Класифікація ваговимірювального обладнання

Про матеріал
Презентація для проведення уроку з предмета "Технологія торгівлі" на тему "Класифікація ваговимірювального обладнання". Використовується для підготовки кваліфікованих робітників за професією "Агент з постачання".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класифікація ваговимірювального обладнання

Номер слайду 2

Ваги — це прилад, за допомогою якого визначається маса об’єкту способом порівняння її з масою умовно взятої одиниці (грама, кілограма, тонни).

Номер слайду 3

Класифікація вагівпризначення вагів; конструкція зважувального пристрою; місце і спосіб установки вагів; вид покажчикового пристрою; спосіб зняття показань.

Номер слайду 4

За призначенням ваги поділяються на такі основні групи:загального призначення; технологічні; лабораторні; метрологічні.

Номер слайду 5

За конструкцією зважувального пристрою розрізняють ваги: важільні ;електронно-тензометричні.

Номер слайду 6

За місцем і способом установки ваги бувають: настільні;пересувні ;стаціонарні.

Номер слайду 7

За видом покажчикового (відлікового) пристрою розрізняють ваги:гирьові; шкальні;шкально-гирьові;циферблатні;циферблатно-гирьові;оптичні;електронно-індикаторні.

Номер слайду 8

За видом відліку і способом зняття показань ваги бувають:з візуальним відліком;з документальним визначенням показань.

Номер слайду 9

Основні метрологічні  вимоги до вагів

Номер слайду 10

Основні метрологічні  вимоги до вагів. До вагів висуваються такі метрологічні вимоги: стійкість вагів, точність зважування, чутливість, сталість показань. Стійкість вагів. Під стійкістю розуміється властивість вагів, виведених зі стану рівноваги, самостійно, без допомоги зовнішніх сил, повертатися після декількох коливань у первісне положення. Точність зважування. Під точністю зважування мається на увазі властивість вагів давати показання маси з відхиленням від правдивих показань у межах допустимої норми погрішності. Чутливість вагів. Під чутливістю вагів розуміють їхню властивість виявляти навіть незначну різницю у масі вантажів, що знаходяться в точках прикладення сил. Сталість показань зважування - це властивість вагів давати однакові показання маси вантажів при їх багаторазовому зважуванні.

Номер слайду 11

Основні торгово-експлуатаційні вимоги до вагів

Номер слайду 12

Основні торгово-експлуатаційні та санітарно-гігіенічні вимоги до вагівмаксимальна швидкість зважування; наочність показань зважування; відповідність вагового приладу характеру товару, що зважується; міцність; нейтральність матеріалу, з якого виготовлені ваги, стосовно товару, що зважується; зручність експлуатації вагів і догляду за ними.

Номер слайду 13

Гирі Гирі — це встановлені законом міри маси, які слугують для визначення кількості товарів на важільних вагах.

Номер слайду 14

Вибір типу вагів

Номер слайду 15

Вибір типу вагів. Вибирати тип і модель ваг слід відповідно до норм технічного оснащення магазинів. Потреба в вагах для магазинів, які не відповідають чинній номенклатурі або різко відрізняються від неї за потужністю, встановлюють розрахунковим шляхом. При визначенні потреби магазинів самообслуговування у ваговому обладнанні виходять з числа місць приймання та фасування товарів, зважування товарів самим покупцем. Магазини, в яких для фасування товарів не передбачені напівавтоматичні ваги, потреба в настільних циферблатних вагах визначається з розрахунку одні терези на кожного фасувальника. При виборі ваг слід враховувати: тип підприємства, площа торгового залу, кількість відділів і робочих місць, обсяг товарообігу, торговий асортимент, масу товарів, що підлягають зважуванню, їх фізичні та структурні особливості, інтенсивність купівельних потоків, метод продажу товарів. Необхідно врахувати так само характер виконуваних ними функцій - зважування безпосередньо при відпуску товарів покупцям, підготовці товарів до продажу або приймання товарів.

Номер слайду 16

Вибір типу вагів. Для зважування кондитерських виробів, молочнокислих продуктів і ін. застосовують настільні циферблатні ваги з межами зважування від 20 г до 2 кг, для зважування м'яса, більшості бакалійних і деяких гастрономічних товарів доцільно використовувати настільні циферблатні ваги з найбільшою межею зважування 10 кг. Для відпустки овочів, фруктів, свіжої риби більш зручними є ваги циферблатні лоткові або настільні циферблатні зі спеціальним поглибленим вантажоприймальним пристроєм. Процес зважування значно прискорюється при використанні настільних оптичних і електронних ваг. Найбільший ефект від застосування цих ваг досягається при фасуванні товарів і в відділах, що обслуговуються продавцем. Використання цих ваг на робочих місцях продавців в торгових залах магазинів без самообслуговування належного ефекту не дає. У господарських магазинах і магазинах будівельних матеріалів для зважування оліфи, крейди, цвяхів, клею та ін. Нефасованих товарів використовують настільні циферблатні ваги з межею зважування до 10 кг, а в складських приміщеннях - товарні циферблатні ваги, що дозволяють визначати масу вантажу без обчислень. В ювелірних магазинах або відділах застосовують ваги лабораторні 1-го класу точності і найбільшою межею зважування 1 кг, а також аналітичні ваги з найбільшою межею зважування 100 г. Від правильного вибору, установки і експлуатації вимірювального обладнання багато в чому залежать точність вимірювань, достовірність інформації про наявність товарів, правильність обліку, збереження товарів і дотримання правил торгівлі.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку