Інтелектуальна власність та авторське право. Етика і право при створенні та використанні інформаційних ресурсів.

Про матеріал
Матеріал презентації розраховано для учнів 9 класу при вивченні теми "Інтелектуальна власність та авторське право. Етика і право при створенні та використанні інформаційних ресурсів". Метою уроку є вивчення понять інтелектуальна власність, автоське право; ознайомлення з етикою та правами при створенні та використанні інформаційних ресурсів; ознайомлення учнів з поняттям академічної доброчесності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальна власність та авторське право. Етика і право при створенні та використанні інформаційних ресурсів.

Номер слайду 2

Інтелектуальна власність Відповідно до ст. 418 ЦК України: "Право інтелектуальної власності - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності". Поняття "інтелектуальна власність" виникло в процесі тривалої практики юридичного закріплення за певними особами їхніх прав на результати інтелектуальної діяльності у промисловій, науковій, художній, виробничій та інших сферах.

Номер слайду 3

Основні нормативні акти які регулюють відносини у сфері інтелектуальної власностіКонституція України;Кодекси України: цивільний та господарський;Закон України «Про авторське право і суміжні права»;Закон України «Про видавничу справу»;Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»;Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»;Закон України «Про електронний цифровий підпис»;Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції»;Закон України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах»;Закон України «Про інформаційні агентства»;Закон України «Про інформацію»;Закон України «Про кінематографію»;Закон України «Про науково-технічну інформацію»;Закон України «Про наукову і науково-технічну експертизу»;Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»;Закон України «Про охорону прав на зазначення походження товарів»;Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»;Закон України «Про охорону прав на промислові зразки»;Закон України «Про охорону прав на сорти рослин»;Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем»;Закон України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки»;Закон України «Про рекламу»;Закон України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних»;Закон України «Про систему суспільного телебачення і радіомовлення України»;Закон України «Про телебачення і радіомовлення». Міжнародні договори до яких приєдналась Україна. Бернська конвенція (Паризький акт 1971 р.);Римська конвенція 1961 р.;Женевська конвенція 1974 р.;Догові ВОІВ про авторське право;Паризька конвенція, Стокгольмський акт;Договір про патентну кооперацію 1970 р.;Договір про патентне право 2000 р.;Мадридська угода 1891 р.;Мадридський протокол 1989 р.;Договір про закони щодо товарних знаків 1994 р.;Міжнародна конвенція про охорону нових сортів рослин. Джерела права інтелектуальної власності в Україні

Номер слайду 4

ОЗНАКИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІЗдійснюється тільки людиною. Ознака творчості – це процес по створенню якісно нового результату, який вирізняється оригінальністю, неповторністю, суспільно-історичною унікальністю. Результат творчої діяльності для того, щоб стати результатом інтелектуальної власності повинен отримати правову охорону з боку держави. Нематеріальна діяльність"Людський геній є джерелом усіх витворів мистецтва та винаходів. Ці витвори є гарантією життя, гідного людини. Обов'язок держави - забезпечити надійну охорону всіх видів мистецтв і винаходів"Арпад Богш

Номер слайду 5

Інтелектуальна діяльність – це такий вид розумової, творчої діяльності людини у результаті якого створюється об‘єкт інтелектуальної власності, який відповідає вимогам чинного законодавства. РІВНІ НОВИЗНИstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 6

ВИДИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІЛітературно-мистецька діяльність з приводу створення творів науки, літератури, мистецтва. Результати цієї діяльності поділ на 2 види: літературні твори твори науки. Науково-технічна діяльність – спрямованість на промислове виробництво; охороняється правом промислової власності

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Право інтелектуальноївлісності+=ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІСт. 423-424 ЦКУstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 9

Авторське право — це сукупність прав автора (та його правона­ ступників) щодо створення або використання твору літератури, науки, мистецтва тощо.зазначення імені автора (або заборона зазначення) на створеному об’єкті та його примірниках;вибір псевдоніма та зазначення його замість справжнього імені автора на створеному об’єкті та його примірниках; збереження цілісності створеного об’єкта та на заборону будь-якої його зміни; дозвіл (заборону) використовувати (друкувати, копіювати, перекладати, виконувати, демонструвати тощо) об’єкт іншим особам тощо. Використання об’єкта інтелектуальної власності без відповідного дозволу автора є порушенням авторських прав і переслідується відповідно до законодавства України.

Номер слайду 10

Авторське правоавтор - фізична особа (не організація) виникає «через створення» продукту, не вимагає формальної реєстрації позначення: © Іваненко, 2008 (рік першого випуску) діє протягом життя і 70 років після смерті автора передається по спадку

Номер слайду 11

Не є об'єктами авторського праваофіційні документи (закони, рішення суду, інші тексти законодавчого, адміністративного характеру), а також їх офіційні переклади;державні символи і знаки (прапори, герби, ордени, грошові знаки та інші державні символи і знаки);твори народної творчості (фольклор);повідомлення про події та факти, що мають інформаційний характер.

Номер слайду 12

Порушення Авторського праванезаконне (без відповідної ліцензії) використання комп’ютерних програм; розповсюдження малюнків, фотографій, музичних і літературних творів без дозволу автора; використання у власних творах, рефератах, наукових роботах тощо фрагментів з наукових, літературних, музичних творів, кіно- та відеофільмів, фотографій, малюнків без посилання на їх авторів.

Номер слайду 13

Приклад. У 1931 році вперше у світовій практиці застосування законів щодо авторських прав дозволило відомому співаку Федору Шаляпіну від­ судити в комерційного бюро 10 тисяч франків за протизаконне ти­ражування його пісень.

Номер слайду 14

До порушення права інтелектуальної власності відносяться: Піратство - дії, спрямовані на протиправне використання об'єктів права інтелектуальної власності, що належать іншим особам, умисно вчинені особою, яка розуміє протизаконний характер цих дій, з метою отримання матеріальної вигоди.

Номер слайду 15

Піратство програмного забезпечення. Нелегальне копіювання та розповсюдження програмних продуктів на дисках та через комп'ютерні мережі, що включає також зняття (нейтралізацію) різноманітних програмних систем захисту. Для цього існує спеціальний клас програмного забезпечення — так звані англ. «cracks» (укр. кряки чи крякалки) — тобто спеціальні патчі, готові серійні номери або їх генератори для продукту, котрі знімають з нього обмеження, пов'язані з вбудованим захистом від нелегального використання. Окрім цього існують допоміжні програми для полегшення процесу зламу — налагоджувачі, дизасемблери, редактори PE-заголовка, редактори ресурсів, розпакувальники і так далі.

Номер слайду 16

Піратство відеоігор. Нелегальне поширення відеоігор має свою специфіку — зазвичай в іграх застосовують специфічні види захисту, з прив'язуванням копії гри до носія (DVD диску). Для подолання обмежень використовуються як зламані версії файлів, так і спеціальні емулятори зчитувачів CD або DVD дисків. Також існує практика випуску піратських збірок, тобто запис на один носій кількох ігор, що не є розрахованими на це. Часто у цих випадках вирізаються не життєво важливі частини гри, наприклад відеоролики та озвучування персонажів.

Номер слайду 17

Плагіатце привласнення авторства на чужий твір або на чуже відкриття, винахід чи раціоналізаторську пропозицію, а також використання у своїх працях чужого твору без посилання на автора.

Номер слайду 18

Зплагіатити –це:вкрасти ідею або слова іншої людини і видати їх за власні;використати результати роботи іншої людини без вказання джерела, звідки вони були взяті;повністю або частково вкрасти мистецький, науковий або інший твір чи роботу та видати їх за свою;представити вже існуючу ідею або продукт як новий та оригінальний.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Етика — це правила та норми поведінки людей у відносинах одне з одним, із суспільством і державою. Сьогодні особливого значення набуває мережевий етикет. Так, Асоціація комп’ютерної техніки (Association for Computing Machinery — скорочено ACM) зі Сполучених Штатів Америки розробила власний Кодекс етики і професійної поведінки. Серед основних положень кодексу такі: спрямовувати свою діяльність на користь суспільства та добробут людей; не завдавати шкоди іншим; y бути чесним, заслуговувати на довіру інших; забезпечувати дотримання прав власності, включаючи авторські права; захищати інтелектуальну власність; y поважати конфіденційність і права інших людей; не використовувати комп’ютерну техніку на шкоду іншим; сприяти громадському розумінню ризиків, пов’язаних з використанням комп’ютерної техніки тощо.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Використані джерела. Бібліотека Сумського державного університету https://library.sumdu.edu.ua/uk/component/content/article.html?id=820&Itemid=0 Сайт дистанційна освіта https://dystosvita.org.ua/course/view.php?id=12 Трофименко Дар`я Миколаївна, матеріали конспекту уроку https://naurok.com.ua/urok-dlya-9-klasu-intelektualna-vlasnist-ta-avtorske-pravo-etika-i-pravo-pri-stvorenni-ta-vikoristanni-informaciynih-resursiv-50286.html

pptx
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
3144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку