"Історія України в пам’ятках і пам’ятниках"

Про матеріал

Урок за програмою НУШ 5 клас Вступ до історії України та громадянської освіти. Підручник І.щупака. Розроблено на основі модельної програми модельної навчальної програми «Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас» для закладів загальної середньої освіти (автори Бурлака О.В., Власова Н.С., Желіба О.В., Майорський В.В., Піскарьова І.О., Щупак І.Я.) наказ МОН України від 12.07.2021 № 795. Презентація складається з 17 слайдів: тема уроку, план, фронтальна бесіда, основний матеріал, узагальнення, пояснення домашнього завдання. На слайдах присутні посилання на онлайн тестування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ В ПАМ’ЯТКАХі пам’ятниках. Вступ до історії Україні та громадянської освіти. 5 клас НУШ

Номер слайду 2

План. Пам’ятки історіїПам’ятники історіїЗахист пам’яток та пам’ятників123

Номер слайду 3

що таке історична пам’ять? Згадаємо: Україна має багатовікову і дуже цікаву історію, свідченням цього є різні історичні пам’ятки та пам’ятники, які зберігають історичну пам’ять народу.

Номер слайду 4

Пам'ятка історії - це усе, що цінне для держави, суспільства або нації, що передає дух минулого або сучасного. Не зрозуміло? Подивимся приклади!

Номер слайду 5

Історичні пам'ятки:палаципаркихрамифабрикиінші споруди

Номер слайду 6

давні поселенняважливі місця (наприклад, битв)кам'яні скульптурикниги. Наскельні малюнкифото-фоно-відео- документи

Номер слайду 7

СУКУПНІСТЬ ІСТОРИЧНИХ ПАМ’ЯТОКІсторичний ансамбль -

Номер слайду 8

ЦЕ ВСЕ, ЩО СТАНОВИТЬ ЦІННІСТЬ МАТЕРІАЛЬНУ, КУЛЬТУРНУ, ІСТОРИЧНУ ЯК ДЛЯ ЛЮДИНИ, ТАК І ДЛЯ НАЦІЇ, ДЛЯ ЦІЛОЇ ПЛАНЕТИ ЗАГАЛОМ. ІСТОРИЧНОЮ ПАМ’ЯТКОЮ МОЖЕ БУТИ РІЗНІ АРХІТЕКТУРНІ СПОРУДИ, АНСАМБЛЬ СПОРУД, ВИТВОРИ МИСТЕЦТВА, РУКОПИСНІ ТА ДРУКОВАНІ КНИГИ, МІСЦЯ ПЕВНИХ ПОДІЙ, АРХЕОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ – БУДЬ ЩО, ЩО МОЖЕ РОЗПОВІСТИ НАМ ПРО ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ. Історична пам'ятка -

Номер слайду 9

Пам’ятник – це витвір мистецтва, що вшановує людину (або подію) і створює образ минулого. Сукупність пам’ятників називають скульптурна група.

Номер слайду 10

скульптурамонументбюст. Тріумфальна арка. Меморіальна дошкаобеліск

Номер слайду 11

Усі історичні пам’ятники та пам’ятки, що розташовані на території України, перебувають під охороною нашої держави, їх вносять до Державного реєстру нерухомих пам’яток. Загалом в Україні під охороною перебуває близько 130 тис. пам’яток і цей список постійно оновлюється. Одеса в ЮНЕСКОТакож в нашій країні є пам’ятки, які вважаються надбанням усього людства, вони внесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 12

ІСТОРИЧНА ПАМ’ЯТКА – ЦЕ ВСЕ ТЕ, ЩО НЕСЕ В СОБІ ІСТОРИЧНУ ЦІННІСТЬ ПРО МИНУЛЕІСТОРИЧНИЙ ПАМ’ЯТНИК – ЦЕ ВИД МИСТЕЦТВА, ЯКИЙ НАМАГАЄТЬСЯ УВІКОВІЧНИТИ В ІСТОРІЇ ЯКУСЬ ПОДІЮ, ЛЮДИНУ АБО ЯВИЩЕ. Порiвняймо

Номер слайду 13

ПАМ’ЯТКА ПАМ’ЯТНИК СКУЛЬПТУРНА ГРУПА ІСТОРИЧНИЙ АНСАМБЛЬмонумент, скульптура, бюст, меморіальна дошка, тріумфальна арка, обеліск.який саме? ДОПОМОЖИ МАШІ РОЗСТАВИТИ ВСЕ НА СВОЇ МІСЦЯ!

Номер слайду 14

ДІЄМО: ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ с. 117 підручника

Номер слайду 15

УЗАГАЛЬНЕННЯВИКОНАЙТЕ ЗАВДАННЯПройти онлайн-тест по пройденому матеріалу (URL: https://cutt.ly/n8e26jt )

Номер слайду 16

1 Виконайте міні-дослідження «Пам’ятки історії мого рідного міста (села)»: оберіть пам’ятку історії чи пам’ятник, що є у вашому населеному пункті, та дослідить її/його за поданим нижче планом. 3 Потренуйтесь в онлайн-тестуванні (URL: https://cutt.ly/n8e26jt )2 Домашнє завдання. Опрацювати матеріал 20 (с. 114- 118) у підручнику "Всуп до історії України та громадянської освіти " І. Щупак.

Номер слайду 17

Все буде Україна ... УСПІХІВ У НАВЧАННІ

pptx
Додав(-ла)
Kupar Tatiana
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку