Історичний жанр. Сепія (малюнок кавою)

Про матеріал
Презентація до теми Історичний жанр - історичний жанр в різні епохи ; - яскраві представники епох; - поетапне виконання малюнку олівцем; - не традиційна техніка виконання малюнку кавою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРИЧНИЙ ЖАНР

Номер слайду 2

Жанр – ряд творів мистецтва, що характеризується сюжетними ознаками. Історичний жанр – один із жанрів образотворчого мистецтва, присвячується зображення значущих історичних подій, явищ і військових діячів; здебільшого звертається до історичного минулого, але може показати і нещодавні події, якщо історичне значення їх визнано сучасниками.

Номер слайду 3

Історичний жанр існує в живописі, графіці, скульптурі. Еммануїл Мисько. Погруддя королю Данилу Галицькому Король франків дарує народу»Салічну правду». Французька мініатюра XIV ст. К. Брюллов. Останній день Помпеї

Номер слайду 4

До історичного жанру належати також історичний пейзаж історичний портрет М. Врубель. Портрет дружини Антуан Ватто. Товариство в парку. Ця картина поєднує в собі риси двох жанрів: сюжетної картини і пейзажу.

Номер слайду 5

Історичний жанр в епоху античності Фрагмент колони імператора Трояна в Римі. Споруджена Близько 114 р. Укладення Законів дванадцяти таблиць (давньоримський барельєф) Одне з найдавніших зображень троянського коня. Рельєф на вазі близько 670 р. до н. е. В епоху античності спочатку історичний жанр був невід’ємним від міфологічного. Розповіді про Троянську війну сприймали саме як історію.

Номер слайду 6

Історичний жанр в епоху Середньовіччя В епоху Середньовіччя історичний жанр був тісно пов’язаний з релігійним: адже найважливішими подіями історії вважали ті, про які йдеться у Біблії та Євангелії. Король франків дарує народу»Салічну правду». Французька мініатюра XIV ст. Папа Урбан ІІ головує на Клермонському соборі. Мініатюра XV ст. Анна Ярославна – королева Франції. Середньовічна французька гравюра

Номер слайду 7

Історичний жанр в епоху Відродження Зображення історичних подій довгий час пов'язували з міфами, фольклорними та релігійними легендами. Історичний жанр сформувався в епоху Відродження, коли мистецтво звільнилося від упливу церкви. Коронация Марии Медичи Пітер Пауль Рубенс Афінська школа. 1511. Рафаель Санті

Номер слайду 8

Історичний жанр на межі ХVІІІ-ХІХ ст. У художників з’являється цікавість до історії власної країни. Митці починають вивчати старовинну архітектуру, одяг, побут, звичаї. Матейко Я. Люблінська унія. Зверніть увагу на кількість історичних деталей (одяг, прикраси, зброя тощо), які використав художник у своїй картині.

Номер слайду 9

К. Брюлов. Останній день Помпеї. Славетна картина зображує страшну природну катастрофу – виверження вулкана Везувій, під час якого загинуло кілька міст, у тому числі Помпеї, які були в часи Давнього Риму чимось на зразок курорту. Брюлов відвідав помпейські археологічні розкопки – і його враження швидко перетворилося в задум картини.

Номер слайду 10

Кращі історичні картини є вражаюче реальними, глядач починає відчувати себе вже не свідком, а справжнім учасником подій минулого. Історичний жанр ХІХ ст. І. К. Айвазовського «Варяги на Дніпрі» 876 (інша назва — «Варязька саґа — шлях з варягів у греки»)

Номер слайду 11

Роздивитись картину Іллі Рєпіна та ескіз композиції до неї. Порівняти твори: що змінилося в композиції та характеристиці образів? І. Рєпін. Картина і ескіз картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Створенням цього ескізу художник не обмежився. Відомо декілька варіантів самої картини, які знаходяться в різних музеях.

Номер слайду 12

Картини історичного жанру Тараса Шевченка Т. Шевченко. Смерть Богдана Хмельницького Т. Шевченко створював детальні сюжетні композиції, спираючись на їхні описи в історичних працях

Номер слайду 13

Тарас Шевченко. Тарас Бульба із синами (ілюстрація до повісті М. Гоголя)

Номер слайду 14

Ілюстрація виконана в одному кольорі. Такий живопис називають монохромним. Він створюється в техніці гризайль. Зображення, намальовані в цій техніці, різняться лише за тоном і виконуються тушшю або аквареллю: чорною фарбою або коричневою (сепією). Сепія – художній матеріал; акварельна фарба, глина з домішками пігменту, отриманого з молюска каракатиці (сепії), художня техніка, що використовує відтінки коричневого кольору. Сепія набула поширення серед європейських художників у середині XVIII ст. Використовується переважно в акварелі для малювання пером і пензлем. Під час малювання сепією застосовується “розмивка” – прийом роботи пензлем з додаванням значної кількості води, що надає складні різноманітні живописні ефекти.

Номер слайду 15

Практичне завдання Створити композицію на історичну тему в техніці гризайль на основі коричневого кольору (сепія).

Номер слайду 16

Поетапне виконання малюнку олівцем Намалювати ескіз козака, так, як показано на малюнку (уявіть, що ви зображуєте сірникового чоловічка). 2. Плавними лініями, легко натискаючи на олівець, обвести контури тіла козака. 3. Витерти зайві лінії гумкою. 4. Намалювати козакові одяг, ціпок, меч та зброю, чітко промалюючи деталі. 5. Промальовуємо обличчя, не забуваємо про особливості зовнішності. (Який же козак без вус та оселедця?) 6. Легкими рухами олівця додати складки на одязі. 

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Цікаво знати Сoffee-art - це оригінальна техніка створення картин за допомогою розчину натуральної кави. Художникам-кавоманам підвладні будь-які сюжети, починаючи від автопортретів і закінчуючи перекладання шедеврів світового мистецтва на мову кави. Зародилося ж такий напрямок на межі тисячоліть. Перші картини, написані виключно каву, були представлені в кінці 90-х років художниками з Таїланду та Індії. Серед найбільш відомих художників coffee-art - Порнчай Лертамасірі (Таїланд), Ендрю Сор і Енджел Саркела-Сор, Карен Іланд (США), Амита Чідасама і Амита Дутта (Індія), Марія Аристиду (Греція). Не дивно, що кава привернув до себе увагу як художнього матеріалу, адже відомі такі статистичні дані: щорічно людство випиває більше чотирьохсот мільярдів чашок напою! Кавова акварель вимагає вдумливого, копіткої і делікатного дотику пензля до акварельного паперу. Колірна гамма кавової палітри від світло-жовтого до темно-коричневого прекрасно створює ефект старовини. Художники зізнаються, що за допомогою кави найкраще малювати історичні пам'ятки, вулички, гори.

Номер слайду 19

Цікаво знати

Номер слайду 20

Поетапне виконання малюнку кавою Починати розфарбовувати з фону, так, як показано на малюнку. 2. Плавно перейти до розфарбовування одягу. 3. Після підсихання малюнку чітко промалювати деталі обличчя, складок на одязі та тіньових частин.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Дякую за увагу.

ppt
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
10362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку