Канада. Місце країни в світі та регіоні

Про матеріал
Презентація на тему Канада. Місце країни в світі та регіоні. містить цікавинки, загальні відомості, природні умови, природо-ресурсний потенціалЮ місце країни в світі та регіоні, населення, сектори економіки. Також Україно-Канадські відносини. на завершення вікторина та робота з контурною мапою.
Перегляд файлу

План – конспект уроку географії в 10 класі

Тема уроку: Канада. Місце країни у світі та регіоні.

МЕТА: розвивальна, пізнавальна, виховна

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Обладнання: підручники, атласи, політична карта світу, фізична карта світу, ресурси Інтернету.

Словникова робота:

 

 

 

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ (2 хв.)

Перевірка готовності групи

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Визначення теми попереднього уроку →

1.Пригадайте, коли й ким була відкрита Америка?

   1492 року, після кількох років пошуків спонсорів плавання, на пошуки коротшого шляху до Індії вирушив на трьох каравелах під іспанським прапором генуезець Христофор Колумб

   12 жовтня 1492 року за юліанським календарем (21 жовтня 1492 року — за григоріанським) Колумб відкрив Америку для європейців.

 2.завдання окремому учню Покажіть на мапі
субрегіони Америки, та пригадайте загальні відомості?

Аме́рика  частина світу в західній півкулі Землі, що поділяється на два континенти або материки  Північну і Південну Америку, та чотири субрегіони

1.Англо-Америка

2. Центральна Америка

3. Карибський басейн

4. Південна Америка

 

Загальна площа — приблизно 42,5 млн км².

Населення — 910 720 588 (2008).

На території Америки розташовані 35 незалежних держав та 21 залежна територія.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Впізнайте країну за описом.

   1. Має найдовшу у світі берегову лінію (120 тис. км) і посідає перше місце за запасами деревини на одного жителя, 14% S – острови.

   2. Країна належить до десятки найрозвинутіших держав світу за індексом ІЛР, є членом G-7, G-20, ООН, НАТО, ВТО. Їй належать перші місця за видобутком та експортом нафти, природного газу, вугілля, сірки, калійної солі, залізної руди, золота, титану, урану, кобальту, молібдену.

   3.         На кожного жителя, включаючи немовлят, припадає по 40 гектарів гір та рівнин, полів, лісів, боліт. На шістьох осіб — одне озеро. На кожну родину — якщо не річка, то струмок

   4. Країна має величезну територію, за розмірами якої посідає друге місце у світі, її площа становить близько 9,9 млн км2. Єдиним її суходільним сусідом є США, кордон з якими є найдовшим у світі двостороннім кордоном Землі.

   5. 85 % населення цієї країни, яку ми традиційно вважаємо північною, живе південніше від широти Києва.

   6. Дерево, листок якого зображено на прапорі цієї держави, росте лише в її південно-східній частині, що займає лише 5 % території країни, але там проживає близько 65 % населення.

   7. Саме в цій країні виник хокей із шайбою.

   8. Ця країна є батьківщиною багатьох наукових відкриттів. Її вчені винайшли величезну кількість необхідних людству речей, серед яких електрична лампочка, електроплита, електронний мікроскоп, телефон, телебачення, снігохід, гас,інсулін та інші.

   9. Громадянинами якої держави є Памела Андерсон, Леонард Коен, Авріл Лавін, Кіану Рівз, Джим Керрі, Селін Діон?

 

Дякую за відповіді. Отже, Вам стало зрозуміло, що сьогодні

мова буде йти про чарівну та унікальну Канаду.

 

Історичний чинник. Протягом кількох століть територія сучасної Канади перебувала під владою європейських країн. У XVII - XVIII ст. вона стала ареною запеклої боротьби між Великою Британією та Францією. У 1763 р. після тривалої війни Франція втратила всі свої володіння, і Канада стала британською колонією. Повна незалежність країни було визнано у 1931 р.

 

ІV.Вивчення нового матеріалу (26 хв.)

  1. ( картинка)

•Столиця — Оттава (понад 1 млн осіб).

• Площа — 9984,6 тис. км2 млн км2.

• Офіційна назва - Канада

• Населення - 35,6 млн осіб (на 2017 р.), зараз близько 40 млн. Середня густота населення — майже 4 особи/км2. Канада належить до найменш заселених держав світу. 81% складає міське населення. Природний приріст населення Канади становить менше від 1 % (0,73 %). Адже для країни характерні низька народжуваність (10,3 народжень на 1 тис. мешканців) і «старіння» населення. Через зростання тривалості життя (нині 82 роки) в Канаді спостерігається неухильне зростання частки людей похилого віку, на яку нині вже припадає близько 19 % населення країни. Тому найголовнішим чинником формування населення країни є імміграція.

• Мова— англійська 60 відсотків,та французька менш 20 відсотків

• Форма державного правління - держава у складі Співдружності, федеративна держава, незалежна, номінально – главою держави є королева Великої Британії, яку представляє генерал – губернатор;

• Форма державного устрою - федеративна держава

• Адміністративний поділ - 10 провінцій і 3 федеральні території

• Найбільші міста - Торонто, Монреаль, Ванкувер, Оттава, Калгарі

  Грошова одиниця — канадський долар.

• ВВП на душу населення -42 210 дол. (2017 р.)

2.Місце країни у світі та регіоні.

 Канада - одна з найуспішніших економік світу. За площею країна майже така, як уся Європа, а живе в ній людей у півтора раза менше, ніж в Україні. Канада замикає топ-10 країн світу за ВВП. 

Валовий внутрішній продукт або ВВП

 один із найважливіших показників розвитку економіки. ВВП — це грошова вартість всіх товарів та послуг, вироблених у країні та призначених для продажу.

 

У країні швидкими темпами зростає економіка, бюджет має великий профіцит, а рівень безробіття низький. У країні стабільної демократії існує досконала правова система, рівень злочинності низький.

 

Природно-ресурсний потенціал Великі простори обумовили багатство природних ресурсів. Країна володіє 30% світових запасів лісів, посідає 2 місце у світі за запасами нафти, після Венесуели. Має значні поклади кам’яного вугілля, природного газу (Канадський басейн), залізної руди, свинцю, цинку, нікелю, алюмінію, золота, срібла, урану (кристалічний щит).

Канада — найбільший серед розвинутих країн виробник урану, нікелю, цинку, азбесту, калійних солей, газетного паперу. Вона посідає перші місця у світі з видобутку золота, платини, молібдену, ти­тану, гіпсу, сірки, кобальту, кадмію, міді, свинцю та виробництва алюмінію.

Великі запаси корисних копалин дали можливість країні інтегруватись у світову економіку у ролі великого експортера сировини, що сприяло швидким темпам індустріалізації та переходу до постіндустріальної економіки. А сучасні технології зробили можливим освоєнню родовищ в умовах сурового клімату, видобутку їх там де раніше це було неможливим

Природні умови Канади дуже різноманітні. У рельєфі переважають рівнини. На заході тягнуться високі сейсмічно активні гори Кордильєри, на сході - давні низькі Аппалачі.

Клімат країни суворий. Більшу частину займають арктичний та субарктичний пояси

Населення-ст вік піраміда.

Канада нині залишається країною масової імміграції. Проте велика частина Канади мало сприятлива для життя і господарської діяльності людини. Майже половина її території вкрита тайговими лісами (з ялини, смереки, сосни), понад 40 % займають високогір’я та арктична зона. Тільки 11 % території має постійне населення і тільки 7 % земель використовується для потреб сільського господарства. Найсприятливішою для населення і господарської діяльності людини є порівняно вузька смуга півдня Канади, яка простягнулася вздовж її кордону з суміжними штатами США. Тут у зоні мішаних лісів (береза, дуб, клен, сосна), лісостепу і степу проживає 90% населення. Але і ця смуга не становить єдиного цілого, а поділена на окремі частини гірськими та водними рубежами. Широка зона тайги, яка лежить північніше і отримала назву “Коридор Середньої Канади”, майже незаселена, а високогір’я  та арктична зона – практично безлюдні.

 

Первинний сектор економіки. Канада має специфічну нехарактерну для високорозвинених держав структуру економіки. Специфіка полягає у високій частці видобувної промисловості в структурі господарства. Промисловість Канади представлена практично всіма галузями сучасного виробництва.  Їй належать перші місця за видобутком та експортом нафти, природного газу, вугілля, сірки, калійної солі, залізної руди, золота, титану, урану, кобальту, молібдену, азбесту, нікелю, цинку, срібла, міді, свинцю.

Сільське господарство отримало найбільший рівень розвитку на півдні провінцій Альберти (провінція бджолярів), Саскачевану (45 % пшениці та 40 % конопель) і Манітоби (35 % тваринницьких ферм). Тут знаходяться найбільш родючі землі, на яких вирощують зернові й зернобобові (пшениця, горох, овес, сочевиця, нут) і технічні (соняшник, картопля, льон, коноплі, ріпак) культури, розвинуте тваринництво. Нова Шотландія та Британська Колумбія — постачальники яблук та інших фруктів. Саме тут знаходиться сільськогос­подарська зона, яку називають «Фруктовим коши­ком Канади». Великі площі зайняті соєю, бобами, цукровим буряком, кормовими культурами, рап­сом і кукурудзою, також вирощують льон, карто­плю, фрукти і овочі.

У структурі галузі переважає тваринництво (60 %): молочне скотарство, птахівництво, сви­нарство, рибальство. Канада відома як світовий постачальник мороженої риби. Традиційним для країни є хутровий промисел.

 

 

 

Вторинний сектор. Велику роль в енергетиці відіграють гідроресурси, на ГЕС виробляють 61 % електроенергії. На 4 АЕС припадає 17 % канадської електроенергії. Дешева електроенергія стала запорукою розвитку енергоємного металургійного виробництва, зокрема виплавки алюмінію

Основою обробної промисловості є машинобудування, зокрема автомобілебудування. Останнє базується на філіях і дочірніх підприємствах американських та японських компаній. Виробляють 2,3 млн авто (центри - Онтаріо і Квебек). Крім того, у Канаді виготовляють мотоцикли, снігоходи (понад 400 тис.), середньомагістральні літаки; прискореними темпами розвиваються такі нові напрями, як виробництво електронного й електротехнічного обладнання, різних засобів телекомунікації. Канада має машинобудівні підприємства, які працюють в Австрії, Польщі, Швеції та інших країнах.

Хімічна промисловість має багату сировинну базу і представлена рядом великих заводів із виробництва сірчаної кислоти, мінеральних добрив, синтетичного каучуку, гумових виробів, пластмас.

Третинний сектор. Найбільше значення сфера фінансів, страхування, управління нерухомістю й компаніями, оптова та роздрібна торгівля, туризм (20 млн туристів щорічно). Найбільші центри — Торонто, Монреаль.

            

Інформаційно-комунікаційні технології

-ІКТ. ТНК інвестують у новаційні технології, Канада займає 1 місце у світі за Інтернет-охопленням населення – 94%. І є лідером у виробництві комп’ютерних ігор, а Ванкувер –  є центром ІКТ послуг та програмного забезпечення.

Україно – Канадські відносини.

Дипломатичні відносини між Україною і Ка­надою встановлено 27 січня 1992 року. Канада — одна з перших визнала незалежну Україну вже 2 грудня 1991 року.

У політичній сфері відносини забезпечує До­говір про дружбу і співробітництво та Декларація про особливе партнерство.

В економічній сфері відзначають помітне зрос­тання зацікавленості з боку канадських ділових кіл до інвестиційних проектів в Україні, пере­важно в таких важливих галузях, як паливно-енергетичний комплекс, сільське господарство.

Успішним є і проект саскачевансько-української ферми площею близько 3000 гектарів, яка розташована в головному селекційному цен­трі — Переяславі-Хмельницькому. Тут демонстру­ють найсучасніші технології та методи розведен­ня великої рогатої худоби, техніки використання пасовищ і вирощування люцерни. Українські фа­хівці вивчають північноамериканське обладнання і методи господарювання.

Встановлено контакти з низкою канадських фірм для вивчення можливостей постачання до Канади літаків сімейства «АН».

Науково-технічне співробітництво має для України пріоритетне значення. Насамперед це про­блеми використання канадських ядерних техноло­гій на українських АЕС, співробітництво у ракетно-космічній галузі. Не можна недооціни­ти і значення гуманітарно-соціальних, культур­них, освітніх, спортивних зв'язків між Україною і Канадою. Цьому великою мірою сприяє міль­йонна українська діаспора в Канаді. Українсько-канадські відносини носять прогресивний харак­тер і сприяють підвищенню рівня розвитку еконо­міки нашої держави.

VІ. Рефлексія. Вікторина «Канада» - 5 хвилин.

 

 

 

 

робота з контурною мапою (окреслити кордони країни; позначити міста Оттава, Торонто, Монреаль, Вінніпег, Калгарі, Ванкувер; позначити поряд із вказаними містами галузі їх спеціалізації (літерно); штрихом позначити територію, яка спеціалізується на лісовій промисловості

Канада и США Бесплатная карта, бесплатная карта, свободная ...

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Розробки уроків
Інкл
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
12 березня
Переглядів
185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку