Календарно-тематичне планування

Про матеріал
Планування складено до підручника О.Авраменко,З.Тищенко за модельною навчальною програмою авторського колективу В. П.Архипова,С.І.Січкар,С.Б.Шило для організації групового навчання в закладах загальної середньої освіти.
Перегляд файлу

Календарно - тематичне планування

Українська  література

6 клас 0,5 год.

Зміст програмного матеріалу

Дата

Примітка

РОЗДІЛ 1. ПІСЕННІ СКАРБИ РІДНОГО КРАЮ

 Тема 1. Чарівна мелодія слова

 

 

1

Роль і місце пісні в житті українців. Головні календарні обряди. Народна обрядова пісня, її різновиди. Пісні літнього циклу. Провідні мотиви народних пісень. Русальні й купальські пісні. Пісні зимового та весняного циклу. Народні колискові пісні: лексичні особливості колискових пісень. «Ой ти, коте, коточок», «Ой ну, люлі, дитя, спать».

 

 

2

Пісні літературного походження. Урочисті пісні. Гімн. Павло Чубинський та Микола Вербицький. «Ще не вмерла України...»- національний гімн нашої держави. Легенда про дівчину-Україну, яку Господь обдарував піснею, її зв’язок із  «Молитвою»

О. Кониського й М. Лисенка, духовним гімном України. Пісні, що стали народними. Станіслав Чарнецький та Григорій Трух.

«Ой, у лузі червона калина похилилася». Дмитро Луценко

«Як тебе не любити, Києве мій».

 

Вивч.нап.

 

3

Олекса Воропай. Літо.День святого Юрія.Осінь.День пророка Іллі.

УРМ (письмово). Есе за темою: «Українська пісня-душа народу».

 

РОЗДІЛ 2. ПОЕТИЧНИЙ ДИВОСВІТ   

Тема 2. Чуття гармонії у слові

4

Тематичне розмаїття поезії. Тарас Шевченко. «Думка» («Тече вода в синє море»). Поема «Іван Підкова». Зображення історичного минулого. Героїзм та відвага козаків та їхнього ватажка.

 

Вивч.нап.

5

Неповторний світ дитинства. Леся Українка. «Мрії»,

«Як дитиною, бувало...». Гармонія людини і природи.

«Тиша морська» «Співець». Значення мистецтва в житті людини. Віршована мова. Стопа. Віршовий розмір (ямб, хорей, пірихій).

 

Вивч.нап.

6

Станіслав Чернілевський. «Теплота родинного інтиму...» Настрої і почуття, висвітлені в поезіях (любов, доброта, висока духовність). «Забула внучка в баби черевички...». Образ рідної людини та важливість родинних цінностей. Ірина Жиленко. «Жар-Птиця». Поетичні роздуми про дружбу, доброту, красу. «Підкова», «Гном у буфеті». Поетичні роздуми про людське щастя і шляхи до нього, про те, що може врятувати сучасний світ. Ігор Калинець. «Стежечка», «Блискавка»,«Веселка», «Криничка», «Дим».Ігор Андрусяк «Розмова», «Зорі й місяць», «Колискова».

 

 

7

Микола Вороний. «Євшан-зілля». Патріотичні почуття й толерантне ставлення до інших народів.Краса природи рідного краю.  

 

 

8

ЛРК  Ліричні твори поетів-земляків. Пісні літературного походження. Левко Лепкий, стрілецька пісня "Ой видно село". Контрольна робота(тестові завдання). Чарівна мелодія слова. Чуття гармонії у слові.  

 

 

 

 

РОЗДІЛ 3. ЖИВИЛЬНІ ДЖЕРЕЛА МУДРИХ КНИЖОК

Тема 3. Із видимого пізнай невидиме

9

В. Рутківський. «Джури козака Швайки» («На козацьких островах») – твір про волелюбних, сміливих героїв,  які вміють вистояти у складних ситуаціях.

 

 

10

В. Нестайко – визнаний у світі український дитячий письменник.  «Тореадори з Васюківки». Пригодницький захоплюючий сюжет твору, мрія і дійсність, смішне, комічне, романтичне у творі

 

 

11

Ярослав Стельмах. «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера». Таємничі, веселі й незвичайні події в повісті, передані образним словом.

 

 

12

Леся Воронина — сучасна письменниця, авторка багатьох книг для дітей. «Таємне Товариство боягузів, або засіб від переляку № 9».  Фантастична, романтична повість про виховання гідності та мужності.

 

 

13

Таємничі, веселі й незвичайні події у фантастичних творах.

Зірка Мензатюк. «Ангел Золоте Волосся» (скорочено). Кмітливі й винахідливі герої фантастичних творів.

 

14

ПЧ Емма Андієвська. «Казка про яян».Порушення питань моралі, дружби сили слова. Добро й любов до світу. «Говорюща риба». Прихований повчальний зміст творів. Принципи толерантного ставлення до інших, вірності мріям, прагнення гармонії зі світом.

 

 

Тема 4.  Від смішного до великого

15

Байка. Гумор і сатира в байках. Будова та алегоричний зміст байки. Леонід Глібов. «Щука», «Муха і Бджола», «Жаба і Віл». Алегоричні образи в байках.

 

Вивч.нап.

16

Степан Руданський. «Добре торгувалось». Співомовки

С. Руданського − унікальне явище у світовому письменстві.

«Запорожці у короля», «Торбин брат»..  Висміювання моральних вад, негативних рис характеру, авторська симпатія до простої людини. Іронічно-пародійна, викривальна спрямованість гумористичних творів. Гуморески. Співомовки.

Павло Глазовий. «Еволюція», «Найважча роль». «Заморські гості», «Похвала». Викривальна спрямованість гумористичних і сатиричних творів.

 

 

17

Контрольна робота(відповіді на питання). Із видимого пізнай невидиме. Від смішного до великого.

 

 

18

Підсумковий урок. Література на літо.

 

 

 

 

 


 

 

 

docx
Додано
15 березня
Переглядів
416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку