Інтелектуальна гра "Моя країна - Україна!"

Про матеріал
Інтелектуальна гра для учнів 5-7 класів по видатних українців, про винаходи українців, про спортивні досягнення українців.
Перегляд файлу

Тема: «Моя країна – Україна!»»

 

Інтелектуальна гра для учнів 5-7 класів.

 

Мета:

     розвиток інтелектуальних здібностей учнів,

     набуття навичок роботи в команді,

     навчитися практично використовувати знання.

 

Хід гри.

 

  1. Команди у складі 6 учнів  займають свої місця за столами.
  2. Кожна команда отримує бланки для відповідей.
  3. На кожне питання команда має 1 хвилину для роздумів.
  4. Відповідь записується і здається лічильній комісії 
  5. За кожну правильну відповідь команда отримує  1 бал.
  6. Місця розподіляються відповідно до кількості набраних балів.

 

 

1 конкурс «Видатні українці в літературі та мистецтві»

 

Питання командам

 

1.Твір заслужено потрапив у топ українських книг, і в багатьох рейтингах посідає чільне місце. Слава про який розійшлася навіть за океаном. Ще й сьогодні в багатьох оселях українців можна знайти маленьку книжечку, у якій зібрана більшість поетичних творів. Це найважливіші й уподобані безліччю читачів вірші й поеми. До збірки увійшли понад 200 поезій із цінними філософськими роздумами та життєвою позицією автора. Яку назву має збірка?

Відповідь: «Кобзар»

  1.               Однією з найкращих дитячих книг українською мовою є трилогія, головні герої якої — Ява та Павлуша — потрапляють у кумедні, а інколи навіть небезпечні ситуації, з яких завжди знаходять вихід. Хлопчики не втрачають оптимізму, допомагають один одному та вигадують веселощі на рівному місці. Як вам, наприклад, ідея провести метро під свинарником чи влаштувати матадорську битву з місцевою коровою?

Мабуть, найпопулярнішим дитячим письменником був і залишається Всеволод Нестайко. Він написав дуже багато добрих історій про дружбу, взаємовиручку й веселі пригоди юних героїв, що з них можна зібрати свою домашню дитячу бібліотеку. Пропоную вам написати назву цього  найпопулярнішого твору автора.

Відповідь:  «Тореадори з Васюківки»

  1.               Уродженець Києва, творець двох найбільш радикальних скульптурних ідей ХХ століття — обʼєднання мас навколо отвору і оптичної заміни опуклих і вигнутих частин у зображенні тіла. Створював поліхромні кубістичні скульптури у Парижі 1910-х років, абстрактні рельєфи, синтетичні об’ємні рухомі конструкції. Емігрував у 1920-х до США, започаткував там школу сучасної пластики, звʼязок з Україною підтримував до кінця життя. Напишіть прізвище цього відомого скульптора.

Відповідь: Олександр Архипенко

  1.               Наївістка, що все життя прожила у селі Болотня Київської області, створила понад 800 графічних листів з унікальними образами фантастичних звірів, птахів, плазунів, оригінальними флористичними й жанровими композиціями. Яскраві кольори, несподівані поєднання, інтерпретація давніх міфічних сюжетів, позитивне трактування поєднується у її творчості з відгуками на політичні події та екологічну катастрофу на Чорнобильській АЕС. Хто ця відома художниця?

Відповідь: Марія Примаченко (1908–1997)

  1.               Видатний архітектор України, який на Батьківщині спорудив понад 30 будівель, а також низки споруд за кордоном. Саме він є автором багатьох архітектурних візитівок Києва: Національного художнього музею України, костелу Святого Миколая, Караїмської кенаси, Будинку з химерами (частина резиденції Президента України). А також гімназій у містах Умань і Черкаси, Блакитного палацу в Черкасах, Тегеранського залізничного вокзалу та багатьох інших визначних споруд. Творчий доробок — яскравий приклад світової модерної архітектури. Використовував найновіші на той час матеріали — дивував своїми сміливими рішеннями з бетону. Напишіть прізвище цього відомого архітектора.

Відповідь: Владислав Городецький (1863–1930)

  1.               Відколи  цей автор дебютував як поет і член поетичного угруповання Бу-Ба-Бу в середині 1980-х, він багато чого зробив першим: раз і назавжди змінив українську прозу, коли було опубліковано його романи "Рекреації" та "Московіада" (у 1992 і 1993), змінив тон суспільної дискусії про європейське майбутнє України як есеїст наприкінці 1990-х, відкрив шлях до європейських аудиторій і для себе, і для своїх колег, і великою мірою змінив образ України в умах і серцях людей за кордоном та на Батьківщині.

Відповідь: Юрій Андрухович (1960)

  1.               Український філософ своєрідно поєднав християнські переконання з тезами античної філософії. Один з найбільших моральних авторитетів свого часу, він відмовився від кар’єри при дворі тогочасної російської цариці Єлизавети і обрав шлях мандрівного філософа. Його повчальні байки та пісні мали широкий обіг і вплинули на дальшу українську поезію, а філософські трактати стали підґрунтям для витворення модерної національної науки про мудрість. Напишіть  прізвище та ім’я цього філософа.

Відповідь: Григорій Сковорода (1722–1794)

  1.               Цей композитор знаний ефектними й вишуканими обробками численних українських народних пісень. Перлина творчості — "Щедрик", твір, що став у різних інтерпретаціях всесвітньо відомим символом Різдва та часто фігурує під назвою "Carol of the Bells". Основу спадщини становлять хорові мініатюри, кожна з яких, попри крихітність, вибудувана за законами музичної драми. У них фольклор поєднано з досягненнями західноєвропейської поліфонічної школи.

Відповідь: Микола Леонтович (1877–1921)

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 


2 конкурс «Видатні українці в спорті»

 

Питання командам:


 

  1. Зірковий футболіст за свою кар’єру забив не один переможний гол. Відомий форвард став першим в історії незалежної України володарем «Золотого м’яча», а у 2004 році його визнали найкращим футболістом планети.

Відповідь: Андрій Шевченко

 

  1. У 1995 році українська спортсменка Інеса Кравець встановила світовий рекорд у потрійному стрибку — 15,50 м. Лише влітку 2021 року на Олімпійських іграх у Токіо її рекорд змогла побити венесуельська спортсменка, яка стрибнула на 15,67 м. Який вид спорту представляла Інеса Кравець?

Відповідь: легка атлетика

  1. Піком кар’єри цієї спортивної гімнастки стала Олімпіада 1996 року. Спортсменка здобула три нагороди, ставши олімпійською чемпіонкою у багатоборстві та у вільних вправах, а також отримала срібну медаль у вправах на колоді. Назвіть прізвище та імя.

Відповідь: Лілія  Подкопаєва

  1. Українська плавчиня виграла дві золоті медалі на Олімпіаді в Сіднеї у 2000 році та встановила світовий рекорд — на 400 м та рекорд Європи (на 200 м) з комплексного плавання. Згодом Яна отримала ще дві золоті медалі, але вже на Олімпійських іграх в Афінах у 2004 році. Наразі Яна єдина чотириразова олімпійська чемпіонка. Напишіть прізвище цієї спортсменки.

Відповідь: Яна Клочкова

  1. У 2002 році Руслан Пономарьов став першим чемпіоном світу з цього виду спорту в історіі‌ незалежноі‌ Украі‌ни. Він був зовсім юним, коли потрапив на Олімп маи‌стрів стратегіі‌ та комбінаціи‌. У 1998 році 14-річнии‌ Руслан став наи‌молодшим. А через чотири роки, знову з тим же прикметником наи‌молодшии‌, він став чемпіоном світу. В якому виді спорту виявив свої здібності Руслан Пономарьов?

Відповідь: шахи

  1. Цей спортсмен хоч і не такій медійний, але спортивними здобутками сміливо може конкурувати з братами Кличками. Українець став абсолютним чемпіоном у важкій вазі та перейшов дивізіон суперважковаговиків. Там йому пророкували поразки, але він двічі побив Ентоні Джошуа, здобув 4 чемпіонських пояси та намагається вийти на бій з Фьюрі, аби здобути п’ятий, та назавжди увійти в історію світового боксу. Назвіть прізвище цього спортсмена.

Відповідь: Олександр Усик

  1. Напевно найпопулярніша українська спортсменка за останні місяці. Все завдяки принциповій позиції і відмові тиснути руку росіянці. Це найкращий показник, аби потрапити у наш рейтинг, але і без цього у неї просто безліч саме спортивних здобутків. Золото, срібло та 2 бронзи на Олімпіадах, 15 медалей чемпіонатів світу, 21 – чемпіонатів Європи та 82! на гран-прі та Кубках світу. Назвіть прізвище цієї спортсменки.

Відповідь: Ольга Харлан


3 конкурс “Винаходи українців ”

 

Питання командам:

 

  1. Винахідником цього апарату є київський авіаконструктор, який емігрував до США, Ігор Сікорський. У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами - горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. У вересні 1939-го почалися випробовування спочатку на прив’язі, а 13 травня 1940-го конструктор вперше підняв свою машину у вільний політ. Їхній успіх сприяв отриманню першого замовлення від американської армії. Поступово скромна фірма Сікорського перетворилася на потужний концерн, який щороку випускає сотні апартів цивільного й військового призначення. Понад півстоліття всі президенти США користуються послугами цього літального апарату Сікорського. Що це за літальний апарат?

Відповідь: гелікоптер 


 

  1.               Українець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних апаратів. Він набагато глибше, ніж німецький вчений, проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. Саме Іван Пулюй першим у світі зробив знімок людського скелета. Напишіть назву цього апарату.

Відповідь: рентген

 

  1.               Юрій Вороний здійснив першу в світі пересадку органу людини. Надзвичайно важливо, що в клінічних умовах Вороний довів, що "органи свіжих трупів у стані оживати і функціонувати при пересадці іншій людині", і що "поза всяким сумнівом трупні органи при пересадці людині не дають якою б то не було специфічної інтоксикації або анафілаксії". Своєю операцією Вороний надовго випередив розвиток трансплантології. У більшості країн світу клінічні пересадки людських органів почали робити тільки в 50-60-ті роки. Який орган пересадив Юрій Вороний?

 

Відповідь:  нирка

 

  1.               Студент-біотехнолог з Закарпаття Валентин Фречка ще в 17 років виявив, що опале листя можна й треба переробляти. 2017 року технологія отримала нагороду на фестивалі інновацій МОН, здобула «золото» на Міжнародній олімпіаді з екології в Кенії та на Олімпіаді геніїв у США. У 2020 році Фречка запустив стартап RE-leaf, який виробляє екологічно чисті пакети. Плани у винахідника амбітні, він збирається побудувати фабрику, яка перероблятиме листя. Валентин Фречка отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво. Що отримав Валентин з опалого листя?

Відповідь:  папір


 

  1.               Протягом століть хірургічне втручання було справжнім кошмаром для пацієнта. Лікарі минулого могли взагалі не використовувати жодних препаратів для того, щоб пацієнтові полегшало або використовували не завжди корисні для здоров'я речовини.

Микола Іванович Пирогов - видатний хірург, анатом і педагог. Створив перший атлас топографічної анатомії людини, засновник військово-польової хірургії. Що саме він винайшов для хірургічного втручання?

 

Відповідь: анестезію.


 


4 конкурс  «Видатні обличчя українців»

 

На екрані демонструються фотографії із зображенням видатних пам'яток. 

На кожну фотографію 20 секунд для роздумів. 

Усі відповіді записуються письмово на бланку.

 

1.     Олег Костянтинович Антонов

2.     Іван Якович Франко

3.     Назрій Яремчук

4.     Соломія Амвросіївна Крушельницька

5.     Володимир Вернадський

6.     Марія Заньковецька

7.     Святослав Вакарчук

8.     Ярослав Мудрий

9.     Ніна Матвієнко

10.   Богдан Хмельницький

doc
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку