Канада. Місце країни в світі та регіоні

Про матеріал
Презентація на тему Канада. Місце країни в світі та регіоні. містить цікавинки, загальні відомості, природні умови, природо-ресурсний потенціалЮ місце країни в світі та регіоні, населення, сектори економіки. Також Україно-Канадські відносини. на завершення вікторина та робота з контурною мапою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Канада. Місце країни у світі та регіоні. Підготувала Стрихар Я. В.

Номер слайду 2

Давайте пригадаємо, коли й ким була відкрита Америка?

Номер слайду 3

1492 року, після кількох років пошуків спонсорів плавання, на пошуки коротшого шляху до Індії вирушив на трьох каравелах під іспанським прапором генуезець Христофор Колумб. 12 жовтня 1492 року за юліанським календарем (21 жовтня 1492 року — за григоріанським) Колумб відкрив Америку для європейців. Давайте пригадаємо, коли й ким була відкрита Америка?

Номер слайду 4

Покажіть на мапісубрегіони Америки, та пригадайте загальні відомості?

Номер слайду 5

Субрегіони Америки:1. Англо-Америка2. Центральна Америка3. Карибський басейн4. Південна Америка. Покажіть на мапі субрегіони Америки, та пригадайте загальні відомості?Загальна площа — приблизно 42,5 млн км². Населення — 910 720 588 (2008). На території Америки розташовані 35 незалежних держав та 21 залежна територія.

Номер слайду 6

Впізнайте країну за описом.1. Має найдовшу у світі берегову лінію (120 тис. км) і посідає перше місце за запасами деревини на одного жителя, 14% S – острови.2. Країна належить до десятки найрозвинутіших держав світу за індексом ІЛР, є членом G-7, G-20, ООН, НАТО, ВТО. Їй належать перші місця за видобутком та експортом нафти, природного газу, вугілля, сірки, калійної солі, залізної руди, золота, титану, урану, кобальту, молібдену.3. На кожного жителя, включаючи немовлят, припадає по 40 гектарів гір та рівнин, полів, лісів, боліт. На шістьох осіб — одне озеро. На кожну родину — якщо не річка, то струмок4. Країна має величезну територію, за розмірами якої посідає друге місце у світі, її площа становить близько 9,9 млн км2. Єдиним її суходільним сусідом є США, кордон з якими є найдовшим у світі двостороннім кордоном Землі.5. 85 % населення цієї країни, яку ми традиційно вважаємо північною, живе південніше від широти Києва.6. Дерево, листок якого зображено на прапорі цієї держави, росте лише в її південно-східній частині, що займає лише 5 % території країни, але там проживає близько 65 % населення.7. Саме в цій країні виник хокей із шайбою.8. Ця країна є батьківщиною багатьох наукових відкриттів. Її вчені винайшли величезну кількість необхідних людству речей, серед яких електрична лампочка, електроплита, електронний мікроскоп, телефон, телебачення, снігохід, гас,інсулін та інші.9. Громадянинами якої держави є Памела Андерсон, Леонард Коен, Авріл Лавін, Кіану Рівз, Джим Керрі, Селін Діон?

Номер слайду 7

Мова йшла про Канаду. Довідка про країну Місце в регіоні та світі3. Природні умови та ресурси, їх господарська оцінка 4. Місце в регіоні та світі5. Населення 6. Економіка Канади. Первинний сектор. Вторинний сектор. Тритинний сектор9. Міжнародні зв’язки (експорт, імпорт).

Номер слайду 8

Загальні відомості про Канаду. Столиця — Оттава (понад 1 млн осіб). Площа — 9984,6 тис. км2 млн км2. Офіційна назва - Канада. Населення - 35,6 млн осіб (на 2017 р.), зараз близько 40 млн. Середня густота населення — майже 4 особи/км2. Канада належить до найменш заселених держав світу, для Канади характерні низька народжуваність і «старіння» населення. Мова— англійська 60 відсотків,та французька менш 20 відсотків. Державні символи:

Номер слайду 9

Загальні відомості про Канаду. Форма державного правління - держава у складі Співдружності, федеративна держава, незалежна, номінально – главою держави є король Великої Британії Карл III, яку представляє генерал – губернатор;Адміністративний поділ - 10 провінцій і 3 федеральні територіїНайбільші міста - Торонто, Монреаль, Ванкувер, Оттава, КалгаріГрошова одиниця — канадський долар. ВВП на душу населення -42 210 дол. (2017 р.)

Номер слайду 10

Офіційним символом Канади є канадський клен. Канадський клен росте лише південно-східній частині країни, що займає лише 5 % території, але там проживає близько 65 % населення.

Номер слайду 11

Другийм офіційним символом Канади є бобер.

Номер слайду 12

Природні умови У рельєфі переважають рівнини. На заході тягнуться високі сейсмічно активні гори Кордильєри, на сході - давні низькі Аппалачі. Клімат суворий, країна розташована в арктичному, субарктичному та помірному кліматичних поясах. Середня температура на півночі країни в липні +4*, в січні -15*; на півдні країни в липні +21*, в січні +4*; Велика частина Канади мало сприятлива для життя і господарської діяльності людини. Майже половина її території вкрита тайговими лісами, понад 40 % займають високогір’я та арктична зона. Тільки 11 % території має постійне населення і тільки 7 % земель використовується для потреб сільського господарства. Найсприятливішою для населення і господарської діяльності людини є порівняно вузька смуга півдня Канади, яка простягнулася вздовж її кордону з суміжними США. Тут у зоні мішаних лісів, лісостепу і степу проживає 90% населення. А р к т и ч н и й. С у б а р к т и ч н и й. П о м і р н и й – 15 0 С+ 40 С+ 40 С+ 210 С- 150 С - Середня температура січня - Середня температура липня+ 40 С

Номер слайду 13

Природно-ресурсний потенціал Лісистість 31 %. За запасами нафти Канада посідає 3-тє місце в світі, поступаючись лише Венесуелі та Саудівській Аравії. На її території сконцентровано понад 10%світових запасів нафти. Запаси газу менші (Канадський басейн) 19-те місце в світі та 3-тє в Америці (після США та Венесуели).

Номер слайду 14

Канада — найбільший серед розвинутих країн виробник урану, нікелю, цинку, азбесту, калійних солей, газетного паперу. Вона посідає перші місця у світі з видобутку золота, платини, молібдену, ти­тану, гіпсу, сірки, кобальту, кадмію, міді, свинцю та виробництва алюмінію. Великі запаси корисних копалин дали можливість країні інтегруватись у світову економіку у ролі великого експортера сировини, що сприяло швидким темпам індустріалізації та переходу до постіндустріальної економіки. А сучасні технології зробили можливим освоєнню родовищ в умовах сурового клімату, видобутку їх там де раніше це було неможливим. Природно-ресурсний потенціал

Номер слайду 15

Місце в регіоні та світі Канада - одна з найуспішніших економік світу. За площею країна майже така, як уся Європа, а живе в ній людей у півтора раза менше, ніж в Україні. Канада замикає топ-10 країн світу за ВВП. У країні швидкими темпами зростає економіка, бюджет має великий профіцит, а рівень безробіття низький. У країні стабільної демократії існує досконала правова система, рівень злочинності низький.

Номер слайду 16

Щільність населення, близько 3,5 чоловік на км², є однією з найнижчих у світі. 90% вздовж межі із США; Природний приріст – 4 ‰;Додатне сальдо міграції: з Європи – 40%; з Азії – 30%; з Латинською Америки – 10%. Кількість населення - 32,8 млн.чол.; Рівень народжуваності – 10,84 ‰;Середня тривалість життя чоловіків – 76,7 р, жінок - 83,6 років. Населення Канади. На кож­ного жителя, включаючи немовлят, припадає по 40 гектарів гір та рівнин, полів, лісів, боліт. На шістьох осіб — одне озеро. На кожну роди­ну— якщо не річка, то струмок…

Номер слайду 17

Первинний сектор економіки. Сільське господарство отримало найбільший рівень розвитку на півдні провінцій Альберти (провінція бджолярів), Саскачевану (45 % пшениці та 40 % конопель) і Манітоби (35 % тваринницьких ферм). Канадці вирощують зернові й зернобобові (пшениця, горох, овес, сочевиця, нут) і технічні (соняшник, картопля, льон, коноплі, ріпак) культури, розвинуте тваринництво. Нова Шотландія та Британська Колумбія - зона, яку називають «Фруктовим коши­ком Канади» -головний постачальник яблук та ін.фруктів. Великі площі зайняті соєю, бобами, цукровим буряком, кормовими культурами, рап­сом і кукурудзою, також вирощують льон, карто­плю, фрукти і овочі. У структурі галузі переважає тваринництво (60 %): молочне скотарство, птахівництво, сви­нарство, рибальство. Канада відома як світовий постачальник мороженої риби. Традиційним для країни є хутровий промисел. Канада має специфічну нехарактерну для високорозвинених держав структуру економіки. Специфіка полягає у високій частці видобувної промисловості в структурі господарства. Канаді належать перші місця за видобутком та експортом нафти, природного газу, вугілля, сірки, калійної солі, залізної руди, золота, титану, урану, кобальту, молібдену, азбесту, нікелю, цинку, срібла, міді, свинцю.

Номер слайду 18

Вторинний сектор економіки. Переробна промисловість: електроенергетика на ГЕС — 54 %, ТЕС — 26 %, АЕС — 9 %, від альтернативних джерел — 11 %;машинобудування: автомобілебудування (американські та японські автомобільні компанії), верстатобудування, залізничне, суднобудування, сільськогосподарське, електроніка, виробництво обладнання для гірничодобувної та лісової промисловості; чорна та кольорова металургія; хімічна промисловість (мінеральні добрива, синтетичні смоли, пластмаси);целюлозно-паперова.

Номер слайду 19

Третинний сектор економіки На третинний сектор єкономіки припадає близько 65-70% залежно від року та джерел інформації ВВП, та 79 % зайнятості населення. Найбільше значення сфера фінансів, страхування, управління нерухомістю й компаніями, оптова та роздрібна торгівля, туризм (20 млн туристів щорічно). Найбільші центри — Торонто, Монреаль, Ванкувер. Інформаційно-комунікаційні технології. Канада – експортер вищої освіти.-ІКТ. ТНК інвестують у новаційні технології, Канада займає 1 місце у світі за Інтернет-охопленням населення – 94%. І є лідером у виробництві комп’ютерних ігор, а Ванкувер – є центром ІКТ послуг та програмного забезпечення.

Номер слайду 20

Отже, систематизуємо та узагальнимо, щодо економіки Канади

Номер слайду 21

Зовнішня торгівля{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}ЕкспортІмпорт1. Мінеральна сировина (нафта, газ, вугілля, залізна, нікелеві, поліметалеві руди, золото, калійна сіль)1. Машини та обладнання2. Ліс, пиломатеріали, папір2. Сировина: глинозем, нафта3. Пшениця3. Тропічні фрукти4. Машини та обладнання4. Промислові вироби

Номер слайду 22

Україно – Канадські відносини. Дипломатичні відносини між Україною і Ка­надою встановлено 27 січня 1992 року. Канада — одна з перших визнала незалежну Україну вже 2 грудня 1991 року. У політичній сфері відносини забезпечує До­говір про дружбу і співробітництво та Декларація про особливе партнерство. В економічній сфері відзначають помітне зрос­тання зацікавленості з боку канадських ділових кіл до інвестиційних проектів в Україні, пере­важно в таких важливих галузях, як паливно-енергетичний комплекс, сільське господарство. Успішним є і проект саскачевансько-української ферми площею близько 3000 гектарів, яка розташована в головному селекційному цен­трі — Переяславі-Хмельницькому. Тут демонстру­ють найсучасніші технології та методи розведен­ня великої рогатої худоби, техніки використання пасовищ і вирощування люцерни. Українські фа­хівці вивчають північноамериканське обладнання і методи господарювання.

Номер слайду 23

Щороку у Канаді проходять близько 10 українських фестивалів: найбільший серед них — Український фестиваль у Торонто, а найстаріший — Канадський національний український фестиваль (проволиться у місті Дофін з 1965 року). У містах Канади встановлено низку пам'ятників визначним українським постатям: Тарасу Шевченку встановлено монументи у Вінніпезі, Івану Франку — Вінніпезі, Торонто, Ляшені, Лесі Українці у Торонто, Саксатуні, Володимиру Великому у Торонто, Василю Стефанику в Едмонтоні. У 5 канадських містах також встановлено монументи вшанування пам'яті жертв Голодомору (Вінніпег, Едмонтон, Гакстон, Калгарі і Віндзор Встановлено контакти з низкою канадських фірм для вивчення можливостей постачання до Канади літаків сімейства «АН». Науково-технічне співробітництво має для України пріоритетне значення. Насамперед це про­блеми використання канадських ядерних техноло­гій на українських АЕС, співробітництво у ракетно-космічній галузі. Не можна недооціни­ти і значення гуманітарно-соціальних, культур­них, освітніх, спортивних зв'язків між Україною і Каною. Цьому великою мірою сприяє міль­йонна українська діаспора в Канаді. Українсько-канадські відносини носять прогресивний харак­тер і сприяють підвищенню рівня розвитку еконо­міки нашої держави. Україно – Канадські відносини

Номер слайду 24

Вікторина «Канада»

Номер слайду 25

Вікторина «Канада»Канада. Оттава (понад 1 млн осіб).9984,6 тис. км2 млн км2. Торонто, Монреаль, Ванкувер, Оттава, Калгарі 35,6 млн осіб англійська та французькадержава у складі Співдружностіфедеративна держава10 провінцій і 3 федеральні територіїканадський долар

Номер слайду 26

Робота з контурною мапою (окреслити кордони країни; позначити міста Оттава, Торонто, Монреаль, Вінніпег, Калгарі, Ванкувер; позначити поряд із вказаними містами галузі їх спеціалізації (літерно). 

Номер слайду 27

Оттава. Монреаль. Торонто. Вінніпег. КалгаріВанкувер. Міста-мільйонери Торонто, Монреаль, Ванкувер. Найбільші міста Оттава, Квебек, Вінніпег, Едмонтон, Калгарі. Едмонтон

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Інкл
Додано
12 березня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку