопомогу. Створювати позитивний , емоційний  настрій у дітей.

3

  • У світі дорожніх знаків

Ознайомити дітей з Правилами дорожнього руху; із дорожніми знаками; їх призначенням, формою, групами; закріпити слова: знаки сервісу.

 

4

  • Будь уважним на дорозі

Виготовлення з паперу або пластиліну дорожніх знаків, світлофора; розгадування загадок та заучування віршів; виховувати культуру поведінки на дорогах літературним словом.

 

Жовтень

Краса і небезпека лісу

 

1

 

 

 

 

 

 

 

  • Відпочинок на природі

Розкривати уявлення дітей про природу як живий організм; вчити бачити красу світу; вчити правильному поводженню під час відпочинку на природі; розглядати можливі небезпеки лісу; розвивати вміння безпечного спілкування з природою; виховувати культуру поведінки дітей на відпочинку.

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

  • «Тихе полювання»

 

 

 

 

 

 

 

 

Уточнити і розширити знання дітей про гриби, середовище їх зростання, будову, придатність до вживання. Удосконалювати уміння дітей добирати однокореневі слова до заданого слова (гриб -  грибок, грибочок, грибний, грибник, грибниця). Розвивати слухову і зорову увагу, пам'ять, мислення. Виховувати пізнавальний інтерес до живого довкілля

 

 

3

  • Їстівні ягоди та отруйні рослини

Познайомити дітей з їстівними ягодами та отруйними рослинами, навчити розрізняти і правильно називати

 

4

  • Безпека при поводженні з тваринами

Познайомити дітей з правилами спілкування з тваринами, пояснити дітям , що контакти з тваринами іноді можуть бути небезпечними; сприяти активній участі дітей у грі, розвивати вміння домовлятися з однолітками і розподіляти дії у спільній діяльності, емоційно реагувати на літературні твори.

 

 

Листопад

 

Валеологія

 

1

  • Ось Я який

Ознайомити дітей з зовнішньою будовою тіла людини, з можливостями його організму: я вмію бігати, стрибати, співати, дивитися, слухати, їсти, терпіти спеку і холод, переносити біль, дихати, думати, допомагати іншим людям; виховувати почуття гордості, що «Я - людина ». Викликати інтерес до подальшого пізнання себе

 

2

  • «Квітка здоров'я»

Виховувати в дітей свідомість того, що людина частина природи, встановлювати гармонійні взаємини з природою; показати дітям розмаїття і складність навколишнього світу, що сприймається на слух, око, смак; закріпити знання про орган слуху, зору, нюху; сприяти профілактиці й усуненню шкідливих звичок; формувати знання про збереження органів чуття; вчити дітей розуміти, що людина хворіє тоді, коли не береже своє здоров’я. Продовжувати формувати у дітей культурно-гігієнічні навички як важливий засіб зміцнення фізичного здоров’я. Розвивати емоційну сферу у малят. Створювати умови для позитивних емоцій дитини, гармонійного розвитку. Формувати здорові взаємини у колективі, виховувати почуття взаємодопомоги, дружби; розвивати мислення, мовлення, пам’ять, увагу

3

  • Які ми всередині

Познайомити дітей з основними органами людського організму (мозок, серце, легені, шлунок), їх назвами, розташуванням і функціями. Вчити дітей досвідченим шляхом підтверджувати отримані знання (в ході простих експериментів). Викликати у дітей бажання більше дізнатися про свій організм. Розвивати мислення, дрібну і загальну моторику. Виховувати прагнення вести здоровий спосіб життя.

 

4

  • Бережи своє здоров'я

Розвивати дрібну моторику пальців, вміння швидко виконувати роботу; обережність у поводженні з народними ліками, правильно поводитись під час захворювання; вправлятись у виконанні простих фізкультурних розвивальних вправ; виховувати охайність, вміння слідкувати за своїм зовнішнім виглядом. Виховувати інтерес до збереження свого здоров'я, до розширення знань про валеологічний світогляд, виховувати співчуття, бажання допомагати один одному; викликати інтерес до професії медсестри, лікаря, фармацевта.

 

Грудень

 

Бережи свою домівку

 

1

  • По секрету, ми вам розповімо про це

Закріпити у дітей уявлення про електроприладах, про їхнє значення для людей, про правила користування ними;

Закріпити знання дітей про те, що ці прилади можуть загрожувати життю і безпеці людей;

Застерігати від нещасних випадків у побуті;

Познайомити дітей з правилами пожежної безпеки;

 

2

  • Правила поведінки при виявленні обірваного електричного дроту

навчити дітей діям  при  виявленні обірваного електричного дроту; розвивати спостережливість, вміння правильного швидкого реагування в небезпечних ситуаціях; виховувати обережне ставлення до свого життя та життя інших людей.

3

  • Затоплення будинку

Навчити дітей діям  при  виявленні затоплення квартири; розвивати спостережливість, вміння правильного швидкого реагування в небезпечних ситуаціях; виховувати обережне ставлення до свого житла.

 

4

  • Вибухонебезпечні предмети

Розповісти дітям про вибухонебезпечні предмети й речови­ни, про їхню загрозу життю та здоров'ю. Виховувати почуття відповідальності за своє життя та життя інших людей.

 

 

Січень

 

Сам удома

 

1

  • Небезпечні іграшки та побутові травми

Дати поняття про небезпечні іграшки; ознайомити з правилами поведінки дітей під час ігор; формувати розуміння того, що небезпека приховується не в самих іграшках, а в невмілому користуванні ними

 

2

  • Поведінка з незнайомими людьми

Розширити знання з основних правил особистої безпека з незнайомими           людьми у ліфті, під'їзді, на вулиці. Ознайомити і вивчити способи уникнення небезпеки. Розвивати здатність орієнтуватися у складних ситуаціях, вміння оцінювати небезпеку та вибирати дії самозахисту. Виховувати спостережливість, обачність, увагу, почуття обережності, дбайли­ве ставлення один до одного, залучати дітей до са­мостійного пошуку правильних дій в певних ситуаціях.

 

3

  • Ліки і хімічні речовини не для гри, дитино!

Дати дітям знання про правила користування хімічними засобами. Дати знання про предмети, якими категорично забороняється користуватися, які дорослі повинні зберігати в недоступних місцях (побутова хімія, ліки,) Виховувати у дітей акуратність в роботі з небезпечними предметами.

 

4

  • Термометр

Вчити створювати власні вимірювальні прилади з підручних засобів, підводити до розуміння залежності між температурою навколишнього середовища і станом води, вчити правилам охорони життя і здоров'я; розвивати пізнавальний інтерес до навколишнього світу, пам'ять, мислення, активізувати мовлення дітей; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров'я, виховувати бажання говорити правду, бути чесним.

Лютий

 

Зимові забави

 

1

  • Ох, ця зимонька-зима!

Розширювати знання дітей про зимові розваги; активізувати словник; формувати поняття про необхідність дотримання правил безпеки під час зимових розваг; учити обирати безпечні місця для ігор.

 

2

  • Поведінка на вулицях і дорогах у зимовий період

Розширити поняття дітей про рух на дорогах взимку: під час ожеледі, снігопаду, заметів. Розвивати навички правильної і безпечної поведінки, вміння орієнтуватися на дорозі. Виховувати увагу під час руху на дорогах.

 

3

  • Обережно бурульки з даху

Дати знання про те, що бурульки можуть бути небезпечні для людини (якщо впадуть з даху – травма, якщо облизувати – ангіна); вчити оберігатися від  бурульок наприкінці зими – на початку весни, дотримуватися правилам безпеки, вміти передбачати небезпеку.

4

  • Обережно, тонкий лід

Ознайомити   дітей  з  правилами  безпечного  поводження  на  льоду;

формувати  навички  безпечного  переходу  водойми  льодом;

виховувати  повагу до життя  людини та

свого  життя.

 

Березень

 

Щоб не сталося біди

 

1

  • Сірник маленький, а біда велика

Закріпити знання про небезпеку гри з сірниками, вогнем. Формувати вміння використовувати раніше набуті знання, висловлювати свої думки реченнями різних типів. Активізувати у мовленні дієслова. Розвивати увагу, мислення, зв'язне мовлення. Виховувати потребу повсякденного дотримання правил пожежної безпеки.

 

2

  • Квітка вогню

Закріпити з дітьми причини виникнення пожежі; закріпити правила пожежної безпеки. Навчати дітей у набиранні телефонів екстреної служби. Закріпити з дітьми прислів'я, загадки про вогонь. Вчити дітей розв'язувати логічні завдання. Закріпити з дітьми номери телефонів

3

  • Ознайомлення з інвентарем протипожежного куточка у дитячому дошкільному закладі

Дати дітям уявлення про протипожежний куточок дошкільного закладу, його призначення й ознайомити з предметами, які є в ньому; розширювати уявлення про прийоми гасіння пожеж; виховувати інтерес до професії пожежників.

 

4

  • Школа рятівників

Під час організації та проведення розваги в ігровій формі закріплювати знання дітей про правила поведінки в надзвичайних ситуаціях, наприклад: пожежа, повінь, страх висоти; під час естафети «Загаси вогонь» відпрацьовувати елементарні вміння гасити вогонь; розвивати спритність, швидкість, увагу. Виховувати повагу до професії рятувальника.

Квітень

 

Несподіванки погоди

 

1

  • Вітер, буря, ураган

Закріпити знання дітей про природні явища, виникнення вітру, про його користь. Дати знання про його руйнівні властивості та його види. Навчати правилам поведінки в надзвичайних ситуаціях, зокрема під час сильного вітру, бурі; вчити приймати правильне рішення, як діяти в екстремальних ситуаціях. Виховувати бажання пізнавати явища природи, вміння берегти своє здоров'я.

 

2

  • Гроза  -  небезпека для  життя

Дати дітям знання про характерні ознаки та особливості грозової погоди (сильний  вітер,  злива,  грім,  блискавка, град); розвивати пізнавальний інтерес до різних явищ природи, ознайомити з наслідками  цих  явищ; навчити дітей розсудливо діяти в екстремальних ситуаціях; розвивати уяву, логічне мислення, спостережливість та кмітливість; виховувати почуття самозбереження та взаємодопомоги

Травень

 

Безпечний відпочинок

 

1

  • Уміння триматися на воді – запорука безпеки. Особливості купання у морі, річці, ставку

Познайомити із правилами поведінки на воді, з діями в екстремальних ситуаціях, навичками самоконтролю;

розвивати увагу; виховувати обережність.

 

2

  • Дружи з сонцем

Ознайомити учнів з дією сонячних променів на організм людини, з небезпекою сонячних опіків та ударів. Пояснити дітям, чому неможна перегріватися. Вивчити способи запобігання перегріванню і методи надання першої допомоги при перегріванні. Виховувати спостережливість, почуття прекрасного, шанобливе ставлення до людей.

 

3

  • Небезпека від комах

Вчити дітей бути обережними щодо деяких комах. Ознайомити з небезпекою, яку вони несуть, правилами поводження з ними. Розвивати спостережливість, пам'ять. Виховувати обачність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І «БЕЗПЕКА НА ВУЛИЦІ»

 

Конспект заняття «Ми пішоходи!»

Мета: закріпити з дітьми деякі правила дорожнього руху; ознайомити де і як переходити вулицю; ознайомити з спеціальними знаками; вчити бути відповідальним за своє життя; навести приклади до чого можуть привести пустощі на дорозі; розвивати увагу, спритність, логічне мислення, орієнтування на дорозі.

Девіз заняття: Ми повинні поважати дорогу – щоб дорога поважала нас!

Матеріал: іграшка Незнайка, дидактичні картинки – дорожні знаки, таблиці «Острівок безпеки», різні види пішохідних преходів.

Хід заняття:

Вихователь: малята, сьогодні до нас у гості завітав Незнайка, він вчора мені зателефонував і дуже просився завітати до нас у групу щоб погратись разом з вами. Давайте його зустрінемо.

(Вихователь заносить ляльку Незнайку з перемотаною ногою)

Вихователь: - Що трапилось, Незнайка? Чому ти на костилях?

Незнайка: - Я біг до вас у гості, та перебігав дорогу і мене збила машина. Але зі мною усе в порядку ( сміється ) тільки ось поломана нога.

Вихователь: - Як це з тобою усе в порядку, якщо у тебе поломана нога? Діти, хіба у Незнайки все в порядку? ( малята обурені поведінкою Незнайки ).

Незнайка: - А що я не так зробив? Я просто дуже швидко біг, та не встиг вчасно перебігти дорогу.

Вихователь: - А де і як ти перебігав дорогу?

Незнайка: - Ну як завжди: ішов, ішов побачив ваш садочок «Сонечко» і побіг.

Вихователь: Та як же ж так! Ти що ніколи не чув про правила дорожнього руху?

Незнайка: - А що це за правила такі?

Вихователь: - Діти, давайте розповімо нашому гостю, чому потрібно знати правила дорожнього руху, щоб не попасти у лікарню з поломаною ногою.

( Діти погоджуються )

Вихователь: -На великих вулицях у містах і селищах є спеціальні знаки, де можна переходити вулицю. Це пішохідні переходи – смугасті доріжки білого та чорного кольорів, тому ще їх називають «зеброю». Підійдіть до мене, і ми розглянемо такий перехід.

(діти пригадують, що бачили такі смуги і на вулицях свого містечка)

Вихователь: - Дорогу, по якій рухається транспорт , називають проїжджою частиною; а дорослі та діти ходять тільки по тротуару, а малюкам слід взагалі тримати дорослого за руку. Переходити вулицю потрібно в спеціально відведених місцях на дорозі їх позначають дорожніми знаками (вихователь демонструє дорожні знаки «Доріжка для пішоходів», «Підземний пішохідний перехід»).

Якщо ви хочете перейти вулицю там де знаки відсутні, слід переконатися в певній безпечності. Ви зійшли з тротуару, подивіться ліворуч, переконайтесь, що поблизу немає транспорту, і лише тоді починайте переходити проїжджу частину, дійдіть до середини вулиці і зупиніться, подивіться праворуч. Якщо транспорту немає – закінчуйте перехід проїжджої частини.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Перед тим, як виходити на проїжджу частину, зосередьтеся не поспішайте.

  Не перебігайте дорогу перед машиною, яка рухається, її не можна зупинити водночас.

  Напевно ви бували з батьками у містах та звертали увагу на намальований посередині пішохідного переходу овал, розкреслений лініями. Це «острівок безпеки» Д4., якщо людина не встигла перейти вулицю, почався рух транспорту, вона може перечекати на «острівку безпеки» поки проїде транспорт і продовжити свій рух.

Запитання до дітей та Незнайка.

  1. Як правильно рухатися по вулиці пішоходам?
  2. Як правильно переходити вулицю?
  3. Що таке «острівок безпеки»?
  4. Як слід переходити вулицю де немає знака?

Вихователь з! звертається до Незнайки: - Ти отримав травму через те, що не дивився на дорогу, а саме головне не знав правила дорожнього руху. Та мало того ти міг загинути. Ну тепер ти все знаєш та будеш дотримуватись правил.

Незнайка: - Дякую вам, діти, тепер я буду зразковим пішоходом та навіть буду вчити інших не робити помилок на дорозі. До побачення, діти! (діти відповідають)

 

Конспекти заняття «Наш друг – світлофор!»

Мета: поглибити знання дітей про світлофор, як дорожній знак,  про те , які вони бувають, кольори світлофора і їх значення,  правила поведінки на дорозі; розвивати увагу, пам'ять,  кмітливість, зв’язне мовлення, збільшувати словниковий  запас; виховувати морально – вольові якості: організованість, витримку, ввічливість, порядність, дисциплінованість,  взаємодопомогу. Створювати позитивний , емоційний  настрій у дітей.

Обладнання: малюнки світлофорів, кросворд, таблиці з правил дорожнього руху, кружечки, музичне оформлення.

Хід заняття

Селище, в якому з тобою живем,

Можна сміливо назвать букварем.

Азбуку вулиць, проспектів, доріг

Вивчити добре, пізнати ти міг.

Азбуку цю пам’ятай ти завжди,

Щоби не сталось з тобою біди.

-         Діти, про яку таку азбуку говориться у вірші, яку потрібно вивчити, щоб не сталося лиха?

-         Так, про правила дорожнього руху. Як ви думаєте, а щоб було, якби по місту і люди і машини рухалися  б як захотіли?

-         Вірно, були б аварії, гинули б люди.

-         А що допомагає регулювати рух не дорозі?

-         Так, світлофори.

-         Ось, саме про них ми сьогодні і поговоримо.

-         Подивіться на ці малюнки, на них зображені світлофори. Вони бувають різні(вихователь розповідає про види світлофорів) Д5.

-         Хто мені підкаже, які кольори має світлофор?

-         Вірно. Це – червоний, жовтий та зелений. А що ж вони означають?

-         Червоний – це тривога. Неможна йти, заборона.

-         Жовтий – це увага, приготуйся до руху.

-         Зелений – це спокій, дозвіл рухатися.

-         Молодці, запам’ятали добре.

Червоний колір – ти не йди.

А жовтий -  зачекай.

Коли ж горить зелений –

Сміливо вирушай!

-         А чи знаєте ви, що означає слово «світлофор»?

-         Воно утворене з двох слів: «світло» і «фор». «Фор» - це грецьке слово, яке повністю звучить, як «форос» - носій, несе.

-         Отже, в перекладі слово світлофор означає – «носій світла». Він старенький, йому понад 100 років. Отже ми з’ясували, що світлофори потрібні для безпеки на дорозі. Тож,

Треба слухать без опору

Всі вказівки світлофора!

-         Ну що, перевіримо, як ви запам’ятали значення кольорів світлофора. Пограємо в гру.( Вихователь роздає учням  по три кружечка і говорить, наприклад, «Увага!» - діти повинні показати жовтий кружечок)

-         Молодці! З цим завданням ви впорались. Послухайте мої загадки і спробуйте їх відгадати:

 

1.Біжать чотири брати,

один одного не можуть догнати. (Колеса)

2.Я не їм вівса і сіна,

Дайте випити бензину.

Усіх коней обжену,

Кого хочеш дожену. (Автомобіль)

3.Маленькі будиночки по місту біжать,

Хлопчики й дівчатка в будиночках сидять. (Трамвай)

4.Де машини їдуть, де зійшлись шляхи.

Допомагає людям він вулицю перейти. (Світлофор)

5.У річці зав’яз по пояс якраз.

По спині їздять туди  й сюди –

Вози, машини, поїзди. (Міст)

6.З місця зрушити не в змозі,

Бо на варті при дорозі

Я стою щодня, щоночі,

Хоч і маю скляні очі. (Світлофор)

-         Молодці, а зараз наступне завдання «Склади світлофор».

Вихователь ділить групу на дві команди, кожній роздає  білий листок паперу і кольорові кружечки і по сигналу потрібно зробити аплікацію світлофора. Хто перший вірно її зробить – переможець. (Під веселу музику діти роблять аплікацію)

-         Молодці! Ну а зараз уявімо, що м на дорозі і пригадаємо, як потрібно переходити вулицю, де немає світлофора.

На переході, де немає світлофора,

Правил дотримуйся дуже суворо:

Спочатку ліворуч ти подивись,

Немає машин? – то йди, не барись!

Далі йти теж маєш право,

Як машин немає справа!

-          Так, дійшовши до середини дороги, обов’язково потрібно зупинитись і подивитись направо, тільки тоді рушати далі.

Щоб машини не спішили,

Йшов спокійно пішохід.

Правила ми всі завчили,

Їх дотримаємо цілий рік!

-         А зараз давайте пограємо у дидактичну гру «Сигнали світлофора». (Вихователь тримає три кольорових кружечки. Діти ходять по колу. Коли вихователь піднімає червоний – всі повинні зупинитися, якщо зелений – йдуть, якщо жовтий – ходьба уповільнюється. Гра на розвиток уваги. Хто схибив – вибуває з гри)

-         Молодці, добре запам’ятали кольори світлофора і їх значення.

-         Тож , діти, ви зрозуміли, що на дорозі потрібно бути дуже уважним, чемним, виконувати усі правила дорожнього руху, тому, що від цього залежить ваше життя і життя інших людей. То скажіть мені, потрібен нам цей знак світлофор?

Світлофор потрібен всім

І дорослим і малим.

Він багато чого може –

Пішоходам допоможе!

-         На цьому ми закінчуємо наше заняття, і я хочу вірити, що ви зрозуміли і добре запам’ятали все, про що ми з вами говорили. Бажаю вам усього найкращого.

 

 

Конспект заняття «Дорожні знаки – наші помічники»

Мета: ознайомити дітей з Правилами дорожнього руху; із дорожніми знаками; їх призначенням, формою, групами; закріпити слова: знаки сервісу.

Обладнання: дорожні знаки, таблиці.

Хід заняття

Вихователь.

Діти, давайте пригадаємо, яке значення мають сигнали світлофора?

(відповіді дітей)

-Так, діти, але крім світлофора, пішоходами та транспортом вправляють дорожні знаки.

Незалежно від погоди

Ми з тобою – пішоходи.

А тому нам у дорозі

Знаки будуть в допомозі.

Різних знаків є багато –

Обереги, застороги.

Малюкам потрібно знати

Мудру азбуку дороги!

З кожним роком на вулицях наших міст зростає кількість машин. Автомобілі, автобуси, тролейбуси, трамваї не їдуть, як завгодно, обганяючи один одного, повертаючи у різні сторони, перетинаючи площі та перехрестя…

Для того, щоб на дорогах було безпечно, рух транспорту та пішоходів повинен бути впорядкованим, тобто водії та пасажири повинні дотримуватись певних правил – Правил дорожнього руху.

Коли по вулиці почали їздити трамваї, автобуси, тролейбуси, автомобілі, вулицям потрібно було дати мову. На цій дорожній мові з водіями та пішоходами «розмовляють» вулиці усіх країн світу.

 У дорожньої мови є  – знаки. Один знак, одна дорожня буква означає цілу фразу – дорожній сигнал. Ці сигнали бувають різними. Одні попереджують водія або пішохода про небезпеку, інші – забороняють рух. Є знаки, за допомогою яких можна дізнатися де отримати якусь послугу.

Дорожні знаки – це твої друзі й помічники. Вони встановлені на всіх автомобільних дорогах земної кулі. Тому їх називають міжнародними.

 

Знаки:

  • попереджають;
  • наказують;
  • забороняють;
  • дають поради.

http://pdd.ua/r/r/83AFD5B2-E143-463B-B355-8528D45E923B/1.32_b.gif

  1. Попереджувальні знаки– вказують водіям і пішоходам про те, що їх чекає попереду на шляху. Основні з них мають форму трикутника.

http://ped-kopilka.com.ua/images/photos/medium/artikl00/article279.jpg

  1. Заборонні знаки– це червоні кружечки з білою серединою із зображенням знаків. Їх багато. В певних місцях вони не дозволяють водіям зупинятися, рухатися, робити обгін

http://www.ustltd.com/img/katalog/81/13_4.gif

  1. Наказові знаки– мають форму кола, на голубому фоні, білою фарбою намальований символ. Кожен із них наказує водієві або пішоходові виконати якусь дію.

  1. Інформаційно-вказівні знаки– це наші помічники. Вони підказують де буде перехід, яка відстань до вашого міста, де зупинка автобуса, тролейбуса, трамвая.

http://roadrules.com.ua/pdr-ukraini/pdr/30-nomerni-znaki/images/dop_5.png

  1. Щоб не створювати незручностей іншому транспорту, якщо на дорозі поламався автомобіль, для цього є розпізнавальний знак. Червоний трикутник з білою серединою підказує: знак аварійної зупинки

  1. Знаки сервісу– приємні для ока водія і пасажира. Вони сповіщають про послуги, які можна отримати в дорозі.

 

 

 

Все може трапитись в дорозі,

Ці знаки стануть у підмозі.

Вас терміново підлікують,

Або машину зремонтують,

Бензину повний бак заллють, -

Легка й безпечна буде путь!

Якщо стомився ти в дорозі,

І більше їхати не в змозі, -

Ці знаки смачно нагодують

І відпочить запропонують.

По телефону зв’яжуть з домом,

Хай  будеш ти і за кордоном

Вивчайте правила дорожні,

Їх добре знати має кожний.

 

 

Загадки

 

Цю стрічку не візьмеш
І в косичку не вплетеш.
На землі вона лежить,
Транспорт вздовж по ній біжить. (Дорога)

 

Як переходиш вулицю,
На розі зупинись
І перш за все уважно
На мене подивись. (Світлофор)

 

Тротуаром йдуть малята,
Жваві хлопчики й дівчата.
Не кричать і не пустують – 
Дуже ввічливо крокують.
Симпатичні всі на вроду
Наші дітки - …   (Пішоходи)

 

Ми побачили з тобою, 
Як одною лиш рукою, 
Тільки жезла він підняв — 
Вантажівку вмить спиняв. 
Що ж це за силач такий? 
Це, малята, ...     (Постовий)

 

Що за коник полосатий
На дорозі коло хати?
«Зебра», кажуть, уляглась – 
Звідкіля вона взялась?
«Зебра» в нас на переході – 
Та чи є така в природі?
(Пішохідна розмітка «Зебра»)

 

Стоять вони всі при дорозі, 
Допомогти людині в змозі, 
Усюди — близько і далеко, 
Надійні сторожі безпеки. 
Одні із них нам сповіщають, 
А інші — щось забороняють, 
Попереджають нас завжди, 
Аби не трапилось біди.
Вартують на узбіччях тихо, 
Оберігають нас від лиха.
Ти тільки будь уважним дуже, 
Їх слухайся, шановний друже. 
Це знає кожен, знає всякий — 
Слід поважать дорожні ...      (Знаки)

 

 

 

 

Вірші

ДОРОЖНІ ЗНАКИ
Руху правила єдині,
Їх повинні поважати,
Знати їх усі повинні —
І дорослі, і малята.
Добрий друг наш — знак дорожній
Ставиться не так собі,
Як подружиться з ним кожен, 
Допоможе він тобі. 
Щоб не трапилося всяке, 
Шанувати треба знаки. 
На дорозі небезпечно, 
Тож обачним буть доречно. 
Руху правила єдині, 
Знати їх усі повинні. 
Шануватимуть їх люди — 
Скрізь тоді порядок буде!

 

 

Знає будь-яка дитина:
Йти не можна, де машини.
Тому Коля і Тамара
Йдуть собі по тротуару.

Тротуари це доріжки, 
Ми по них ідемо пішки. 
Всі, хто тротуаром ходить, 
Звуться просто – пішоходи.

Дидактичні ігри

 «Хто проїде першим»

Мета: Узагальнити знання дітей про працю водіїв. Вчити робити правильний вибір.
Ігрове завдання: Вибрати машину з першочерговим вантажем.
Правила гри: Відповісти на запитання міліціонера. За бажанням проїхати першим, підняти руку.
Обладнання: Медальйони – путівки з машинами різного призначення. Атрибути міліціонера: кашкет, жезл.
Хід гри
Пригадайте разом з дітьми, яким уважним повинен бути міліціонер, який регулює рух, бо по вулиці в різних напрямках їздять багато машин. Куди вони прямують? Про це діти дізнаються, отримавши медальйони-путівники із зображенням машин різного призначення.
Міліціонер-регулювальник запитує водіїв, куди вони їдуть, що везуть і чому їх потрібно пропустити швидше. Коли водій відповість на всі запитання, орієнтуючись на свій медальйон, міліціонер разом з іншими дітьми вирішує, чи потрібно його пропустити першим.

Проблемні ситуації: На перехресті зустрілися три машини. Міліціонер-регулювальник вирішує, кого потрібно пропустити першим. Діти обговорюють його рішення, погоджуються або заперечують.
1. Автобус з дітьми, вантажівка з будівельним матеріалом, фургон з морозивом.
2. Швидка допомога, машина з хлібом, фургон з книжками.
3. Пожежна машина, молоковоз, фургон з меблями.
За сигналом «Шлях відкритий» водій об'їздить кімнату. Коли всі водії повернуться, медальйони розбирають інші діти. Вони вигадують нові проблемні ситуації.

 

«Наша вулиця»

Мета: Закріплювати правила поведінки пішоходів і водіїв, розрізняти дорожні знаки.
Хід (1 варіант): з допомогою ляльок діти виконують завдання ведучого. Ось ляльки йдуть по тротуару, ось переходять дорогу по світлофора без нього, за допомогою регулювальника.
Хід (2 варіант): вихователь показує дорожні знаки. Діти пояснюють, що означає цей знак. Розігрується дорожня ситуація.

 

«Куди їдуть машини?»

Мета. Закріпити уявлення про призначення різних видів транспорту, ознайомити дітей з правилами руху машин і поведінки пасажирів. 
Обладнання. Відомі дітям легкові та вантажні машини, вантаж для них (іграшки або картинки), світлофор.
Хід гри. Доцільно створити цікаву ситуацію — заховати машини (перевернути картинки), а потім з таємничим виглядом сказати: «Цікаво, кому яка машина дістанеться». Показуючи по черзі машини, слід розповісти, що чи кого можна на них возити. Необхідно разом з дітьми вгадати сигнали світлофора. Та дитина, що не змогла відповісти на запитання, бере в дорогу помічника, який знає елементарні правила дорожнього руху, але залишився без машини.
Час вирушати за вантажем чи пасажирами. Необхідно регулювати рух машин за допомогою світлофора. Той, хто забуває чи порушує правила, керування машиною передає помічнику або дитині, котра спостерігає за грою, а сам на деякий час стає запасним, але все ж ще в машині. Вздовж дороги знаходяться вантажі чи пасажири. Той, хто зробив правильний вибір, робить ще одне коло, везе вантаж на будівництво, а пасажирів в дитячий садок чи на роботу. Гра продовжується доти, поки всі діти не побувають у ролі шоферів. Спочатку роль світлофора виконуйте самі, а потім її можна доручити і дітям.

 

«Ми пішоходи»

Обладнання: фанерний ящик з прорізаними в ньому отворами, які обклеєні червоним, жовтим та зеленим папером; маленький м'яч.

Хід гри.

У грі беруть участь 10-15 дітей. Переходячи зображення крейдою перехрестя, гравці по черзі кидають м'яч, цілячись у зелений отвір. Потрапив – перейшов вулицю. Якщо м'яч пролетів крізь червоне коло – дитина вибуває з гри; крізь жовте – має право кинути ще раз.

 

Інструкції з правил дорожнього руху

Коли ти пішохід

1.Пішоходи ходять лише тротуарами тримаючись лише правого боку щоб не заважати зустрічним пішоходам. 
2.За містом треба ходити узбіччям назустріч автомобілям, що рухаються, з тим, щоб вчасно побачити їх і поступитись дорогою. 
3. Перехрестя - найнебезпечніше місце для пішоходів. Переходити перехрестя необхідно лише визначеними переходами. 
4. Найнебезпечніше переходити дорогу підземними переходами. 
5. Якщо підземних переходів немає, дорогу треба переходили в тих місцях, які означені лініями розмітки або дорожніми знаками. 
6. До того, як переходити вулицю, спершу треба подивитися ліворуч. Якщо проїжджа частина вулиці вільна - можна йти. 
7. Коли ти дістався середини вулиці, подивися праворуч. Якщо проїжджа частина вільна - переходь. 
8. Якщо ти не встигаєш перейти вулицю, обов'язково зупинися на острівці безпеки. В разі відсутності його - треба зачекати на лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямів. Вулицю, де відсутній пішохідний перехід, треба переходити від одного рогу до протилежного. 
9. Під час переходу вулиці уважно стежте за сигналами світлофора. 
10. Червоний колір означає: "Стій! Зупинися!" 
11. Жовтий колір світлофора попереджає: "Увага! Приготуйся!" 
12. Зелений колір світлофора подає команду: "Шлях вільний! Можна йти!"

 

Коли ти пасажир

1. Перебуваючи в автобусі, трамваї чи тролейбусі не заважай пасажирам заходити або виходити з транспорту. 
2. Заходити треба через двері з написом "Вхід", а виходити - через двері з написом "Вихід". 
3. Забороняється відволікати розмовами водія під час руху транспорту. 
4. В громадському транспорті не можна перевозити вантажі, що мають неприємний запах або можуть забруднити пасажирів. Ні в якому разі не можна перевозити вибухонебезпечні або легкозаймисті речовини. 
5. Пасажирові забороняється заважати під час зачинення або відчинення дверей, притулятися до них, а також визирати з вікон громадського транспорту. 
6. Після виходу з трамваю, треба дістатися пішохідного переходу і тільки там переходити дорогу. Обходити трамвай треба лише спереду.

 

Поради велосипедистам

1. Для велосипедного руху існує велосипедна доріжка. 
2. На вулицях міста дозволяється їхати велосипедом дітям, яким виповнилося 14 років. 
3. Велосипедистам забороняється випускати з рук кермо, а також хапатися руками за попутні машини. 
4. Не можна перевозити пасажирів на велосипеді, що не пристосований для цього. 
5. Не дозволяється їздити велосипедами людними тротуарами, а також в місцях, де граються діти

 

Безпека на дорозі: поради на кожен день

1. Ніколи не перебігайте вулицю перед транспортом, що рухається. 
2. Ніколи не влаштовуйте ігри біля транспорту, що стоїть у дворі, - в ньому можуть відмовити гальма. 
3. Не чіпляйтесь за рухомий автотранспорт. 
4. Не грайте в сніжки чи футбол на тротуарах і рухомій частині вулиці - навіть найдосвідченіший водій не в змозі одразу зупинити машину, особливо на слизький дорозі. 
5. Не катайтеся на санчатах, лижах і ковзанах поблизу дороги.

 

РОЗДІЛ ІІ «КРАСА ТА НЕБЕЗПЕКА ЛІСУ»

Конспект заняття «Відпочинок на природі»

Мета: розкривати уявлення дітей про природу як живий організм; вчити бачити красу світу; вчити правильному поводженню під час відпочинку на природі; розглядати можливі небезпеки лісу; розвивати вміння безпечного спілкування з природою; виховувати культуру поведінки дітей на відпочинку.

Обладнання: ілюстрації лісу, річки; таблиця «Отруйні гриби і ягоди», плакати із зображенням рослин, комах; кошик із лісовим матеріалом.

 

Хід заняття

Вихователь.

-Де найкраще гратися і відпочивати? Пригадайте свій найкращий відпочинок.

Розкажіть, де це було? 3 ким ви відпочивали? Що вам найбільше запам'яталося?

(розповіді дітей)

-Найкращий відпочинок — на природі. Природа дарує людям чисте повітря, бадьорість, гарний настрій. Куди ж ми помандруємо сьогодні? Потрібно відгадати.

 Влітку зеленіє

А взимку чорніє. (Ліс.)

-Для тварин і птахів ліс – рідний дім і годувальник. Для поля – захисник від вітру, особливо від спекотного. Якби не було лісу, вітер так розгулявся б на просторах, що зносив би з поля весь родючий шар землі, висушував її. Ліс — це фабрика кисню, зелена аптека. Митці завжди оспівували і оспівують природу у казках, піснях, віршах.

Ліс — це казка, ліс — це диво,

Все для всіх у нього є.

Йди і ти у ліс щасливо —

Людям радість він дає.

В кожну пору ліс чарівний,

Придивляйся, впізнавай.

Він веселий, тихий, дивний —

Вчися і спостерігай.

 «Асоціативний кущ»

- Діти, а що ви уявляєте, коли чуєте слово «ліс»?

- Які асоціації у вас виникають?

(Учитель заповнює «павутинку» тими швами, які називають діти.)

Бесіда про те, з ким можна йти до лісу

- Яка найперша небезпека може чекати на нас у лісі? Це небезпека загубитися у лісі, заблукати. Тому до лісу дітям вашого віку можна йти лише з дорослими, з батьками, вихователями. Добре, якщо з тобою пес, який завжди виведе з лісу. А якщо вже сталося так, що ти заблукав, то не метушись, не хвилюйся. Заспокойся і зосередься: які прикмети своєї дороги лісом ти пам'ятаєш – пеньок, мурашник, чудернацьке дерево. Згадай і вдасться вийти. У лісі є свої закони, за якими живуть столітні дерева, комахи, звірі, птахи. Тому в ліс варто заходити спокійно, без галасу.

  Пам'ятай, що більшість рослин у лісі не просто шкідливі, але й смертельно отруйні. Тому, якщо ти не знаєш що то за ягода, то краще її не куштувати.

   Небезпечною для тебе може стати і зустріч з твариною. Коли та когось зустрінеш не лякайся і не роби різких рухів, не втікай, дай тварині дорогу.

Фізкультхвилинка

Раз, два, три, чотири – у лісок ходили,

Зайця сірого зустріли.

Зайчик прудко так стрибає,

Пташка весело літає,

Швидко лис десь пробіжить,

Їжачок у кущах сидить.

Посиділи і ми трішки,

Щоб спочили руки й ніжки.

Всі веселі от чудово!

У лісок підемо знову.

Бесіда проте, чи можна розпалювати вогнище у лісі

   Перш ніж розкладати вогнище, обкопайте місце для багаття ровом, очистіть простір навколо нього від сухої трави і гілок. Цим ви не дасте вогнищу поширитися і вбережете ліс від пожежі. А ще краще взагалі не розкладати у лісі багаття. Ніколи не можна розводити вогонь у суху спекотну чи вітряну погоду, бо вітер понесе іскри і підпалить ліс. Якщо станеться невелика пожеже, треба спробувати її затоптати, залити водою, засипати піском або землею. І ніколи не залишати багаття без нагляду!

- Що нового дізналися?

- Які небезпеки підстерігають людину в природі?

- Як треба поводитися під час відпочинку на природі?

- Чому небезпечно ходити у ліс самому?

- Що робити з отруйними ягодами?

- Яке значення має природа у житті людини?

 

Конспект заняття «Тихе полювання, або збираємо гриби»

Мета: уточнити і розширити знання дітей про гриби, середовище їх зростання, будову, придатність до вживання. Удосконалювати уміння дітей добирати однокореневі слова до заданого слова (гриб -  грибок, грибочок, грибний, грибник, грибниця). Розвивати слухову і зорову увагу, пам'ять, мислення. Виховувати пізнавальний інтерес до живого довкілля.

Обладнання: презентація «Гриби», предметні картинки «Гриби», маленькі кошики, великий кошик.

Хід заняття:

 Пропоную дітям заплющити очі і послухати мелодію (шум дощу)(слайд №1).

- Спробуйте відгадати, що звучить.

(Прогнозована відповідь: дощ).

  • Що з’являється після дощу в лісі?
  • Так, вірно, ростуть гриби. Грибочкам подобається тихий та теп­лий грибний дощик, після якого вони одразу підростають. (слайд №1)
  • Які ж бувають гриби? Чи всі вони однакові? Гриби бувають різними: великими й малень­кими, тендітними й міцними, їстівними та отруйними.
  • Які частини є у будь-якого гриба? Як тримається грибочок? Чому він не падає?            ( Корінь – грибниця, ніжка, капелюшок.) Давайте подивимося, що є під землею в гриба (слайд №2).
  • Це корінчик гриба, який називається грибниця, з неї починає рости гриб. Грибниця знаходиться в землі, тому в лісі ми її не бачимо.

Світ грибів — дуже розмаїтий. Відомо дуже багато видів гри­бів. Але серед грибників та кухарів великою повагою користують­ся добрі їстівні гриби . У лісі дуже багато різних грибів.

  •  З чим ходять у ліс по гриби?

Можливо, якісь із них ви вже знаєте?

Показ слайдів.(слайд №3)

  • Ось найголовніший гриб. Його називають боровик або білий гриб. Малята, погляньте, який боровик?(Великий.) Яка в нього ніжка? (Товста.) А шапочка яка в боровика?(Коричнева.)
  • Знайдіть у себе боровик і покажіть. Чи можемо ми покласти його у наші кошики? Зробіть це.

З’являється зображення опеньків. (слайд №4)

А ці гриби знайомі вам? Як звуться ці грибочки? (Опеньки.) Які ніжки в опеньків? (То­ненькі.) Де вони ростуть? (Біля пеньків.) Кладемо їх у кошик чи ні?

З’являється зображення підосичника. .(слайд №5)

  • Хто знає, що це за гриб і чому його так назвали? Росте він під деревами осиками і називається підосичник. Капелюшок у нього червоний, м’ясистий.

З’являється зображення маслюків.(слайд №6)

  • Що це за гриби? Це маслюки. Маслюк отримав свою назву через слизький, наче змащений олією, клейкий капелюшок.

З’являється зображення лисичок. .(слайд №7)

  • Як ви гадаєте чому ці гриби називаються лисички? Яскравим кольором він нагадує лисяче хутро.

З’являється зображення сироїжки. .(слайд №8)

  •  Як називається цей гриб?  Це сироїжки. В них дуже різноманітні за кольором капелюшки: білі, жовті, оранжево-червоні, коричневі.

З’являється зображення підберезника. .(слайд №9)

  • А ось який чудовий грибочок, чи не так? Росте він під бере­зами і називається підберезник.

Чи всі гриби ми поклали до кошика? Чому? Їх можна назвати їстівні. (слайд №10)

З’являється зображення мухомора. .(слайд №11)

  • Що це за гриб, як він називається? Чи можна збирати мухомори? Чому? (Тому що вони не­безпечні, отруйні.) Якого кольору капелюшок у мухомора? (Чер­воний у білу крапочку.) Ніжка у мухомора яка? (Тоненька.) Ми не будемо чіпати отруйний мухомор, чи не так, малята? (Так.) Буде­мо з вами збирати тільки хороші грибочки!

З’являється зображення блідої  поганки. .(слайд №12)

  • Цей грибочок покладемо в корзинку, так? А чому ні? Вірно, він отруйний і зветься бліда поганка.

З’являється зображення сатанинського гриба. .(слайд №13)

  • Ну цей, напевне, ми візьмемо, так, малята? Як називається цей гриб? Невже він отруйний? На який гриб він схожий?

Не поклали до кошика ні мухомора, ні блідої поганки, ні сатанинського гриба? Чому? Всі ці гриби отруйні, вживши їх можна отруїтися і попасти до лікарні. .(слайд №14)

Фізкультхвилинка «Збиремо гриби»

Пропоную дітям назбирати грибів на галявині, наголошую, що збирати потрібно тільки їстівні гриби у кошик, а отруйні залишати.

Ми по лісі ходимо,

Грибочки знаходимо.

Нахилилися, зірвали

І до кошика поклали.

  • Що ми робили? То як називають людей, які збирають гриби? Перевіримо чи не потрапив до кошика отруйний гриб.

Дидактична гра «Добери споріднені слова»

 Прошу дітей відповісти на  питання і таким чи­ном дібрати до слова «гриб» однокореневі слова.

  • Як ми назвемо гриб лагідно? (Грибок, грибочок.)
  • Як скажемо про дощ, після якого ростуть гриби? (Грибний.)
  • Як говоримо про людину, яка полюбляє шукати і збирати гри­би в лісі? (Грибник.)
  • Як називають корінь гриба? (Грибниця.)
  • Це все родичі слова гриб. Зараз я назву всі слова, які ви називали, а ви спробуєте запам’ятати: гриб, грибок, грибочок, грибний, грибник, грибниця. Хто запам’ятав всі слова? Назвіть їх.

Гра «Будь уважним» (слайд №15-17 )

Пропоную пограти в гру: знайти і назвати зайвий , отруйний гриб.

Підсумок:

  • Чи всі гриби можна збирати? Які не можна? (слайд №18)
  • Як називають гриби, які можна вживати в їжу?
  • Що сподобалося сьогодні?

 

Конспект заняття «Їстівні ягоди та отруйні рослини»

Мета: Познайомити дітей з їстівними ягодами та отруйними рослинами, навчити розрізняти і правильно називати.

Обладнання: ілюстрації їстівних ягід і отруйних рослин.

                                                           Хід заняття:
 Вихователь.

-Відгадайте загадку:
Стоять Ермачки,
Червоні ковпачки.
Хто не пройде,
Всяк уклін їм віддає       (ягода)
- Скажіть, які ви збирали ягоди влітку в лісі?
(суницю, малину, чорницю, брусницю)
- Правильно. Ягоди ці - їстівні та смачні, їх можна збирати і їсти. З них варять варення і компоти.
- Де ростуть ці рослини, як вони виглядають: високий чи стебло, якої форми листочки, якого кольору ягоди?
Суниця.
Це невисока трав'яниста рослина. Листя суниці трійчасті (тобто по три) з зубчиками.
Червоні ягоди дозрівають в червні-липні. На поверхні сидять дрібні зернятка.
Ягоди смачні, ароматні, містять багато вітамінів.

Чорниця звичайна.
Це дрібний, сильно гіллястий чагарник з опадаючими на зиму дрібним листям. Ягоди чорного кольору, при пошкодженні фарбують руки у фіолетовий колір. У них багато вітамінів. Чорничний сік покращує зір.

Брусниця
Це маленький вічнозелений чагарник з щільними, дрібним листям. Ягоди червоного кольору, містять багато вітамінів.

Малина
Це напівчагарник з прямостоячими пагонами, вкритими шипами. Ягоди не цілісні, а складаються з безлічі дрібних кульок, червоного кольору. Малину використовують при застуді.

Вихователь.

 - Які отруйні рослини ви знаєте?
Чи можна їх пробувати?
- До яких наслідків це може призвести?
( Вихователь показує зображення рослин і називає їх. )

Вороняче око.
Вороняче око – цю рослину можна упізнати навіть якщо ніколи раніше не бачили. На високому стеблі прикріплені близько один до одного хрест-навхрест чотири широких листочка, а з середини виступає одна зеленувато-жовта квітка, що перетворюється потім у чорну ягоду, дуже схожу на чорне, блискуче вороняче око. Ця рослина тому так і називається: «вороняче око». У нього отруйні і ягода, і стебло, і листя, і коріння. Ознаки отруєння: головний біль, запаморочення, нудота, блювота, болі в животі, пронос, сильно розширюються зіниці. 
За старовинним переказами багато років в дуплі могутнього дерева жив старий-чарівник зі своїм вірним другом - чорним вороном, якого він вивчив передбачати майбутнє. Коли старий помер, став ворон літати щодня над лісом, оплакуючи чарівника, і там, де на землю падала сльоза птаха, кожну весну виростала квітка.

Вовче лико.
Вовче лико - кущ, який цвіте дрібними запашними рожево-червоними квітками, прикріпленими прямо до кори. Тому його ще називають «лісовий бузок». Пізніше на місці квіток з'являються яскраво-червоні ягоди. Це небезпечна рослина. В його ягодах містяться сильні отрути. Навіть кілька ягід можуть виявитися смертельними для людини. У потерпілого виникає печіння у роті, йому стає важко ковтати, з'являються біль, слинотеча, блювання, пронос, судоми, запаморочення, загальна слабкість.

Конвалія.
Конвалія - дуже красива, всім відома лісова квітка. Однак не всі знають, що її ягоди червоно-помаранчеві горошини - дуже отруйні. Вся рослина отруйна.

    Ми повинні запам'ятати, що кращий засіб захисту від отруйних рослин - не чіпати жодної квітки, жодного куща, якщо вони тобі не знайомі. Тому що небезпечним може бути навіть дотик до отруйних рослин: викликати опік шкіри  і тяжкі рани. У багатьох дітей є звичка - покусувати і жувати кожну травинку. Це дуже шкідлива звичка, і діти повинні запам'ятати, що стебла, листя і квіти багатьох рослин отруйні і можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю.
При підозрі на вживання таких рослин, треба негайно надати першу медичну допомогу: випити 4-5 склянок теплої води (можна з марганцівкою), викликати блювоту. Потім прийняти кілька таблеток активованого вугілля. І обов'язково потрібно звернутися до лікаря!!!
- Розфарбуйте їстівні та отруйні ягоди.
- Назвіть, які з цих рослин шкідливі, отруйні, а які корисні, їстівні.
5. Підсумок:
Гра «Їстивне-неїстивне» (Вихователь кидає м'яч і називає ягоду. Якщо це корисна ягода, то дитина ловить м'яч, якщо отруйна - ні.)

 

Конспект заняття  «Безпека при поводженні з тваринами»

Мета: познайомити дітей з правилами спілкування з тваринами, пояснити дітям , що контакти з тваринами іноді можуть бути небезпечними; сприяти активній участі дітей у грі, розвивати вміння домовлятися з однолітками і розподіляти дії у спільній діяльності, емоційно реагувати на літературні твори.

Матеріали та обладнання: малюнки тварин.

                                                                 Хід заняття

Вихователь загадує дітям загадки (з показом картинок) про домашніх тварин:
Якщо лапи замість рук,
Якщо найвірніший друг,
Якщо забіяка,
Значить друг - (СОБАКА).

М'які лапки,
А в лапках -
Царапки         .(КІШКА)

 

Вдома, в полі, на дорозі -
Це майстер на всі ноги.
І коли часом несолодко,
- Іго-го, - кричить (КОНИК).

Сонце сходить. Чутно: - Му-у, -
Як не соромно пастуху-у?
Рано вранці о пів на шосту
Хоче спати ще (КОРОВА).

Мохнатенькая,
Усатенькая,
Молоко п'є,
Пісеньки співає.          (КІШКА)

Навіть кішці у дворі
Дуже грізно скаже: "Ме-е!"
Не боїться нікого,
Ніколи,
Тому що є рогу (КОЗА).

В дорозі з ним повно клопоту -
Не хоче він іти вперед.   (ВІСЛЮК)

Замість носа - п'ятачок,
Замість хвостика - гачок.
Голос мій визглив та дзвінок.
Я - веселий                        (ПОРОСЯ).


- Діти, скажіть, у кого з вас вдома є домашні тварини.
- Сьогодні ми з вами поговоримо про те, як потрібно поводитися з домашніми тваринами. 
Тварин треба любити, про них треба дбати, але при цьому треба пам'ятати, що навіть домашні тварини можуть бути небезпечними.
Читання вірші Юнни Моріц "Величезний собачий секрет" 

Собака буває кусючою
Тільки від життя собачої,
Тільки від життя собачої
Собака буває кусючою!
Собака вистачає
Зубами за п'яту,
Собака з'їдає
Громадянку Конячку
І з нею громадянина Кота,
Коли проживає
Собака не в будці,
Коли у неї завиває
В шлунку, І кожному ясно,
Що ця собака -
Кру-у-у-глая сирота.
Ніхто не вистачає
Зубами за п'яту,
Ніхто не з'їдає
Громадянку Конячку
І з нею громадянина Кота,
Коли у собаки
Є будка і миска,
Нашийник, місяць
І в шлунку сосиска.
І кожному ясно,
Що ця собака -
Не кругла сирота!
Собака нещасна -
Дуже небезпечна,
Адже їй не щастить
В цьому житті
Жахливо,
Жахливо, як їй не щастить!
Тому вона гавкає,
Як собака.
Тому зла вона,
Як собака.
І кожному ясно,
Що ця собака
Усіх без розбору
Гризе!
Прекрасна собака,
Сидить у будці!
У ній розцвітають в душі
Незабудки,
У шлунку грає кларнет!
Але жарти
З бродячою собакою бездомної
Небезпечні, особливо
Опівночі темної, -
Ось самий собачий,
Ось найбільший,
Величезний Собачий Секрет!
Собака буває кусючою
Тільки від життя собачої,
Тільки від життя собачої
Собака буває кусючою
Питання для обговорення:
- Чому собаки бувають злими? - (Вислуховуються відповіді дітей).
- Як потрібно піклуватися про своїх домашніх тварин? - (Вислуховуються відповіді дітей).
- Зараз я познайомлю вас з декількома правилами при спілкуванні з собаками.
Правило N 1. Навіть якщо ти боїшся собак, ніколи цього не показуй. Собака може це відчути і напасти на тебе.
Правило N 2. Ні в якому разі не тікай від собаки. Вона може взяти тебе за дичину і пополювати.
Правило N 3. Пам'ятай, що махання хвостом не завжди говорить про доброзичливому настрої собаки.
Правило N 4. Якщо тобі хочеться погладити чужого собаку, запитай дозволу у господаря собаки. Гладь її обережно, не роблячи різких рухів.
Правило N 5. Не годуй чужих собак і не чіпай їх під час їжі або сну.
Правило N 6. Не підходь до собаки, що сидить на прив'язі.
Якщо ви зібралися в гості,
А собака біля воріт,
 Ковбаси собаці киньте
Або з сиром бутерброд.
Киньте їй сардельку в миску,
Можна свіжу сосиску,
Після парочки котлет
Запропонуйте їй паштет.
Запропонуйте їй тушонку,
Ніжку курки, печінку,
Нарешті, кидайте фарш
Та у ворота сміливо - марш!
А собака загарчала -
Починайте все спочатку...
- Діти, ви зараз прослухали жартівливий вірш про те, що потрібно робити, якщо ви вийшли на вулицю, а біля під'їзду сидить собака.
Правило N 7. Не наближайтеся до великих собак охоронних порід. Їх часто вчать кидатися на людей, що підійшли близько.
Правило N 8. Не намагайся відібрати предмет, з яким грає собака.
- Отже, діти, ми поговорили з вами про те, що собаки бувають не тільки добрі, але і злі. А зараз ми поговоримо про те, чим можуть бути небезпечні кішки. 

Кішки можуть сильно подряпати і покусати. Від кішок і собак людям передаються такі хвороби, як лишай, короста, сказ. Сказ - це дуже небезпечна хвороба, яка може виникнути після укусу тварин. Від неї можна навіть померти.
Правило N 9. Після того як ти погладив собаку або кішку, обов'язково вимий руки з милом.
Правило N 10. Якщо тебе вкусив собака або кішка, відразу ж скажи про це батькам, щоб вони відвели тебе до лікаря.
- Хлопці, хто-небудь з вас їздив у гості до бабусі у село, де живуть інші домашні тварини - корови, кози, вівці? - (Вислуховуються відповіді дітей).

Правило N 11. Не підходь близько до чужих корів, биків, кіз.
- Як ви гадаєте, чому не можна близько підходити до чужих корів, биків, кіз? - (Тому що у них є роги і вони можуть заколоти незнайомих людей).
Нам дає здоров'я
Молоко коров'яче.
 Але якщо хочеш бути здоровим,
Не підходь до коровам!
Правило N 12. Якщо зустрінеш стадо корів, то обійди його. 
Правило N 13. Будь обережний з телятами. У них сверблять ріжки, вони можуть завдати тобі серйозну травму.
- На прощання я хочу ще раз вам нагадати про те, що треба дотримувати правила безпеки при спілкуванні з тваринами. Не треба ображати тварин на вулиці. А якщо у вас вдома є які-небудь тварини, то необхідно про них постійно дбати, тоді вони будуть вас любити.

Вірші

Небезпечне вогнище

Ходив із друзями Тарас

Відпочивати в ліс не раз.

Тож каже він друзякам –

Дівчатам і хлоп’ятам:

 — Ходімо, друзі, у лісок,

 Нарвемо там квіточок.

Порішили і пішли –

Квіти, вогнище, пісні…

 Як пішли ще по дрова –

Загорілася й трава!

Ліс горить, сухе гілля,

— Ой, рятуйте, дітвора! —

Без природи нам не жити,

Треба полум’я гасити.

Всі гуртом взялись за діло

Й врятували ліс уміло.                Бугайцова Л.

 

Правила поведінки у лісі

Ми помітили — в дуплі

білченята є малі.

Та казали мама й тато,

що не слід їх зачіпати.

Їжачка в траві знайшли,

оминули та й пішли.

Раптом зайчик довговухий

дременув з кущів щодуху.

Зупинились зачекати,

щоб його не налякати.

Ми звіряток розумієм,

шкоди їм не заподієм,

щоб мандрівка лісова

всім безпечною була.            Леся Вознюк

 

ХВАЛИЛИСЯ ГРИБИ
(П’єса)

Боровик
Я, гриб боровик,
Маскуватися звик.
Мусиш ліс обійти,
Щоб мене віднайти.
А кому знайти удасться,
Знай, тому всміхнеться щастя,
Бо смачнішого нема
Між грибами усіма.
Хто не вміє нас шукати,
Тим адресу можу дати:
Ми і в лісі, й на галяві,
Ніжка біла, верх смаглявий.

Печериця
По-нашому я — печериця,
А по-французьки —
шампіньйон
Хоч куцонога, білолиця,
Але витримую фасон
Засмажте ви мене в сметані,
Й куди тому боровику!
Мене шукайте на світанні
У лісі, в полі і в садку.

Сироїжка
Я — сироїжка, біла ніжка.
У різний колір чепурюсь.
Така тендітна, така ніжна,
У руки візьмеш — я кришусь.
Хоча кришусь, хоча тендітна,
А кажуть — дуже апетитна.
Хто коштував хоч раз мене,
Побачить в лісі не мине.

Лисички
Ми лисички, жовті личка,
Ростом зовсім невеличкі.
Не червиві, дуже чисті,
Не ховаємося в листі.
Хто на слід наш натрапляє —
Повен кошик назбирає.
Ростемо ж не по одинці,
Нас шукайте у низинці.

Опеньки
Ми опеньки, ніжки тоненькі,
Шиї, мов цівки, круглі голівки.
А як більші виростаєм — Парасольки розкриваєм.
Лий дощику, лий!
Нам ти не страшний.
І на пні, і коло пня
Нас великая рідня.
Простягай-но рученята —
Устигай лише збирати.

Маслюки
Ми маслюки, жовто-бурі шапки,
Ростемо там, де глиця,
Під соснові залазим шишки,
Любим запах живиці.
Нас збирають старі і малі,
Маринують і смажать.
Тільки з’явимось десь на столі,
Нас одразу побачать.
Смачніших не знайдете страв,
Ледацюга — хто нас не збирав.

Підосичник
Я гриб грибів. Я — підосичник,
Найбільший в лісі симпатичник.
До мене не ідуть — біжать,
Покласти в кошики спішать.
А шапка в мене, глянь яка!
Як у гриба боровика.
Лише різницею тією,
Що верх червоний у моєї.
Удався вродою і зростом,
Грузд проти мене — карлик просто
І навіть на боровика
Дивитись мушу висока.

Мухомор
Я мухомор, я мухомор,
Червоний, наче помідор,
Кашкет цяцькований, розлогий,
А сам стрункий і довгоногий
Серед урочища грибного
Не знайдеш красеня такого.
Та я отруйний, пам’ятай,
Мене побачиш обминай                            О. Підсуха

Загадки

Зі своїх найперших днів
Найбіліший із грибів
По властивостях він цінний,
Лікар від хвороб відмінний. (Білий гриб)

Красень гриб цей хоч куди,
Та у руки не бери!
Кожна муха його знає,
Як побачить геть втікає! (Мухомор)

  Обліпили всі пеньочки
Мами тата, сини й дочки
Наче нитки, всі тоненькі,
Вишукані й чепурненькі (Опеньки)

Слизьку шапку одягнув,
І під деревом заснув
З задоволенням збирають
І на зиму накривають (Маслюк)

 Ці грибочки невеличкі,
Із близнючок в них сестрички.
По лісах мандрують пішки,
Носять рижі босоніжки (Лисички)

 Під березою грибочок,
Поряд жінка і синочок.
З деревом вони куми,
Добре знаємо їх ми! (Підберезники)

 Добра людям помічниця
Є їй чим в житті гордиться!
У теплицях місце має
Йод в собі для нас тримає! (Печериця)

 Стоїть хлопчина —
Руда шапчина. (Рижок)

 

                                 Народні прикмети, пов’язані зі збором грибів
Багато мошок — готуй козубок.
Перший туман літа — грибна прикмета.
Затягнулися дощі — груздів не чекай.
Потрібно раніше встати, щоб грибів набрати.

 

Дидактичні ігри

"Так - не так"

Мета: Закріпити вміння дітей робити оцінку ситуацій, Виховувати любов до всього живого, бережне ставлення до природи.
Матеріал: Малюнки з різними ситуаціями (діти саджають дерево; хлопчик руйнує мурашник тощо); сонечка і хмаринки.
Хід гри: Малюнки лежать зображенням вниз. Дитина вибирає собі малюнок і повинна розмістити його, в залежності від зображеної ситуації, під сонечком або хмаринкою.

 

" За грибами в ліс підем"

Мета: Вправляти дітей в розпізнаванні і називанні їстівних та отруйних грибів за малюнками. Розвивати спостережливість та увагу. Виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я.
Матеріал: Малюнки грибі», кошики.
Хід гри: Дітям пропонують зібрати окремо у кошик їстівні та неїстівні гриби.

 

 "Можна - не можна"

Мета: Формувати у дітей навички правильного поводження в небезпечних ситуаціях; сприяти становленню здорового способу життя; навчати дітей правильно поводитися в межах дозволеної поведінки. Розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу.
Матеріал: Картки із зображенням дорослих і дітей, картки-фішки з різними предметами.
Хід гри: Дитина повинна самостійно вибрати картки-фішки і покласти на свою картку, відповідно того, чим може користуватися дитина чи доросла людина.

 

РОЗДІЛ ІІІ ВАЛЕОЛОГІЯ

Конспект заняття «Ось Я який!»

Мета: ознайомити дітей з зовнішньою будовою тіла людини, з можливостями його організму: я вмію бігати, стрибати, співати, дивитися, слухати, їсти, терпіти спеку і холод, переносити біль, дихати, думати, допомагати іншим людям; виховувати почуття гордості, що «Я - людина ». Викликати інтерес до подальшого пізнання себе.

Матеріали: блюдце, 3 склянки з кислим, солодким і солоним розчином, невеликий шматочок хліба, склянка з чистою водою, 4 ватяні палички, серветка.

2 ватяні палички, одна з яких просякнута духами, а друга соком часнику. Загорнуті в поліетиленовий пакет, щоб запах не вивітрився.

Кубики льоду, склянка з теплою водою.

Ширма і за нею предмети, за допомогою яких вихователь демонструє побутові звуки (склянку з водою, склянка порожня, папір, ключі, брязкальця, ложки і т.д.)

Хід заняття:

- Діти, ми сьогодні з вами починаємо захоплюючу подорож до країни, яка називається «Людина». Ви дізнайтеся багато цікавого і дивного, несподіваного і незвичайного про себе і своїх друзів, рідних, тобто інших людей.

- Кожна людина неповторна за своїм характером, своїм поглядом на життя, душевним якостям, але всі люди однакові на фізичному рівні: мають однакову будову тіла, зовнішніх і внутрішніх органів. Але хтось часто хворіє, а хтось завжди бадьорий і здоровий. Деякі весь час чимось незадоволені, люблять тільки себе, а інші веселі і, чим можуть допомагати іншим людям ...

- Як ви думаєте, чому так буває? (Відповіді дітей)

- Про це ми дізнаємося на заняттях, де будемо вчитися любити і розуміти себе, піклуватися і допомагати собі та іншим людям. А сьогодні ми дізнаємося про те, що кожен з вас, і взагалі будь-яка людина, - майже чарівник, який може і вміє, а якщо не вміє, то може навчитися робити багато-багато різних справ, всіляких чудес. Цього не може жодна інша істота на Землі.

- Цікаво? Тоді починаємо знайомитися зі своїм тілом, яке допомагає нам в кожну секунду.

Блок 1 - диференціація понять «частини тіла» і «органи»

- У тварин всього три частини тіла: голова, тулуб і хвіст. Давайте подивимося, які частини тіла є в людини. Ілля, підійди до мене. Голова є? Є! Яка частина тіла називається головою? (Відповіді дітей. Довідка: головою називається частина тіла, на якій зосереджені всі органи чуття і в якій розташований головний мозок.)

- Навіщо вона потрібна? (Відповіді: щоб думати, їсти, дихати і т. д.)

- Тулуб є? (Показ тулуба.) Є! Які органи є в тулубі всередині? (Відповіді дітей: руки, ноги, серце, легені і т.д.)

 Блок 2 - волосся

Відгадайте загадку:

 

Не сіють, не саджають,

А самі виростають.   (Волосся)

 - Що розташовується вище за все? (Педагог кладе руку на голову, перебирає волосся.)

Познайомимося з їх властивостями. Потримайся своє волосся ... Придушіть їх ... Посмикайте ...

Закрийте очі, обережно доторкніться до волосся сусіда. Відчули? А тепер посмикайте - тихенько. Що відчули? (Відповіді дітей: біль)

- Хто здогадався, навіщо нам потрібні волосся? (Відповіді дітей: захищати голову, сприймати деякі дії, зігрівати і захищати від жарких променів сонця.)

Блок 3 - шкіра

- Що розташовується нижче? (Відповідь: лоб)

- Що всередині? (Відповідь: мозок)

- Навіщо нам мозок? (Відповідь: щоб думати)

- Чим зверху покритий лоб? (Відповідь: шкірою)

- Шкіра є не тільки на лобі, а й на всіх інших частинах тіла.

Ми вивчимо і її. Закрийте очі, я ложу на долоньку предмет (кубик льоду).

Що відчули?

Закриваємо очі, на іншу долоньку інший предмет (склянку з теплою водою).

Що відчули?

- А тепер, кожен легенько ущипніть шкіру нігтями. Що відчули?

(Відповідь: біль)

- Що може відчувати шкіра?

(Відповіді дітей: тепло, холод, дотики, біль.)

 Блок 4 - очі

Відгадайте загадку:

Віконниці то зачиняються, то відчиняються. (Очі)

 - Що перебуває нижче чола? (Відповідь: очі). Зараз дізнаємося, навіщо вони потрібні. Всі закрийте очі і не відкривайте, поки я не скажу. Скажіть, що я роблю? Очі не відкривайте. (вихователь показує книгу. Мовчання.) А тепер? (вихователь бере книгу. Мовчання.)

- Відкрийте очі. Ось що я робила. (вихователь повторює свої дії). Навіщо потрібні очі? (Щоб бачити).

- У очей є помічники і захисники. Подивіться один на одного. Поморгайте. Який орган у цьому бере участь? (Відповідь: повіки). Навіщо потрібно моргати?

- Помахайте рукою перед очима свого товариша. Що зробив товариш? Навіщо потрібні віки вії?

- Розглянемо, навіщо потрібні брови. Коли умиваємо особа, крапельки біжать вниз з чола. Що роблю повіки? (Відповідь: захищають очі від пилу, води і т.д.)

Блок 5 - ніс

 Ось гора, а у гори

Дві глибокі нори.

У цих нірках повітря бродить,

Те заходить, то виходить.           (Ніс)

 - Що нижче? (Відповідь: ніс)

- Перевіримо, навіщо потрібен ніс. Затисніть ніс однією рукою, а губи іншою рукою. Навіщо потрібен ніс? (Відповідь: щоб дихати).

- Закрийте очі (вихователь підносить ватяну паличку до носа дитини). Що відчули?

Так навіщо нам ніс? (Відповідь: дихати і розрізняти запахи)

 Блок 6 – вуха

 Оля слухає в лісі,

Як кричать зозулька,

А для цього потрібні

Нашій Олі ...          (Вушка)

 - Що знаходитися трохи нижче? (вихователь вказує на вуха.)

- Перевіримо, навіщо нам потрібні вуха. Щільно закрийте вуха долонями, притисніть долоньки до вух. (вихователь вимовляє 2-4 слова). Відкрийте вуха. Що я тільки що робила? (Відповідь: говорили, ми бачили по губах). А що я говорила? (Не чули?)

Так навіщо нам вуха? (Відповідь: щоб слухати).

 Блок 7 - рот

- Що розташовується нижче? (Відповідь: рот).

- Перевіримо, навіщо нам потрібен рот. Перед вами шматочок хліба. З'їжте його.

- Тепер стисніть губи пальцями з скажіть: мама, тато, я йду гуляти.

- І ще один досвід (вихователь роздає склянки з розчинами солоної, кислої та солодкої води). Що відчули?

- Так навіщо нам рот? (Відповідь: щоб їсти, розмовляти і відчувати смак.)

 Блок 8 - шия

- Що нижче? (вихователь показує на шию.) Перевіримо, чи потрібна вона нам. Сядьте прямо і запам'ятайте, що ви бачите. (Діти запам'ятовують.) А тепер повертайте голову в будь-які сторони. (Діти виконують). Ви бачите стільки ж або більше? Навіщо потрібна шия?

 Блок 9 - руки і ноги

 Оля весело біжить

До річки по доріжці.

А для цього потрібні

Нашій Олі ...                  (Ніжки)

 

Оля ягідки бере

По дві, по три штучки.

А для цього потрібні

Нашій Олі ...          (Ручки)

 - Дізнаємося, навіщо людині руки. Діма, підійди до мене. Прибери руки назад за спину і візьми зі столу книгу. Чи не повертайся. Навіщо тобі руки? (Відповідь: щоб брати предмети.)

- А тепер підходьте все по групі, тільки без ніг. Навіщо нам ноги?

Рухлива гра: «Що ми робимо - не скажемо, що ми робимо - покажемо»

Мета: ведучий показує дії, а гравці повинні здогадатися, що це за дії (забивати цвяхи, піднімати тяжкості, в'язати, вирізати, бігти, тупати - йти.)

 Блок 10 - внутрішні органи

 - Усередині тулуба є дуже багато органів. Давайте послухаємо, як працює серце. Покладіть руку на груди і послухайте своє серце.

- Є в тулуб і інші органи: шлунок, кишечник, але про них ми будемо говорити на інших заняттях.

 Фізкультхвилинки «Ось яке моє тіло!»

У мене є голова

Направо - наліво, раз - два.

(Повороти голови праворуч - ліворуч, нахили голови)

 

Вона сидить на міцній шиї,

Покрутили - покрутили.

(Кругові повороти шиєю)

 

Потім тулуб іде,

Нахил назад, нахил вперед,

Поворот - поворот.

(Руки на поясі, нахили, повороти)

 

Умілі руки є у всіх,

Вгору-вниз, вниз - вгору.

(Ривки руками вгору - вниз)

 

Ноги нам потрібні, щоб бігати,

Стрибати, присідати, стояти.

(Біг на місці, підскоки, присідання)

 

Ось яке моє тіло! 

Практичні вправи:

• Покажи де в тебе голова

• Доторкнися до голови свого сусіда, погладь її.

• Витягніть шию, як гусак.

• Втягніть голову в плечі.

• Погладь свій носик.

• Погладь носик свого сусіда.

• Покажи свої вушка.

• Відкрий і закрий рот.

• Посміхнися. Подаруй усмішку свого сусіда.

 

Читання дітям

Тіло людини

 Що таке наше тіло?

Що воно вміє робити?

Посміхатися і сміятися,

Стрибати, бігати, гратися ...

Наші вушка звуки чують.

Повітрям наш носик дихає.

Ротик може розповісти.

Очки можуть побачити.

Ніжки можуть швидко бігати.

Ручки все вміють робити.

Пальчики хапають чіпко

І стискають міцно-міцно.

Щоб бути здоровим тілу,

Треба нам зарядку робити.

Ручки ми піднімемо: «Ох!»,

Зробимо глибокий вдох!

Нахилимося вправо - вліво ...

Гнучке яке наше тіло!

І в долоньки разом: «Хлоп!»

І не похмуро гарний лоб!

Потяглися - потягнулися ...

І один одному посміхнулися.

Як володіємо ми вміло

Цим струнким, сильним тілом!

Висновок

 - Скажіть діти, чи знайшли ми з вами хоч один орган, який був би не потрібен людині?

- А такий орган, який би нічого не робив?

 (Відповіді дітей)

От і молодці, добре попрацювали.

 

 

Конспект заняття  «Квітка здоров’я».

Мата: виховувати в дітей свідомість того, що людина частина природи, встановлювати гармонійні взаємини з природою; показати дітям розмаїття і складність навколишнього світу, що сприймається на слух, око, смак; закріпити знання про орган слуху, зору, нюху; сприяти профілактиці й усуненню шкідливих звичок; формувати знання про збереження органів чуття; вчити дітей розуміти, що людина хворіє тоді, коли не береже своє здоров’я. Продовжувати формувати у дітей культурно-гігієнічні навички як важливий засіб зміцнення фізичного здоров’я. Розвивати емоційну сферу у малят. Створювати умови для позитивних емоцій дитини, гармонійного розвитку. Формувати здорові взаємини у колективі, виховувати почуття взаємодопомоги, дружби; розвивати мислення, мовлення, пам’ять, увагу.

Обладнання

Демонстраційне: усмішка (з паперу), скриня, лист, квітка Здоров’я, конверти із завданнями та пелюстками (5 шт.), тарілка 1 (скибки яблука, лимона, банана, цибулі), тарілка 2 (цукор, сіль); склянка з водою, папір, дзвіночок; хустка. Вірші, загадки, музичний супровід.

Роздатковий: картки із сюжетами, кольорові олівці, подарунки (квіточки здоров’я).

Хід заняття

Вихователь пропонує дітям стати в коло і привітатися один з одним.

Психогімнастика.

Передай вітання по колу(діти приміряють на собі паперову усмішку і передають її по колу вітаються: «Привіт»).

Вихователь. 

Ось і моя посмішка з вітанням повернулася до мене. Діти, а хто сьогодні першим прийшов в дитячий садочок? (Діти пригадують). Все таки, першою прийшла я. І знаєте, що я побачила біля дверей групи? Ось цю скриню. Цікаво хто її залишив? Давайте заглянемо що в ній в середині. Може її треба комусь повернути. (Під казкову музику відчиняється скриня і вихователь дістає квітку. Педагог розглядає квітку разом з дітьми.)

Вихователь. Якась та квітка дивна. Квіти завжди гарні бувають, яскраві. Цікаво, чому вона така, як ви гадаєте? Давайте заглянемо в скриню, можливо там є якесь пояснення. (Вихователь дістає лист).

Знайшла ще щось. Здається, це лист. Давайте я його зачитаю.

 «Добрий день, любі малята! Звертається до вас лікар Айболить. В країні Мультляндії сталося лихо: злий чаклун зачаклував всіх казкових героїв. Мої спроби допомогти їм марні. Їм допоможе лише квітка Здоров’я. Злий чаклун перетворив її яскраві пелюстки на сірі. Розчаклувати цю квітку зможете тільки ви. І лише тоді, коли на квітці Здоров’я з’являться кольорові пелюстки, всі чари злого Чаклуна зникнуть. І в країні Мультляндії знову запанує радість, щастя та здоров’я. Сподіваюсь на вашу допомогу, ваш друг лікар Айболить».

Вихователь. Ось тепер ми з вами дізналися, чому ця квітка така дивна. Ну що ж, діти, допоможемо нашим казковим героям, врятуємо їх від злого чаклуна? В скрині є конверти, в яких сховані кольорові пелюстки. А дістати ми їх зможемо лише тоді, коли виконаємо завдання, які вказані на конвертах.

Пелюстка №1.

«Два брати, обидва Кіндрати.

Через гірку живуть, один одного не бачать?» (Очі).

Вихователь. Правильно, діти – це очі. Для чого нам потрібні очі?

Дидактична вправа «Що ти бачиш із закритими очима?»

Вихователь пропонує дітям заплющити очі і відгадати, що вона робить. Бере книгу, відкриває її. (Чи можна щось бачити із заплющеними очима?). У кожного з нас різні очі за кольором, формою.

Дидактична вправа «Якого кольору очі у твого товариша?»

Вихователь пропонує подивитися в очі один одному, і визначити їх колір.

Ось бачите колір очей у нас різний. Крім того, що за допомогою очей ми можемо бачити, ми ще можемо передавати свій настрій. У народі кажуть: «Очі – дзеркало душі».

Дидактична вправа «Покажи емоцію»

Вихователь пропонує за допомогою очей показати: радість, сум, подив, злість. Покажіть, будь-ласка, який у вас зараз настрій?

Вихователь. Ось бачите, дивлячись на ваші очі, я відразу можу визначити ваш настрій, і відповідно реагувати. Мені приємно, що у вас зараз радісний настрій. Діти, а чи є в очей помічники-захисники? (Брови, повіки, вії). Навіщо людям потрібні брови? (Щоб краплі води або поту не потрапляли до очей). А яка робота повік, вій? (Вони захищають очі від вітру, пилу, бруду і пошкоджень).

Дослід.

Вихователь. Поверніться лицем до товариша і плесніть в долоні у нього перед лицем. Що зробив товариш? Чому він зажмурив очі? (Повіки захистили очі). Отже, брови, вії, повіки є захисниками очей. Давайте пригадаємо правила збереження зору. Чого не можна робити:

1. Не можна брудними руками терти очі.

2.Не можна гратися гострими предметами.

3. Не можна довго дивитися телевізор.

Вихователь. Давайте пригадаємо вірш про те, як треба доглядати за очима.

Щоб зір хороший мати,

Треба очі тренувати.

Подивитись вліво-вправо,

Вверх і вниз, а ще ласкаво

Усміхнутися гарненько

І закліпати швиденько.

Потім трішки відпочити –

Все спочатку повторити.

Вихователь. Так, дітки, для наших очей є спеціальні вправи, які зміцнюють зір.

(Діти виконують разом із вихователем вправи).

В.П. – сидячи. Заплющити очі і порахувати до десяти.

В.П. – сидячи. Швидко покліпати очима.

В.П. – сидячи. Подивитися вверх – вниз, вправо – вліво.

В.П.- сидячи. Подивитися на долоньку і вдаль.

Вихователь. Якщо дотримуватися цих правил та вправ, очі будуть здоровими.

Ми можемо дістати пелюстку і замінити нею сіру.

Пелюстка №2.

«Між двох вогників один горбочок?» (ніс).

Вихователь. Правильно, ніс. А для чого нам потрібен ніс? (Щоб дихати, нюхати). Чим правильно дихати? (Носом). Чому треба вдихати повітря носом? (В носі повітря зігрівається і очищається).

Дослід.

Вихователь пропонує дітям вдихнути повітря через ніс і видихнути на долоню. Що ви відчули? (Тепло). Чому? (В носі повітря зігрівається). Крім того що повітря в носі зігрівається, що з ним відбувається? (воно очищується). Що допомагає повітрю очищуватися? (Ворсинки).

Дидактична гра «Назви що це?»

Мета: закріпити вміння дітей впізнавати фрукти за запахом; розвивати спостережливість, увагу, відчуття.

На тарілці знаходяться скибки лимона, яблука, банана. Дитина із зав’язаними очима відгадує фрукти. Як дізналися, за допомогою чого?

Вихователь. Отже ніс нам потрібен для чого? (Щоб дихати і відчувати різні запахи).

Тепер ми можемо замінити ще одну пелюстку на квітці Здоров’я. Сонечко яскраво засвітило до нашого вікна, мабуть хоче з нами трішки відпочити.

Фізкультхвилинка

Встало вранці ясне сонце

Зазирнуло у віконце.

Ми до нього потяглися,

За промінчики взялися.

Будем разом присідати,

Сонечко розвеселяти.

Встали – сіли, встали – сіли,

Бачите як звеселіли.

Стало сонце танцювати,

Нас до танцю припрошати

Нумо разом, нумо всі

Потанцюєм від душі.

Вихователь. Ну ось, трішки відпочили, давайте далі до роботи, на нашу допомогу чекають наші друзі.

Пелюстка №3.

«Червоні двері в печері моїй,

Білі звірі сидять у дверей.

І м’ясо, і хліб – всю здобич мою

Я з радістю білим звірям віддаю».    (Рот, зуби).

Вихователь. Для чого нам служить рот? (Для того, щоб дихати, розмовляти, їсти). Що знаходиться в роті? (Язик, зуби).

Дослід.

На тарілочках знаходяться дві гірки з кристаликами. На вигляд вони однакові за кольором та формою. (Діти визначають на смак сіль та цукор). Що допомогло вам визначити що це? (Язик). Так, за допомогою язика ми відчуваємо смак. Для чого нам зуби? (Щоб їсти, кусати, жувати їжу). Які у нас зуби? (Білі, тверді, міцні, здорові). Як треба доглядати за зубами, щоб вони залишалися здоровими? (Чистити, не кусати тверді предмети). Чим чистимо зуби? (Зубною пастою та зубною щіткою). А якщо у нас немає зубної щітки? (Яблуком, морквою). Що корисно їсти для збереження зубів здоровими? (Моркву, яблука, капусту).

Вихователь. Давайте пригадаємо, як доглядають за своїми зубами звірі.

Кроленята – глянуть любо:

Об морквини чистять зуби,

І тому в них зубки цілі –

Гострі – гострі, білі – білі.

В мене щіточка зубна,

Подивіться: ось вона,

Зверху вниз і навпаки

Чищу зубки залюбки.

Вихователь. Я думаю, що якщо ви будете доглядати за своїми зубками, їсти корисні фрукти та овочі, то зубки у вас будуть білими, міцними та здоровими. Ось ми вже можемо замінити третю пелюсточку.

Пелюстка №4.

«Ми є два брати по боках голови,

Якби нас не було – людина не чула?»    (вуха)

Вихователь. Для чого нам потрібні вуха? (Щоб чути). Усе живе на землі має здатність слухати і чути, для того щоб жити, існувати.

Дидактична гра «Що почули?

Мета: продовжувати вчити прислухатися до різних звуків, вчити визначати предмети, дії за звуком, виховувати спостережливість, увагу. Вихователь пропонує дітям заплющити очі і назвати що вони почули ( вихователь наливає воду, мне папір, дзвонить дзвіночком).

Вихователь. Що ви почули? Що вам допомогло почути? А зараз я хочу перевірити як ви уважно вмієте слухати. Давайте пограємося в гру «Покажи, що я назвала».

Дидактична гра «Покажи що я назвала»

Мета: розвивати у дітей уважність, вміння слухати і діяти за вказівками, закріпити валеологічні знання.

Вихователь називає орган тіла, а діти його показують. Педагог називає один орган, а показує інший, діти повинні діяти за вказівкою.

Вихователь. Бачу, що слухати ви умієте уважно. Молодці. А що шкодить нашим вухам? (Надмірний шум, гострі предмети, сильний вітер). Що потрібно одягати у вітряну та холодну погоду? (Шапку). Давайте послухаємо вірш про зайця, який не слухав своєї мами.

Заболіло в зайця вухо:

Не хотів він маму слухать.

Зайчик шапки не носив,

Довгі вушка застудив.

Мама сина лікувала

В вушко ліки заливала.

Мазями розтерла спинку,

Дала чаю із малинки.

Вигріла гарненько вушко,

Вклала сина на подушку.

Заспівала колисанку,

– Спи, ріднесенький, до ранку.

Мама сина врятувала,

Лагідно поцілувала.

Не болить в маляти вухо,

Буде зайчик маму слухать.

Вихователь. Ось така пригода трапилася із зайчиком. Чому в нього захворіло вушко? А що треба робити, щоб мати здорові вуха нам розкаже…

Щоби ти чудово слухав,

Пильнувати треба вуха.

Коли холодно, чи вітер,

Треба шапочку надіти.

Вуха треба також мити

Кожен вечір, кожен ранок.

А щоб їх не застудити,

Витирати слід старанно.

Вихователь. Отже, як треба піклуватися про вуха:

– не можна слухати голосно музику,знаходитися в шумі.

– не можна гуляти у вітряну погоду без шапки.

– не можна, щоб у вухо потрапляли гострі та сторонні предмети.

Вихователь. Молодці, якщо ви так будете дбати про вуха до вони у вас будуть здоровими. Можемо замінити четверту пелюстку. У нас залишилася одна єдина пелюстка, а конвертів більше не має. Мені здається, що в скриньці ще щось було. Вихователь дістає картки із завданням.

Пелюстка №5.

Замінити останню пелюстку ми зможемо тільки тоді, коли ви визначите, що корисно для здоров’я, а що шкідливо. У кожного з вас є чотири ситуації, ви повинні визначити, що є корисним, а що шкідливим для здоров’я. Відповідно біля кожного сюжету є круг, його треба зафарбувати: якщо це шкідливо для здоров’я – червоним кольором, якщо корисно – зеленим.

Вихователь. Який сюжет був корисним для здоров’я? Який шкідливим? Чому? Молодці, тепер ви знаєте що є корисним для здоров’я, а що шкідливим. Ось ми можемо замінити останню, п’яту пелюстку. Подивіться,  якою гарною стала квітка Здоров’я.

(Стук у двері. Заходить лікар Айболить).

Лікар Айболить. Добрий день, любі друзі! Бачу, що ви справились із завданням злого чаклуна і квітка Здоров’я знову засяяла. Ви сьогодні зробили добру справу – допомогли своїм друзям, а разом з цим закріпили для себе, що здоров’я – це найбільше багатство. Ви вже знаєте, як треба про нього дбати. Бережіть своє здоров’я та здоров’я інших людей. А на знак подяки я подарую вам ось ці маленькі квіти Здоров’я, щоб ви про нього завжди пам’ятали. Діти отримують подарунки. Лікар Айболить бере квітку Здоров’я, дякує і йде щоб передати її друзям з країни Мультляндії.

 

Конспект заняття  «Які ми всередині»

 

Мета: познайомити дітей з основними органами людського організму (мозок, серце, легені, шлунок), їх назвами, розташуванням і функціями. Вчити дітей досвідченим шляхом підтверджувати отримані знання (в ході простих експериментів). Викликати у дітей бажання більше дізнатися про свій організм. Розвивати мислення, дрібну і загальну моторику. Виховувати прагнення вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: кольорові олівці, аркуші паперу з намальованим силуетом людини і внутрішніх органів, дзеркальця, надуті раніше і здуті повітряні кулі, картинки із зображенням продуктів харчування, невеликі пір’я, склянки з водою, соломинки.

Хід заняття:

– Кожен чоловік повинен знати будову свого тіла, адже це допоможе йому бути здоровим.
Ви вже знаєте, що наше тіло влаштовано так: зверху — голова, потім шия і тулуб. У тулуба є верхні кінцівки — руки і нижні кінцівки — ноги.

– Але це те, що ми бачимо, а всередині нашого тіла багато різних органів. Їх ми не бачимо, але завдяки їм живемо, дихаємо, думаємо, їмо і багато іншого. Ми познайомимося сьогодні з найважливішими органами.
Перед вами малюнок-схема, на якому зображені ці органи. Після знайомства з кожним органом, ви закрасите його кольоровими олівцями і постаратися запам’ятати.

Мозок

– Один з головних органів — мозок. Він як начальник над усіма органами, він все знає і за все відповідає. У нього, як по проводах, приходять сигнали із зовнішнього світу, а він віддає накази всьому організму, як реагувати на ці сигнали. Мозок допомагає людині бути людиною. Думати. Ходити. Робити різну роботу.

Дидактичний вправа «Виконай наказ»

Діти виконують дії за командами.

– Наш мозок відпочиває вночі, коли темно і ми спимо. Але відпочиває не весь мозок, є у нього чергові клітинки, які працюють навіть вночі. Адже вночі ми бачимо сни. А ви можете розповісти, що вам сниться?

– Мозок дуже тендітний. Добре, що твердий череп надійно захищає мозок від пошкоджень. Але все-таки намагайтеся не вдарятися головою. Від сильного удару буває струс мозку.

Серце

– Серце схоже на великий насос, який качає кров. По всьому тілу «бігає» кров по різних судинах. Головне завдання крові — нагодувати все тіло. А качає кров, допомагає їй рухатися дуже важливий орган — серце. Серце працює постійно, навіть коли людина спить.

День і ніч стукає воно,
Немов би заведено.
Буде погано, якщо раптом
Припиниться цей стукіт.

– Знаходиться серце в центрі грудей, майже посередині, а розміром з кулак. Складіть руку в кулак і прикладіть до центру грудей, трохи лівіше. Ось приблизно такого розміру ваше серце. А тепер стискайте і злегка розтискайте кулак — так працює серце: коли воно стискається, то штовхає кров. А ви чуєте стукіт серця.

– Якого кольору наша кров. Як ви дізналися про це? Коли у вас з ранки тече кров, то дорослі поспішають обробити ранку і зупинити кров. Це дуже важливо, так як втрачати кров дуже небезпечно. А як вам обробляють ранки?
Серце треба берегти. Але якщо людина вирішить весь час лежати і нічого не робити, щоб поберегти серце, той дуже сильно помиляється і тільки зашкодить своєму серцю. Серце потрібно тренувати, займатися фізкультурою. Коли бігаєш, серце швидше працює. Стукає і качає кров.

Експеримент

Зараз ми це доведемо. Прикладіть долоню до серця і прислухайтеся. А тепер пострибайте, побігайте на місці, нахиліться вперед, назад. Тепер знову прикладіть руку до серця. Що змінилося? Серце забилося частіше.

Легені

У людини дві легені. Легені потрібні людині щоб дихати. Повітря не видно, але жити без нього не можна.

Експеримент

Подивися на своє дихання. Піднесіть дзеркальце ближче і подихайте на нього. Від теплого дихання дзеркало запотіє. Ваші легені розширюються, як ця кулька, коли ви вдихаєте і звужуються, коли ви видихаєте повітря. Покладіть руки на груди і зробіть глибокий вдих. Ви відчули, як руки підвелися разом з повітрям, яке наповнилось у легенях. Тепер видихніть повітря. Руки опустилися.

Експеримент

Візьміть в руки соломинки, опустіть і подуйте в них. Що ви побачили. Це повітря у вигляді бульбашок.

– Ми не завжди дихаємо однаково. Коли бігаємо — дихаємо частіше і глибше, а коли ми спокійні чи спимо — дихання у нас рівне і спокійне.
Потрібно намагатися не дихати димом або брудним повітрям. Нашим легеням корисне свіже чисте повітря. І звичайно ж, не можна труїть свої легені сигаретами. Від сигаретного диму легені стають чорними і захворюють.

Дихальна гімнастика «Подуй на пір’їнка»

Діти за командою вихователя виконують вправу.

Шлунок

– Шлунок, як каструля всередині нас — туди потрапляє вся їжа, а шлунок її перетравлює. З корисною, здоровою їжею шлунок справляється легко, а від шкідливої їжі страждає шлунок і навіть захворює. Дуже не любить шлунок, коли ми наїдаємося понад міру — набиваємо живіт. Шлунок не встигає впоратися з величезною кількістю їжі і у нас починає боліти живіт.

Дидактична гра «Корисна та шкідлива їжа»

Діти ділять на дві групи «Корисні» і «Шкідливі» картинки із зображенням продуктів харчування.

Самомасаж «Допоможи собі сам»

– На тілі людини є багато точок. Які з’єднані з різними органами. І якщо вивчити ці точки, то можна собі допомагати, коли захворієш. Зараз ми навчимося самі собі робити масаж.

Гномик в пальчиках живе,
(згинають розгинають пальці рук)

Він здоров’я нам несе. 
Раз, два, три, чотири, п’ять,
(фалангами  труть точки у крил носа)

Почав гномик наш грати, 
Кулачком у носа малювати кружечки, 
А потім піднявся вище
(легке поглажування гайморових пазух носа)

І скотився згори вниз. 
Гном у віконце подивився,
(масаж вказівним і середнім пальцями надбрівних дуг)

Засміявся, полетів. 
Гном знайшов у очі точку,
(масаж точок біля перенісся)

Вправо, вліво покрутив, 
На іншу натиснув,
(масаж точок у крил носа)

А потім спустився нижче –
(масаж крапок над верхньою губою)

Прямо до ротику ближче, 
За вухами ховався,
(масаж точок вушної раковини)
 
Сміявся наді мною 
І хотів грати зі мною. 
Раз, два, три, чотири, п’ять,
(масаж лобного відділу і надбрівних дуг)
 
Я вирішив його зловити. 
Гнома я в бровах ловив, 
А він по колу все ходив, 
Ось гномик наш і замовк
(масаж кінчика носа)

І пустився навтьоки. 
Ми візьмемо його в долоньки,
(розслаблення рук)

Помахаємо ручками трошки.

Скачати конспект заняття з валеології «Які ми всередині» для старшої групи дитячого садка

Конспект заняття "Збережи своє здоров'я"

Мета: розвивати дрібну моторику пальців, вміння швидко виконувати роботу; обережність у поводженні з народними ліками, правильно поводитись під час захворювання; вправлятись у виконанні простих фізкультурних розвивальних вправ; виховувати охайність, вміння слідкувати за своїм зовнішнім виглядом. Виховувати інтерес до збереження свого здоров'я, до розширення знань про валеологічний світогляд, виховувати співчуття, бажання допомагати один одному; викликати інтерес до професії медсестри, лікаря, фармацевта. Викликати в дітей позитивні емоції; емоційний настрій від спілкування, формувати вміння на практиці використовувати набуті знання (виховувати прагнення бути здоровими, веселими, енергійними) Продовжувати вчити дітей піклуватись про своє здоров'я; повторювати характерні ознаки хвороб і засоби профілактики, дати корисні поради про цілющі властивості лікарських трав, рослин, підтримувати пізнавальний інтерес до свого внутрішнього і зовнішнього до «Я», (допитливість, спостережливість). Розвивати словниковий запас дітей; формувати вміння розповідати про своє самопочуття, ознаки здоров'я та хвороби. Словесно коментувати причинно-наслідкові зв'язки власного фізичного та морального стану, відповідати на запитання повними реченнями.

Хід заняття

 Вихователь.

 Посміхніться один одному і сонечку, бажаючи гарного настрою собі. Зараз я вас запрошую до аптеки яка має назву «Доброго вам здоров'я». Ми вже з вами відвідували аптеку тож ви вже маєте уявлення що таке аптека, отже давайте пригадаємо що продається в аптеці.

(Зеленка, йод, перекис водню, мазі, мікстури, таблетки від усіх хвороб, бинт, вата, марля,)

Вихователь.

А для чого все це нам потрібно діти? (Для лікування під час хвороб).

Є ліки для зовнішнього і внутрішнього застосування.

Для зовнішнього це коли ми мажемо зверху, а для внутрішнього коли п'ємо. Ось подивіться а аптеці продаються трави, які заварюють і лікуються. Але щоб заварити ці трави треба обов'язково читати на упаковці їх застосування. Під час екскурсії ми з вами збирали трави спориша, подорожника, грициків, а що ми назбирали з вами на території дитячого садка? ( Календулу, ехінацею, мелісу, м'яту)

- А для чого ми їх назбирали?

(Всі ці трави допомагають нам покращити імунітет, вилікувати хвороби, зміцнити здоров'я.)

-Діти запам'ятайте, що трави рвати з корінням біля доріг, узбіччя, категорично заборонено. А коли ми з вами захворіємо то куди ми йдемо? (В поліклініку до лікаря він там оглядає і дає нам рецепт.)

-Діти, в рецептах вказується доза ліків, їх обов'язково треба дотримуватись.

Наприклад треба вживати 1 чайну ложку, а ми вип'ємо столову, то ми зробимо для себе гірше. Тому з усіма ліками треба бути дуже обережними. Зверніть діти увагу на картинки - це у аптеках рекламують ліки - це інформація для покупців, щоб були ми більше обізнаними. Діти сідають.

-Діти пройшло тепле літечко, коли ви відпочивали, купались, загартовувались, набирались сил. Але настала осінь, і які неприємності нас чекають в осінню пору?

(Зміна погоди, стає холодніше, реагує наш організм. Тому не виключено можна підхопити простуду)

- А що буває під час простуди?

(Починається кашель, нежить, болить голова, поганий настрій, ломить руки, ноги, підвищується температура.)

-А де можна підхопити простуду?

(На вулиці,в дитсадку, школі, вдома, в транспорті, в поліклініці, магазині, аптеці, від хворої людини.)

-Як можна перемогти хворобу? (Пити чай з калиною, малиною, медом. Треба виміряти температуру, приймати ліки які приписав лікар, лежати в ліжку, ставити гірчичники, полоскати горло, гріти горло, ніс, закапувати ніс, парити ноги, їсти овочі, фрукти.)

-А зараз я вас запрошую на фізкультхвилинку.

Фізкультхвилинка.

Якщо хочеш будь здоровим, Роби так...( руки вгору),

Якщо хочеш будь здоровим, Роби так... (руки вниз),

Якщо хочеш будь здоровим,

Посміхнись і будь бадьорим,

Якщо хочеш будь здоровим, Роби так... ( повороти вліво - вправо),

Якщо хочеш будь здоровим, Дихай так ( вдих носом, видих ротом),

Якщо хочеш будь здоровим, Роби так... ( крокують на місці).

Вихователь.

Як захистити себе від мікроб, щоб бути здоровим, як ви думаєте?

(Мити руки часто з милом, їсти овочі, фрукти. Восени, навесні, взимку вживати вітаміни, загартовуватися, провітрювати приміщення. Гуляти на свіжому повітрі, одягатися відповідно погоди, займатися фізкультурою.)

-Я бачу ви справді вмієте піклуватися про своє здоров'я. А що таке здоров'я?

( Це сила, краса,розум. Коли в людини гарний настрій, вона не хворіє, в неї все добре).

-А хто з вас знає прислів'я про здоров'я?

 - Хто день починає з зарядки, у того здоров'я в порядку.

 - Здоров?я дитини - багатство родини.

- Великий рости, щасливий будь, себе не хвали, другого не гудь.

 - Маленька праця, краща за велике без діл ля.

- Багато ходити, довго жити.

- Здоров'я народу, багатство країни.

 - Щоб не хворіти треба знати, корисно чай з меліси вживати.

- Зміцнити здоров'я нам допоможе природа, які рослини ми використовуємо для цього?

(Цибуля, часник, малина, калина, лимон, цвіт липи, смородина, шипшина.)

-Людям допомагають одужати і народні засоби - природні ліки, які можна приготувати самому. У є такі сімейні аптеки де працюють люди, що готують ліки. І хто ж ці люди - фармацевти. Давайте ми з вами переглянемо по ноутбуку фото і ми побачимо як вони працюють. Ми з вами переглянули, як фармацевти, лікарі виготовляють ліки. Я пропоную вам на деякий час стати фармацевтами. Давайте приготуємо ліки для нашої аптеки. А зараз помиємо руки й одягнемо спецодяг.

Фармацевти за 1 столом готуватимуть краплі в ніс з алое від нежитю.

Фармацевти за 2 столом розкладатиме в пакетики трави, настоєм яких треба полоскати горло.

 Фармацевти за 3 столом фасуватимуть сіль для прогрівання носа для боротьби з нежитем.

 Фармацевти за 4 столом розкладатимуть лікарські трави, ягоди в пакетики для приготування вітамінного чаю для загального зміцнення організму.

Фармацевти за 5 столом — фасуватимуть морську сіль із чорного моря для ванн. Все в нас буде за рецептом.

Давайте повторимо правила безпеки під час роботи.

1. Працювати в спеціальному одязі.

2. Робити все чисто й акуратно.

3. Нічого не брати до рота.

4. Працювати тихо, нікому не заважати.

Уважно розгляньте рецепти, які лежать у вас на столах і беріться до роботи.

 

 

Заняття з валеології в старшій групі «Які ми всередині»

 

 

Валеологічні досліди

Де ховаються мікроби?

Мета: довести, що на шкірі є багато зморшок, складок, куди потрапляють пил, бруд, мікроби. Обладнання: кольоровий олівець.

Хід досліду: розглянути складочки, лінії на руках. На долоні, по лінії згину, намалювати лінію. Зігнути руку, пальці вперед, намальована лінія зникає. Пояснити, що так і мікроби, і бруд, потрапляючи в складочки шкіри, стають невидимими.

 

Чи обов'язково потрібно митись з милом?

Мета: продемонструвати, наскільки якіснішим стає миття із застосуванням мила. Обладнання: дві посудини з водою, дві губки, два м'ячі, мило, мильниця.

Хід досліду: один м'яч помити тільки водою, другий — водою з милом. Перевірити воду, зливши її у дві прозорі посудини. Де вода брудніша, там м'ячик чистіший.

 

Ознайомлення з роботою легенів

Обладнання: губка, посудина з водою.

Хід досліду: занурити стиснуту губку у воду і відпустити. Губка вмить набере води, зберігши, нібито попередній об'єм. Це - вдих. Відтиснути воду, вона виллється. Це — видих.

 

Шкідливість забрудненого повітря

Хід досліду: дослід проводиться аналогічно до попереднього, але ще додається зафарбовування води. Фарба залишається на губці.

 

Робота шлункового тракту

Мета: допомогти зрозуміти, що відбувається у шлунку з їжею.

Обладнання: скибки хліба, м'ясорубка, склянка води, посуд для демонстрації.

Хід досліду: довести значення зубів і язика шляхом прокручуванням шматочків хліба через м'ясорубку. Пов'язати це з аналогією роботи шлунка. Повідомити, навіщо людині їсти, яка їжа є корисною, а яка — шкідливою

 

Загадки

Є собі два брати,
І обидва Кіндрати.
Через доріжку живуть, 
А один одного не бачать. (Очі)

Два братики через дорогу живуть,

Один одного не бачать. (Очі) 

На ніч два віконця самі закриваються,

А зі сходом сонця самі відкриваються.  (Очі)

Є завжди і у людини, і у корабля. (Ніс)

Сопе, хропе, часом чхає,
Сюди-туди зазирає,
На морозі замерзає, 
Бо одежини не має. (Ніс)

На світ разом народились
І ніколи не різнились - 
Схожі, наче близнюки.
Одна другу доглядає,
Одна другу обмиває,
Щиро дбають, залюбки.
Де одна, там друга буде,
І усюди добрі люди
Звикли бачить їх обох:
Як одна чого не вдіє,
Зараз друга тут наспіє - 
Дружно зроблять справу вдвох. (Руки)

У двох матерів по п'ятьох синів,

Одне ім'я всім. (Пальці)

Не сіють, не саджають –

Самі виростають. (Волосини, волосся)

Ношу їх багато років,

А кількість їх не знаю. (Волосини, волосся)

Повен хлівець білих овець. (Рот і зуби)

У хлівці два ряди баранців, і всі біленькі. (Зуби)

На червоній перекладині білі курочки сідять. (Зуби)

Тридцять два баранці сідять у темному хлівці. (Зуби) 

Все життя один одного наздоганяють,

А обігнати один одного не можуть. (Ноги)


Один говорить, двоє дивляться, двоє слухають. (Язик, очі, вуха)

Якби не було його, не сказав би нічого.  (Язик)

 

РОЗДІЛ ІV БЕРЕЖИ СВОЮ ДОМІВКУ

Конспект заняття  «По секрету, ми розповімо вам про це»

Мета: закріпити у дітей уявлення про електроприладах, про їхнє значення для людей, про правила користування ними;

Закріпити знання дітей про те, що ці прилади можуть загрожувати життю і безпеці людей;

Застерігати від нещасних випадків у побуті;

Познайомити дітей з правилами пожежної безпеки;

Самостійно складати правила небезпечні - «пожежонебезпечні»;

Активізувати словник дітей: вогонь, пожежний, служба «01», служба «02», служба «03», служба «04».

Матеріал: плакати «Один вдома», «Дітям про правила пожежної безпеки», загадки, вірші, художні твори: «Розповідь про невідомого героя», «Тілі-бом».

Хід заняття

Вихователь. Діти, відгадайте загадки:

До далеких селах, містах

Хто йде по проводах?

Світле величність...

Це ...

Діти. Електрика.

Вихователь.

По стежках я біжу,

Без стежки не можу.

Де мене, хлопці, немає

Не запалиться в будинку світло.

Діти. Електричний струм.

Вихователь. Скажіть, а в нашій групі є електрика?

Діти. Так.

Вихователь. З яких предметів ви здогадалися про наявність електрики?

Діти. Розетки, лампочки, вимикачі, провід.

Вихователь. Правильно, електрика є в кожному будинку. Це наш найперший помічник. Коли ввечері стає темно, ви клацаєте вимикачем, і кімнату висвітлює яскраве світло люстри. Струм біжить по дротах і змушує працювати електричні прилади. У нашій квартирі таких чимало. Відгадайте загадки:

Є в будинках одне віконце

Незвичайне трошки...

Хто з'явиться у вікні,

Скаже слово всій країні. (Телевізор)

 

Йде пароплав, то назад, то вперед,

А за ним така гладь

Ні зморшки не бачити. (Праска)

 

Він один на цілому світі

Дуже радий пил зустріти. (Пилосос)

 

На столі, у ковпаку

Так у скляній пляшечці,

Оселився дружок -

Веселий вогник. (Настільна лампа)

 

Тільки я, тільки я,

Я на кухні головна.

Без мене, як не трудіться,

Без обіду насидитесь. (Електроплита)

 

Подивися на мій бік,

У мене крутиться дзига.

Ніколи він не б'є,

Але зате все зіб'є. (Міксер)

 

Я пузатий і пихкаючий,

Я величезний і блискучий,

Якщо тільки захочу,

Окропу закип'ячу. (Електричний самовар)

Вихователь. Діти, а які ще електроприлади ми забули назвати? (Відповіді дітей.)

Вихователь. Уявіть собі на хвилину, що електрика раптом перестало надходити в ваш будинок. Що станеться? (Відповіді дітей.)

Вихователь. Отже, який можна зробити висновок? (Відповіді дітей.)

Правильно, електричний струм - наш вірний помічник!

ПРАВИЛА!

1. Пам'ятай! Ніколи не доторкайся до включених електроприладів мокрими руками! (Вода пропускає через себе струм)!

2. Не користуйся водою поблизу включених електроприладів (не поливай квіти, що висять над телевізором чи іншими електроприладами).

3. Не користуйся самостійно розеткою, проси дорослих увімкнути або вимкнути електроприлад.

4. Не доторкайся до включених електроприладів металевими предметами (викрутками, ножицями, голками та ін)

5. Не чіпай електропровід!

6. Йдучи з дому, вимикайте всі електроприлади і газову плиту.

Вихователь. В нашій квартирі, на кухні є газова плита.

(Перегляд ілюстрацій, чи можна дітям користуватися газовою плитою)

Вихователь. Небезпека, невидима й нечутна, — це газ. Газ може бути дуже небезпечним. По-перше, коли він накопичується на кухні, то від електричної іскри чи спалаху сірника може вибухнути. По-друге, газ невидимий, йому навмисне додають специфічного запаху, бо він отруйний. Дихати газом навіть незначний час не­безпечно для життя.

Ну та й плитка в нас чудова!

Не потрібні плитці дрова.

 Встане мама вранці-рано,

Лиш поверне вгору крана,

Сірником терне — і враз

Загориться в плитці газ.

Чи дозволяють вам дорослі користуватися газовою плитою? (Відповіді дітей)

ПРАВИЛО!

Щоб лиха страшного із газом не знати,

Увімкнену плитку не слід залишати.

Вихователь. Зазвичай витікання газу відбувається через негерметичність з'єднувальних шлангів і трубопроводів, нерідко люди забувають про небезпеку та залишають відкритими вентилі. Причинами витікання газу витікання газу можуть також бути пустощі дітей, заливання вогню водою, яка стікає з бурхливо киплячої каструлі.

Що потрібно робити у випадку, якщо відчув запах газу?

-Терміново сповістити про це дорослих.

-Відчинити вікна, двері.

-У жодному разі не запалювати вогонь і не вмикати світло, електроприлади.

-Закрити газові крани.

-У разі необхідності зателефонувати до газової служби (104) від сусідів, оскільки іскра може проскочити й у телефоні.

ПРАВИЛО!

Газ на кухні закривай,

За ним пильно доглядай.

Запах ти відчув в квартирі —

Дзвони швидко «104».

 

Конспекти заняття «Правила поведінки при виявленні обірваного електричного дроту»

Мета. навчити дітей діям  при  виявленні обірваного електричного дроту; розвивати спостережливість, вміння правильного швидкого реагування в небезпечних ситуаціях; виховувати обережне ставлення до свого життя та життя інших людей.

Хід заняття.

-Величезна сила біжить по дротам,

Дає нам світло і тепло,

Допомагає нам. Електрика

-Електричний струм  - це необхідна енергія в кожному будинку, на вулицях нашого селища, воно рухає машини, завдяки йому працюють електроприлади, працюють величезні заводи. Але інколи електрика буває небезпечною для життя людей, а особливо дітей, які не знають як поводитися з нею. Всі ви бачили, що на вулицях на довжелезних стовбах прикріплені довгі дроти, які далеко-далеко тягнуться, Ось саме таким чином і передається електрика по цим дротам в інші будинки  інших сіл та міст. Їх для того так високо і прикріпили, щоб ніхто не зміг до них торкатися, бо електрика  смертоносно діє на наш організм. А інколи стається так, що дроти обриваються і лежать на землі, а електричний струм розповсюджується навколо обірваного дроту. Дуже небезпечно, коли земля волога або іде дощ, бо електрика проходить крізь воду і таким чином діє на декілька метрів навколо обірваного дроту.

  1. Огляд мультфільму «Тітонька Сова. Уроки обережності»
  1. Бесіда за побаченим.

-Що робили коти та пес? Що небезпечного  сталося? Чому обірвався дріт? Як повели себе коти та пес? Чому?

А як слід було себе вести?

        3.4. Робота з навчальною таблицею

-Подивіться на таблицю, що зробив хлопчина, коли побачив обірваний дріт? Поясніть, чому?

       3.5. Проблемна ситуація. Інсценізація  ситуації.

-Уявіть, що ви побачили на вулиці обірваний дріт. Що ви будете робити?

       3.6. Робота з ігровими пазлами «Безпека у побуті»

4. Підсумок заняття.

-Що нового ви дізналися? Чому ви навчилися? Що ви повинні запам’ятати після нашого заняття?

 

Конспект заняття «Затоплення будинку»

Мета: навчити дітей діям  при  виявленні затоплення квартири; розвивати спостережливість, вміння правильного швидкого реагування в небезпечних ситуаціях; виховувати обережне ставлення до свого житла.

Обладнання: картинки за темою.

Хід заняття

Вихователь.

Я несу в собі водицю. 
Нам водиця пригодиться, 
Можна митись без турбот, 
Якщо є …              (Водопровід)

Розповідь вихователя.

-Варто лише відкрутити кран і поллється вода. Всі звикли до такої зручності. Про те іноді трапляються аварії.

   Якщо ти вирішив помити посуд, то відкручуй кран обережно, під невеликим тиском. Адже вода швидко набирається і може перелитися через край мийки.

   Затоплення квартири може спричинити твоя недбалість або неуважність твоїх рідних. Наприклад, ти хочеш набрати води у склянку чи в чайник, відкриваєш кран, а води нема. Ти засмучуєшся, але вирішуєш почекати, доки вона з'явиться, і залишаєш кран відкрученим. Потім загрався чи вибіг у двір, зустрівся з друзями, а тим часом з крана потекла вода. Вода заливає підлогу, псує килими та меблі. Відбувається замкнення електрики. Після таких неприємностей квартира вимагає ремонту. Та й квартиру сусіда ти залив також, треба відремонтувати і її. А іноді затоплення квартир стаються суто з технічних причин: погано з'єднані між собою труби, механічне їх пошкодження, випробовування тепломежі на тиск, забруднення каналізаційної системи.

  У разі затоплення тобі необхідно:

  • обов'язково повідомити батьків про аварію;
  • покликати сусідів;
  • зателефонувати в аварійну службу;
  • відключити електрику і перекрити воду.

 Щоб уникнути затоплення ПАМ'ЯТАЙ!

В жодному разі не можна:

  • Залишати крани відкритими;
  • Кидати в каналізаційну систему сторонні предмети;
  • Кидати у раковину відходи від продуктів харчування;
  • Залишати посуд у раковині на кухні.

Виходячи з дому перевір, чи всі крани закрито і чи немає протікання труб.

 

Конспект заняття «Вибухонебезпечні предмети»

Мета: Розповісти дітям про вибухонебезпечні предмети й речови­ни, про їхню загрозу життю та здоров'ю. Виховувати почуття відповідальності за своє життя та життя інших людей.

Хід заняття

Вихователь

Ви маленькі дослідники, і часто вже трапляється так, що вдома з друзями ви гуляєте самостійно, без дорослих. Ви як правило любите подорожувати своїм селищем і заглядати в кожну невідому для вас шпаринку, досліджувати якісь свої цікаві знахідки, незнайомі предметів. Але дуже часто ваші знахідки бувають небезпечними сьогодні ми про них і поговоримо.

-Чи чули ви таке слово, як вибухонебезпечний?

-    Чому вони так називаються?

-    Яку небезпеку вони становлять?

Вибухонебезпечними предметами в наші дні мож­на вважати будь-яку речовину або предмет, які здатні вибухати й завдавати чимало біди тим, хто не вміє з ними поводитись.

Минуло вже понад 60 років відтоді, як відгриміли останні бої Великої Вітчизняної війни. Але й досі багатостраждальна ук­раїнська земля приховує в собі страшні залишки того часу - бом­би, снаряди, міни, гранати, патрони. Усе це називають вибухоне­безпечними предметами.

Вибухонебезпечні предмети, що залишилися після Великої Вітчизняної війни, можна знайти у водоймах, у лісі, у полі, на городі, у руїнах будівель, під час розкопок. Земля приховує багато небез­печних знахідок, на які можна натрапити й стати їхніми жертва­ми, навіть не підозрюючи про це. Ніхто не може гарантувати, що в землі під багаттям, розведеним на лісовій галявині, не причаїли­ся снаряди часів війни.

Зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється: під впливом вологи вони де­формуються, іржавіють і від найменшого дотику можуть вибух­нути. Ця зброя може розірватися в руці. Відомо чимало випадків, коли хлопці, не підозрюючи про небезпеку, гралися знайденими предметами.

Гра з вибухонебезпечними предметами загрожує втратою здо­ров'я не лише тому, хто вирішив погратися, але й товаришеві, який стоїть поруч.

Тому в разі виявлення незнайомих предметів або схожих на ви­бухонебезпечні:

-      у жодному разі не можна торкатися знахідок власноруч і доз­воляти це робити іншим;

-      про знайдені підозрілі предмети слід негайно повідомити до­рослих;

-      не можна розпалювати багаття поблизу знахідки;

-      слід запам'ятати дорогу до того місця, де була виявлена знахід­ка, й поставити застережний знак.

Категорично забороняється:

-      брати вибухонебезпечний предмет у руки, зберігати його, на­грівати та ударяти по ньому;

-      переносити, перекладати, перекочувати його з місця на місце;

-      намагатися розібрати;

-      використовувати для розведення вогню, кидати, класти у во­гонь;

-      заносити в приміщення;

-      закопувати в землю;

-      кидати в криницю або річку;

-      здавати на металобрухт;

-      використовувати для виготовлення саморобних піротехнічних засобів - петард чи вибухових пакетів.

Невиконання цих вимог і правил може призвести до тяжких наслідків, що, на жаль, трапляється дуже часто.

Новорічні та Різдвяні свята полюбляють і діти, і дорослі. Чо­мусь побутує думка, що справжнє свято не може обійтись без зву­кових та світлових ефектів у вигляді феєрверків, петард, салютів. На жаль, рідко хто задумується над тим, яку небезпеку прихову­ють у собі піротехнічні вироби побутового призначення.

Ці предмети здатні розриватися в руках людини, яка не вміє з ними поводитися. Можливий також інший варіант, коли така річ зроблена з порушеннями технології виготовлення. Така іграш­ка може призвести до небезпечних і тяжких наслідків. Невміле та неграмотне використання піротехнічних виробів іноді призво­дить до непередбачуваних ситуацій: палаючі ракети залітають на балкони квартир, розбивають шибки вікон у будинках. Унаслідок необережного поводження з петардами трапляються нещасні ви­падки, під час яких чимало людей, а особливо дітей, отримують травми очей, опіки рук тощо. На жаль, інколи ці міні-вибухоне-безпечні предмети можна побачити і в дитячих руках. Відомі ви­падки, коли діти залишалися без верхніх або нижніх кінцівок, без очей тощо.

Щоб уникнути нещасних випадків, слід точно знати інструк­ції щодо використання петард у побуті. Займатися цим повинні до­рослі люди, які добре розуміють наслідки їхнього неправильного застосування.

Категорично забороняється:

-      користуватися саморобними піротехнічними засобами;

-      запалювати бенгальські вогні біля ялинки, при великому скуп­ченні людей, біля дітей у маскарадних костюмах;

-      підривати петарди в приміщенні, в покинутих будівлях, біля житла людей;

-      цілитися хлопавкою в обличчя, стріляти в легкозаймисті пред­мети.

На небезпечних предметах, як правило, є такі за­стережні знаки.


 

http://ukped.com/images/stories/danger.jpg

                         Легкозаймиста               Вибухова речовина       Отруйна речовина речовина

Запам'ятайте ці застережні знаки та що вони означають!

Перегляд мультфільму про вибухонебезпечні предмети.

Обговорення.

 

 

 

Загадки

 

Загадки. Л.Коваль.
Що дім освітлює щоднини,
Без полум'я вечерю зварить,
Працює в електромашинах,
А необачних сильно вдарить?      (Струм)

Що прозоре, прохолодне
Напува кого завгодно?
Вмиє дуже-дуже чисто
Малюка, машину, місто.          ( Вода)

Що зараз майже в кожнім домі
Є необхідним безперечно,
Бо варить їжу всім без втоми?
Хоч він отруйний, небезпечний,
Ним користуємось щораз ...
Вже здогадалися? Це ...            ( Газ)

 

 

РОЗДІЛ V САМ УДОМА

Конспект заняття «Небезпечні іграшки та побутові травми»

Мета: дати поняття про небезпечні іграшки; ознайомити з правилами поведінки дітей під час ігор; формувати розуміння того, що небезпека приховується не в самих іграшках, а в невмілому користуванні ними.

Хід заняття

Вихователь (звертає увагу дітей на ігровий куточок)

У ляльок своя держава:
Тут щодень — нова вистава.
І актори всі — ляльки —
Грають ролі залюбки.

— Діти, а ви любите гратися? В які ігри? А якщо немає іграшок, чим ви їх замінюєте? Давайте відкриємо «путівничок» і розглянемо, в яких місцях граються діти. (На майданчику, в парку, на подвір’ї, в ігровому куточку вдома.)

Дидактична гра «Оціни вчинок»
Вихователь пропонує дітям розглянути малюнки: діти граються на балконі, біля відчиненого вікна, гойдаються на гілках дерев, граються у ліфті. Вихованці оцінюють вчинки дітей із малюнків, визначаючи небезпечність таких ігор.

Вихователь.
Перегорнемо сторіночку і подивимось, які безпечні речі потрібно обирати для гри, щоб було радісно і весело.

Дидактична гра «Чим можна гратися»

Діти розглядають малюнки із зображеннями іграшок (зламаних і цілих). Обирають, якими іграшками можна гратися, а якими — ні, розподіляючи їх на дві групи.

Вихователь.
Перегорнемо ще одну сторінку «Путівника».

Вихователь. Відгадайте загадки.

Два пани наділи одні штани. (Ножиці.)

Увесь світ обшила —
Сама гола ходила. (Голка.)

З одного кінця колодочка,
А на іншому кінці — гостре. (Ніж.)

  Але якщо ви  все таки отримали рану під час гри то обов'язково потрібно надати першу допомогу. У твоїй домашній аптечці завжди мають бути йод, зеленка чи перекис водню. ---Промий рану чистою водою;

-Змочи хустку в холодній воді і приклади до ранки.

-Потім промий перекисом водню.

-Змаж ушкоджене місце йодом чи зеленкою

-Заклей лейкопластиром або перев'яжи бинтом.

 Якщо ти біг, ненароком упав і в тебе носом пішла кров, сядь на стілець і приклади до носа холодний компрес.

Вихователь. По дорозі до вас я знайшла кошик. його, мабуть, Незнайко загубив. Давайте подивимося, чим він грається. (Рогатка, камінці, лопатка, паличка, відерце, запальничка.)

— Як ви гадаєте, цими предметами безпечно гратися? Чому?

А що робити, якщо ви вже отримали травму небезпечними іграшками?

Підсумок

Вихователь. Дякуємо «Путівничку», що нагадав нам про небезпечні речі, а Незнайкові в кошик складемо іграшки, якими можна гратися.

 

Конспект заняття «Поведінка з незнайомими  людьми».

 

Мета: розширити знання з основних правил особистої безпека з незнайомими           людьми у ліфті, під'їзді, на вулиці. Ознайомити і вивчити способи уникнення небезпеки. Розвивати здатність орієнтуватися у складних ситуаціях, вміння оцінювати небезпеку та вибирати дії самозахисту. Виховувати спостережливість, обачність, увагу, почуття обережності, дбайли­ве ставлення один до одного, залучати дітей до са­мостійного пошуку правильних дій в певних ситуаціях.

Обладнання: малюнки, ілюстрації, підручник, робочий зошит, мультфільм «Уроки тітоньки сови»

Хід заняття

Здорова людина не може сидіти лише в стінах свого дому. Щодня ви ходите на вулицю,

граєтесь у дворі, в парку, ходите в під'їзді, користуєтесь ліфтом.

Тебе оточують рідні і близькі, знайомі та незнайомі люди. Знайомих людей багато, ти знаєш, хто вони і як їх звуть. З ними тебе познайомили батьки, рідні.  Серед незнайомих людей дуже багато хороших і добрих. Проте трапляються й недобрі та злі. Вони задумують зло, тому й називаються зловмисниками. Ті, хто чинить зло злочинці. Їх важко відрізнити від звичайних людей. Тому їх необхідно остерігатися.

Вчитель

- Діти, ви любите казочки слухати? Сьогодні ми з вами будемо не слухати казку, а складати

зовсім нову, але повчальну казку. А називається вона «Пригоди хлопчика Неслухняйка». Я

казочку почну складати, а ви будете продовжувати. До нової казочки у мене є малюнки, в

яких і ховається цікава казочка.

 «В одному невеличкому містечку, на одній із довгих вулиць стоїть п’ятиповерховий будинок.

В одній із квартир живе.........(пауза) Хочете дізнатись хто ж проживає у цій квартирі? Тож

дивіться всі уважно, казка буде починатись...

Жив-був собі хлопчик та такий був неслухняний, що стали на нього говорити Неслухняйко.

Захотів одного разу він без відома батьків піти на вулицю погратися. Забувся Неслухняйко,

що не можна йти гуляти на вулицю, не повідомивши батьків чи інших близьких йому людей

про те, куди він пішов.

-Дітки, скажіть, то що ж не правильного  зробив хлопчик. (відповіді дітей)

Не можна йти гуляти на вулицю, не повідомивши батьків чи інших близьких тобі людей про те, куди ти йдеш і з ким

-Вийшов Неслухняйко з квартири, закрив двері і попрямував до ліфта. Біля ліфта стояв

незнайомець.

- Скажіть, що би мав би зробити хлопчик: зайти у ліфт з незнайомцем чи зачекати? (відповіді)

Перед тим, як увійти до ліфту, під’їзду, добре роздивись навколо.

Не заходь у ліфт із незнайомцями, краще почекай чи йди пішки.

Якщо у ліфт сідає незнайома людина, то не повертайся до неї спиною, краще стежити за її

діями.

Ліфт відкрився, як завжди
Ти хотів зайти туди,
Та побачив молодчина
Там стоїть чужий мужчина
Посміхається тобі:                              

       - Гей, малюк, заходь сюди!            
- Ні, кажи, я почекаю
  Тато слідом поспішає

- Вийшовши на вулицю, хлопчик побачив, що у дворі не має нікого із друзів. Він вирішив

помандрувати вулицями міста. Зайшовши за ріг, Неслухняйко помітив, що за ним слідом

прямує той незнайомець.

- Які дії вчинить хлопчик? (відповіді)

Якщо ти відчуваєш, що хтось переслідує тебе, намагайся скритись від нього, але не заходь у

безлюдні місця. Ніколи не погоджуйся йти з незнайомими людьми до чужого під’їзду, підвалу

або інших безлюдних місць

- Але хлопчику стало ціково, що це незнайомець. Він зупинився і чемно привітався із ним. На

це незнайомець усміхнувся і запропонував йому цукерку.

-Що мав би зробити Неслухняйко? (відповіді)

Не приймай від незнайомців ласощі, подарунки

- Неслухняйко здивувався такому подарунку і дременув геть від незнайомця. Біг від

тротуаром біля дороги. На краю стояв дорожній помічник – світлофор, який їм моргав

своїми вогнями.

- І тут біля нього зупинився червоний автомобіль. З нього вийшов чоловік і запропонував

підвести хлопчика.

- Що мав зробити Неслухняйко: сісти з радістю у авто чи чемно відмовити?

Якщо біля тебе зупиняється авто і незнайома людина звертається з якимось проханням,

головне не підходь надто близько до машини.

Якщо запитання тобі здаються  сумнівними, то ввічливо скажи незнайомцю, що ти поспішаєш; ні в якому разі не сідай до машини, що б тобі не пропонували.

- Неслухняйкові стало так страшно. Найбільше він хотів дістатись додому, до рідних ньому людей. 

Ситуація “Батьків немає вдома, Задзвонив телефон, хлопчик підняв слухавку і якась жінка запитала чи є мама вдома.” Як діяти хлопчикові?

Варіанти відповіді: ( або правила безпечної поведінки)
- сказати, що мама зайнята чи спить і попросити зателефонувати пізніше;
- взагалі не піднімати слухавку;
- ні в якому разі не називати домашню адресу і не казати , що вдома нікого немає;
- не називати свого імені або імені того, хто телефонує, можна легко помилитися.
Ситуація “Ти вдома один. В двері подзвонили: “Відкрийте, міліція!” Як діяти?

Варіанти виходу із ситуації:
- не відчиняти двері нікому, навіть якщо ці люди називають себе працівниками міліції або комунальних послуг(“Ми з ЖЕКУ”);
- зателефонувати батькам на роботу;
- якщо помилково відкрити двері і не можете їх закрити через поставлені ноги, скористайтесь чимось важким, чи направте в лице зловмисникові струмень аерозолю;
- не відчиняти двері на відповідь “Я”, треба попросити назвати ім’я повністю;
- ніколи не відчиняти двері не подивившись у вічко і не спитавши, хто прийшов

 

 

Конспект заняття «Лики і хімічні речовини — не для гри, дитино»

Мета: дати дітям знання про правила користування хімічними засобами. Дати знання про предмети, якими категорично забороняється користуватися, які дорослі повинні зберігати в недоступних місцях (побутова хімія, ліки,) Виховувати у дітей акуратність в роботі з небезпечними предметами.

Хід заняття

-Діти, інколи вдома ви знаходите речовину, призначену тільки для використання у господарстві (оцтова кислота, сода, миючі засоби для ванної кімнати та для кухні), частіше всього вони вас приваблюють яскравими упаковками, схожими на ті у яких продаються смачні напої. Але пам'ятайте не слід пити незнайому рідину та куштувати на смак приємно пахучі порошки. Це може скінчитися дуже погано -  ти отримаєш опік у порожнині рота чи стравоходу. Але якщо це вже сталося, то в такому разі треба негайно промити рот і шлунок великою кількістю води, після цього необхідно викликати швидку допомогу 103.

Зараз прослухайте уважно твір про дітей з якими сталася неприємна ситуація.

Вихователь читає художній твір.

Самі вдома  залишились

Ніна, Вітя  й  Саша.

Пляшками, пігулками

Стали  забавлятись

Ці бабусині пігулки,

І червоні, й сині,

 Будуть наче, як цукерки

 І як вітаміни.

 Ось цієї рідини

 «Наллємо із пляшки,

 Ще насиплем порошку —

Буде манна кашка».

 Лише тільки скуштувала

«Кашу» й «вітаміни»,

Запекло у животі

 У дівчинки Ніни.

 Вітя й Саша лиш «варили»,

 А не куштували.

 На руках червоні плями

 Враз повиступали.

 Полякались дуже діти,

Плакали й кричали:

 «Мамо, мамо, порятуй,

 Нам погано стало!»

 Лікувались довго діти,

 Потім жалкували.

 Що ті пляшки і пігулки

Без дозволу брали.

 Хоч красиві етикетки

І яскраві пляшки,

 Небезпечний їхній вміст

 У вигляді «кашки».

А якщо таблетки ви

З'їсте, як цукерки,

 Небезпечно також це —

 Можна навіть вмерти.

Тож домовимось, малята,

 Коли гратись будете,

 Все, що трапилось з дітьми,

 Ви вже не забудете.

І пакети, и різні пляшки,

Баночки і тюбики

 Порошки, пігулки, мазі

 Брати ви не будете.

ОБГОВОРЕННЯ.

1.  Чим стали забавлятись діти, які залишились самі вдома?

2.  З чого вони придумали зробити цукерки, вітаміни і манну кашу?

3.  Що потім сталося з Ніною?

4.   Що з'явилося  на руках у Віті  й Саші?

5.  Чи весело було дітям після такої гри?

6.  Про що потім жалкували діти?

7.  Чи захочете ви їсти такі цукерки і «кашку»?

8.Що не слід брати до гри?

 

Конспект заняття «Термометр»

Мета: вчити створювати власні вимірювальні прилади з підручних засобів, підводити до розуміння залежності між температурою навколишнього середовища і станом води, вчити правилам охорони життя і здоров'я; розвивати пізнавальний інтерес до навколишнього світу, пам'ять, мислення, активізувати мовлення дітей; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров'я, виховувати бажання говорити правду, бути чесним.

Матеріали, обладнання: проектор, ноутбук. Конверт із зображенням Діда Мороза. Мультфільм Фиксики «Термометр». Скляна пляшка, прозора трубочка для коктейлю, пластилін, барвник, холодна вода-на парту.

Хід заняття

Вихователь: діти, сьогодні я в поштовій скриньці нашого дитячого садка знайшла лист. І там був лише один листок. І USB-накопичувач. На листку написано.

І в спеку і в мороз

За вікном скляний Ніс.

Щоб у будь-який час року

Знали ми, що за погода.

І внизу підпис, від Діда Мороза.

Як ви думаєте, про що ця загадка?

Діти: Це загадка про термом

Вихователь: Знаєте, я теж думаю, що це термометр. І подивимося, що ж надіслав нам Дід Мороз на USB-накопичувачі. Ага! Тут презентація і мультфільм «Фіксики». Який же вигадник наш Дід Мороз, все спілкується з нами загадками і таємницями.

1 слайд: Це термометр. Слово термометр походить від латинського «термо» - тепло і «метро» - вимірювати. Вимірює тепло.

2 слайд: Хмм, схема якась. Як ви думаєте, що хотів цією схемою сказати нам Дідусь?

Діти: Які бувають термометри - вуличні, кімнатні та медичні.

Вихователь: А далі нам необхідно ознайомитися з мультфільмом «Фіксики» про термометрі.

Перегляд мультфільму.

Вихователь: Про що був мультфільм?

Діти: Мультфільм був про термометрі. Дім Дімич хотів ухилитися від школи і ненавмисно розбив термометр. А Фіксики йому допомогли.

Вихователь: чи Сподобався вам мультфільм? Чому?

Діти: Так сподобався, мені подобаються всі мультфільми про Фіксиков, вони цікаві! Все добре закінчилося.

Вихователь: Добре вчинив Дім Дімич? Чому?

Діти: Дім Дімич вчинив погано, він хотів попустити контрольну. І розбила градусник. Але потім про все зізнався мамі-це хороший вчинок.

Вихователь: Про що попереджають в мультфільмі?

Діти: Ртуть - це небезпечна речовина і при неправильному поводженні-можна отруїтися.

Вихователь: Правильно! Не беріть ртутний градусник без дорослих! І якщо ви раптом випадково розбили градусник, про це обов'язково потрібно сказати дорослим!

А зараз хлопці ми з вами пограємо в гру, яка називається: «холодно!». Як тільки я скажу: «Холодно!» ви щільно-щільно притисніться один до одного, а як я скажу: «Тепло!», знову робите велике коло-домовилися?

Вихователь: Повернемося ж до наших слайдів, а на цьому слайді щось взагалі незрозуміле. Пляшка якась, пластилін, коктейльна трубочка. Для чого це нам? А ось тут є інструкція!

Вихователь: Перше: Налий в пляшку холодної води. Додай кілька крапель барвника, потім лий воду до самого верху поки вона не стане переливатися через край.

Друге: Скачай з пластиліну кульку і наліпи його на соломинку в 10 см від верху. Роби це обережно не зімни соломинку.

Третє: Встав соломинку в пляшку, запхніть пластилін в горлечко пляшки так, щоб щільно закупорити її. Вода повинна підніматися по соломинці.

От у нас і вийшли саморобні термометри. А тепер пропоную визначити температуру в кімнаті. Зробіть позначку фломастером, на соломинці. А тепер помістимо термометр в тазик з водою. Що сталося?

Діти: Рівень води знизився.

Вихователь: І що це означає?

Діти: Вода у тазику холодніше, ніж повітря в кімнаті.

Вихователь: А як ви думаєте, хлопці, чому при зниженні температури і вода в трубочці знижується?

Діти: Вода стискається. Вода намагається зігріється і стискається.

Вихователь: Може у слайдах є відповідь?

Ах, ось і він! Коли стає тепліше, вода в пляшці розширюється і її рівень піднімається. Вона повзе вгору по соломинці. Якщо стане холодніше, вода в пляшці почне стискатися. Це змусить її опуститися в соломинку, і на шкалі буде більш низьке показання.

Ну що ж хлопці, я думаю нам необхідно виміряти температуру на вулиці! Чи довго нам ще чекати Діда Мороза? Чи варто нам його покликати, щоб заморозив усі навколо?

 

РОЗДІЛ VІ ЗИМОВІ ЗАБАВИ

 

Конспект заняття «Ох, ця зимонька-зима!»

Мета: розширювати знання дітей про зимові розваги; активізувати словник; формувати поняття про необхідність дотримання правил безпеки під час зимових розваг; учити обирати безпечні місця для ігор.

Хід заняття

Вихователь.

Хто це до нас поспішає?

Іде до нас бабуся
У білому кожусі.
Поля причепурила,
Пухнастим снігом вкрила.
Вгадайте, хто вона —
Бабуся чепурна? (Зима.)

Вихователь заносить ляльку Зиму.

Бесіда з дітьми.

— Чим сьогодні вранці Зимонька притрусила землю, будинки, дерева? (Снігом.)

— А яке явище може бути небезпечним? (Снігопад, ожеледиця.)

— Як потрібно поводитися під час ожеледиці?

Зимонька задоволена вашими відповідями і запрошує вас до гри.

Гра «Зимові розваги»
До великих карток із зображенням розваг, підібрати маленькі, на яких зображене ігрове обладнання.

Вихователь.
Погляньте, подмухала зима, і посипались сніжинки на земельку. Ось я їх зберу. А вони не прості. Зима приготувала нам цікаві завдання.

1-а сніжинка

Дидактична гра «Опиши вчинок»

Мета: на вироблення навичок вибору безпечного місця для розваг.

Бесіда з дітьми

— Де можна кататися на лижах, ковзанах, санчатах?

— Чому не можна кататися на дорозі?

— Чи можна з’їжджати з гірки доріжкою, яка веде на проїжджу частину?

2-а сніжинка

Робота з ілюстраціями

Перша ілюстрація «Катання зайчати і ведмежат». Запитання за змістом ілюстрації

— На чому катаються зайченя й ведмежата?

— Чи все вони роблять правильно?

— Що б ви їм порадили? Друга ілюстрація «На річці». Запитання за змістом зображеного

— На чому катається хлопчик?

— Чи безпечне місце він обрав для катання?

— Що йому загрожує?

— Що ми можемо йому порадити? Третя ілюстрація «Гра у сніжки». Запитання за змістом малюнка

— Яку небезпеку приховує ця гра?

— Яких правил безпеки слід дотримуватись під час цієї гри?

3-я сніжинка

Дидактична гра «Так чи ні»

Зіграти хочеться мені
З вами, друзі, в «Так чи ні».
Вам питання я поставлю:
Готуйте відповідь свою.

Запитання для гри

— Хлопчик на лижах іде кататися у парк. (Так.)

— Дівчинка на ковзанах катається по тонкій кризі. (Ні.)

— Хлопчик стрибає на тонкому льоду. (Ні.)

— Діти з’їжджають з гірки на санчатах прямо на дорогу. (Ні.)

— Хлопчик і дівчинка ліплять снігову бабу. (Так.)

— Діти на майданчику катають одне одного на санчатах. (Так.)

Підсумок

Вихователь. Дуже сподобалося Зимоньці з вами спілкуватись. А зараз вона запрошує вас на прогулянку й обіцяє не щипати вас за носик і не морозити вам щічки, бо ви добре знаєте правила безпеки під час зимових ігор.

 

Конспект заняття «Поведінка на вулицях і дорогах у зимовий період»

 

Мета. Розширити поняття дітей про рух на дорогах взимку: під час ожеледі, снігопаду, заметів. Розвивати навички правильної і безпечної поведінки, вміння орієнтуватися на дорозі. Виховувати увагу під час руху на дорогах.

Обладнання: таблиці, ілюстрації

 

Хід заняття

Вихователь.

  Читання вірша.

Зима – це радість, лижі, сміх,

Це ковзанка, це гірка, сніг.

Фортеці, сніжки – це розваги1

В зими свої є переваги.

Але дорога, безперечно,

Зимою дуже небезпечна.

А те, що слизько – всім на втіху!

Та водієві не до сміху!

Дорога, як каток блищить –

Машину враз не зупинить!

В зимовий час, та що й казати,

Дорогу треба посипати!

Усе робити до пуття,

щоб відбувалося тертя.

А пішоходи – пильні будьте,

Дорожніх правил не забудьте!

Вихователь.

 - Взимку дороги особливо небезпечні, оскільки випадає сніг і засипає їх. Від морозу сніг замерзає і дорога робиться особливо слизькою, як каток. Тому їх треба посипати піском, щоб відбувалося зчеплення коліс з дорогою, тобто тертя. Але дорогу посипали, а сніг іде й іде, дорога знову робиться слизькою. Машинам треба їхати, їх заносить на поворотах так сильно, що може крутити навколо своєї осі, як карусель. У таких випадках найчастіше трапляються ДТП з важкими наслідками. Водієві важко впоратися з керуванням. Тому взимку треба бути особливо обережним. «Береженого й Бог береже.»  

А це означає, що не можна ковзатися на тротуарі, а тим більш на проїжджій частині дороги. Машину на слизькій дорозі зупинити неможливо. Гальмівний шлях транспортного засобу на слизькій дорозі збільшується у два – три рази. Хоч на колеса одягають зимову гуму з шипами, яка поліпшує зчеплення з дорогою, але це мало допомагає, коли дороги слизькі.

      Ви – пішоходи. Тому подумаймо разом, як вберегти себе від ДТП. Почнемо з того, що взимку треба бути особливо уважними на дорозі.

 Правила поведінки

на вулицях і дорогах у зимовий період

    Коли ви рухаєтеся по тротуару, то не поспішайте, не біжіть, бо можете  посковзнутися і впасти.

·        Ніколи не ковзайтеся, щоб не збити інших людей, які рухаються поруч, а ще тому, щоб не виїхати на проїжджу частину, бо це дуже небезпечно.

·        Не ходіть близько біля краю тротуару, щоб вас не зачепила машина, яка випадково втратила керування

·        При переході дороги будьте особливо пильні. Переходьте її лише на переході й уважно придивляйтеся, щоб не було поблизу машини. Або тоді, коли транспортні засоби вже зупинилися.

·        Ніколи не перебігайте дорогу навіть коли немає транспортних засобів, бо по слизькій дорозі бігти небезпечно.

·        Не катайтеся на ковзанах по тротуару чи дорозі – це небезпечно.

·        Ніколи не чіпляйтеся до транспортних засобів, щоб прокататися з «вітерцем». Це приведе до тяжких трагічних наслідків.

·        Ніколи не спускайтеся з гірки на санчатах або лижах з тієї гірки, що веде на дорогу.

·        Залізниці взимку також небезпечні, адже скрізь слизько. Якщо виникає потреба перейти залізничну колію, то будьте уважні.

·        Не грайтеся в рухливі ігри поблизу проїжджої частини. Не штовхайтеся, щоб не потрапити під колеса автомобіля.

·        Коли чекаєте на зупинці громадський транспорт,  ніколи не ставайте на край тротуару, тому що можете посковзнутися самі або ненароком хтось може штовхнути вас, і ви потрапите під колеса.

·        Поводьтеся на вулиці та зупинці культурно, чемно, адже соромно бути невихованим.

·        Обходьте транспортні засоби дуже уважно, коли обмежена чи недостатня  видимість. Як каже народна мудрість «Сім раз відмір, а раз відріж».

·        Зимова дорога криє в собі небезпеку, тому зосередьте на ній всю увагу.

       Питання для закріплення

-         Чому взимку на дорозі треба бути дуже уважним?

-         Чому взимку зростає гальмівний шлях транспорту?

-         Як треба рухатися по тротуару?

-         Як треба переходити дорогу?

-         Чому взимку не можна гратися поблизу дороги?

-         Чому не можна кататися з гірки, що виходить на дорогу?

-         Чим може кінчитися для людини неправильна поведінка на дорозі?

 

Конспект заняття  “Обережно бурульки з даху”
Мета: дати знання про те, що бурульки можуть бути небезпечні для людини (якщо впадуть з даху – травма, якщо облизувати – ангіна); вчити оберігатися від  бурульок наприкінці зими – на початку весни, дотримуватися правилам безпеки, вміти передбачати небезпеку.

Матеріал: логічна картина “Як Вася захворів?”


Хід заняття

 

Загадка:

Я прозора, як кришталь,
З даху взимку я звисаю.
Тільки дуже, дуже шкода,
Що в теплі я швидко таю. (Бурулька)

Вихователь: так, дійсно – це бурулька. Давайте пригадаємо, як ми з вами спостерігали за бурульками на прогулянці.

Дослід з льодом

Вихователь роздає дітям лід. Діти розповідають, що з ним відбувається

Д-гра «Яка бурулька?»
Малюки описують бурульку.
Вихователь

-Діти, спостерігаючи за красою бурульок, не забуваймо, що бурульки несуть в собі і небезпеку. Милуючись ними, треба стояти подалік від дахів будинків і бути обережними. Як ви думаєте, чому? От зараз ми побачимо, чи вірно ви говорите.

Перегляд мультфільму Смішарики «Небезпечні бурульки»
А тепер послухайте, що дивного підмітив видатний педагог В.О.Сухомлинський в житті бурульки..
Читання оповідання В.О.Сухомлинського «Дивна бурулька» в супроводі показу слайдів. 
«Дивна бурулька»

 «Удень було тепло, а ввечері підмерзало. З даху стікали краплі і підмерзали. Утворилася довга крижана бурулька. Вона звисала над вікном, мов кришталева паличка.» «Коли зійшло сонечко, в бурульці заграла веселка. Бурулька ніколи не бачила сонечка, адже народилася вночі. Вона бачила тільки зірки» 
«А тепер сяяло яскраве, тепле сонечко. від зачудування бурулька розхвилювалася і заплакала. Але ось, що сумно: ніхто не знав чого бурулька плаче. Всі думали, що вона тане. Ні, вона не танула. Вона плакала. Гарячі сльози її крапали на мерзлу землю».

 

Діти, хто живе у тоненьких прозорих бурульках? (Водичка)

Що падає на землю з бурульок? (Краплі, намистинки, дощики, краплинки-сльозинки)

На що схожі краплинки, які падають вниз? (Сонячні блискітки, кришталеві намистинки, яскраві різнокольорові вогники).

А на що схожі бурульки? (Льодяні палички, морквинки, кришталеві шабельки, зуби Мороза, зуби крокодила, ніс сніговика, гірські шпилі, льодяники, ніс Буратіно. підструганий олівець).

 

Розглядання сюжетних картин і бесіда з ним.

Попросити розглянути картинки і розповісти, що на них зображено. Обговорити з дітьми, чим може бути небезпечна та чи інша ситуація. Чим небезпечні бурулька або зледенілі грудки снігу, які падають з даху? А як вчинити правильно, як можна захистити себе від небезпеки?
Попросити дітей згадати  випадки з життя, коли будь хто постраждав у подібних ситуаціях. Попросити дітей подумати, які заходи можна вжити, щоб попередити людей про небезпечних зонах. Разом прийти до висновку, що такі зони необхідно захистити. Придумати різні види огороджень: мотузка з червоними прапорцями, дерев’яні або металеві огорожі, щити або огорожі.

 

ПРАВИЛА! Нагадати дітям, що в жодному разі не можна:
– Грати там, де з даху звисають бурульки або може впасти сніг!
– Підходити і чіпати звисаючі бурульки!
– Не можна смоктати та їсти бурульки!
– Не кидатися бурулькою або снігом!
– Будь уважним і спостережливим!
– Вмій заздалегідь передбачати небезпеку та уникати її!
– Крім власної безпеки, дбати про безпеку інших
(наприклад, взяти за руку і відвести подалі від небезпечного місця малюків)!

3. Рухлива гра “Бурулька”
Вниз головою висить бурулька,-руки опущені вниз, пальці рук заліплюють будиночком.
Від сонця нежить у неї. -чіпають себе за ніс.
То від тепла вона заплаче, – збирають “сльози” в долоню.

 

Конспект заняття «Обережно, тонкий лід»

 

           Мета: ознайомити   дітей  з  правилами  безпечного  поводження  на  льоду;

           Формувати  навички  безпечного  переходу  водойми  льодом;

           Виховувати  повагу до життя  людини та  свого  життя.

        Обладнання: плакати,  малюнки                                    

Заходи безпеки  під  час  переходу  водойми  льодом

            Перед  переходом  водойми  льодом  необхідно  спочатку  (якщо  можливо)  знайти  стежку  або  сліди  на  льоду;  якщо  їх  немає, то  необхідно  ще  перебуваючи  на  березі визначити  маршрут  свого  руху.

Необхідно  подивитися  заздалегідь, чи  немає  на  маршруті  руху  підозрілих місць. При  цьому  слід  враховувати:

 - лід  може  бути  неміцним  біля  стоку  (наприклад  із  ферми,  або  фабрики);поблизу  кущів,  очерету,  в  місцях,  де  водорості  вмерзли  в  лід,  лід  може  бути тонким,  або  крихким;

 - під час руху необхідно обминати ділянки, покриті товстим шаром снігу, оскільки під снігом лід завжди тонший;

 - у місцях, де бють джерела, де швидка течія або струмок впадає в річку, лід завжди тонкий;

 - необхідно обережно спускатися з берега: лід може нещільно прилягати до суші, можливі тріщини, під льодом може бути повітря;

 - необхідно взяти із собою палицю, для того щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею з’являється вода – лід пробивається, тому необхідно негайно повертатися на те місце, звідки ви почали рухатись. Причому перші кроки необхідно робити не відриваючи ступні ніг від льоду;

 - міцність льоду ударом ноги перевіряти ні в якому разі не можна;

 - якщо ви на лижах, то необхідно зясувати, чи немає вже прокладеної лижні. Якщо немає і необхідно її прокласти, кріплення лиж відстебніть, палиці тримайте в руках, але не накидайте петлі на кисті рук. Якщо маєте рюкзак, то його необхідно повісити на одне плече, а краще волочити за собою на мотузці на відстані 2-3 метри. Якщо перехід здійснює група, відстань між лижниками( і так само пішоходами) повинна бути не меншою ніж 5 метрів.

   Лід вважається безпечним: для одного пішохода – якщо його товщина становить не менше 7 сантиметрів(він має зеленкуватий відтінок); для обладнання ковзанки - не менше ніж 10-12 сантиметрів( якщо ковзанка призначена для масового катання – не менше ніж 25 сантиметрів).

 Переправа пішки допускається в разі, якщо товщина льоду сягає не менше ніж 15 сантиметрів.

 Необхідно пам’ятати, що катання на ковзанах рекомендується лише у перевірених та обладнаних місцях.

 Якщо лід почав тріщати і на ньому з’явилися характерні тріщини, необхідно негайно повертатися до берега, при цьому ні в якому разі не можна бігти, слід відходити повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

                             Заходи рятування людей на льоду

         Якщо ви провалилися на льоду річки або озера:

  • необхідно широко розкинути руки на краї пролому та утримуватися від занурення у воду з головою. Діяти рішуче і не лякатися;
  • слід вибиратися на лід без різких рухів, наповзаючи на нього грудьми, і по черзі витягувати на поверхню ноги. Головне – намагатися зайняти своїм тілом найбільшу площу;
  • вибравшись із льодового пролому, необхідно відкотитися від нього, а потім повзти в той бік, звідки ви рухалися і де міцність льоду  вже перевірена.

 Незважаючи на те, що через вогкість і холод вам хочеться побігти і розігрітися, необхідно бути обережним до самого берега, а потім не зупинятися, поки не опинитись у теплі.

 Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно повідомте її, що йдете на допомогу. Потім слід підкласти під себе лижі, дошку, фанеру(це збільшить площу опори) і повзти на них.

 Наближатися до ополонки необхідно тільки поповзом, широко розкидаючи при цьому руки. Підповзати до краю ополонки не можна, інакше є ризик опинитися у воді. Кидати зв’язані між собою ремені, шарфи або дошки, які допоможуть врятувати людину, необхідно з відстані 3-4 метрів від пролому.

Якщо ви не один, тоді, узявши одне одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтесь до пролому. Діяти необхідно рішуче й швидко,  адже потерпілий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

Подавши потерпілому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і відповзайте з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухій одяг і дайте йому гарячого чаю. 

Дії  населення  у  період  ожеледиці

Необхідно  знати,  що  під  час  ожеледиці  краще  ходити  у  взутті  з  підошвою з  мікропористого  чи  іншого  м’якого  матеріалу  та  без  високих підборів.

     Можна  також  перед  виходом  на  вулицю  на  підбори  прикріпити  шматок поролону  або  лейкопластиру  відповідного  розміру. Натерти  підошви  наждачним  папером  або  прикріпити  його  на  підошву.  Намазати  підошву клеєм  типу  «Момент»  і  поставити  взуття  на  пісок. 

Рекомендації  щодо  запобігання  травм  у  період  ожеледиці

Ходити необхідно не поспішаючи, ноги злегка розслабити в колінах, ступати на всю підошву, руки тримати вільними.

   У разі втрати рівноваги необхідно швидко присісти, що дасть змогу утриматись на ногах, руки при цьому не тримати в кишенях.

   Металеві кришки люків, як правило, покриті льодом. Тому їх необхідно обходити.

   Слід пам’ятати, що гальмовий шлях машини під час снігопаду та в ожеледицю збільшується, тому перебігання проїжджої частини дороги під час руху автомобілів може призвести до каліцтва, а можливо, і до загибелі.

   Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль в суглобах, а на тілі зявилися пухлини-необхідно терміново звернутися до лікаря в травмпункт.

   Підсумовуючи вищесказане, зазначимо, що дотримання рекомендацій населенню щодо поведінки в різноманітних ситуаціях у зимовий період сприятиме зменшенню кількості загиблих, травмованих тощо.   

 

Загадки

Лід на річках, тиша в лісах, 
Віхола гуляє, снігом поле вкриває. 
Хто скаже, хто знає, 
Коли це буває?                     (Зимою) 
* * *

Коли падаю я з неба, 
Люди кажуть: «Так і треба». 

Восени тоді вважай —
Буде добрий урожай.             (Сніг) 
* * *
За селом була вона
Вся блискуча, чарівна, 
По слизьких її боках, 
Ідуть діти в саночках.          (Ковзанка) 

Росте вона додолу головою, 
Росте вона холодною зимою, 
А тільки сонечко засяє, 
Вона заплаче й помирає.            (Бурульки) 
* * *
Що то за віз, 
Що без коліс, 
Влітку відпочиває
Взимку дітей катає             (Санчата) 
* * *
Взимку вкрили все навкруг: 
Ліс, дорогу, поле й луг, 
А як сонце припече, 
Ми струмочком потечем.          (Сніжинки) 
* * *
І маленькі, і старенькі, 
Влітку, взимку, навесні
Всюди вдягнені гарненько
У зелені сукні всі.                 (Ялинки) 
* * *
Він малює на вікні
Гарні квіти крижані, 
На дитячих щічках – маки, 
З ним узимку дружить всякий.  (Мороз) 
* * * 
На подвір’ї – біло-біло, 
Ні стежиночки нема. 
Завихрило, завістило – 
Знов прийшла до нас…        (Зима) 
* * * 
Під вікном моїм калюжа
Уночі замерзла дуже, 
Узялася склом твердим, 
Добре ковзатись на нім.        (Лід) 
* * * 
Зимно стало дуже-дуже, 
Аж замерзли всі калюжі
І за щічки щипле хтось. 
То прийшов Дідусь…           (Мороз) 
* * * 

Біле, як сорочка, 
Пухнате, як квочка, 
Крил не має, 
Гарно літає.               (Сніг) 
* * *
Холодна, біла
Ліс оголила, 
Скувала річку, 
Струмок зупинила            (Зима) 
* * *
В зимовий, студений час
Люблять всі малята нас. 
З гірки ми рушаєм в путь, 
А на гірку нас везуть.                (Санчата) 
* * *
Політала зірочка, політала, 
Сіла на долонечку і розтала. 
На долоні слізонька-крапелинка. 
То не просто зірочка, то –                 (Сніжинка) 

 

Бурулька

Після цієї пригоди попленталися друзі до двору. Цуценятко винува­то відводило погляд і прохало Мурчика нічого не казати мамі.

—Та що ж я скажу, як я й сам там був! — пробурмотіло кошеня. Ти краще пообіцяй мені, що більше ніколи на ту гірку не підеш.

—Не піду, звичайно,— зітхнуло цуценя,— я й сам злякався! Чим же нам тепер зайнятися?

—Давай кататися на льодовій доріжці, а санчата хай біля будинку відпочинуть,— запропонував Мурчик.

—Давай! Цур, я перший розганяюсь!

Ба-бах! — прямо на санчата з-під даху впала бурулька і розлетіла­ся вщент!

—Ой! Мої санчата! — заплакало кошеня. Вони зовсім поламалися — мене мама сваритиме.

—Оце так сила в бурульки! — здивувався Бровко. Добре що ми да­леко від даху каталися! Не плач, Мурчику,— санчата я відремонтую. Але тепер буду знати, що взимку подалі від даху треба триматися.

Чому у відлигу небезпечно стояти під дахом?

Чи діти можуть самі збивати бурульки? Чим це загрожує?

На зимовому ставку

—Пішли на ковзанах кататися, тягнув товариша Бровко,— лід на ставку вже товстий. Я сам бачив.

—Пішли,— погодився Мурчик.

На ставку ще цікавіше, ніж на гірці. Бровко зібрав круг себе малю­ків та запропонував пограти в хокей.

—Ура! Го-о-ол! — кричить цуценя, загнавши шайбу до воріт. Вовче-нятко-воротар засмучено виштовхнув її на поле.

—Допоможіть! Рятуйте!- — почули малюки і з усієї сили помчалися в дальній кінець ставка, де в ополонці тонуло мале зайченя.

—Знімай швидше шарф,— крикнуло цуценя Мурчику і кинуло один кінець зайченяті. Зайченя схопило тканину замерзлими лапками, а цу­ценя лягло на лід подалі від ополонки і почало обережно тягти за дру­гий кінець.

—Ура! Витягли! — зраділи малюки і кинулися перевдягати зайченя: хто свого кожушка простягнув, хто рукавички. А вовченятко всадовило зайчика в свої санчата і щодуху помчало його до мами.

—Чи можна гратися поблизу від ополонки?

—Як можна врятувати того, хто тоне взимку?

Обморожені лапки

—Ой, Бровчику, в тебе лапки побіліли,— скрикнуло кошеня,— здається, ти їх обморозив, коли зайченятка рятував!

—Дійсно! А я й не відчуваю,— здивовано розглядав свої лапки Бровко,— треба їх снігом розтерти.

—Ні в якому разі! — стурбувався Мурчик. Надягай швидше рука­вички та бігцем додому!

—Ну ось,— дорікала синові матуся,— тебе нікуди не можна самого пускати! Опусти лапки в тепленьку водичку, а я поки що чаю нагрію.

Малюки тільки загадково перезирнулися: вони уявили, що б сказа­ла мама, якби дізналася про всі їх пригоди!

Та ми її також не будемо засмучувати і нічого про пригоди малень­ких друзів не скажемо. Але саме головне те, що ми ніколи так не буде­мо пустувати, як Бровко з Мурчиком, щоб не втрапляти у різні непри­ємності!

Чому не можна розтирати снігом обморожені місця? Що треба зробити при обмороженні?

Хто найчистіший?

Бровко та Мурчик побігли до ставка. Бровко відразу стрибнув у во­ду і став плавати, пірнати та жартома ганятися за каченятами.

—Мурчику, гайда у воду, ти чого на березі сидиш? — замахав лап­кою Бровко.

—Та не хочу, мені зовсім не спекотно! І взагалі, я люблю язичком митися.

—Язиком незручно,— заперечив Бровко, я до спини не дістаю.

—А я дістаю,— муркотіло кошеня, вилизуючи хвостика.

—Ха-ха, який замурзанець! — засміялося цуценя, вказуючи на по­росятко, яке лежало в чорній багнюці.

—І зовсім я не замурзанець,— образилося порося, на мені багнюка висохне, а тоді суха шкірочка відпаде — і я буду чистим та рожевим.

Чому важливо бути чистим та охайним?

Навіщо потрібна гігієна?

Як підтримують чистоту різні тварини?

                       Прислів»я та приказки

-        Здоров»я дитини – багатство родини! Здоров»я народу – багатство країни!

-         Здоров»я – найдорожчий скарб.

-         З вогнем не жартуй, воді не вір, із вітром не дружи.

-         Сірниками грався - біди набрався.

-         Від маленького сірника – велике лихо.

-         З малої іскри – великий вогонь.

-         Не кидай іскри в попіл – і сама згорить, і село спалить.

-         Вогонь та вода добрі служити, але лихі панувати.

-         Дарма не бійся, але стережися,

-         Буде каяття, та не буде вороття.

-         З добрим дружись, а лихого стережись.

-         Замки та ключі не для чесних людей.

 

РОЗДІЛ VІ ЩОБ НЕ СТАЛОСЯ БІДИ

 

Конспект-заняття "Сірник маленький, а біда велика"

Мета: закріпити знання про небезпеку гри з сірниками, вогнем. Формувати вміння використовувати раніше набуті знання, висловлювати свої думки реченнями різних типів. Активізувати у мовленні дієслова. Розвивати увагу, мислення, зв'язне мовлення. Виховувати потребу повсякденного дотримання правил пожежної безпеки.

Обладнання: ілюстрації до казки Т.Коломієць "Козенята і вогонь", матеріал для малювання.

Хід занятгя

Вихователь:

- Дорогі діти! Нас оточує така краса, такий простір, стільки радості і щастя. Як же важливо все це зберегти таким, як воно є. Не знищити, не зруйнувати, а залишити землю такою чудовою для інших людей. А це у великій мірі залежить від нас самих, як ми будемо себе поводити, виконувати правила поведінки, як ви будете любити і берегти навколишній світ.

Відгадайте загадку:

Темний, тепленький будинок,

Мешкає там сто іскринок.

Якщо з ними пустувати –

Можна неприємність мати.

Лиш єдина пройде мить –

І навколо все згорить...

Як ім'я у тих іскринок,

Що сховав темний будинок?

(Сірники)

Сьогодні ми поговоримо про сірники, вогонь і про те, чому не можна з ними гратись.

Послухайте, що трапилось з хлопчиком Васильком.

Читання вірша "Сірник маленький, а біда велика"

Мама з татом наказали сірників не брати,

А самі пішли поле орати.

Залишивсь вдома Василько.

Що йому робити?

Тут коробочка знайшлася...

Чи не запалити?

Але вдома неможливо,

Бо ж казали тато, щоб у хаті

Навіть в руки сірників не брати!

Хлопець шапку натягає,

Йде за скирту Вася.

Чирк! Сірник упав в солому,

А та зайнялася.

Вася дуже налякався

І почав тікати.

А соломі цього треба -

Почала палати!

Поки люди позбігались

Та стали гасити,

То й соломи не лишилось.

Що вже тут робити?

Чим корову годувати?

Чим він тільки думав?..

Врятували люди хату

І знайшли Василька,

Що забіг у ліс від страху,

Бо накоїв лиха.

От! Сірник який маленький,

А біда - велика!

  • Чому сталося лихо?
  • Як ви розумієте вислів "Сірник маленький, а біда - велика"?

Якось мені довелося спостерігати таке: влітку хлопчаки спускали з балкону паперові літачки. Але перед тим, як пустити, літачок підпалювали.

Як ви гадаєте, це хороша гра? Чому вона могла стати причиною страшного лиха?

Запам'ятайте!

"3 вогнем погані жарти - жартувати з ним не варто".

Говорять, що вогонь може бути добрим, а може бути злим, що він допомагає...

  • Коли вогонь добрий? У чому він може допомагати?
  • А коли несподівано почалась пожежа, що потрібно робити? Навіщо потрібно кликати на допомогу дорослих?
  • Чи можна ховатись, коли виникла пожежа? Чому?
  • Чому ігри із сірниками називаються небезпечними?
  • Який номер пожежної охорони?

Давайте виведемо правила:

1. Як залишиш сірника - може трапитись біда.

2. Від вогню ти не ховайся, а тікай і клич людей.

3. 01 ти викликай і адресу свою дай.

Ви трішки стомились, давайте пограємо у гру "Хто швидше загасить вогонь?"

Поділимось на дві команди.

Завдання:

На двох кубах горять свічки.

З великого відра потрібно перенести воду в маленьке відро. Яка команда швидше перенесе воду, та "гасить свічку" і виграє.

- Пригадайте казочку, яку ми вивчили про пожежу. Як вона називається?

Діти: "Козенята і вогонь".

Вогонь працював у кози у печі -

Варив їй куліш, випікав калачі.

Вона ж годувала щоранку малят -

Трійко біленьких своїх козенят.

Ось мамі вже з дому рушати пора,

Лишається в хаті сама дітвора.

- Ми будем слухняні, - синок запевня.

Куди ж це найменше спішить козеня?

Воно потихеньку взяло сірники

І вогник маленький пуска між тріски.

- Ану, як у мами моєї гори! –

І ось уже дим потягнувсь до гори ...

Сердитий вогонь розходивсь, гоготить!

Сестричка з найменшим сховалась умить.

А брат не злякавсь: - Нуль-один подзвоню!

Врятують пожежні і нас від вогню.

- Алло! Загорілася хата в кози!

Адреса: Діброва, провулок Лози.

А номер в нас другий. Скоріше сюди!

Мерщій порятуйте від злої біди!

Спішили сусіди - Лисиця й Ведмідь,

І Заєць - відомий усім скорохід.

І мчали в машині ген-ген із гори

Пожежні умілі і мужні - бобри.

Вогонь не давався, пручався, шипів,

Сердитий вогонь погасать не хотів –

Не дуже він любить сидіть у печі,

Варити куліш і пекти калачі.

Пожежу згасили. Живі малюки.

І каже Бобер: - Не беріть сірники!

І мовить коза: - Пам'ятайте завжди,

Що гра із вогнем приведе до біди!

Запитання до дітей:

  • Що стало в будиночку кози причиною пожежі?
  • Чи можна ховатись, коли виникла пожежа?
  • Яким змальовано вогонь, яким ви уявляєте його собі?

А зараз давайте намалюємо епізоди із казки "Козенята і вогонь".

 

Конспект заняття  "Квітка вогню"

 

Мета: закріпити з дітьми причини виникнення пожежі; закріпити правила пожежної безпеки. Навчати дітей у набиранні телефонів екстреної служби. Закріпити з дітьми прислів'я, загадки про вогонь. Вчити дітей розв'язувати логічні завдання. Закріпити з дітьми номери телефонів:

01 - пожежна охорона;

02 - міліція;

03 - швидка допомога;

04 - газова служба.

Розвивати у дітей пам'ять, логічне мислення, вміння орієнтуватись в даній ситуації. Виховувати потребу повсякденного дотримання правил пожежної безпеки.

Матеріал: іграшковий телефон, прислів'я, загадки, цифри з математичного набору.

Хід заняття

Діти сіли всі рівненько. Зараз у нас буде цікаве заняття.

2. Зацікавлення (сюрпризний момент)

Діти, послухайте, хто до нас стукає. (3аходь Білочка).

3. Повідомлення теми.

Білочка: Добрий день, діти! Я прийшла до вас, щоб ви мені допомогли,

бо у лісі сталася біда – пожежа.

Розповідь Білочки.

Вихователь: А чому пожежа, від чого вона сталася?

Білочка: У мене е братик маленький. І ось одного разу він побачив залишене туристами у лісі не загашене багаття, де жевріла палка. Братику так сподобалась ця жевріюча палка, що він подумав, що то "Квітка вогню" і захотів її принести додому, Він взяв ту жевріючу палку і приніс до себе в дупло. Але палка була гаряча, він не втримав палку і вона впала в дупло. І ось все загорілося в будиночку нашому. Він надихався диму і лежить тепер непритомний і не може встати. Допоможіть йому!

Бесіда по змісту.

- Діти, що сталося з братиком Білочки?

- Чому в нього захворіли лапки?

- Чого він не повинен був зробити?

- Що він приніс в дупло?

- Можна брати палаючу гілку і нести в дупло додому?

 Розігрування ситуації.

  •   Діти у нас склалася дуже не добра ситуація.  Білочки братик захворів  він попік собі лапки, в дуплі повно диму і все горить. А тепер скажіть, що нам потрібно зробити.
  •   Спочатку винести братика з дупла на свіже повітря.
  •   Викликати по телефону пожежну машину, щоб погасити пожежу в дуплі.
  •   А який номер ми будемо набирати, щоб викликати пожежну машину?
  •   Хто хоче набрати номер пожежної машини? (викликати 2-х дітей).
  •   А ще що треба зробити, щоб допомогти братику Білочки? (викликати швидку допомогу).
  •   А який номер ми будемо набирати? (03).

Хто хоче викликати? (викликати 2-х дітей).

Входить пожежник, який приїхав на пожежній машині і гасить пожежу в дуплі.

Приїжджає швидка допомога і виходить лікар. Бинтом обмотує лапку братику Білочки.

Гра "Оце я, оце ми, оце друзі всі мої”.

Вихователь: А тепер ми пограємо з вами гру, в якій перевіримо чи ви не порушуєте правил пожежної безпеки. Увага! Я називаю два рядки, а ви доповнюєте словами: "Оце я, о це ми, оце друзі всі мої"

- Хто без дозволу із вас не вимикає в плиті газ?

- Зараз гості всі почують хто з електрикою пустує?

- Якщо в полі хліб палає, хто пожежних викликає?

- Новий рік! Зійшлись малята, щоб ялинку прикрашати. Хтось на гілку ставить свічку і вона почала палати, Хто це робить з вас малята?

- Хто почув що пахне дим, викликає 01.

Вихователь: Молодці, добре знаєте правила. Отже запам'ятайте всі і ти Білочко з своїм братиком.

Вогонь - це не іграшка!

Пожежа – це велике нещастя!

Не пустуйте з вогнем!

Закріплення правил.

Вихователь: Давайте ще раз пригадаємо правила, що не можна робити щоб не сталася пожежа?

  •             Хто скаже ?

(Відповіді дітей)

- Не брати сірників.

- Не залишати без догляду електроприлади.

- Не кидати іграшки і одяг біля запалених печей.

- Гасити вогнище в лісі.

- Не гратися з запальничками, петардами, хлопавками, бенгальськими вогниками.

- Виходячи з дому - вимикати всі прилади і освітлення.

Вихователь: Запам'ятала Білочка і твій братик.

Але діти знають не тільки правила, а й загадки, прислів'я про вогонь.

6. Фізкультxвилинка.

Але зараз Білочко, ми заспіваємо пісню “Бім-Бом”. Діти співають пісню і роблять вправи.

Бім - бом, дзелень бом - нахилились в сторону;

Загорівся кицькин дім - змах рук вниз-вверх;

Біжить курочка з відром - біг на місці;

Щоб гасити кицькин дім - дують і махають руками вниз-вверх.

 Розповідь загадок і прислів'я.

Прислів'я:    1. Сірник невеличкий, а вогонь – велетень.

2. Не май звички сірники носити в кишені.

3. Сірник маленький, а біда велика.

4. З вогнем погані жарти - жартувати з ними не варто.

5. Сірники не чіпай, в сірниках вогонь.

 

Загадки: 1.   Темний тепленький будинок,

Мешкає там сто іскринок.

Можна неприємність мати.

Лиш єдина пройде мить

І навколо все згорить...

Як ім'я у тих іскринок,

Що сховав темний будинок.       (Сірники)

2. Смілива людина, що бореться з вогнем? (Пожежник).

3. Лишає він страшні сліди, усе він пожирає,

А як даси йому води, відразу помирає.    (Вогонь)

4. Дерев'яна паличка темну голівку має, темряву розганяє. (Сірник)

Вихователь: Отже, Білочко та братику, ви зрозуміли, що з вогнем небезпечно гратися.

- Так у разі небезпеки: виникнення пожежі потрібно негайно залишити місце пожежі і повідомити про це дорослим, а6о зателефонувати за номером 01;

-  Як прийшла біда у дім, не ховайтесь, а дзвоніть. Кожна донечка і син, знайте номер 01.

Завдання на логічне мислення.

Вихователь: Послухайте випадок і дайте оцінку дітям.

- "Наталочка схвильовано кричить у трубку телефону: - Алло, пожежна охорона! Негайно приїздіть сюди. У нас пожежа!"

-  Вовчик набирає номер "01". "Алло, виникла пожежа. Вулиця

   Драйвера, 3 квартира 8. Повідомив Лях Володя"

Чи приїде пожежна охорона до Наталочки?

-  Чому ні?

  •             Хто в цьому випадку діяв правильно.

Молодці.

 Практичні дії. (Елементи математики).

А зараз щоб Білочка з братиком запам'ятали, ми з вами підемо до столів і сядемо. З цифр складемо відповідні номери, а Білочка запам'ятає:

- викладіть, будь-ласка, номер пожежної машини (01);

- номер швидкої допомоги (03);

- номер газової служби (04);

- номер міліції (02).

Молодці, ви всі добре попрацювали, гарно відповідали.

Вихователь: А тепер Білочка з братиком піде в ліс і розкаже всім звірятам, що треба робити, щоб не сталося пожежі і запам'ятали необхідні номери

До побачення!

 

 

Конспект заняття «Ознайомлення з інвентарем протипожежного куточка у дитячому дошкільному закладі

Мета: дати дітям уявлення про протипожежний куточок дошкільного закладу, його призначення й ознайомити з предметами, які є в ньому; розширювати уявлення про прийоми гасіння пожеж; виховувати інтерес до професії пожежників.

Хід заняття

Вихователь. (звертає увагу дітей на протипожежний щиток). Як ви думаєте, чому всі предмети на ньому червоного кольору? (Всі ці предмети призначені для гасіння пожежі.)

— Ми з вами розглядаємо протипожежний щиток. Якщо виникне пожежа, то дорослі зможуть взяти тут необхідні предмети для гасіння пожежі (відро, багор, лопату тощо.).

— Назвіть відомі вам предмети, які ви бачите на щитку. (Відро тощо.)

— Що дорослі зможуть робити цими предметами? (Під час пожежі відром будуть носити воду і заливати вогонь, сокирою відрубувати частину предмета, вибивати скло в вікні, лопатою закидати вогонь піском.)

— А це багор. У нього довга ручка, на кінці загнуті в різні боки гачки. Багор також потрібен під час пожежі. За допомогою гачків з приміщення витягнуть предмети, ним можна зачепити будь-який предмет. Ручка в багрі довга, тому вогонь не дістане того, хто ним користується. Вогонь можна загасити не тільки водою. Пам’ятаєте, ми з вами гасили вогнище піском. Що сталося з вогнем? (Вогонь згас.)

— У протипожежному куточку є ящик, подивіться туди. Що в ньому? (Пісок.)

— Для чого потрібен пісок? (Піском можна гасити вогонь.)

— А це вогнегасник. Усі дорослі уміють ним користуватися. Під час пожежі люди піною з вогнегасника поливають предмети, які горять, і вогонь згасає.

Ми розглянули всі предмети, які є на протипожежному щитку. Як ви думаєте, чому всі ці предмети зібрані в одному місці? (Щоб дорослі швидко могли знайти потрібний предмет під час пожежі.)

— Погляньте, будь ласка, на ці ілюстрації. (Ілюстрації, на яких зображено, як пожежники гасять пожежу.) Людей яких професій ви тут бачите? Чи подобається вам професія пожежника? Чому?

Послухайте вірш Г. Бойка «Білчата».

Ось білка білчатам горіхи збира,
В дуплі залишилась лише дітвора.
Білчата міркують: горіхи смачні,
Коли б ще підсмажити їх на вогні.
Знайшли сірники, пустотливі білчата
І вони вже стали в дуплі розкладати.
Трухляве дупло спалахнуло умить,
І дуб загорівся і ліс вже горить.
Та добре, що поруч знайшлися тоді
Пожежники смілі — бобри молоді.
Всі дружно вони за роботу взялися,
Пожежу мерщій загасили у лісі.
Врятовані вчасно малі білченята,
Та в них ні горіхів, ні теплої хати…

Вихователь. Хто винен у пожежі? Що зробили білченята не так? Чого повинна навчити білка своїх малят? (Відповіді дітей.) Як ви викличете пожежників? Що їм чітко потрібно сказати? (Де горить, що горить, хто викликав пожежників.) Викладіть на партах номери телефонів пожежної команди і швидкої допомоги.

Дидактична гра «Так чи ні?»
У руках у дітей сигнальні картки: з одного боку — зелений колір (так), з іншого — червоний (ні). Ними діти сигналізують відповіді на запитання:

— Чи порушуєш ти правила поведінки, коли сам вдома?

— Чи граєшся ти з сірниками?

— Чи знаєш ти, як викликати пожежну команду?

— Чи можна під час пожежі користуватись ліфтом?

— Чи можна гасити водою одяг, що горить на людині?

— Чи потрібно виконувати вимоги дорослих, коли їх немає вдома?

Підсумок

Вихователь. Тепер ви знатимете, для чого потрібен протипожежний щит і як важлива професія пожежних. Наступного разу ми відвідаємо пожежну частину і дізнаємося про цю професією більше.

Спортивна розвага «Школа рятівників»

Мета: під час організації та проведення розваги в ігровій формі закріплювати знання дітей про правила поведінки в надзвичайних ситуаціях, наприклад: пожежа, повінь, страх висоти; під час естафети «Загаси вогонь» відпрацьовувати елементарні вміння гасити вогонь; розвивати спритність, швидкість, увагу. Виховувати повагу до професії рятувальника.

Обладнання: емблеми назв команд («Дельфіни» та «Калинка»), столики 2 шт, номери телефонів, гімнастичні лави, іграшки, дрова, відра.

Хід заходу:

Вихователь.

Добрий день шановні гості!

Добрий день, малята,

Любі хлопчики й дівчата!

З давньої пори і понині

Так вітаються в Україні –

Здоровенькі були!

Діти. Здоровенькі були!

Вихователь.

Діти до нас сьогодні завітали гості! Це інспектори пожежної частини – Тельнов Артем Ігорович  та Догадайло Віталій Олексійович. Але вони прийшли до нас не просто так, а з цікавою інформацією та пропозицією, давайте їх послухаємо.

Інспектор.

Доброго дня діти! До нас надійшла інформація, що саме у садочку «Сонечко» розумні, слухняні , допитливі та кмітливі діти! Це так?

Діти. Так!

Інспектор.

Що саме ви в жодному разі не бавитесь сірниками та запальничками. Ніколи самі не вмикаєте електричні прибори та газові прилади. А під час святкувань новорічних свят лише з батьками та дорослими і лише на вулиці використовуєте хлопавки та феєрверки. Завжди готові покликати на допомогу дорослих, коли загрожує небезпека вам чи вашим друзям. І звичайно знаєте номер порятунку «101»!

Маємо для вас цікаву пропозицію, ми хочемо відкрити школу майбутніх рятівників, ви хотіли б до неї вступити?

Діти. Так!

Інспектор.

А щоб вас записати до школи рятівників, я повинен перевірити, чи ви сильні, спритні та сміливі!

Вихователь.

Зараз ми проведемо змагання між двома командами. Тож запрошуємо команду «Дельфінів» - діти старшої групи. Привітаємо їх оплесками.

Друга команда «Калинка» - діти середньої групи.

Але щоб наші завдання пройшли чесно нам треба обрати журі:

Голова суддівської комісії – інспектор Тельнов Артем Ігорович

Член комісії – вихователь Петрушина Людмила Романівна

А проводити змагання буде інспектор рятувальної служби – Догадайло Віталій Олексійович.

Інспектор.

Ви готові?

Діти. Так!

Інспектор.

І КОНКУРС «Упізнай номер»

Від кожної команди по одному учаснику (дівчата), на столах лежать різноманітні номери, серед цих номерів треба знайти номер рятувальної служби та прикріпити його на стенд, хто перший впорається з завданням та команда і перемогла! За свистком.

ІІ КОНКУРС «Врятуй друга»

Ваші друзі вдома бавилися сірниками і сталася пожежа. Кожен з учасників команд по черзі має добігти до палаючого входу будинку, проповзти і врятувати одного друга. Передати естафету наступному. Чия команда перша врятує всіх своїх друзів та команда і перемогла.

ІІІ. ЗАГАСИ ВОГОНЬ.

Команди шикуються на старті. Учасники мають по черзі: підійти до відра з водою набрати воду у своє відро, добігти до місці займання і загасити вогонь (вилити воду) повернутися до команди і передати  відро наступному гравцю.

ІV. ПОВІНЬ

Команди шикуються на старті, слід уявити, що навколо вода. Для кожної команди ставлять свій місток (лаву. Учасники мають по черзі пройти місток. Кожен учасник може починати рух лише в той момент, коли попередній учасник повернувся на старт.

VІ. «Не боюся висоти»

На верхніх щаблях гімнастичних драбин закріплені іграшки – так, щоб дітям нескладно було їх зняти. Кожен учасник має добігти до драбини, піднятися нею, зняти одну іграшку, повернутися до команди передати естафету наступному гравцю.

Інспектор.

Молодці діти, ви впоралися з усіма завданнями, тепер ви бачите як нелегко та відповідально бути рятівником. Ваші сумління і старанність допоможуть вам стати справжніми рятівниками.

А зараз наше журі оголосить результати конкурсу, та нагородить наших учасників почесними медалями.

 

 

Загадки

Червона  корова  всю  солому  на  чорне   борошно  змолола. (Вогонь, попіл.)

 

Чим  вогонь  тушити  будем,

 Якщо  воду  не здобудем? (Пісок, земля, цупка тканина)

 

Маленька  зірка  відлетіла, Багато  лиха  наробила. (Іскра)

 

Смілива людина, що бореться з вогнем? (Пожежник).

 

Лишає  він  страшні  сліди, усе  він  пожирає,

А як  даси  йому  води, відразу помирає.  (Вогонь)

 

Дерев`яна  паличка  темну  голівку  має, темряву розганяє. (Сірник).

 

Без крил, без рук, без ніг,

А вгору піднімається. (Дим)

 

 Бажаний гість замість цукерок дрова їсть. (Вогонь)

 

Скільки б не їв, ніколи ситий не буде. (Вогонь)

 

Живуть у тісній темниці,

Без страху темноти,

Хлоп’ята яснолиці —

Вогню малі брати.

І мають душу щедру,

Хоч дерева сини,

Згораючи до щенту,

Вогонь дають вони. (Сірники)

 

До пори вишу,

До пори мовчу,

А вогонь зачую

— І сичу, й лютую. (Вогнегасник)

 

Червоне кошенятко по жердочці біжить (Вогонь)

 

 

 

  Вогню малі брати                                      

  І мають щедру душу.                                        

  Хоч з дерева вони                                              

  Вогонь дають завжди.  (Сірники)                                                                                  

                                                 

 Хвостом воду бере,

Хвостом випускає

Як вогонь розбушувався

Його поливає. (Пожежна машина)

 

Маю довгу шию, маю два носи,

Все з вогню дістану, тільки попроси.      (Багор)

 

Я всюди рвуся на пролом,

А називаюсь просто…         (Лом)

 

Коли вогнище палає,

Він гасить його допомагає.

Із піщинок наш дружок,

Здогадались? Це ….        (Пісок)

 

Буває хмаркою вона, сніжинкою буває.

Бува, як скло, крихка й тверда,

Та більше рідкою буває.                    

Найважливіша в пожежного зброя

З нею завжди іде він до бою.         (Вода)

 

Він завжди на гвіздочку,

Має червону сорочку.

І вогонь блокує вміло

В білій і пухнастій піні.                ( Вогнегасник)

 

 

 

 

ЛІЧИЛКА

 

Не вмикай на кухні газ – РАЗ,

Не клади в запіч дрова – ДВА,

В лісі сірників не три – ТРИ,

Не лишай вогонь в квартирі – ЧОТИРИ,

Не лягай при свічці спать - П’ЯТЬ,

Іскра впала на підлогу – погасіть – ШІСТЬ,

Зачиніть вікно, коли в небі грім – СІМ,

У грозу під деревом не стій у лісі – ВІСІМ,

Сірником не забавляйтесь – ДЕВ’ЯТЬ,

Пам’ятайте всі, про що в лічилці йдеться – ДЕСЯТЬ.

 

 

ПРИСЛІВ'Я

1.  Сірник невеличкий, а вогонь – велетень,

2.  Коробка сірників хоч і мала,

     Багато може спричинити зла.

3.  Сірник маленький, а біда велика.

4.  З вогнем погані жарти – жартувати з ними не варто.

5.  Сірники не чіпай, в сірниках вогонь

6.  Криком вогню не згасити

7.  Вітер – рідний брат вогню

8.  Не жартуй з вогнем – обпечешся

9.  Від іскри до пожежі – один крок

10.  Вогонь наш друг, та не завжди.

      Чекати можна від нього біди.

11.  Іскру гаси до пожару –

       Біду відводь від удару

12.  Сірники не тронь – в сірниках вогонь.

 

ВІРШІ


 

ВОГОНЬ


Не розводьте у дворах

Вогонь, попелища,

Особливо, коли вітер

Між будівель свище.

Понесе вітер жаринку

На дах, у кватирку,

А для спалаху майна

Досить і хвилинки.

Як не будеш за тим стежить,

Може виникнуть пожежа.

 


 

Віршована казка «Козенята і вогонь»

 

Вогонь працював у кози на печі –

Варив їй куліш, випікав калачі.

Вона ж годувала щоранку малят –

Трійко біленьких своїх козенят.

Ось мамі вже з дому рушати пора

Лишається в хаті сама дітвора

- Ми будем слухняні, синок запевня

Куди ж це найменше спішить козеня?

Воно потихеньку взяло сірники

І вогник маленький пуска між тріски:

- Ану, як у мами моєї гори –

І ось уже дим потягнувсь догори

Сердитий вогонь розходивсь, гоготить

Сестричка з найменшим сховалась умить

А брат не злякавсь:

- Нуль


один подзвоню!

Врятують пожежники нас від вогню!

- Ало! Загорілася хата в Кози!

Адреса: Діброва, провулок Лози,

А номер в нас другий,

Швидше сюди!

Мерщій порятуйте од злої біди!

Спішили сусіди – Лисиця й Ведмідь,

І Заєць – відомий усім скорохід.

І мчать у машині ген-ген із гори

Пожежники вмілі і мужні – Бобри.

Вогонь не давався, пручався, шипів,

Сердитий вогонь погасить не хотів –

Не дуже він любить сидіть у печі,

Варити куліш і пекти калачі.

Пожежу згасили,

Живі малюки,

І каже Бобер,

- Не беріть сірники!

І мовить Коза:

- Пам’ятайте завжди,

Що гра із вогнем приведе до біди!

 

ПОЖЕЖНИКИ

 

З димом знімались хмарини пилу,

Мчаться пожежні автомобілі.

Клацають дзвінко, тривожно свистять,

Сріблясті каски рядами блищать.

Ось поверхи: перший, і другий, і п’ятий,  

Ось і останній, вогнем весь зайнятий,

Червоного диму стоїть пелена,

Рветься назовні біда із вікна.

Мить – і розбіглися каски сріблясті.

Швидко все сталося, наче у казці.

Люди в брезенті у полум’я й дим

Входять без страху один за одним

 

 

 

VІІІ НЕСПОДІВАНКИ ПОГОДИ

 

Конспект-заняття «Вітер, буря, ураган»

 

Мета: закріпити знання дітей про природні явища, виникнення вітру, про його користь. Дати знання про його руйнівні властивості та його види. Навчати правилам поведінки в надзвичайних ситуаціях, зокрема під час сильного вітру, бурі; вчити приймати правильне рішення, як діяти в екстремальних ситуаціях. Виховувати бажання пізнавати явища природи, вміння берегти своє здоров'я.

Матеріал: Ілюстрації, загадки, карточки жовтого і зеленого кольору, картки для індивідуального завдання.

Хід

Вихователь: Сьогодні ми з вами поговоримо про природні явища, згадаємо що відноситься до природи, що в природі буває приємним і що неприємним. Але спочатку ми пограємо у гру. Коли я називаю слова, що означають природу ви піднімаєте зелену карточку, а жовту тоді, коли називатиму предмети, які створила людина,

До нас прийшов лист від Незнайки, він не може відгадати загадки, просить нас допомогти.

- Коли нема - чекають, коли прийде - тікають. (Дощ)

- Не звір, а виє . (Вітер)

- В небі хмара пролітала, білий пух порозсипала . (Віхола)

 

Ви вже здогадались, що це загадки про природні явища. В листі Незнайко написав, що хоче дізнатись про природні стихії, які пов'язані з вітром.

- Давайте пригадаємо, що таке вітер. (Це повітря яке рухається)

А буває вітер і небезпечний для життя людей. До таких вітрів відносяться СМЕРЧІ та УРАГАНИ.

СМЕРЧ - завжди народжується над поверхнею землі. Це раптовий, недовгий але страшний вітер, Він виникає перед грозою. Може легко перевернути вантажні машини, руйнувати будинки, дерева ламати.

УРАГАН - це вітер величезної руйнівної сили, він викликає жахливі морські шторми, сильніший за смерч.

ПИЛЬНІ БУРІ - виникають при сухій погоді і сильних вітрах. В Україні їх називають “чорними бурями”.

У своєму житті ви можете з ними зустрітися, але повинні знати правила захисту, у народі кажуть "Береженого Бог 6ереже".

Якщо буря чи ураган застав вас вдома - потрібно закрити двері, вікна, загасити вогонь, газ, не підходити до вікна.

Якщо на вулиці - то сховатись у най6лижчому будинку. На  відкритій місцевості - в канаві, ямі, ярі. Гра "Чотири стихії".

Вихователь:

В природі бувають інші стихійні лиха. Давайте їх пригадаємо

Повінь

Це ще одне природнє лихо яке буває у нашій країні.

Повінь – це розлиття річки при таненні снігу, або через тривалі дощі та зливи. Найчастіше повені бувають у населених пунктах розташованих на берегах річок. Вода може піднятися до такого рівня, що затоплюються вулиці, будинку. Треба бути уважним і обережним та завжди слухатися дорослих.

Землетруси

Це страшне лихо. Нажаль люди поки що не навчилися боротися з цим жахливим явищем природи. Вчені вважають, що земна кора складається із семи гігантських плит. Під ними міститься мантія – розжарена рідина. Ці плити, як айсберги океаном, плавають по мантії. Рухаються вони дуже повільно і часто стискаються. Так виникає землетрус. Прогноз про те, що невдовзі настане землетрус, вчені складають за допомогою спеціальних приладів.

Подумайте і скажіть, яке стихійне лихо може викликати:

- вода;

- коливання землі;

- вітер.

Вихователь: Я вас прошу сісти за столи, щоб виконати останнє завдання: надіслати Незнайкові відповідь про природні явища. Схематично намалювати вітер, дощ, бурю, смерч, повінь, землетрус.

Діти розповідають вірші про вітер, дощ.

 

Вихователь підсумовує хід заняття, робить висновки.

 

 

Конспект заняття «Гроза  -  небезпека для  життя»

Мета: дати дітям знання про характерні ознаки та особливості грозової погоди (сильний  вітер,  злива,  грім,  блискавка, град); розвивати пізнавальний інтерес до різних явищ природи, ознайомити з наслідками  цих  явищ; навчити дітей розсудливо діяти в екстремальних ситуаціях; розвивати уяву, логічне мислення, спостережливість та кмітливість; виховувати почуття самозбереження та взаємодопомоги.

Попередня робота. Спостереження за живою та неживою природою (дощем, вітром, їх різновидами);  визначення  напряму та сили вітру; розгадування загадок про природні явища; розглядання ілюстрацій природних  явищ.

Матеріал. Ілюстрації  природних  явищ.

 

                                                           Хід заняття

Вихователь.

Уяви собі літній день. Спекотно та задушливо. Важкі хмари клубочаться, ось вони вже перетворилися на темні кучугури, затулили і небо, і сонце. Раптом закрутилися вихори, почали падати поодинокі краплини. Потім ринув потік, наче з неба перекинули тисячі відер води відразу. Замиготіли блискавки, загримів грім, почалася гроза.

Чому ж буває гроза?

Сонце поступово нагріває землю, і волога, яка є в землі та в рослинах, випаровується і підіймається вгору. Чим вище, тим холодніше і ось уже вода перетворюється на крижинки. Вони стискаються з краплями, які огортають крижинки плівкою і теж замерзають. Крижинки стають важкими і падають, ближче до землі вони тануть, і тоді на землю падає дощ. Іноді вони так і не встигають розтанути і падають на землю у вигляді крижаних кульок. Це явище називається градом.

Послухайте  вірш  про  грозу.

Читання  вірша  “Прийшла  гроза –тікай  дітвора”.

  Прийшла  гроза, і блискавиці

 На крилах мчаться до землиці.

 Дощ поливає, грім гримить,

 Як же вести себе в цю мить?

 Хоч страшно дуже, не біжіть,

 І металеві іграшки з собою не беріть.

 Маленьких діток забирайте

 Чим дуж додому поспішайте.

 Під деревом ти також не ховайся.

 Тікай і  в хаті закривайся,

 Кватирку теж прикрий гарненько.

 Як є димар, закрий швиденько.

 Біля розетки не сідай.

 Електроприлади усі повимикай

 Як будеш так себе вести,

 Боятись нічого грози.

 На небі райдуга-дуга.

 Стриба, радіє дітвора,

 Бо вже закінчилась гроза,

 І не страшна тепер вона.

 Запитання до дітей.  1.  Що робити, коли вас застала гроза на вулиці?

                                       2. Де краще сховатися від грози?

                                       3. Що треба позакривати, а що обов'язково вимкнути?

                                       4. Як можна заспокоїти маленьких?

                                       5. Що буває на небі після грози?

6. Робота  з  малюнками.

Розгляд  ілюстрацій  природних  явищ  “Гроза “,  “Дощ”, “Райдуга

Запам'ятай

Не купайся та не плавай у воді;

Якщо гроза застала тебе надворі зайди в найближче приміщення;

Якщо вдома позачиняй усі вікна та двері та по вимикай електроприлади;

Якщо ти в лісі то найкращою схованкою будуть невеликі кущі.;

Вимкни мобільний телефон.

 

VІІІ БЕЗПЕЧНИЙ ВІДПОЧИНОК

 

Конспект заняття «Уміння триматися на воді – запорука безпеки. Особливості купання у морі, річці, ставку»

Мета: Познайомити із правилами поведінки на воді, з діями в екстремальних ситуаціях, навичками самоконтролю;

розвивати увагу; виховувати обережність.

Обладнання: малюнки, правила використання додаткового спорядження під час купання.

Хід заняття:

Вихователь.

- Сьогодні ми продовжимо знайомитись з тим, як треба берегти своє життя, а де саме, вам допоможе загадка:

Вона прозора, як сльоза,

І кольором, мов бірюза,

На все вона спроможна,

Без неї жить не можна…

Тепер відгадайте, хто вона –

Ота звичайна рідина. (Вода)

-Давайте разом розглянемо географічну карту світу або глобус. Дві третини поверхні планети Земля вкриває вода. Тож, якщо на нашу планету дивитися з космосу вона здається блакитною.97% загального об'єму води на Землі – це солона вода морів та океанів. Воду люди називають джерелом життя. Увесь організм людини – її мозок, кров, тіло – більш як на половину складається з води. Є вона і в рослинах. 90% кавуна та огірка, які ми з вами полюбляємо їсти влітку, також складаються з води.

Добре відпочивати на берегах річок, морів, озер і ставків. Вода – твій друг, але може стати й ворогом.

Які небезпеки можуть чатувати на тебе:

Стрімкі течії;

Вири;

Високі хвилі;

Холодні джерела;

Мулисте дно;

Водянисті рослини;

Слизьке каміння.

-Тож якщо ви з дорослими обираєте місце для відпочинку, воно повинне бути небезпечне та спеціально обладнане.

Якщо ти погано плаваєш, у пригоді  стануть надувні іграшки, але:

Без супроводу дорослого не користуйся матрацом;

Не плавай на ньому, коли дме вітер;

Не спи;

Купатися слід у спеціально відведених для цього місцях в сонячну, безвітряну погоду, при температурі повітря 18-22◦ тепла і води + 18◦. Для дітей температура повітря повинна бути вища на 2◦ градуси. Купання у необладнаних водоймах складає 90% всіх утоплень.

Тривалість купання на початку до 5 хвилин, а надалі поступово зростати до 20 хвилин.

- Яку небезпеку несе переохолодження у воді? В результаті охолодження тіла судома зводить руки й ноги, порушується дихання, повністю паралізується рух. Людина тоне у воді мовчки, без крику по допомогу і без спроби врятуватись.

Доповніть правилами, які починаються з НЕ:

- НЕ …можна купатися після прийняття їжі;

- НЕ… рекомендується спітнілому входити у воду;

- НЕ… купатися поодинці біля крутих і зарослих рослинністю берегів;

- НЕ… вміючи плавати, не заходьте у воду глибше пояса;

- НЕ… запливайте за буї. Які визначають зону купання;

- НЕ…плавайте без нагляду дорослих навіть уздовж берега;

- НЕ… допускайте грубих ігор на воді.

- Що мається на увазі «грубі ігри»? ( підпливати під тих, хто купається, хапати їх за ноги, «топити»)

Гра « Пантоміма»

група ділиться на 2 команди, кожна з яких показує руками дії на воді, а команда суперників повинна здогадатися про що йдеться. Наприклад: занурення у воду, дрижання від «холодної» води.

Творче завдання: за допомогою олівців придумайте заборонні знаки для відпочиваючих біля води.

V. Підсумок заняття

Дайте оцінку таким діям.

1. Діти гралися на березі м’ячем. Зненацька вітер підхопив м’яч і поніс у річку. Один з гравців, щоб його врятувати кинувся у воду. Що зробили б ви?

2. У воді діти почули писк котеняти. Вони розгубилися, як бути, адже ніхто з них не вмів купатися. Як бути?

-Отже, ніколи не розгублюйтесь, завжди думайте, перш ніж лізти у воду. Не забувайте правил безпечної поведінки на воді, навчайте інших, навіть дорослих. ЖИТТЯ ДАЄТЬСЯ ТІЛЬКИ РАЗ, ТОЖ БЕРЕЖІТЬ ЙОГО!


Конспект заняття «Дружи з сонцем»

  Мета: ознайомити учнів з дією сонячних променів на організм людини, з небезпекою сонячних опіків та ударів. Пояснити дітям, чому неможна перегріватися. Вивчити способи запобігання перегріванню і методи надання першої допомоги при перегріванні. Виховувати спостережливість, почуття прекрасного, шанобливе ставлення до людей. Обладнання: сучасні технічні засоби: ПК, комп’ютерна музична презентація. Малюнки, ілюстрації до теми, сигнальні картки та роздатковий матеріал.

Хід заняття

Загадка

            Хто без дров,

            без вогня,

            світить, гріє нас щодня.     (Сонечко)

Прийшла  весна, пригріло сонечко, а потім настане тепле літечко. З великим задоволенням ми будемо відпочивати біля води і ніжитися у ласкавих променях сонця. Сьогодні ми поговоримо з вами про те, що сонце до нас не завжди привітне і лагідне, воно може нести не тільки користь, а  й  створювати небезпеку. Дізнаємося як дружити з сонцем, як загартовуватися, як, при необхідності, захищатися від палючого сонячного проміння.

Ігрова хвилинка.

Дітки, заплющить очі. Ось і настала ніч, а щоб стало світло і сонечко заглянуло до кожного з нас, коли я дорахую до 3-х, ви відкриєте оченята і голосно покличите сонечко до нас у гості (1,2,3,- діти відкривають очі і промовляють закличку)

«Вийди, вийди, сонечко,

  На дідове полечко,

  На бабине зіллячко

  На наше подвір’ячко.» (з’являється  сонечко)

Розповідь з елементами бесіди.

               «Чому сонце називається сонечком»

                  Легенда про Сонце

                Якось у давні часи звернувся Бог до зірок, своїх дітей:

            «Задумав я створити Матінку-Землю прекрасну і посіяти на ній насінинки життя».

             Багато зірок просилося — адже для зірки щастя — знайти своє місце.  Але Бог помітив найяскравішу і назвав її Сонцем.

             Потім треба було Матінку-Землю прибрати.

             Посіяв Бог на Землі насінинку життя у перший раз. Посміхнулося Сонечко і виросла з цієї насінинки різнобарвна сукня землі: дерева, квіти, плоди різні.

             Посіяв Бог на Землі насінинки життя у другий раз. Відправило Сонечко на Землю свої промінці і виросли з цих насінин тварини й птахи.

            Посіяв Бог насінини життя третій раз. Проникли сонячні промінці прямо у серцевину насінин життя, наповнили їх світлом, виросли з них різні народи і племена.

                З того часу і почалося: посміхнеться сонечко — зазеленіють дерева, розквітнуть квіти, забуяє трава; приголубить сонечко землю — виводять тварини дитинчат, птахи -  пташенят; наповнить світлом серце людини — стає вона сонцю подібна, тепло і світло біля неї людям.

     4. Гра «Мікрофон».

  • Чому сонечко називається сонечком?
  • Чим корисне сонце? (діти дають свої відповіді)
  1. Робота з таблицею «Чим корисне сонце»:

а) розквітають рослини;

б) з’являються на світ тварини;

в) гинуть хвороботворні мікроби;

г) позитивно змінюється склад крові;

д) шкіра виробляє вітамін Д;

ж) покращується обмін речовин;

з) посилюється робота органів.

http://konspektu.at.ua/023.jpg
          7. Гра «Квіти схожі на сонце» (діти визначають за зовнішнім виглядом квітки, які схожі на сонечко)

 

            Кульбаба

У світлому куточку сада
Росла, мов сонечко Кульбаба:
Пухнаста, жовта, мов курчатко,
Улюблене землі дитятко.
Вона зростала, розвивалась,
Росою вранці умивалась,
Дощами літніми живилась,
На себе в глиб води дивилась.
Своїм солодким духом меду
Приваблювала бджіл із неба.
Мов наречена юна й мила
Прудких метеликів манила.

 

           Соняшник

На городі соняшник
Соняшно зацвів-
Розпрямив голівоньку,
Рученьки розвів.
Милувався сонечком,
Дощик зустрічав
І смачним насіннячком
Діток пригощав.
Посміхайся ж друже наш
Нам через віконечко,
Мила наша квіточка-
Друге наше сонечко.

Хвилинка-цікавинка

Сонце – центральне небесне світило Сонячної системи, що має форму гігінської розжареної кулі, яка випромінює світло, тепло.

Сонце – це єдина зірка, розташована настільки близько до Землі, що ми можемо відчувати її тепло. Воно дуже гаряче в середині, а зовні – дещо холодніше. Цікаво, що протягом секунди Сонце споживає 30 млн вантажівок палива. Чи згасне колись сонце? Астрономи вважають, що воно має запаси палива десь на 5 млр років.

-Влітку на відпочинку ти досхочу накупався, навіть трохи більше, ніж тобі дозволяють. Нарешті ти вийшов із води. Сонечко тебе висушить і зігріє. Засмага – це теж даруночок від сонечка. Але відпочиваючи на морі, в селі чи на дачі, пильнуй, щоб сонце не зашкодило тобі:

1.Вдягни на голову панамку, бейсболку чи хустинку світлого кольору, тому що від перебуванні на сонці з неприкритою головою може статися сонячний удар. При цьому підвищується температура тіла, нудить, болить голова, шумить у вухах, шкіра червоніє. Якщо з тобою таке сталося, відразу повідом дорослих – вони тобі допоможуть. А якщо це станеться з кимось із твоїх друзів, спробуй допомогти йому. Роби так:

  • Відведи потерпілого у затінок
  • Повідом дорослих
  • Розстебни потерпілому комірець, зніми взуття
  • Змочи обличчя та голову холодною водою
  • Обвіюй його рушником чи газетою
  • Дай випити підсоленої чи мінеральної негазованої води.

2.Тривале перебування на сонці може викликати опіки шкіри. Іноді вони бувають такими сильними, що спина руки чи ноги вкриваються пухирями, у таких випадках слід звернутися до лікаря.

Якщо шкіра лише почервоніла, а тіло трохи пече, то змочи обпечене місце кислим молоком або сметаною чи оброби спеціальним засобом

Будьте під сонячними променями для засмагання не більше 5-10 хвилин. Потім одягніть сорочечку або, ще краще, відійдіть у тінь, щоб охолонути. Наступного дня побудете на сонечку довше. Найкраще бути під лагідним промінням сонця до 11 години ранку і після 4-5 годин дня. В найжаркіший час дня — грайтеся і відпочивайте в тіні. Не доводьте стан свого тіла до почервоніння — це ознака легкого сонячного опіку.

        Гра з сигнальними картками «Сонечко корисне і шкідливе» (Після гри відкриваються малюнки двох сонечок, одне з промінцями, на яких корисні ознаки сонечка, а на іншому – шкідливі).

 

 

 

Конспект заняття «Небезпека від комах»

Мета: вчити дітей бути обережними щодо деяких комах. Ознайомити з небезпекою, яку вони несуть, правилами поводження з ними. Розвивати спостережливість, пам'ять. Виховувати обачність.

Обладнання: ілюстрації із зображенням деяких комах.

Хід заняття

Вихователь загадує загадку:

До квіточки лечу,

Лечу – дзижчу.

Дзум-дзум-жу-жу! –

Як звуть – не скажу.

                               (Бджола)

Дітям пропонується зображення бджоли:

Вихователь. Розгляньте уважно цю комашку та скажіть, що у неї є?

  • Чому ми боїмося бджолу?
  • Чи завжди бджоли жалять?

Вихователь. Послухайте історію про хлопчика Женю:

Женя з бджолами не дружив –

Завжди Женя бджіл дражнив.

Женю бджоли не жаліли –

Та дражнила нажалили!

– Чому не можна дражнити бджіл?

– Чому ви боїтеся бджолиних укусів?

  • Що робити, якщо через вашу необережність бджілка все-таки вкусить?

Вихователь пропонує послухати наступну загадку:

Летить – пищить.

Сяде – мовчить.

Хто його вб’є,

Свою кров проллє.

(Комар)

 – Чим неприємні комарині укуси?

 – А ще від цих укусів іноді можна захворіти. Тому з комариками краще не зустрічатися. У аптеках продаються засоби для боротьби з комарами.

Влітку на відпочинку дуже легко зазнати укусів комарів, бджіл, кліщів і навіть павуків. Уражене місце червоніє, припухає, а рана болить і пече. Іноді від укусу комахи з'являються: нудота, блювання, запаморочення, непритомність та алергія. Щоб не сталося такої неприємності слід захистити себе перед відпочинком на природі. Змастити тіло спеціальними засобами від укусів комах, або використати народний метод – змастити тіло риб'ячим жиром, або соком петрушки. Якщо вас ужалила бджола то до місці укусі слід прикласти подрібнені листки подорожника або розтерті листки м'яти.

Якщо комаха потрапила вам у вухо:

слід закапати кілька крапель олії, гліцерину чи води, нахилити голову вбік і вниз.

Проводиться фізкультхвилинка:

Вийшли жаби полювати,

Комарів лихих ганяти.

Скік та скік! –

Комарик зник…

Другий, третій –

На язик!

Віршик супроводжується відповідними рухами.

 

 

Інструкція

для батьків з охорони життя та здоров’я дітей

на літній період

 1. Загальні положення:

  Дбайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей.

  Не залишайте дітей без нагляду дорослих.

  Приводячи дітей до дошкільного закладу батьки повинні передавати дитину вихователеві.

  Батьки повинні приводити дітей до дошкільного навчального закладу добре вимитими, підстриженими, з обрізаними нігтями, одягненими в чистий одяг.

  Батьки не повинні входити до групової кімнати без потреби.

  Забороняється доручати забирати дітей з дошкільного закладу братикам, сестричкам яким не виповнилося 14 років, стороннім особам без згоди та попередження батьків, особам в нетверезому стані.

   Одяг дитини в літній період повинен відповідати сезону та погоді.

   В літній період голова дитини повинна бути захищена панамою (з натуральних матеріалів: бавовна, льон).

 2 Безпека дорожнього руху:                                                                                                             Виконуйте правила дорожнього руху

  Не дозволяйте дітям гратися біля проїжджої частини дороги.

  Якщо ви користуєтесь громадським транспортом, будьте уважні самі та вчить дітей правилам поведінки під час посадки та виходу з транспорту.

  Не возіть дітей на транспорті не призначеному для цього: скутери, мопеди, мотоцикли.

  За потреби облаштуйте велосипед спеціальним сидінням для дитини.

  Під час катання дітей на велосипедах, самокатах вчіть їх правилам велосипедистів, використовуйте тільки велосипедну доріжку, не дозволяйте кататися на проїжджій частині дороги.

3. Безпека під час  перебування на природі:

  Під час перебування на природі (у лісі, городі) разом з дітьми не збирайте і не вживайте незнайомих ягід, рослин, грибів.

  Для походу на природу одяг добирайте таким чином, щоб максимально захистити від укусів комах, змій, кліщів.

  Не залишайте дитину без нагляду біля водойм.

  Регулюйте перебування дітей  під сонцем, щоб запобігти опікам.

  Не дозволяйте стрибати у воду в неперевірених місцях.

  Дозуйте перебування дитини у воді, щоб організм не переохолоджувався.

  Не дозволяйте запливати на глибину, використовуючи гумові іграшки, матрац.

  Для купання добирайте місця не засмічені, з твердим дном, без водоростей та мулу.

  Не допускайте пустощі на воді (не можна зненацька лякати, жартома кликати на допомогу, утримувати одне одного під водою).

 4.  Попередження дитячого травматизму під час відпочинку:

  Не залишайте дітей без нагляду.

  Перевірте обладнання дитячого майданчика, що запевнитися у відсутності чинників, які можуть причинити травматизм.

  Вчить дітей правилам користування гойдалкою, каруселлю.

  Особливо уважно обстежити пісок, у ньому можуть залишитися гострі предмети або скло.

   Огляньте територію будинку і перевірте відсутність відкритих підвалів, каналізаційних люків, ям, електрощитів.

   Уникайте контакту дітей з незнайомими тваринами (собаками, котами).

 5. Запобігання кишково-шлункових захворювань та кишковим отруєнням:

   Не дозволяйте вживати дітям не миті овочі і фрукти, зелень.

   Ягоди, зелень, фрукти мити проточною водою.

    Слідкуйте за тим, щоб діти ретельно мили руки  з милом після повернення з вулиці, перед їжею.

    Привчайте дітей дотримуватися правил особистої гігієни.

    Дітям для пиття давайте кип’ячену воду.

    Використовуйте в дитячому харчування тільки доброякісні, свіжі продукти.

Купуючи продукти в магазині звертайте увагу на термін реалізації.

Проводьте боротьбу з комахами, гризунами, які переносять інфекції…   

 

РОБОТА З БАТЬКАМИ

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТРАВМАТИЗМУ СЕРЕД ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ПІД ЧАС ВІДПУСТКИ БАТЬКІВ

Шановні батьки!

Щоб не допустити травмування дитини під час вашої відпустки, щоб не зіпсувати довгоочікуваний відпочинок, закликаємо вас відповідально поставитися до наступних рекомендацій:

* під час перебування на свіжому повітрі в літній день захищайте голову дитини панамою;

* регулюйте перебування дитини під сонцем, щоб запобігти опікам шкіри;

* користуйтесь спеціальними спреями та захисними кремами для захисту від ультрафіолетового опромінення;

* дозуйте перебування дитини у воді, щоб організм не зазнав переохолодження;

* не залишайте дитину біля водойми без нагляду;

* не дозволяйте дитині купатись та стрибати у воду в неперевірених місцях;

* для купання обирайте незасмічені місця з твердим дном, без водоростей та мулу;

* не дозволяйте дитині запливати на глибину, яка перевищує зріст дитини, на гумовому матраці чи іграшці без супроводу дорослого;

* забороняйте самостійно користуватися човном, плотом;

* не допускайте надмірних пустощів у воді (не можна зненацька лякати, утримувати одне одного під водою, жартома кликати на допомогу);

* забороняйте ходити до лісу без супроводу дорослого родича;

* під час перебування з дитиною в лісі не збирайте та не знайомі ягоди, рослини та гриби;

* не розводьте в лісі багаття під час посухи; а за необхідності вогнище на відкритому місці; після використання залийте водою та засипте землею всі залишки;

* обстежте місця установки намету з метою уникнення зустрічі зі зміями, бджолами, мурахами, павуками;

* для походу в ліс одяг дитини підбирайте таким чином, щоб максимально захистити її від комах, кліщів та іншої небезпеки;

* не засмічуйте навколишнє середовище та не залишайте жодних слідів свого перебування.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОГО ТРАВМАТИЗМУ СЕРЕД ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Шановні батьки!

Швидке збільшення інтенсивності руху висуває серйозне завдання — забезпечення безпеки руху пішоходів. У попередженні дорожньо-транспортного травматизму роль відіграє робота дорослих з роз’яснення дошкільникам дорожнього руху і прищеплення навичок дисциплінованості на і дорогах.

Щоб не допустити лиха на дорозі, вам необхідно:

Ø не подавати дітям негативного прикладу, порушуючи правил дорожнього руху;

Ø не чіплятися на підніжку транспорту і не стрибати на ходу, своїм прикладом не заохотити дітей;

Ø вчити переходити вулицю на зелене світло світлофора, користуватись підземним переходом;

Ø на власному прикладі вчити користуватись нерегульованим пішохідним переходом;

Ø при перетині вулиці нерегульованим пішохідним переходом радити дітям йти в загальній масі пішоходів, бо дитина сама ще не завжди здатна оцінити дорожню ситуацію;

Ø не дозволяти дітям з’являтися зненацька перед транспортними засобами;

Ø вчити дітей правильно обходити транспорт на зупинках (трамвай — спереду, тролейбус, автомобіль та автобус — позаду);

Ø не дозволяти дітям самостійно користуватися громадським транспортом;

Ø не допускати ігор дітей на проїжджій частині дороги;

Ø не дозволяти дітям грати з м’ячем, кататися не велосипеді, ковзанах, роликах, лижах, санчатах на проїжджій частині дороги та поблизу від неї.

Сподіваємося, що ви прислухаєтесь до наших порад!

ДІЇ ПІД ЧАС ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ

Шановні батьки!

Щоб зберегти життя своє та ваших близьких, дотримуйтесь послідовності дій під час виникнення пожежі:

* подзвонити до служби порятунку за номером «101»;

* викликаючи службу порятунку, чітко називати адресу, поверх, номер квартири та своє прізвище; сповістити, що саме горить;

* негайно евакуювати з приміщення дітей, немічних людей та людей похилого віку;

* при евакуації уникати користування ліфтом, бо є ризик відключення ліфта від електроструму;

* при евакуації з висотного будинку більше щансів мають ті люди, що не біжать вниз крізь дим та вогонь, а шукають порятунку на даху будівлі;

* пересуватися потрібно швидко, але зважати на те, що кисню більше біля підлоги, а тому краще до виходу повзти, закриваючи обличчя вологою тканиною;

* при евакуації заручитися чиєюсь підтримкою, хто вас підстрахує і допоможе, якщо ви знепритомнієте від диму;

* намагатись загасити полум’я засобами первинного пожежогасіння;

* до первинних засобів належить вода, пісок, товста зволожена тканина (ковдра, килим), вогнегасник;

* за можливості м’які предмети вкинути до ванни та залити водою;

* вимкнути електропроводку, щоб уникнути ураження електрострумом;

* не відчиняти вікна, щоб не живити пожежу свіжим притоком кисню;

Усі вище названі дії можливі лише в тому разі, якщо пожежа піддається знищенню в перщі хвилини. У разі значного розповсюдження вогню слід негайно залишити приміщення, бо в сучасних квартирах дуже багато матеріалів з синтетичним покриттям, що виділяє дуже ядучу| субстанцію. Вдихнувши дим з тліючого лінолеуму чи меблів з МДС є ризик знепритомніти і згоріти заживо!

При виникненні пожежі не втрачайте здорового глузду, негайно орієнтуйтесь у ситуації та приймайте рішучі дії щодо запобігання тяжким наслідкам!

При виникненні пожежі негайно викликайте пожежну охорону за телефоном «101».

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПОЖЕЖІ ВІД ПУСТОЩІВ ТАНЕОБЕРЕЖНОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕМ

Щоб не допустити пожежі необхідно виконувати наступні правила пожежної безпеки:

—зберігати сірники в місцях, недоступних дітям;

—не дозволяти дітям розводити багаття;

—не дозволяти самостійно вмикати електронагрівальні прилади;

—не дозволяти користуватися газовими приладами;

—не допускати перегляд телепередач, користування комп’ютером за відсутності дорослих;

—не залишати малолітніх дітей без нагляду;

—не вмикати електроприлади з пошкодженим дротом чи струмоприймачем;

—не нагрівати лаки та фарби на відкритому вогні;

—не заставляти шляхи евакуації (лоджії, балкони, коридори);

—не зберігати на балконах легкозаймисті речовини (бензин, мастила, ацетон);

—не сушити речі над газовою плитою;

—не користуватися саморобними ялинковими гірляндами;

—не влаштовувати піротехнічні заходи з балкону та поряд з будівлею;

Шановні батьки!

Ставтеся негативно до дитячих ігор з вогнем. Роз’яснюйте, що їхні пустощі з вогнем можуть спричинити пожежу, загибель у вогні майна, та людей!

Своїм прикладом навчайте дітей суворому виконанню протипожежних вимог.

Пам’ятайте, що приклад старших є для дітей кращим методом виховання.

При виникненні пожежі негайно викликайте пожежну охорону за телефоном «101».

—не палити в ліжку.

ПАМ’ЯТКА :

«ОТРУЄННЯ ЛІКАМИ ТА ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ»

Діти з великою цікавістю ставляться до ліків та лікарських засобів:по-перше, вони вважають їх корисними, бо вони допомагають їм видужувати; по-друге зараз сучасні препарати часто виготовляють у привабливій формі і приємними на смак (деякі нагадують за смаком та ароматом цукерки). Тому й потрібно тримати аптечку далі від поля зору та досяжності дитини. Якщо ж біда сталася, то перша допомога повинна бути надана якісно і вчасно. Слід зауважити, що ліки — це також до деякої міри хімічні речовини. А тому й на них розповсюджується градація першої допомоги. Якщо дитина проковтнула кілька пігулок аспірину, антибіотиків, засобів від кашлю та головного болю, а також снодійний препарат, необхідно виконати наступні заходи:

— відпоїти водою, чаєм чи соками;

— викликати блювоту;

— дати кілька розтовчених та змішаних з водою пігулок активованого вугілля.

При потраплянні в організм дитини вітамінних препаратів можна обмежитись відпоюванням та викликом блювання, а валеріани — тільки прийомом великої кількості рідини.

Якщо дитина отруїлася нашатирем чи йодом, необхідно її відпоювати, але не доводити до блювання, бо при повторному проході цих субстанцій через стравохід можуть виникнути опіки слизової оболонки. Після надання першої допомоги дитину необхідно відтранспортувати до лікарні. У деяких випадках при умові нормального самопочуття і отримання професійної консультації госпіталізація необов’язкова.

ПАМ’ЯТКА

«ОТРУЄННЯ ХІМІЧНИМИ РЕЧОВИНАМИ»

Сучасні хімічні засоби є нашими помічниками в побуті, сільському господарстві та на виробництві. До хімічних речовин належать отрутохімікати, препарати побутової хімії (косметичні й миючі засоби, плямовивідники, лакофарбові вироби), інсектициди (хлорофос, карбофос, дихлофос тощо).

При хімічних отруєннях має місце різний підхід до виведення отрути з організму. Тому використовуйте наступну градацію.

* Використовувати напої (негазована вода, чай, соки) дозволяється при отруєнні: ацетоном, антифризом та каустичною содою; горілкою та парфумами; дезодорантом та лаком для нігтів; дезинфікуючими засобами та хлором; зубною пастою та кормом для домашніх тварин; взуттєвим кремом, лугом, милом, оцтовою есенцією та соляною кислотою; мишачою отрутою та засобами для травлення комах; тютюном та барвниками у фломастерах.

* Викликати блювоту, щоб вивести отруту з організму необхідно при отруєнні: антифризом, горілкою, лаком для нігтів, мишачою отрутою, парфумами, тютюном.

* Дати кілька пігулок активованого вугілля, щоб абсорбувати отруту, яка залишилася в організмі, рекомендується при отруєнні: ацетоном, барвниками у фломастерах, бензином, засобами від комах, кормами домашніх тварин, кремом для взуття, лаком для нігтів,мишачою отрутою, тютюном та фарбами.

* Не викликати блювоту, тому що названі субстанції можуть завдати більшої шкоди, якщо вдруге пройдуть стравоходом, при отруєнні: бензином, засобом для дезинфекції, інсектицидами, каустичною содою, лугом, оцтовою есенцією, соляною кислотою, фарбами, хлором.

* Дати невелику кількість жирних вершків чи шматочок вершкового масла, щоб розчинити пінні хімікати, потрібно при отруєнні: дезодорантом, милом, шампунем.

УВАГА!!!

Відпоювати молоком не можна, бо воно посилює всмоктування отрути. Майже при всіх видах хімічних отруєнь відразу після надання першої допомоги слід викликати швидку допомогу або негайно доставити дитину до лікарні. За умови задовільного стану дитини можна скористатися порадами лікаря та не викликати швидку допомогу при отруєнні дезодорантом, зубною пастою, кормом для собак та кішок, кремом для взуття, милом, шампунем, парфумами.

 

ЯК ЗАХИСТИТИ ДИТИНУ ВЫД ЗАГУБЛЕННЯ У ГРОМАДСЬКОМУ МЫСЦЫ?

Втрата дитини в громадському місці навіть на 5 хвилин викликає у батьків паніку. Незалежно від того де ви знаходитеся найголовніше, щоб діти були в безпеці.

Етапи здійснення:
1. Навчіть вашу дитину правилам безпеки. Дитина ніколи не повинна відходити від вас занадто далеко і грати в хованки у громадських місцях.
2. У магазині покажіть вашій дитині співробітників, що там працюють. Вони повинні будуть йти з вашою дитиною, якщо ви випустите її з вашої уваги.
3. Тримайте дитину в полі вашого зору, якщо ви знаходитесь в громадському місці. У громадських місцях є безліч речей, які можуть привернути увагу вашої дитини.
4. Знайдіть час, в парку або зоопарку, наприклад, щоб віднайти безпечні місця у разі неприємностей. Якщо ви загубили дитину слід діяти швидко і йти на пошуки одразу як тільки помітили її відсутність.
5. У людних місцях одягніть дитину яскраво, щоб було видно здалеку, в тому випадку, якщо ви загубитесь у натовпі.
6. У разі зазублення дитини не втрачайте часу. Одразу йдіть у відділ охорони і попросіть допомоги у пошуках.

Поради та попередження
– не забудьте повідомити вашу, дитину про те, що не можна розмовляти з незнайомцями;
– в разі зазублення навчіть дитину звертатися у відділ охорони, де б вона могла вас дочекатися.

 

 НЕБЕЗПЕЧНЫ ПРЕДМЕТИ ТА РЕЧОВИНИ

 Пам’ятка

При виявленні небезпечних речовин і предметів (снарядів, бомб, мін то­що), а також хімічних речовин у вигляді аерозолю, пилу, в крапельно-рідинній формі з неприємним запахом необхідно:

• не доторкатися до небезпечних речовин і предметів;

• припинити доступ до виявлених небезпечних речовин і предметів;

• повідомити службу оперативного реагування району, міста, районну чи мі­ську санітарно-епідемічну службу, управління (відділ) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, відділ внутрішніх справ.

• негайно вийти за межі зони зараження (забруднення);

• при попаданні отруйних речовин на шкіру, одяг, взуття негайно видалити їх ватним тампоном, папером або іншими підручними засобами;

• після виходу із зони зараження необхідно провести часткову обробку від­критих частин тіла водою, бажано з милом, полоскання рота, гортані, носа, очей;

• відчувши ознаки ураження, негайно звернутися до лікарні.

До вибухонебезпечних предметів відносяться:

  • вибухові речовини – хімічні з'єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що само розповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів;
  • боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для поразки живої сили супротивника;
  • піротехнічні засоби;
  • ракети (освітлювальні, сигнальні);
  • саморобні вибухові пристрої – це пристрої, в яких застосований хоча б один елемент конструкції саморобного виготовлення.

Саме тому необхідно жорстко дотримуватись правил поведінки при виявленні таких предметів.

                                                           
У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО:

  • наближатися до предмету;
  • пересувати його або брати в руки;
  • розряджати, кидати, ударяти по ньому;
  • розпалювати поряд багаття або кидати в нього предмет;
  • приносити предмет до дому, у табір, школу.
     

 


При виявленні ВНП.


При виявленні вибухового пристрою або підозрілої речі необхідно:

  • зберігати спокій;
  • негайно повідомити про знахідку представників пожежно-рятувальної служби та міліції за номерами телефонів 101 та 102;
  • не палити;
  • не користуватись запальничками, іншими джерелами відкритого вогню, а також предметами, що можуть його утворювати;
  • не торкатись до підозрілої речі руками або іншими речами;
  • у жодному разі не намагатися переміщувати вибуховий пристрій (підозрілий предмет) або змінювати його положення;
  • залишити місце, де виявлено підозрілий предмет, при можливості організувати охорону на безпечній відстані, як зазначено нижче.


Якщо Ваш будинок (квартира) опинилися поблизу епіцентру вибуху:

  • обережно обійдіть всі приміщення, щоб перевірити чи немає витоків води, газу, спалахів і т.п. У темряві в жодному випадку не запалюйте сірника або свічки - користуйтеся ліхтариком;
  • негайно вимкніть всі електроприлади, перекрийте газ, воду;
  • з безпечного місця зателефонуйте рідним та близьким і стисло повідомите про своє місцезнаходження, самопочуття;
  • перевірте, як йдуть справи у сусідів - їм може знадобитися допомога;
  • якщо Ви опинилися поблизу вибуху, стримайте свою цікавість і не намагайтеся наблизитись до епіцентру, щоб подивитись або допомогти рятівникам.
    Найкраще, що Ви можете зробити – залишити небезпечне місце
  •  (правоохоронних органів, аварійно-рятувальних служб) про евакуацію із будинку необхідно зберігати спокій та чітко виконувати отримані інструкції.
     

Якщо ви знаходитесь на вулиці:

  • уникайте великих скупчень людей;
  • якщо ви опинились у натовпі, не намагайтесь вийти з нього, рухайтесь у тому ж напрямку, що й натовп;
  • руки зігніть у ліктях на рівні грудей та розсуньте їх, звільняючись від тиску на грудну клітину;
  • не тримайте руки у кишенях;
  • якщо натиск натовпу набрав загрозливого характеру, негайно покиньте будь-яку ношу та позбавтесь від сумок на довгому ремні і шарфу;
  • якщо ви упали, намагайтесь одразу встати на ноги, не опираючись на руки, а якщо це неможливо, потрібно згорнутись клубком і захистити голову.

Використана література

1. Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі» / Наук.кер. та заг.ред. О.Л. Кононко. – К.: Світич, 2009.

2. Дошкільна освіта Луганщини / За заг.ред. О.М. Рудіної: Посібник. – Луганськ, 2004.

3. Обертинська А., Огороднійчук З. Бережи себе, малюк!: Підручник. – Київ, 2009.

4. Щоб не сталося лиха. На допомогу дошкільним працівникам // БВДС. – 2001. - №23,24.

5. Тиждень безпеки в дитячому садку. // Дитячий садок. – 2002. - №33 – С.4,5.

6. Концепція захисту населення і території у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій. Затверджено Указом Президента України від 26 березня 1999 р. № 284-99.

7. Небезпечні знахідки. Відеоматеріали проекту «Підвищення обізнаності про ризики і загрози, пов'язані з вибухонебезпечними залишками війн (ВЗВ)». /// ОБСЄ. – 2012.

8. Черкашин О. Основи пожежної безпеки для дітей.: Посібник. – Сєвєродонецьк, 2015

 


 

 

 

 

 

 

 

 


ЗМІСТ

Передмова                                                                                                                2

Перспективне планування                                                                                   3

РОЗДІЛ І. Безпека на вулиці                                                                               11

  1.  Ми пішоходи                                                                                                     11
  2.  Наш друг – світлофор                                                                                       12
  3.  Дорожні знаки – наші помічники                                                                    14

РОЗДІЛ ІІ. Краса та небезпека лісу                                                                    20

2.1. Відпочинок на природі                                                                                     20

2.2. Тихе полювання, або збираємо гриби                                                             21

2.3. Їстівні ягоди та отруйні рослини                                                                     23

2.4. Безпека при поводженні з тваринами                                                              25

РОЗДІЛ ІІІ. Валеологія                                                                                          32

3.1. Ось Я який!                                                                                                         32

3.2. Квітка здоров'я                                                                                                   35

3.3. Які ми всередині                                                                                                40

3.4. Збережи своє здоров'я                                                                                        42

РОЗДІЛ ІV. Бережи свою домівку                                                                       46

4.1.По секрету, ми розповімо вам про це                                                                46

4.2.Правила поведінки при виявленні обірваного дроту                                       49

4.3.Затоплення будинку                                                                                            49

4.4.Вибухонебезпечні предмети                                                                              50

РОЗДІЛ V. Сам удома                                                                                            52

5.1.Небезпечні іграшки та побутові травми                                                            52

5.2.Поведінка з незнайомими людьми                                                                     53

5.3.Ліки і хімічні речовини – не для гри, дитино!                                                  55

5.4. Термометр                                                                                                           56

РОЗДІЛ VІ. Зимові забави                                                                                      57

6.1. Ох, ця зимонька-зима!                                                                                         57

6.2. Поведінка на вулицях і дорогах в зимовий період                                           59

6.3. Обережно! Бурулька з даху                                                                                60

6.4. Обережно! Тонкий лід                                                                                        62

РОЗДІЛ VІІ. Щоб не сталося біди                                                                         66

7.1. Сірник маленький, а біда велика                                                                       66

7.2. Квітка вогню                                                                                                        68

7.3. Ознайомленні з інвентарем протипожежного куточка                                  71

7.4. Школа рятівників                                                                                                72

РОЗДІЛ VІІІ. Несподіванки погоди                                                                         77

8.1. Вітер, буря, ураган                                                                                              77

8.2. Гроза – небезпека для життя  

РОЗДІЛ VІІІІ. Безпечний відпочинок                                                                    80

8.1. Уміння триматися на воді – запорука безпеки.                                                 80

Особливості купання у морі, річці, ставку                                                                         

8.3. Дружи з сонцем                                                                                                    81                                                                                           

8.4. Небезпека від комах                                                                                              85                                                                                                                                                                               

Робота з батьками                                                                                                      87                                                                                           

Використана література                                                                                            93                                                                                  

                                                                                         

 

 

 

 


 

1

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шиян Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
28 березня 2020
Переглядів
8734
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку