Історія виникнення бісеру

Про матеріал
Історія виникнення бісеру. Батьківщиною бісеру вважають Давній Єгипет. Додані різноманітні фото виробів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення бісеру. Розробила: Голубенко Олена Валеріївнаучитель Одеської ЗОШ №65 І – ІІІ ст.

Номер слайду 2

Батьківщиною бісеру вважають Давній Єгипет. Давні єгиптяни прикрашали ним одяг і посуд. Вони робили браслети, сережки, намиста та інші прикраси з кольорових намистинок. Невдовзі це стало тенденцією. Навіть фараонам це було до вподоби. «Бісер» означає «штучні перлини» з арабської мови (бусра). Ці маленькі скарби виглядали приголомшливо, і не було потреби пірнати в небезпечні морські глибини, щоб їх отримати. Завдяки своїй практичності та яскравості, бісер швидко став популярним за межами Стародавнього Єгипту та Сирії. Близько I-го століття до н.е. у Римській імперії почали виготовляти скляні вироби, у тому числі і бісер. Тоді було винайдено особливий метод надування скла. Майстер брав тонку трубку і надував нею різні скляні предмети. І так з'явився стеклярус – різновид бісеру у вигляді довгастих трубочок.

Номер слайду 3

Найбільшого розвитку виготовлення виробів із бісеру набуло у Венеції у Х ст. Секрет виробництва тут прирівнювався до державної таємниці. За її розкриття, скляні майстри засуджувалися до смертної кари. У 1221 році виробництво скла перемістилося з міста Венеція на острів Мурано. Виготовлення скла стало дуже почесною та не кропіткою працею. Дочкам муранських майстрів було дозволено вийти заміж за аристократію, а їхні діти визнавалися як особи шляхетнго походження. Проте вже з кінця XIII століття венеціанська монополія з виготовлення скла почала розпадатися, схоже на те, як це сталося з "Бітлз". Багато майстрів роз’їхалися по різним італійським містам та відкрили свої майстерні по виготовленню бісеру та стеклярусу. У XV столітті такі майстерні вже з'являються у Німеччині та Франції.

Номер слайду 4

У Чехію (Богемія) техніка виготовлення бісеру прийшла із сусідніхкраїн, але незабаром в Чехії навчилися варити скло, яке за своєючистотою, прозорістю, блиском і твердістю перевершувало всіраніше відомі вироби зі скла. Склороби Богемії створили свою технологію. До складу скла вони ввели замість соди деревну золу – поташ. Звідси і пішла назва «лісове скло». Особливою популярністю чеське скло користувалося наприкінці ХVІІ – початку ХVІІІ в. Тут виготовляли штучні дорогоцінні камені для вишивання, кришталевий і скляний бісер і стеклярус.

Номер слайду 5

Здавна було відомо склоробство і на Київській Русі, про щосвідчать розкопки Давніх курганів і городищ, а також письмовіджерела. Нещодавно на території Сумської області в похованнях ІІІ-ІV ст.знайдені коралові, сердолікові і скляні намиста. В Київський Русі (ІХ – ХІІ ст.) жінки і діти носили прикраси зі скляних бус і браслетів різної форми та кольору.

Номер слайду 6

Круглий, трохи приплюснутий бісер. Бісер циліндричної форми Бісер тригранної форми Трикутний бісер. Шестигранний (у формі шестикутника)Бісер у формі крапліРізновиди бісеру за формою:

Номер слайду 7

Бісер прозорий. Бісер з кольорового скла. Бісер з прозорого скла, забарвлений зсередини. Бісер, пофарбований ззовніБісер із посрібленим отвором. Бісер, злегка тонований ззовніБісер з маслянистим блиском. Металік - непрозорий бісер, покритий тонким шаром якого-небудь металу. Бісер, з ефектом «плями бензину, який розтікається в калюжі води»Різнокольоровий бісер: смугастий, двоколірний, триколірний і т.д.  Класифікація за кольором

Номер слайду 8

Вироби з бісеру

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
3409
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку