Карлів університет текст

Про матеріал
Ка́рлів універси́тет (лат. Universitas Carolina), або Пра́зький університе́т — університет у Празі, Чехія. Заснований 1348 року Карлом IV, королем Богемії та імператором Священної Римської імперії. Перший університет у Центральній Європі. Найстаріший в країні.
Перегляд файлу

Карлів університет

  Ка́рлів універси́тет (лат. Universitas Carolina), або Пра́зький університе́туніверситет у Празі, Чехія. Заснований 1348 року Карлом IV, королем Богемії та імператором Священної Римської імперії. Перший університет у Центральній Європі. Найстаріший в країні.

  У 1346 році почав своє правління імператор Карл IV. На той час йому виповнився тридцять один рік, початкову освіту він здобув у Франції. Першим етапом в становленні університету можна вважати буллу, отриману Карлом IV в 1347 році в Авіньйоні від Папи Римського Климента VI, яка дозволяла створення в Празі вищого навчального закладу з можливістю викладання будь-яких наук.

  В Празькому університеті було створено чотири факультети: факультет права, факультет вільних мистецтв, медичний, а також досить рідкісний теологічний. Це дозволило охопити весь спектр офіційної середньовічної науки. Спочатку університет не мав власних приміщень, а студенти жили разом з професорами. З 1347 року заняття почали проводитися в приміщеннях празьких монастирів і собору Святого Віта. Професори набиралися із уже існуючих нижчих шкіл Праги або запрошувалися з-за кордону. Перший випускник отримав свій диплом в 1359 році.

  1409 року богемський король Венцеслав IV видав Кутногірський декрет, який надавав богемцям (чехам) переваги в управлінні університетом.

 У 1654 році в рамках політики рекатолізації Богемії імператор Фердинанд

ІІ передав його в управління єзуїтам. Університет перейменували на КарлоФердинандів, а в 1882 році поділили на чеську та німецьку частини. З 1920 року чеська частина має назву Карлів. Німецький університет у 1921—1939 роках розташовувався в Ліберці (Райхенберзі) на півночі Богемії. З кінця 1940-х Collegium Carolinum працює в Мюнхені.[5]

 Університет став першим німецькомовним університетом і навчання велося німецькою до кінця 19 століття.  З 1882 до 1939 в університеті існують одночасно чеські та німецькі потоки. У 1902—1903 роках ректором університету був український хімік Іван Горбачевський. Після поразки нацистської Німеччини, за часів панування якої чеський потік було скасовано, з 1945 року університет став повністю чеськомовним.

  На даний час університет включає 17 факультетів (14 у Празі, 2 у ГрадеціКралові та 1 у Плзені).

У ньому навчається понад 53 000 студентів (а це шоста частина всіх студентів у Чехії).

  Навчання проводиться за більш ніж 300 акредитованими програмами за 642 спеціальностями.

  На програмі бакалаврату навчається понад 20 000 студентів, магістратури – 25 000 студентів, аспірантури – 8 000 студентів.

   Понад 7000 студентів Карлового університету – іноземці.

  Тут навчаються студенти з 48 держав, причому серед них досить багато американців, англійців, німців, австрійців і представників інших країн, які відрізняються високим рівнем соціально-економічного розвитку. Цьому сприяє високий міжнародний авторитет, міжнародне визнання дипломів і якість підготовки фахівців.

  Празький університет веде навчання за унікальними програмами – «Єгиптологія» (чеські єгиптологи – фахівці світового рівня), «Аддиктологія», «Кримінологія».

   Карлів університет лідирує за кількістю студентів, які приїжджають у рамках програми Erasmus.

  Навчання на чеською мовою для іноземних студентів безкоштовно, англійською мовою від 7 000 до 15 000 доларів на рік.

   Навчання на всіх факультетах можливо з отриманням диплома бакалавра, магістра та захисту докторської дисертації.

Терміни

навчання:

3-7

років

Початок

навчання:

1

вересня.

 

  Карлів університет – зразок якості чеської системи вищої освіти. Високий науковий потенціал, сильний педагогічний склад та унікальні історичні традиції роблять його головним державним вишом Чехії. Він входить до списку 300 найкращих університетів світу.

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку