КИТАЙСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА (презентація)

Про матеріал
У презентації підібраний матеріал, який дасть змогу учням розширити знання про Китай
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КИТАЙСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКАВогнивенко Володимир Федорович, вчитель географії Літинський ліцей опорний заклад загальної середньої освіти № 2 Географія 10 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Китай – це колиска давньої цивілізації, яка дала світу шовкові тканини, папір, чавун, сталь, порцеляну, компас, порох, паперові гроші. Фонтан з чавуну. Слово «чавун» походить з тюркських мов, до яких воно потрапило, імовірно, з китайської мови. Компас був винайдений китайцями в III столітті до нашої ери. Древній компас мав форму розливної ложки з матеріалу магнетит. Ця ложка мала тонкий держак і кулясту опуклу частину, яка була досконало відполірована. Порох був винайдено десь протягом першого тисячоліття нашої ери. Найбільш рання згадка про порох з'явилася в 142 р Вперше паперові гроші з' явились у Китаї в 9 ст. за династії Тан

Номер слайду 4

Виникнення паперу в Китаї — заслуга стародавнього винахідника Цай Луня. етап перший. Працівники рубають бамбук, очищають від листя і відмочують у воді, щоб знебарвити матеріал для паперуетап другий. Матеріали варяться на сильному вогніетап третій. За допомогою спеціальної дошки з отворами робітник дістає частину отриманої суміші — на ній невдовзі утвориться лист паперуІУ. На кожну дошку з сумішшю кладеться кришка. Зверху — ще одна дошка і на ній знову кришка. І так багато шарів. У. Отримані листи висушують на стіні

Номер слайду 5

А ще ця країна відома своїми тибетськими мудрецями. З їхньою короткою і зрозумілою інструкцією життя познайомтеся 1. Подобається – скажи.2. Не подобається – скажи.3. Не зрозуміло – запитай.4. Хочеш щось – попроси.5. Хочеш бути зрозумілим – поясни.6. Постарайся отримати задоволення з кожної події. 7. Не шкодуй часу на для пізнання світу. 8. Знай, що сьогоднішній день – це найкращий день.

Номер слайду 6

Історія Китаю особлива різноманітністю письмових джерел. Канонізовані давньокитайські тексти релігійно-філософського та історичного змісту — особливо ті з них, в яких містилося вчення Конфуція — в свою чергу, самі впливали на подальший розвиток китайської цивілізації, світогляд китайського народу. Для китайської цивілізації з часів Конфуція була характерна висока соціально-політична активність кожної людини, спрямована на досягнення щастя і благополуччя саме в земному житті — при цьому його доля залежала не від божественного приречення, а від власних зусиль.

Номер слайду 7

Велич Китаю прослідковується у всьому: у висоті хмарочосів і гір, в кількості людей і цікавих місць, в бажанні перевершити всіх і все. Саме це допомогло йому стати лідером з виробництва промислових і побутових товарів та електроніки

Номер слайду 8

Візитна картка. Площа:9,6 млн. кв.км. Населення:1 338 613 000 (2010)Столиця: Пекін. Офіційна назва: Китайська Народна Республіка. Державний устрій:народна республіка. Законодавчій орган: Всекитайські збори народних представників. Глава держави:голова (обирається Всекитайськими зборами народних представників на 5-річний термін)Адміністративний устрій: 23 провінції, 5 автономних районів (в т.ч. Гонконг – Сянган і Макао – Аоминь) і чотири міста центрального підпорядкування – Пекін, Шанхай, Тяньцзінь і Чунцин. Поширені релігії:конфуціанство, буддизм, даосизм. Член ООНДержавне свято: Національне свято – 1 жовтня (День проголошення КНР)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Китайці завжди вважали, що їхня країна є центром світу, звідси і походження самоназви Джунчуо (Джун- середина, чуо – країна). Добре відома і друга назва країни – Піднебесна імперія.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Кита́йська Наро́дна Респу́бліка — держава в Східній Азії. Найбільша за чисельністю населення держава світу; посідає 4-те місце у світі за площею, поступаючись тільки Росії, Канаді та США

Номер слайду 13

Китай розташований у Центральній і Східній Азії і є однією з найбільших за площею держав світу. Китай межує на півночі з Монголією, на північному заході — з Казахстаном, на заході — з Киргизстаном, Таджикистаном та Афганістаном, на північному сході — з Російською федерацією та КНДР, на південному заході — з Індією та Непалом, на півдні — з Бутаном, М'янмою (раніше Бірма), Лаосом і В'єтнамом.

Номер слайду 14

Китай має численні острови, найбільші — Тайвань і Хайнань. Узбережжя Китаю тягнеться від кордону з Північною Кореєю на півночі до В'єтнаму на півдні і має довжину близько 14 500 км. Китай омивається Східно-Китайським морем, Корейською затокою, Жовтим і Південнокитайським морями. Крім того, острів Тайвань відділений від материка Тайванською протокою.

Номер слайду 15

Китай — переважно піднесена країна, що характеризується значними амплітудами висот і складною орографією. Чітко виділяються Тибетське нагір'я на південному заході; розташований північніше — пояс Центрально-азійських рівнин і плоскогір'їв, що простягнувся широкою смугою із заходу на схід; область низинних рівнин Східного Китаю з окраїнними горами.

Номер слайду 16

Тибетське нагір'я — найвисокогірніша частина Китаю. Середня висота цокольних плоскогір'їв перевищує 4 тис. м, окремі вершини підіймаються вище 6—7 тис. м. Нагір'я включає комплекс великих рівнин Джангтанг, безстічні плоскогір'я Центрального Тибету, а також ряд внутрішніх хребтів (Гандісишань, Танглаї та інші) й могутні гірські утвори — Куньлунь на півночі, Сино-Тибетські гори на сході, Гімалаї на півдні й Каракорум на заході. Дві інші гірські системи продовжуються за межами Китаю.

Номер слайду 17

Клімат Китаю дуже різноманітний — від субтропічного на південному сході до різко-континентального (арідного) на північному заході. На південному узбережжі погода визначається мусонами, які виникають через різні поглинаючі властивості суші та океану. Сезонні рухи повітря і супутніх вітрів містять велику кількість вологи в літній період і досить сухі взимку. Наступ і відхід мусонів значною мірою визначають кількість і розподіл опадів по країні. Великі різниці по широті, довготі та висоті на території Китаю породжують велике розмаїття температурних і метеорологічних режимів, незважаючи на те, що велика частина країни лежить в області помірного клімату.

Номер слайду 18

В Китаї Янцзи називають річкою Чан — «Довгою річкою». Янцзи — це назва нижнього басейну Чану, а не всієї річки. Третя за довжиною у світі (після Нілу і Амазонки). Має довжину близько 6 300 км, площа басейну — 1 808 500 км². Процвітаюча дельта річки Янцзи продукує до 20 % ВВП Китаю. Річка є важливою фізичною і культурною розділовою лінією між Північчю і Півднем Китаю. Китайці, що живуть на північ від Янцзи, говорять різними діалектами мандаринської мови. У більшості провінцій на південь від річки розмовляють китайськими мовами, які є незрозумілими для мандариномовних людей.

Номер слайду 19

Східна частина Китаю має значний поверхневий стік і розгалужену річкову мережу. Хуайхе́ — річка у східній частині Китаю, що протікає Великою Китайською рівниною. . Довжина — 813 км, площа басейну — 187 тис. км². Середня витрата води наближається до 1000 м3 у секунду, максимальна витрата води — 10-13 тис. м3 в секунду. Для цієї річки характерні літні паводки. У зв'язку з тим, що Хуайхе несе багато наносів, русло річки за рахунок їх відкладення місцями пролягає вище прилеглої до неї рівнини. Річка Хуайхе із притоками

Номер слайду 20

Хуанхе, поблизу Сюньхуа, на сході провінції Цінхай. Впадіння річки Дайся в водосховище Люцзяся на Хуанхе. Понтонний міст у Лукоу спрощ.: через Хуанхе, провінція Хенань. Хуанхе

Номер слайду 21

Дунтінху друге за площею озеро у Китаї, розташоване не межі провінцій Хунань і Хубей.

Номер слайду 22

Для системи розселення Китаю характерна висока густота населення, що в середньому становить 144,8 осіб /км². Проте у східній частині країни на 40 % площі концентрується 97 % всього населення, а його густота зростає до 200 – 1000 осіб/км². Західні території заселено мало. В окремих місцях навіть є «білі плями».

Номер слайду 23

Китай є багатонаціональною державою. Хоча китайці становлять 91,6 % від всього населення, вони живуть лише на 40 % площі у східній частині країни. Окрім китайців у країні, переважно західній її частині, живе 56 інших націй та народностей. Серед них тибетці, монголи, уйгури, казахи, узбеки, киргизи та інші.

Номер слайду 24

Статево-вікова піраміда Китаю, 2017 р.

Номер слайду 25

Динаміка ВВП на душу населення в КНР, дол

Номер слайду 26

Трудові ресурси Китаю вирізняються весь час зростаючим професійно-освітнім рівнем

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Докорінно змінилася структура зайнятості. Багатомільйонна маса людей перемістилася із сільського господарства у промисловість, будівництво та сферу послуг: майже в 8,5 раза збільшилася кількість працюючих у місті і тільки в 2,7 раза – на селі Загальна кількість міст у Китаї перевищує 1600, серед них міст-мільйонерів 123, у т. ч. 17 міст-мультимільйонерів. Очолюють рейтинг світових міст-гігантів китайські Чунцін (30,2 млн осіб), Шанхай (24,2 млн осіб), Пекін (21,1 млн осіб) та Тяньцзінь (14,4 млн осіб).

Номер слайду 29

За розрахунками економістів Китаю, оптимальне співвідношення зайнятих у первинному, вторинному та третинному cекторах має становити 34 % : 32 % : 34 %. Значення секторів економіки Китаю, 2016 р.

Номер слайду 30

Загальна кількість міст у Китаї перевищує 1600, серед них міст-мільйонерів 123, у т. ч. 17 міст-мультимільйонерів. Очолюють рейтинг світових міст-гігантів китайські Чунцін (30,2 млн осіб), Шанхай (24,2 млн осіб), Пекін (21,1 млн осіб) та Тяньцзінь (14,4 млн осіб).

Номер слайду 31

Основними центрами економічного зростання в Китаї стали два велетенські мегаполіси, що сформувалися на південно-східному узбережжі Китаю: Дельта річки Янцзи та Гонконг/Сянган – Гуанчжоу. В них разом проживає 10 % населення країни. Карта густоти населення Китаю

Номер слайду 32

Елементом менталітету китайців є ідея про перетворення їхньої країни на провідну економічну державу до 2049 р. – століття народної китайської революції. Цьому сприяє низка чинників, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці.

Номер слайду 33

КИТАЙ: ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇНИВідкритість китайської національної економіки, що переважно зорієнтована на експорт, сприяє швидкій інтеграції Китаю зі світовою економікою. Отже, китайська економіка дуже залежна від зовнішнього ринку. За обсягом експорту Китай посідає 1-ше місце в світі.

Номер слайду 34

МЕТАЛУРГІЯ За рівнем розвитку чорної металургії Китай вийшов на 1-ше місце в світі. Він виплавляє майже половину сталі у світі. Найбільшим центром чорної металургії Китаю є Баошань. Кольорова металургія в Китаї розвивається високими темпами на основі покладів руд кольорових металів. Працюють як матеріаломісткі (вольфрам, мідь, свинець, цинк), так й енергомісткі (алюміній) виробництва

Номер слайду 35

Китайське машинобудування вбирає в себе практично усі відомі виробництва. Така багатопрофільна структура склалася історично, виходячи з першочергових потреб країни

Номер слайду 36

Швидке зростання виробництва товарів широкого вжитку: годинників, радіоприймачів, телевізорів, пральних машин

Номер слайду 37

Значну роль відіграє авіакосмічна промисловість та військово-промисловий комплекс. Китай виробляє усі види зброї, у т. ч. й термоядерне. Будуються підводні човни з балістичними ракетами, створюється ракетна та стрілецька зброя для себе та на експорт.

Номер слайду 38

Найбільшу увагу приділяють хімії для сільського господарства, нафтохімії, синтезу органічних сполук, фармацевтиці. Китай вирізняється найбільшим у світі обсягом виробництва мінеральних добрив. Китай увійшов до першої десятки країн за випуском пластмас, хімічних волокон та синтетичного каучуку. Відомою у світі є продукція китайської фармацевтичної промисловості. Ліки – важлива стаття експорту країни.

Номер слайду 39

Текстильна промисловість. 25 % виробленої продукції експортується до більшості країн світу. Переважна більшість вироблених тканин – бавовняні

Номер слайду 40

За різноманітністю сільгоспкультур Китаю немає рівних: вирощується понад 50 видів польових, понад 80 городніх і понад 60 садових культур. Основним у рослинництві є зернове господарство. На рис припадає приблизно 33 % вартості продукції рослинництва, на пшеницю – 21 %, на кукурудзу – 20 %. Китай вийшов на 1-ше місце в світі за виробництвом рису, бавовнику, тютюну, чаю, ріпаку, овочевих та баштанних культур. Вирощують також гречку, просо, гаолян, ячмінь, сою, арахіс, бавовник, цукровий буряк та цукрову тростину. Вирощування пшениці на високогірних плато Рибний ставок і виробництво шовку в Хучжоу, Китай.

Номер слайду 41

Транспортна система країни. У внутрішніх перевезеннях основна роль належить залізницям, на які припадає ¾ усіх вантажів і понад половину пасажирів. Шанхайський маглев Залізнична мережа Китаю

Номер слайду 42

Велике значення мають водні види транспорту.

Номер слайду 43

Мережа трубопроводів сполучає місця видобування сировини та її переробки. Найбільш протяжною є мережа газопроводів

Номер слайду 44

За кількістю аеропортів Китай серед країн Азії поступається лише Індонезії, а в світі посідає 14-те місце. Є позакласові аеропорти-хаби, що обслуговують понад 10 млн пасажирів на рік. Найбільші серед них – Пекін Столичний (94 млн осіб), Пудун (біля Шанхаю, 66 млн осіб), Байюнь (у Гуанчжоу, 59,7 млн осіб).

Номер слайду 45

Домінуючі складові третинного сектору. Пріоритетність розвитку освіти та інформаційних технологій. Китайські програмісти працюють, переважно виконуючи замовлення Японії та Республіки Кореї.

Номер слайду 46

Важливим напрямком розвитку сфери послуг є туризм.

Номер слайду 47

Столиця Китаю, відома численними пам’ятками. Тяньаньме́нь — найбільша площа у світі.

Номер слайду 48

Великий китайський мур

Номер слайду 49

Літній імператорський палац — літня резиденція імператорів династії Цін на околиці Пекіна. Парк з понад 3000 будівлями занесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. На захід до 1860 року знаходились великі Імператорські сади

Номер слайду 50

Старий Літній палац — палацово-парковий ансамбль в Пекіні. У XVIII ст. разом з парками Чанчуньюань і Цічуньюань — інша назва Ваньчуньюань виконував функцію однієї з резиденцій імператорів з династії Цін. Назва перекладається як «Сад досконалої ясності». Зведено у 1709 році, зруйновано під час Другої Опіумної війни у 1860 році.

Номер слайду 51

Заборонене місто — найбільший палацовий комплекс у світі, головний палацовий комплекс китайських імператорів від XV до початку XX століття. Звідси Піднебесною правили 24 імператори династій Мін і Цин. Першим із китайських об'єктів занесений ЮНЕСКО до списку всесвітньої спадщини людства. Храм Неба — храмово-монастирський комплекс у центральному Пекіні, що включає єдиний храм круглої форми в місті — Храм Урожаю. Занесений ЮНЕСКО в список всесвітньої спадщини людства. Площа комплексу становить 267 га. Тяньтань є одним із символів міста

Номер слайду 52

Національний музей Китаю — найбільший музей країни і найвідвідуваніший музей у світі. Розташований в східній частині площі Тяньаньмень в Пекіні

Номер слайду 53

Національний центр виконавських мистецтв або Великий національний оперний театр — великий, один з найбільших за площею у світі, національний оперний театр у столиці Китаю місті Пекіні.

Номер слайду 54

Пекінський національний стадіон — багатофункціональний спортивний комплекс, створений для проведення літніх Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні, КНР. На стадіоні, крім проведення спортивних змагань, відбулися церемонії відкриття та закриття Олімпіади 2008 року. Будівництво стадіону розпочато в грудні 2003 року. Відкриття стадіону відбулося в березні 2008 року.

Номер слайду 55

ВИСНОВКИ:· КНР – це великий за розмірами та кількістю населення, багатонаціональна індустріально-аграрна країна.· У країні зосереджені значні поклади різних мінерально-сировинних ресурсів і, навпаки, відчувається дефіцит земельних ресурсів.· У Китаї зафіксовано найбільшу кількість трудових ресурсів, половина з них працює в сільському господарстві.· Китайська економіка займає друге місце в світі. Найбільш динамічно в країні розвиваються нові галузі машинобудування, торгівля і туризм.· Зовнішня торгівля, інвестиційна діяльність та спільне підприємництво – основні форми зовнішньоекономічної діяльності

Номер слайду 56

Використані джерела:"Географія: регіони та країни" 10 клас, автори С. Кобернік, Р. Коваленко. Root Nation. Новини. Новини ITУ Китаї створили квантовий комп'ютер, в мільйон разів потужніший, ніж у Google. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. Китай - Готуйся серйо. ЗНО до географії - Jimdohttps://geografiamozil2.jimdofree.com.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
20 січня 2023
Переглядів
2079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку