Каталоги та картотеки, бібліотечний урок УДК

Про матеріал
Виховувати у читачів інформаційну культуру та любов до читання, розвивати пошук потрібної інформації, вміння користуватись каталогами та картотеками.
Перегляд файлу

image

 

Тема: ДОВІДКОВО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ АПАРАТ БІБЛІОТЕКИ (ДБА)

Мета: Навчити студентів знаходити необхідну їм літературу та надати бібліотечно-бібліографічні знання: види каталогів, і картотек. Познайомити з системою європейською системою УДК. Розвивати творчі здібності до самостійної пошукової роботи в бібліотеці.

Виховувати у читачів інформаційну культуру та любов до читання.

 

Обладнання:

1.      Виставка літератури: «Довідкові видання бібліотеки»

2.      Бібліотечні картки для каталогів.

3.      Картотека газетно-журнальних статей.

4.      Основні таблиці УДК.

 

Хід уроку:

I.         Оголошення теми і мети уроку.

Доброго дня! Я, Ганна Федорівна, працюю в читальному залі нашої бібліотеки. Сьогодні ми з вами поговоримо на тему «Довідково - бібліографічний апарат бібліотеки, скорочено ДБА.» Навчимося працювати з каталогами та ознайомимось з універсальною десятковою класифікацією.

II.      Вивчення нового матеріалу.

Як ви розумієте охопити все, що є в бібліотеці неможливо, але я спробую вам допомогти навчитись користуватися деякими функціями сучасної бібліотеки.

 

А ЦЕ МОЖЛИВО, ЯКЩО ВИ ЗДІЙСНЮЄ ПОШУК ВІРНО

Які ви знаєте каталоги?.....

Важливішою складовою частиною ДВА є система каталогів і картотек. ДВА - документальна інформаційно-пошукова система, яка надає можливість розкриття бібліотечно-інформаційних фондів, використання локальних та віддалених електронних інформаційних ресурсів, допомагає оптимальній організації, пошуку і видачі бібліографічної інформації.

Склад сучасного ДВА включає: довідково-бібліографічний фонд (ДБФ), рукописні, друковані, карткові, електронні каталоги, бази даних (бібліографічні, реферативні, фактографічні і повнотекстові).

Розглянемо першу складову ДВА: це – КАТАЛОГ.

imageКАТАЛОГ - слово грецького походження, означає перелік... У нашому випадку це - БІБЛІОТЕЧНИЙ КАТАЛОГ. Бібліотечний каталог - це перелік всіх творів друку, які є в наявності в бібліотеці.

Трохи з історії... Перший каталог - перелік книг на глиняних табличках - було знайдено археологами при розкопках стародавнього місто Шумера.

Ашурбаніпал, ассірійський цар - зібрав у столиці

Ніневі - найбільшу бібліотеку вавілонських та

шумерських творів.

 

imageВ нашій бібліотеці зібрано 72396  тисяч книг різноманітного змісту. Дані про кожну із них записані на спеціальній каталожній картці.

 

 

 

 

Основну систему каталогів і картотек нашої бібліотеки складає

image 

ДОВІДКОВО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ АПАРАТ БІБЛІОТЕКИ (ДБА):

АЛФАВІТНИЙ КАТАЛОГ

СИСТЕМАТИЧНИЙ КАТАЛОГ

ЕЛЕКТРОННА ТЕМАТИЧНА     КАРТОТЕКА

СТАТЕЙ

ЕЛЕКТРОНИЙ КАТАЛОГ ДОВІДКОВІ ВИДАННЯ:

image ЕНЦИКЛОПЕДІЇ, СЛОВНИКИ, ДОВІДНИКИ

image  БІБЛІОГРАФІЧНІ ПОКАЖЧИКИ

Зараз поступово розглянемо кожний з цих розділів.

image 

АЛФАВІТНИЙ КАТАЛОГ (АК) - це бібліотечний каталог,            в          якому             відображається     весь   фонд документів нашої бібліотеки.

Бібліографічні записи розташовані за алфавітом імен або прізвищ індивідуальних авторів, найменувань колективних авторів або назв творів

друку та інших документів. Користуватись алфавітним каталогом дуже просто, для цього достатньо знати лише прізвище автора і назву книги.

Але алфавітний каталог не може відповісти на запитання, які книги розповідають про ті, чи інші явища, події, предмети. З цими запитаннями треба звернутися до:

imageСИСТЕМАТИЧНОГО        КАТАЛОГ      (СК)    -           це бібліотечний каталог, в якому бібліографічні записи розташовують за галузями знань відповідно до Універсальною десятковою класифікацією (УДК).

Він розкриває зміст бібліотечного фонду й інформує про те, які видання з тієї чи іншої галузі знань, з того чи іншого питання є в бібліотеці. СК

має алфавітно-предметний покажчик (АПП), за допомогою якого бібліотекар та користувач можуть підбирати літературу за певним галузево - тематичним питанням; Інформація про них розміщена по галузях знань у відповідності

Універсальною десятковою класифікацією (УДК)

imageПРЕДМЕТНИЙ КАТАЛОГ (ПК) 

є          складовою частиною довідково-бібліографічного апарату.  Ведеться в нашій бібліотеці  в електронному вигляді.  

ПК розкриває зміст бібліотечного фонду, надає

інформацію про документи за різними предметними рубриками. Користуватися предметним каталогом потрібно як енциклопедичним словником.

image 

   Універсальна десяткова класифікація (УДК) - система класифікації інформації, широко використовується в усьому світі для систематизації творів науки, літератури і мистецтва, періодичної преси, різних видів документів та організації

картотек.

 

image 

   Таблиці УДК складаються з наступних частин:

                                                                                             image       Основні розділи УДК

                                                                                             image          Алфавітно-предметні покажчики (АПП)

                                                                                             image       Допоміжні таблиці УДК

 

 

image 

 

 

 

Окрім основних класів     та

                                                                                    спеціальних      визначників,      особливих      для

кожного класу, УДК містить ряд загальних визначників, які вміщено у допоміжних таблицях: ви бачите на слайді

   визначники мови наприклад, =161.2 українська мова, =161.2'282(477-12) південно-східний діалект української мови, =030.133.1 переклад з французької;

   визначники форми документів (0...), наприклад, (02) книга, (054) газета, (031) енциклопедія, (075) навчальний посібник, (086.8) відеозапис;

 

ТЕМАТИЧНА КАРТОТЕКА - один із видів картотек, що відображає видання з потрібної для вас теми, вона зберігає бібліографічні описи газет, журналів.

У зв'язку з впровадженням засобів автоматизації бібліотеки почали створювати електронні каталоги (ЕК) - бібліотечні каталоги, що працюють в реальному режимі часу та надані у розпорядження читачів. 

ЕК розміщуються на сайтах бібліотек  доступних через Інтернет. Також у нашій бібліотеці є ЕЛЕКТРОННА ТЕМАТИЧНА КАРТОТЕКА СТАТЕЙ.

 

 

 

 

 

imageКАТАЛОГ    який   містить,        сукупність записів на електронному носії, розміщених певними          правилами бібліографії,            які розкривають склад і зміст фонду бібліотеки, це -

ЕЛЕКТРОНИЙ КАТАЛОГ

 

 

 

 

imageДОВІДКОВО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ АПАРАТ БІБЛІОТЕКИ (ДБА)

    ЕНЦИКЛОПЕДІЇ, СЛОВНИКИ, ДОВІДНИКИ містять основну коротку інформацію про предмети та явища, коротко пояснюють зміст та значення слів.

    imageБІБЛІОГРАФІЧНІ ПОКАЖЧИКИ дають поради, що читати.

 

    АЛФАВІТНО - ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК - це впорядкований перелік ключових слів, понять до розділів систематичного каталогу. ….також до  ДБА відносяться Електронні інформаційні ресурси Інтернету

(показано на слайді)

Нині можна визначити такі основні електронні інформаційні ресурси (ЕІР) Інтернету, які використовуються у обслуговуванні при багатоаспектному пошуку інформації з усіх галузей знання: - пошукові засоби Інтернету; - онлайн каталоги бібліотек України і зарубіжних країн;

 

Та ми зупинимось на найбільш поширених ЕІР.

1.Електронні каталоги бібліотек. Нині цей вид є найзначнішим при проведенні бібліографічного пошуку. Електронні каталоги ведуться в усіх бібліотеках загальнодержавного рівня, обласних наукових, спеціалізованих наукових, бібліотеках ВНЗ.

2. imageПошукові засоби Інтернету. За якісними параметрами серед сотень пошукових систем найпопулярнішими є:

Google, Rambler,Yahoo та ін.

Українські ресурси доцільно шукати на україномовних серверах за допомогою пошукових систем: «Мета» та ін. Кількість пошукових систем невпинно зростає. Тому

важливо знати загальні принципи пошуку інформації в електронному середовищі. 

 

image 

3.Електронні бібліотеки. Окрему групу ресурсів складають електронні бібліотеки, які інтенсивно формуються і в Україні (ЕБ «Культура України» - інтегрований інформаційний ресурс з єдиною точкою доступу, яка забезпечує безоплатний доступ користувачів до надбань української культури і мистецтва (http://elib.nplu.org); «Бібліотека української літератури Ukrlib» (http://www.ukrlib.com.ua);     електронна             бібліотека             української літератури (http://www.utoronto.ca/elul).

 

III. Закріплення вивченого матеріалу.

1.      Що таке каталог?

2.      Які ви каталоги знаєте?

3.      Що таке алфавітний каталог?

4.      Що таке систематичний каталог?

5.      Які картотеки ви знаєте?

6.      Що таке картотека?

7.      Що таке УДК?

         III.        Підсумок уроку. Ролик про бібліотеку Вернадського

 

image

pdf
Додано
3 квітня
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку