Класна година для 8 класу "Її величність-Жінка"

Про матеріал

"Її величність-Жінка"-класна година у формі інтелект-кафе, що має за мету поглибити знання учнів про видатних жінок, їх місце в історії та суспільстві; привернути увагу до світу жінки; формувати особистість, яка має почуття гідності, багатий духовний світ; розвивати акторські навички; учити зосередженню і цілеспрямованості; виховувати повагу до жінки та підвищувати мотив до саморозвитку та самовдосконалення; виховувати потребу зберігати все те, що пов'язує нас із рідною землею, шану до мудрості, до краси і гармонії рідного слова; бажання берегти національну культуру; надавати учням можливість показати свої творчі здібності.

Перегляд файлу

Куратор: Семченко К.В.

Клас: 8 (13 група)

Дата: 21.03.2018

Класна година на запрошення

Тема заходу:Її величність - Жінка

Мета заходу: поглибити знання учнів про видатних жінок, їх місце в історії та суспільстві; привернути увагу до світу жінки; формувати особистість, яка має почуття гідності, багатий духовний   світ; розвивати акторські навички; учити зосередженню і цілеспрямованості;   виховувати повагу до жінки та підвищувати мотив до саморозвитку та самовдосконалення; виховувати потребу зберігати все те, що пов'язує нас із рідною землею, шану до мудрості, до краси і гармонії рідного слова; бажання берегти національну культуру; надавати учням можливість показати свої творчі здібності.

Технологія: ігрова

Форма заходу:        інтелект-кафе

Міждисциплінарні зв’язки:

українська література, історія України, культурологія, соціологія, музика

Технічне забезпечення: комп’ютер

 

Перебіг заходу:

 

Ведучі Висоцький Іван та Афанасьєв Олексій

Світлина від Катерини Семченко.

Ведучий 1  Добрий день!Добрий день! Добрий день!!! 

Я радий вітати вас в нашому кафе!

Ведучий 2 Бажаю всім приємно провести час, а щоб атмосфера в нашому

інтелект-кафе була домашньою і невимушеною,давайте  познайомимося. За п’ятьма столиками сидять учасники! Привітаймо їх!

Ведучий 1 За особливим столиком у нас присутні члени журі, які дадуть незалежну оцінку роботи нашого кафе. Привітаємо їх. Наше журі буде слідкувати за якістю і кількістю спожитих інтелект-калорій.

Ведучий 2 Страви у нас готують дуже смачні, а головне - корисні. Ви ніколи не зіпсуєте свою фігуру, а лише покращите роботу головного мозку. Адже наші стра­ви насичують саме мозок, а не шлунок. Чим більше страв ви сьогодні скуштуєте, тим більше інтелект-калорій отримаєте.

Вчитель

Сьогодні ми зібралися, щоб поговорити про жінку як про втілення найпрекраснішого. Вона уособлює собою початок життя, кохання, щастя на землі. Протягом багатьох століть люди оспівували та прославляли в піснях і віршах образ матері – берегині чи коханої жінки, благословляючи її ім'я. Деякі філософи вважали, що доля жінки – у домашньому господарюванні та материнстві. На їхній погляд, жінка не здатна до великих справ і почуттів. Але українки уже багато століть виявляють і велич почуттів, і талант материнства, і велич справ. Нам пощастило, бо в нашій країні дуже багато талановитих жінок, які дійсно надія і гордість України, і ми беремо з них приклад.

Читець (Висоцький Іван) + танець (Тумасова Олександра)

Свята і грішна, ніжна і жагуча,

Цнотлива й пристрасна, і сильна , і слабка,

Ти – жінка неповторна і чарівна,

Ти – жінка вічно мудра й молода.

М'яка і владна, віддана і вільна.

Близька й далека, світла й потайна.

Ти – жінка. Жінка-мати і дружина.

Безмежне поле доброти й тепла.

П'янка і чуйна, ліки і отрута,

Земна й небесна, горда і проста,

Ти – жінка, королева, берегиня,

Мінлива, непізнана, дорога.

Ведучий 2 Жінка! Скільки у цьому слові ніжності, мудрості, сили і доброти. У шані схиляємо голови перед тобою, жінко. У тобі поєдналося все прекрасне, добре і чисте. Адже жінка – кохана, дружина, хранителька сімейного щастя. Адже жінка приходить у цей світ для любові!

Ведучий 1  Жінка! Тебе оспівують музи поезії і музики, живопису і скульптури. Образ твій звеличується все частіше в мистецьких творах. Так було, є, так буде вічно. Бо вічна краса твоєї душі, вічна доброта твого серця…

Ведучий 2 Всім відомо, що жінка завжди символізувала Красу і Любов.
Жінка - це краса і гордість, це надія і віра України на світле майбутнє.
Ведучий 1 Здавна вважається, що берегинею домашнього вогнища, основою миру і злагоди в домі була жінка. Вона захищала своїх домочадців від будь-якої скверни, була їх наставницею і опорою.

Ведучий 2У кожної епохи своя жінка - жінка-войовниця, жінка-просвітителька, громадянка (у великому розумінні цього слова), жінка-муза, ідеал. Але якою б вона не була, завжди залишається осередком всього найкращого і людського.

 

Ведучий 1 Настав час представити Вам наше меню. Офіціанте!

Офіціант зачитує меню

 

 

Ведучий 2 У нашому кафе ви можете не тільки насолодитися смачними стравами, але і відпочити, послухавши музику.

Ведучий 1 Ви готові спробувати  наші оригінальні страви?

Я думаю, що ви прийшли з прекрасним апетитом! І тому я пропоную вам свою улюблену страву. Офіціанте!

Офіціант  Інформаційний салат «Топ-10 найвідоміших українок» подано!

Пропонуємо ТОП-10 НАЙВІДОМІШИХ ЖІНОК ДАВНЬОЇ І СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ

10 місце

 Марія Заньковецька — актриса і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть. Вона увійшла в історію театру як видатна українська трагедійна актриса, що в створюваних сценічних образах уособлювала символ української жінки.

9 місце

Яна Клочкова — українська плавчиня, Герой України, володар орденів «За заслуги» III ступеня, Орден княгині Ольги I ступеня та ордена «Золота Зірка». Яна здобуланНайбільше золотих медалей у складі збірної України — вона ставала олімпійською чемпіонкою 4 рази, за що її прозвали «золотою рибкою».

 8 місце

 Ада Роговцева — відома українська акторка театру та кіно, Народна артистка України, професор Національного університету культури, Герой України. Ада Миколаївна лауреат числених премій, володар багатьох звань, орденів і нагород. Вона зіграла дуже багато визначних ролей у театрі і кіно, її внесок в українську культуру величезний.

7 місце

Наталія Полонська-Василенко — одна з провідних представниць державницької школи в українській історіографії, авторка майже 200 наукових праць у царині історії Запоріжжя та Південної України. Її археографічні студії стали одним із джерел розвитку української історичної науки.

6 місце

 Соломія Крушельницька — легенда оперної сцени, Вагнерівська примадонна XX століття. Вона з тріумфом виступала на сценах багатьох оперних театрів світу, зокрема Кремони, Трієста, Одеси, Львова, Буенос-Айреса, Варшави, Петербурга, Парижа, Неаполя, Риму, Генуї, Мілану та інших. У 1904 на запрошення Дж. Пуччіні виконала партію Батерфляй в його оновленій опері “Чіо-Чіо-сан” в театрі “Гранде” в Північній Італії.  Співати з Соломією на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін.

5 місце

Леся Українка — видатна українська письменниця, поетеса, перекладач і культурна діячка. Багато її творів визнані шедеврами світової літератури. Перший свій вірш вона написала у дев’ять років, останній – у 40 років. Всього Леся Українка написала біля 270 віршів, а ще поеми і віршовані драматичні твори.

4 місце

Роксолана або Хюррем Султан — видатна постать історичної доби ХІV століття. Ця легендарна жінка стала великою Роксоланою, що в перекладі з турецької означає «жінка з Русі» і запам’яталась в історії як найяскравіша правителька Османської імперії, яка змогла повернути хід історії так, як потрібно було їй. Анастасія Лісовська, Рушен, Роксоляна або Роксолана, Хасекі, Хуррем Султан – ось той перелік імен, якими називали українку під час її нелегкого життя. У Туреччині вона знана як Хуррем Султан, що означає Радісна султанша.

3 місце

Анна Ярославна або Анна Київська — донька Великого князя Київського Ярослава I Мудрого та його другої дружини — дочки короля Шотландії і Швеції Інгігерди, яка стала королевою Франції. Вона була другою дружиною французького короля Генріха I Капета, матір’ю майбутнього короля Філіпа І прабабцею майже 30 французьких королів!

2 місце

Ліна Костенко — видатна українська письменниця, поетеса, почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. Ліна Костенко є лауреатом Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки, Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О.Теліги, вона нагороджена Почесною відзнакою Президента України  і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

1 місце

Княгиня Ольга — видатна історична постать, одна із золотих сторінок нашої багатовікової історії. Вона була дружиною князя Ігоря І і матір’ю Святослава І Хороброго. Ця мудра, сильна, харизматична жінка на цілих 17 років стала правителем Київської Русі — однієї з наймогутніших держав того часу.

 

 

Ведучий

Мені подобається ваш апетит! Тому відразу пропоную наступну страву! Офіціанте!

Офіціант Салат «Асорті» подано!

Салат «Асорті» (створити хмари слів з іменами жінок та їх приналежністю до певного роду діяльності)

Салат «Асорті» (створити хмари слів з іменами жінок та їх приналежністю до певного роду діяльності)

Ведучий

Прийшов час подавати першу страву! Офіціанте!

Офіціант Борщ-інфографіка «Видатні жінки України» подано!

Перші страви

Борщ-інфографіка «Видатні жінки сучасної України» (запропонувати трійку найвизначніших жінок в історії України і обґрунтувати свій вибір)

Світлина від Катерини Семченко.Світлина від Катерини Семченко.

Фірмова страва «Суп поетичний» (відгадати автора та назву поезії)

1. Страшні слова, коли вони мовчать,
коли вони зненацька причаїлись,
коли не знаєш, з чого їх почать,
бо всі слова були уже чиїмись.

(Л. Костенко «Страшні слова, коли вони мовчать»)

2. Зорі, очі весняної ночі!
Зорі, темряви погляди ясні!

То лагідні, як очі дівочі,
То палкії, мов світла прекрасні.

(Леся Українка «Зорі, очі весняної ночі!»)

3. Ой, не знаю, що то за причина —
Переходжу обережно вулицю,
І весь час до мене радість тулиться,
Як безжурний вітрогон-xлопчина.

(О.Теліга «Радість»)

4. Хотіла б я піснею стати
У сюю хвилину ясну,

Щоб вільно по світі літати,
Щоб вітер розносив луну.

(Леся Українка «Хотіла б я піснею стати»)

5. Моя любове! Я перед тобою.
Бери мене в свої блаженні сни.
Лиш не зроби слухняною рабою,
не ошукай і крил не обітни!

(Л.Костенко «Моя любове, я перед тобою»)

Поетична пауза

Другі страви (домашня мамина  кухня)

Картопля під соусом «Мамина посмішка» (запропонувати вирішення проблемної ситуації  (інсценізація))

Ситуації

Мама в супермаркеті з двома дітьми. Один із них почав капризно вимагати шоколадку. Дії мами.

***

Мама виховує сина, який приніс зауваження за погану поведінку.

***

Син не хоче робити домашнє завдання, сидить у телефоні. Дії мами.

***

Діти пообідали, проте лишили майже все у тарілках. Дії мами.

***

Петрик та Оксана сперечаються з приводу нової іграшки, хто нею буде зараз гратися. Дії мами.

Вареники в сметані «Рідні» (вгадати по світлинам мам відомих українських жінок)

Правильні відповіді:

Музична пауза

Десерт

Десерт «Музичні чизкейки» (відгадати виконавця)

Цукерки «Жіночі штучки» (відгадати що знаходиться у косметичці)

  1. Багато жінок при кожному прийомі їжі вживають всередину рицинову олію. Чи це правда? (Так, воно входить до складу губної помади)
  2. Чим жінки користувалися до того, як придумали рум’яна? (Буряк)
  3. А що чехи називають словом «вонявки»? (Парфуми)
  4. Який косметичний засіб у Франції XVIII століття робили з борошна?
    (Пудру)
  5. Який косметичний засіб винайшла в 1939 році Елен Рубінштейн для трупи водного балету? (Незмивна водостійка туш для вій)

Ведучий 2

Жінки – творці української історії, її сьогодення, її минуле і її майбутнє. І згадуючи сьогодні відомих жінок України ми не можемо обминути увагою дівчат нашого класу, майбутніх жінок, які своєю працею, своєю мудрістю, своєю закоханістю у рідний край, своїх дітей, у милозвучну українську пісню зберігатимуть і примножуватимуть славні традиції України. Прийміть відеосюрприз від хлопців!

 

Коктейль-сюрприз від хлопців «Комплімент дівчатам» (відеоролик)

Музична композиція «Жінка – весна» (Сергій і Ліза)

Ліза

 

Сергій

 

Ведучий 1

Перш ніж наше журі підрахує остаточну кількість калорій, яку ми сьогодні з'їли, я прошу вас заповнити нашу книгу відгуків і пропозицій.

Ми пропонуємо вам назвати страви, які вам найбільше сподобалися, а також сказати про ті, які хотіли, щоб наші кухарі приготували для вас наступного разу.

Рефлексія «Книга відгуків та пропозицій»

Світлина від Катерини Семченко.

Слово журі

Ведучі (підсумовуючи). Як бачите, до нас ходять люди ерудовані ,  виховані,   талановиті, креативні, артистичні.  Приходьте ще! Будемо раді бачити вас у нашому кафе!

docx
Додано
25 липня 2018
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку