Історична вікторина "Київська Русь та Галицько-Волинська держава"

Про матеріал
Історична вікторина "Київська Русь та Галицько-Волинська держава" може бути використана як для узагальнення знань з тем, так і як позааудиторний захід з предмета.
Перегляд файлу

Історична вікторина

за темами:

«Київська Русь та Галицько-Волинська держава»

 

Мета: узагальнити та систематизувати знання студентів про становлення державності на українських землях, розвивати вміння аналізувати історичні факти й події, узагальнювати фактичний матеріал, робити висновки, висловлювати власну думку, давати характеристику історичним діячам, виховувати повагу до історії своєї країни

 

Тип заходу: історична вікторина

 

ХІД ЗАХОДУ

 

І. Вступне слово викладача

ІІ. Проведення етапів вікторини

 

1-й гейм  «Візитна картка»

Дати стисле, але повне визначення своїй назві і пояснити, чому саме її обрали (до 5 речень, мах - 2 бали)

 

2-й гейм – «Темна конячка»

(По 8 питань кожній команді  по 2 балу за правильну відповідь, за відповідь на питання команди-суперника – 1 бал)

 

  1. В знак перемоги на вратах Царьграду,

Цей князь Великий щит свій прикував,

Та вигідну угоду, русичам на радість,

Із славним імператором Візантії уклав

       (Олег)

  1. Дуже любив мелодію він бою,

Та неодмінно, кожен новий раз,

Якщо на кого князь ішов війною,

Постійно говорив: «Іду на Вас»

        (Святослав)

  1. Коли зібрав дружину власну Мал на раду,

Бояри надали йому таку страшну пораду:

«Якщо повадиться в кошару вовк вчащати,

Жодній вівці у ній не доведеться проживати»

       (Деревляни про Ігоря)

  1. Підперши двері величезними дрючками,

Забили вікна товстими дошками.

Потім соломою і хмизом баню обложили,

І в ній послів древлянських заживо спалили

       (помста Ольги)

  1. Поставити човни наказав на колеса,

Нагнути вітрила і вперед на Царград.

Узрівши таке усі вояки базилевса

Злякались … І здався русичам той град.

       (Олег)

  1. Прийнявши рішення, киян всіх оточили,

І в лютій січі малу дружину перебили.

Зловивши князя, два дерева нагнули

Та, за ноги прив’язавши, навпіл розчахнули

       (Вбивство Ігоря древлянами)

  1. Щоб не було зрад і сліз,

Всіх князів зібрав на з’їзд

Й залишив на згадку нам

«Поученіє синам»

(Володимир Мономах)

  1. Переходи були вдалі,

Й князь пішов на Цареград,

Але кинули повсталі

На слов’ян вогненний град.

       (Ігор)

 

3-й гейм – «Заморочки із літопису»

Прослухайте уважно уривки із літописів часів Київської Русі та Галицько-Волинської держави та дайте відповіді на наступні запитання (по 5 запитань кожній команді, 2 бали за кожну правильну відповідь, по 1 балу за відповідь на запитання команди-суперниці)

 

1. Вкажіть рік та подію, про яку йдеться в уривкові з історичного джерела: «У той же рік прийшов Батий до Києва з великою силою многим-множеством сили своєї і окружив город. І обступила Київ сила татарська, і був город в облозі великій. І пробував Батий коло города, а вої його облягали город. І не було чути нічого од звуків скрипіння возів його, ревіння безлічі верблюдів його, і од звуків іржання стад коней його, і сповнена була земля Руськая ворогами». 

(Київ, 1240 р.)

2. Вкажіть, коли відбулися описані в уривкові з історичного джерела події: «А печеніги почали йти на приступ, і зступилися вони на тім місці, де ото є нині Свята Софія, митрополія руська; бо тоді це було поза городом. І сталася січа люта, і ледве одолів під вечір Ярослав, і побігли печеніги в різні боки, і не знали вони, куди втікати».

        (1036 р.)  

3. Вкажіть ім’я історичного діяча, про якого йдеться в уривку з історичного джерела: «На річці Калці татари встріли їх, війська половецькі і руські, поранений був у груди. Але через молодість і одвагу, він не чув ран, що були на тілі його… Бо був він сміливий і хоробрий, од голови й до ніг його не було на нім вади».

(Данило Галицький)

4. Про якого князя йде мова в уривку з джерела: «Був він самодержцем всієї Руської землі, … кидався був на поганих, як той лев, … і переходив землю їх, як той орел, а хоробрий був, як той тур, бо він ревно наслідував предка свого Мономаха» 

(Роман Мстиславич)

5. Вкажіть подію, під час якої сучасник так характеризував становище в Київській державі. «Пощо ми губимо Руську землю, самі проти себе зваду маючи? А половці землю нашу розносять і раді є, що межи нами війна донині. Відтепер з’єднаймося в одне серце й обережімо Руську землю. Кожен хай держить отчину свою».

        (Любецький з’їзд 1097 р.)

6. Про яку подію йдеться в уривкові з історичного джерела, та в якому році вона відбулася: «…О, тихіша від лиха честе татарська! Данило Романович, що був князем великим, володів із братом своїм Руською землею, Києвом, і Володимиром, і Галичем, і іншими краями, нині сидить на колінах і холопом себе називає!»

(Зустріч Данила Романовича з ханом Батиєм 1245 р.)

7. Вкажіть, коли відбулися описані в історичному джерелі події: «У той же час прислав папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: «Сину! Прийми од нас вінець королівства»… Опізо, посол папський, прийшов, несучи вінець і обіцяючи: «Ти матимеш поміч од папи»».

         (1253)

8. Вкажіть рік та століття, коли відбулися описані в уривкові з історичного джерела події: «Помер Рюрик. Княжіння своє він передав Олегові, що був його роду, віддавши йому на руки сина свого Ігоря, бо той був дуже малий… І сів Олег, князюючи, в Києві. І мовив Олег: «Хай буде се мати городам руським»».

        (882 р., ІХ ст.)

9. Вкажіть, за якої доби відбувалося явище, описане в джерелі: «Перестали князі невірних воювати, стали один одному казати: се моє, а се теж моє, брате! Стали вони діла дрібні вважати за великі, на себе самих підіймати чвари,  - а невірні з усіх сторін надходили, землю Руську долали».

      (Доба роздробленості Київської Русі)

10. Прибули Святополк Ізяславович, і Володими Всеволодович, і Давид Ігоревіч, і Василько Ростиславович, і Давид Святославович, і брат його Олег щоб уладнати мир. І говорили вони один одному, кажучи: «Пощо ми губимо Руську землю, самі проти себе зваду маючи?». Вкажіть рік та місце де відбувалася ця подія.

        (Любеч 1097 р.)

 

 

4-й гейм Конкурс капітанів «Знавці культури»

(Дати відповідь на 5 запитань з будь-якої категорії, категорії не повинні повторюватись, кожна правильна відповідь – 2 бали, якщо суперник не знає відповіді на своє запитання, при правильній відповіді можна отримати по 1 балу за кожне питання)

 

Літописання

Архітектура

Образотворче мистецтво

 

Релігія

Медицина

 

Писемність

 

Музика

Освіта

 

Література

 

 

Літописання:

  1. Цей чернець Києво-Печерського монастиря вважається автором і упорядником найвідомішого літопису. Назвіть його.

(Нестор-літописець)

  1. Подивіться відео-фрагмент та назвіть відомий літопис

(«Повість минулих літ»)

Архітектура:

  1. Під мармуром Богородиці Десятинної - Телерадиокомпания "Глас…Фото-питання. Ця церква була хрестовокупольним шестистовпним кам'яним храмом. На початку XI ст. постраждала від великої пожежі. Згодом її відбудували та оточили з трьох боків галереями. Тут містилася княжа усипальниця. В період феодальної роздробленості Русі церква часто страждала від князівських усобиць. Так, у 1169 році церкву пограбували війська Андрія Боголюбського, а 6 грудня 1240 року орди хана Батия, захопивши Київ, зруйнували церкву — останній оплот киян.

(Десятинна церква)

  1. Відео-питання. Подивіться уривок про одну з найвидатніших архітектурних пам’яток та назвіть її.

(Золоті Ворота)

 

Образотворче мистецтво:

  1. Джерела зберегли відомості про одного із найперших руських іконописців. Назвіть його ім’я.

 (Аліпій)

C:\Users\Vika\Desktop\фото на цк\25.jpg  2) Фото-питання. Вкажіть назву малярської пам’ятки часів Київської Русі, та в якому монастирі її можна побачити й нині.

(Київська Оранта, Софійський собор)

 

Релігія:

  1. Вирізнявся чудовою для свого часу освітою, був чудовим духовним пастирем і проповідником. Його діяльність припала на період утвердження й зміцнення християнства на . Для досягнення успіху в цій важливій справі надавав великого значення розвитку писемності. Будучи проповідником християнської віри писав праці, де прославляв християнство, показував його перевагу над старою вірою, був першим руським митрополитом Київської Русі

(Митрополит Іларіон)

  1. Прогляньте відео-питання, та назвіть вірування давніх слов’ян

(Язичництво)

C:\Users\Vika\Downloads\Agapit.gif

Медицина:

  1. Фото-питання: Один із перших печерських ченців, найвідоміший лікар ХІ ст., який врятував від хвороби Володимира Мономаха, прозваний в народі «Лечець від Бога»

(Агапіт)

  1. Давньоруський чернець, один з перших лікарів. Одержав своє прізвисько від того, що замість хліба вживав лободу, роблячи з її подрібненої січки тісто. Коли в Києві настав голод, почав роздавати людям спечений ним хліб із лободи, причому вкрадені у преподобного хліби ставали гіркими, як полин, а благословенні ним самим - здавалися солодкими і кращими за справжні.

      (Прохор Лободник)

Писемність:

  1.  Дослідники твердять, що вже в другій половині ІХ – на початку Х ст. в Київській Русі існувала писемність. Назвіть її.

(Глаголиця)

  1. Назвіть слов'янських просвітителів та проповідників християнства, творців слов'янської азбуки, перших перекладачів богослужбових книг на слов'янську мову.

(Кирило та Мефодій)

Музика:

  1.  Прослухайте аудіо-уривок, та назвіть найулюбленіший інструмент русичів, під супровід яких талановиті творці билин оспівували подвиги відважних князів і дружинників

(Гуслі)

  1. У східнослов’янському фольклорі епічний поет-співець. Відомий із «Слова о полку Ігоревім», з билин. Його ім’я  зустрічається в написах на фресках Софії Київської, у давньоруських літописах. Назвіть найвідомішого виконавця пісень у Київський Русі.

(Боян)

Освіта:

  1.   В якому році та при якому монастирі в Київській Русі була заснована школа для дівчат? 

(1086 р., Андріївський монастир)

  1. Він багато читав, перекладав з грецької мови. Свої знання і прагнення до освіти передав дітям — його син Всеволод знав п’ять мов. Завдяки йому було створено бібліотеку при Софійському соборі в Києві.

(Ярослав Мудрий, 1037)

Література: 

  1.   Тривалий час ця перлина давньоруського письменства була  невідомою: її випадково знайшли на початку 90-х рр. ХVІІ ст. в одному з рукописів ХVІ ст. Написане на основі конкретного історичного факту – невдалого походу новгород-сівесрького князя проти половців. Назвіть цю пам’ятку. 

(«Слово о полку Ігоревім») 

  1. Це була одна з найпопулярніших книг на Русі. Авторами були ченці Києво-Печерської лаври, які прагнули підкреслити надзвичайну роль свого монастиря, обґрунтувати його вищість серед інших. Із книги дізнаємося про історію Києво-Печерського монастиря, його перших подвижників, зокрема засновників монастиря святих Антонія та Феодосія. Назвіть цю літературну пам’ятку ХІІІ ст. 

(Києво-Печерський патерик)

 

5-й гейм «Історичний поєдинок»

Команди задають по три питанні одна одній (по 2 бали за кожну правильну відповідь, мах – 6 балів)

 

6-й гейм «Розумники й розумниці»

По одному представнику з кожної команди працюють  біля дошки. Із запропонованих назв соціальних верств населення Київської Русі створити драбину соціальної структури населення (3 бали за повну правильну відповідь)

 

Князь, Бояри, Служителі церкви, Міська знать, Чернь, Смерди

 

Завдання для команди

(Знайти відповідність між князями та подіями з їхнього життя по 0,5 б. за кожну правильну відповідь, мах – 7 балів)

Аскольд

Олег

Ігор

Святослав

2, 7, 14

1, 5, 9, 11

6, 8, 13

3, 4, 10, 12

  1. 882 – 912 рр.
  2. 860 р.
  3. Знищив хозар
  4. Заснував місто Переяславець
  5. Убив Аскольда і Діра
  6. Повстання деревлян
  7. Представник династії Києвичів
  8. Син Рюрика
  9. «Київ – матір містам руським»
  10.  З його черепа хан Куря зробив чашу
  11.  Прибив щит на ворота Царграду
  12.  «Іду на Ви»
  13.  Невдалий похід на Візантію
  14.  Прийняв християнство

 

7-й гейм «Гонка за лідером»

(За одну хвилину дати якомога більше правильних відповідей на запитання, кожна правильна відповідь – 1 бал)

 

1.  Прибив щит на воротах Константинополя  (Олег)

2. Розгромив печенігів     (Ярослав Мудрий)

3. Хрестив Русь     (Володимир Великий)

4. Рік битви на Калці    (1223)

5. Держава східних слов’ян   (Київська Русь)

6. Один з перших літописців   (Нестор)

7. Збірник законів на Русі   («Руська правда»)

8. Рік розгрому печенігів Ярославом  (1036)

9. Релігія давніх слов’ян   (Язичництво)

10. Лікар, який врятував Мономаха  (Агапіт)

11. Могутній правитель монголо-татар  (Чінгісхан)

12. Рік коронації Данила Галицького  (1223)

13. Малюнок, виконаний по вологій штукатурці  (Фреска)

14. Чвари, суперечки, війни між князями  (Міжусобиці)

15. Збудував Десятинну церкву (Володимир Великий)

16. Рік будівництва Софійського собору   (1037)

17. Наймудріша жінка часів Київської Русі  (Ольга)

18. Князі, що правили до приходу Олега   (Аскольд і Дір)

19. Головний у монголо-татар    (Хан)

20. Розгромив Київ у 1169 році   (Андрій Боголюбський)

21. Галицький князь, отруєний боярами  (Юрій ІІ Болеслав)

22. Засновники Києво-Печерського монастиря   (Антоній і Феодосій)

23. «Іду на Ви»   (Святослав)

24. Здійснив 83 великі походи проти половців   (Мономах)

25. Став для нащадків зразком воїна   (Святослав)

26. Знищив хозар   (Святослав)

27. Убив Аскольда і Діра  (Олег)

28. Князь «Самодержець всієї Русі»  (Роман Мстиславич)

29. Королева Франції   (Анна Ярославна)

30. Припинив чвари між князями  (Володимир Мономах)

 

 

1. Помер від власного коня   (Олег)

2. Перший український король  (Данило Галицький)

3. Об’єднав Галичину і Волинь  (Роман Мстиславич)

4. Перша згадка слова «Україна»,  рік  (1187)

5. Держава монголо-татар  (Золота Орда)

6. Спадкоємиця Київської Русі  (Галицько-Волинська держава)

7. «Тесть Європи»  (Ярослав)

8. Утворення Галицько-Волинської держави  (1199)

9. Збудував Софійський собор  (Ярослав Мудрий)

10. Столиця Київської Русі  (Київ)

11. Князь Русі на прізвисько Мудрий  (Ярослав)

12. Рік утворення руської митрополії  (1039)

13. Князь, який загинув від рук деревлян   (Ігор)

14. Автор «Повісті минулих літ»   (Нестор)

15. Відомий іконописець   (Аліпій)

16. Рік захоплення Києва монголами   (1240)

17. Прізвисько князя Данила   (Галицький)

18. Зображення, викладене з камінців або шматочків скла  (Мозаїка)

19. Перша кам’яна християнська споруда  (Десятинна церква)

20. Місто, яке заснував Данило на честь свого сина  (Львів)

21. Син Рюрика   (Ігор)

22. Перша згадка слова «Україна» , твір  («Слово про похід Ігорів»)

23. Перший князь християнин   (Аскольд)

24. Помстилася деревлянам   (Ольга)

25. Перший руський митрополит   (Іларіон)

26. Як прозвав народ галицького князя Ярослава   (Осмомисл)

27. Віра в єдиного бога Ісуса Христа   (Християнство)

28. Монастир побудований у 1051 році   (Києво-Печерський)

29. «Чужого шукав, своє втратив»   (Святослав) 

30. «Хай це буде матір’ю містам руським»   (Київ, Олег)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аскольд

Олег

Ігор

 

Святослав

 

 

2, 7, 14

1, 5, 9, 11

6, 8, 13

 

3, 4, 10, 12

 

 

 

 

 

 

 

 

Аскольд

Олег

Ігор

 

 

Святослав

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аскольд

Олег

Ігор

 

 

Святослав

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Князь

 

Бояри

Служителі церкви

Міська знать

 

Чернь

 

Смерди

 

 

View new posts - POWERCLIP.RU

 

Клипарт музыкальные ноты в векторе / Musical notes " Шаблоны photoshop и Рамки для фото, клипарты векторные и растровые

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графические изображения различных предметов " ALLDAY - народ…

 

 

70% людей в світі сповідують якусь релігію

 

Медицинский символ - змея на чаше Векторный клипарт CLIPARTO

 

 

 

 

 

 

17 Декабря 2013 - Blog - Skilweery

Палитра цветов по рисунку - рисунк с ангелами

Історія України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НААШ

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.7
Оригінальність викладу
3.7
Відповідність темі
3.7
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Оліхненко Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тетяна Штагер Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. s kseniya
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
docx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
12 жовтня 2020
Переглядів
4207
Оцінка розробки
3.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку