Історичний портрет Володимира Мономаха

Про матеріал
Історія України 7 клас. Історичний портрет Володимира Мономаха. Зразок для учнів
Перегляд файлу

Історичний портрет Володимира Мономаха

 

IMG_256Володимр Мономах народився 26 травня 1053 р. (помер 19 травня 1125 р.). Своє дитинство Володимр провів при дворі свого батька Всеволода в Переяславі. У віці 12 13 років він розпочав військову й політичну діяльність, допомагаючи батькові. Коли Всеволод Ярославович у 1078 р. став князем київським, Володимр отримав в уділ Чернігів, де правив до 1094р. Історики вважають, що, поступаючись чернігівським і київським уділами, Володимр керувався повагою до законів, установлених його дідом Ярославом Мудрим, і небажанням повертатися до міжкнязівських чвар.

Мономах мав великий життєвий досвід, все ще зберігав силу, енергію та світлий розум. Володимир Всеволодович володів неабиякими здібностями дипломата, які йому допомагали у своїй діяльності. Володимр Мономах був мудрим і розважливим – саме ці якості в нього мені подобаються.

IMG_256Великим князем київським Володимр став 1113 р., коли йому вже виповнилося 60 років. Придушивши Київське повстання, він був змушений піти на поступки невдоволеному населенню та ініціював прийняття нового збірника законів «Статус Володимира Всеволодовича», який доповнив «Руську правду». Упродовж 12 років свого князювання Володимр зміг приборкати міжкнязівські чвари, зміцнити одноосібну владу, відновити єдність і централізовану монархію в Русі-Україні. У перші роки свого правління Володимр завершив розгром половців і відігнав їх від кордонів Київської Русі. Успіхи політики Володимира Мономаха позитивно вплинули на розвиток Русі-України. Пожвавилися існуючі та виникли нові торговельні й господарські зв'язки. Величними будівлями прикрасилися міста. Під Києвом було споруджено дерев'яний міст через Дніпро. Володимир Мономах увійшов в історії також як і видатний просвітник. Князь займався церковним та світським будівництвом, за його правління розвивалось малярство та письменство. Будучи князем в Переяславі,на кордоні з войовничими кочовими половцями, Володимир постійно влаштовував походи проти них, з 1103 року здійснив 5 великих переможних походів проти половців,а всього здійснив більше 80 походів, полонивши 300 половецьких старшин. Володимр втрутивля в боротьбу різних придворних угрупувань за імператорський трон Візантії. Це призвело до конфлікту, і руські дружини на Дунай. Суперечку вдалося владнати мирним шляхом. Від кінця ХІ — на початку ХІІст. Володимир Мономах був однією з найбільш шановних постатей. Це спричиняло, насамперед, те, що він був єдиним серед руських князів, хто зумів організувати дієву відсіч набігам половців й постійно перемагав їх. Талант полководця поєднувався у Володимира з неабиякою особистою хоробрістю, яка сформувалася в дитячі роки. Сучасні літописці не згадують про жодну поразку Володимира Мономаха. Друзі Володимира Мономаха: Мстислав, Ізяслав, Святослав, Ярополк, а от вороги: Гліб Всеславич, Болеслав III Кривоустий,  Стефан II.  Володимир Мономах уславився як оборонець Русі від половецьких нападів.

IMG_256Я ставлюсь до Володимира Мономаха з повагою, оскільки він був останнім князем, що зумів об'єднати навколо Києва майже три четвертих усіх руських земель і припинив, на деякий час феодальний розпад Русі. До того ж за його правління було здійснено чимало вдалих походів проти половців. А ще за часів його правління відносини з Візантією покращилися. Також підтримувалися династичні зв’язки з іншими правителями Європи: Угорщини, Швеції, Польщі, Данії та Норвегії. Особливо мені подобається те, що Володимр Мономах хоч і був талановитим полководцем, але й відомим писменником того часу. Йому належить високохудожній твір «Повчання», найцікавішим у цьому збірнику є «Повчання для дітей». У  ньому князь пригадує минулі роки, описує воєнні походи та не приховує при цьому помилок, яких припустився на довгому життєвому шляху. Реалії того часу примушували князя брати участь у  міжусобних війнах, поступатися своїми принципами. Однак князь прагнув застерегти нащадків від повторення його помилок. На мою думку, правління цього князя було досить успішним.

docx
Додав(-ла)
Шуляк Світлана
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
8829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку