Класифікація харчового спирту

Про матеріал
Спиртами називають велику групу хімічних речовин, але в побутовому плані ми зазвичай маємо на увазі під цим словом етанол. Ця речовина активно використовується в створенні алкогольних напоїв, а також в парфумерії, медицині і багатьох інших промислових сферах.
Перегляд файлу

Класифікація харчового спирту

 

Спиртами називають велику групу хімічних речовин, але в побутовому плані ми зазвичай маємо на увазі під цим словом етанол. Ця речовина активно використовується в створенні алкогольних напоїв, а також в парфумерії, медицині і багатьох інших промислових сферах.

 

Не всі замислюються про те, що якість етанолу буває різною. Вона буде залежати від ступеня очищення, а також від сировини, яку використовувалося у виробництві. При створенні харчового етанолу зазвичай використовують жито, пшеницю, кукурудзу, картоплю, мелясу, фрукти або цукровий буряк. Так, при створенні елітного, якісного спирту зазвичай використовують жито і пшеницю, і для менш якісних аналогів - буряк, картопля і мелясу.

 

Марки спирту

 

Всю продукцію можна розділити на кілька типів, з огляду на ступінь очищення:

 

  • Спирти першого сорту. Продукт, який не повинен використовуватися при створенні алкоголю, небезпечний для нашого здоров'я.
  • Спирти вищої очистки. Їх виробляють з міксу картоплі, зерна, меляси, цукрових буряків. Такий спирт піддається мінімальної фільтрації, яка не до кінця позбавляє його від домішок і сивушних масел. З нього роблять горілки економ сегменту, настоянки та лікери.
  • Базис. Спирт з картоплі і зерна, при цьому в початковій сировині картоплі повинно бути не більше 60%. Це основа для горілки середньої цінової категорії.
  • Екстра. В основі цього спирту такий же набір сировину. Але він піддається більш ретельному очищенню, тому метанолу і складних ефірів тут набагато менше. З нього також готують горілку середньої ціни.
  • Люкс. Цей спирт також виготовляється із зерна і картоплі, але картоплі в процентному співвідношенні повинно бути не більше 35%. Такий спирт піддають декільком фільтрації. Це основа для горілки преміального сегменту.
  • Альфа. Це спирт, в якому присутня тільки зернова сировина - жито чи пшениця. У ньому мінімальна кількість домішок. З нього виготовляється горілка найвищої якості.

 

При детальному розгляді можна помітити, що кожен з цих спиртів має свій унікальний смак і запах. Той покупець, який буде знати про марки харчового етилового спирту, зможе убезпечити себе від небезпечних покупок. Так, побачивши на пляшці напис «спирт вищої очистки», ви будете розуміти, що перед вами самий низькоякісний продукт, хоча з назви це не очевидно.

 

Список літератури

 

  1. Олійник І.В. «Нестандартні уроки з біології та хімії» : Посібник для вчителя – Тернопіль 2005.
  2. Ярошенко О.Г. Хімія: «Підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів ( рівень стандарту, академ.рівень) К.: Грамота , 2010.
  3. https://spirt-opt.com/produkcziya/
  4. https://opt-spirt.com/produkcziya/

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лях Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Дентюк Василь
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Інші матеріали
Додано
20 травня 2020
Переглядів
3990
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку