Класна година: "Шкідливі звички - шлях у безодню"

Про матеріал
Мета: Показати пагубний вплив на організм людини тютюну та алкоголю; формувати вміння і навички учнів щодо власної безпеки; виховувати у них розуміння відповідальності за власні необдумані вчинки та їх наслідки.
Перегляд файлу

«Шкідливі звички - шлях у безодню»

Мета: Показати пагубний вплив на організм людини тютюну та алкоголю; формувати вміння і навички учнів щодо власної безпеки; виховувати у них розуміння відповідальності за власні необдумані вчинки та їх наслідки.

Форма проведення; Пізнавальна бесіда

Обладнання. Усний журнал (4 сторінки), виставка учнівських плакатів про шкідливі звички, дошка (записи).

Робота на уроці

Організація дітей на роботу.

Оголошення нової теми уроку; 

«Шкідливі звички-шлях у безодню».

Вступне слово учителя та бесіда з учнями

Без здоров'я немає щастя. Іноді учні наче навмисно все роблять для того, щоб загубити своє здоров'я. Вони набувають поганих звичок, які негативно впливають на них і яких потім не можуть позбутися, але про це не думають, а поки що хизуються перед друзями. Та тільки чим? Не дуже приємно і навіть шкода дивитися на таких дітей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти і втрачатимуть своє здоров'я. Бо негативні звички згубно діють на людей.

Які ви знаєте погані звички, що їх люди самі набувають? (Куріння, алкоголь, наркоманія).

А що таке звичка? (Звички — це форма поведінки людей, що виникає під час навчання і багаторазового повторення у різних життєвих ситуаціях).

Які можуть бути звички? (Корисні і шкідливі).

Які звички є корисними? (Режим дня. Він сприяє зміцненню здоров'я, підвищенню працездатності і, врешті, довголіттю).

Шкідливі звички, навпаки, дезорганізують людину, послаблюють її волю, знижують працездатність, порушують здоров’я і скорочують тривалість життя. Ці звички завдають безліч бід і страждань.

Шкідливі звички, які негативно впливають на стан здоров'я людини, такі: алкоголь, куріння, наркоманія.

 

Куріння

 

Учень. Є така казка. У далекому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу ж не злюбив це зілля і намагався переконати людей не вживати його.

Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони кричали.

Божественне листи! Божественне лисім! У — ньому засіб від усіх хвороб!

Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий:

Це «божественне листя» приносить людям користь, у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

Купці з подивом подивилися на старого:

Ти правий, мудрий діду, сказали вони. Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості «божественного листя»?

Старий усміхнувся і пояснив:

Лиходій не зайде в будинок курця тому, що хто віддає багато грошей за тю-лон і стає бідним, у нього нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці? Та нарешті, курець ніколи не постаріє, тому що помре замолоду.

Відійшли люді від купців. Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старого!

Учень. Люди, котрі курять, перш за все невпевнені у собі, не вміють протистояти тиску навколишніх.     Підлітки починають курити саме для того, щоб відчути себе дорослими, самостійними людьми, справжніми суперменами». Як правило, це такі хлопці і дівчата, що мають проблеми у спілкуванні або навчанні,

Учень. Основною дійовою складовою тютюну є нікотин. Нікотин — це надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також на дихальну і серцево-судинну системи.

Навіть одна сигарета шкідлива для всього живого. Отже, смерть від нікотину може настати, якщо підліток одночасно викурить півпачки сигарет, а для дорослої людини смертельна доза — пачка сигарет Проте випадки смерті від викурювання навіть 2-3 сигарет відомі: настає зупинка роботи серця й органів дихання.             

Учень. Палаюча цигарка — це унікальна «хімічна фабрика», на якій виробляється понад 4 тисяч хімічних сполук, що завдають шкоди здоров'ю.

Особливо негативно впливає куріння на організм жінки. Потерпає зовнішність — волосся стає ламким, неприємно пахне, зуби вкриваються темним нальотом, шкіра стає блідою. Але найголовніше, куріння згубно впливає на репродуктивну функцію жінки і майбутнє потомство.

Згубно воно впливає і на організм підлітка. У школярів 1—5-х класів, які курять тютюн, спостерігається задишка, відділення мокроти, вони важко переносять навіть легкі фізичні навантаження.

Учень. Тютюновий дим шкідливий і для людей, що перебувають поруч із курцем, особливо для дітей. Часточки диму осідають у бронхах, легенях, подразнюють слизові оболонки очей, ротової і носової порожнин, викликаючи їх запалення.

У чому виявляється нікотинове отруєння? Це слизотеча, нудота, збліднення шкіри, слабкість, запаморочення, сонливість. Сюди варто додати почуття страху, головні болі, шум у вухах, прискорення пульсу.

Учитель. У світі від куріння щорічно гине 2,5 млн. осіб. За прогнозом спеціалістів, до 2050 року ця цифра сягне 12 мли. У середньому кожна сигарета зменшує життя регулярного курця на 5,5 хвилини, а значить, всього на 8,3 року. Людина, яка щоденно викурює пачку цигарок, за рік поглинає 700—800 г тютюнового дьогтю, що призводить до захворювання на рак. До речі, перший власник фірми «Мальборо» помер від раку легень.

 

Історія алкоголю.

 

Алкоголь і нікотин є наркотиками. Це означає, що людина, вживаючи ці речовини, поступово звикає до них настільки, що стає хімічно залежною.

Людина вживає алкоголь, якщо вона нездатна знаходити розумні виходи з неприємних життєвих ситуацій, погано ставиться до людей і до себе самої, не вміє регулювати свою поведінку.

Учень. Вино було винайдене людством раніше, ніж спирт. РОЗКОПКИ археологів свідчать про те , що його виробляли ще в Древньому Єгипті, Древній Греції.

У Древній Спарті один із засобів виховання молодих спартанців був такий: юнаків саджали за стіл разом із молодими рабами й починали споювати рабів, щоб спартанці отримали наочний урок, який має вигляді поведінку п'яна людина.

Учень. На Русі вживали переважно брагу, медовуху. Міцність цих напоїв не перевищувала 10 -13і. Спиртне пили зазвичай на свята, на честь перемоги над ворогом чи на поминках.

Учень. Перші згадки про боротьбу із пияцтвом належать до царювання Петра 1, який заснував спеціальну медаль «За пияцтво». Вона мала форму восьмикутної зірки завбільшки з тацю, була відлита з чавуну і важила 5 кг. За допомогою ланцюга медаль прикріплювали до роз'ємного обруча, який одягали па шию п’яниці незалежно від звання і соціального стану. «Удостоєний» цієї «нагороди» мав протягом тижня носити медаль на шиї.

Учень. В Україні народ здавна зневажав п'яниць, розповідав про них смішні історії. По базарах водили ведмедя, який показував, «як п'яний чоловік іде додому».

Вершиною національного фізичного виховання, самовдосконалення тіла й духу була епоха Запорозької Січі. Тут загартування у повсякденному житті і військових вправах відбувалося в постійних іграх, забавах, танцях, змаганнях, вправах.

Учень. Алкоголь (етиловий спирт) впливає негативно на мозок, судини, серце, печінку та інші органи й системи організму, порушується координація рухів, погіршується мовлення.

На другій стадії алкоголізму виникають галюцинації, змінюється зовнішність, відбувається деградація особистості. А пізніше людина помирає від першої-ліпшої інфекції.

Якщо людина в стані алкогольного сп'яніння вчинить правопорушення, то це є обтяжливою обставиною — збільшує термін позбавлення волі

Учитель. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, від алкоголізму щорічно вмирає близько 5 млн. осіб — це більше, ніж вмирає від такої страшної хвороби, як рак.

 

 

Наркоманія — справжнє зло всіх країн світу

Учитель. Знайомство з наркотиками найчастіше починається із звичайного куріння тютюну. Наркоман не лише збільшує дозу наркотичної речовини, а й міняє її на іншу, сильнішої дії: тютюн-конопля — мак — ефедрин.

Учень. Потяг до наркотику може сформуватися уже після разового прийому наркотичної речовини, що викликає природну реакцію організму — нудоту, блювання, свербіння, відчуття жару й запаморочення, болі в кістках і суглобах, сон майже відсутній. Іноді перший прийом наркотиків стає останнім — людина вмирає, бо неможливо точно розрахувати індивідуальну дозу.

Лікування наркозалежності — процес дуже складний і тривалий.

У законодавстві всіх розвинутих країн є кримінальна відповідальність за продаж, зберігання, транспортування, крадіжку наркотичних речовин. Створено спеціальні підрозділи поліції з розслідування цих злочинів. В Україні передбачено відповідальність за статтею 229 Кримінального кодексу за збут, зберігання, крадіжку та виготовлення наркотичних речовин позбавленням волі на 10 років.

Історія наркоманії.

 

Ми — за здоровий спосіб життя

Учитель. Читаємо цитату, що на дошці: «Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує, курити чи не курити, зміцнювати своє здоров'я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров'я та своє майбутнє взагалі».

Хто здоровий, той сміється.

Все йому в житті вдасться.

Він долає всі вершини,

Це ж чудово для людини!

Хто здоровий, той не плаче,


Він уміє працювати.

Вчитись і відпочивати.

Хто здоровийне сумує,

Над загадками мудрує.

Він сміливо в світ іде Й за собою всіх веде.

Бо здоров'яце прекрасно,

Здорово, чудово, ясно!

І доступні для людини

Всі дороги і стежини.

Учень. Здоров'я найбільше багатство. Погляньте па це прислів'я: «Бережи одяг, доки повий, а здоров'я — доки молодий».

Правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки, за якими слід жити в суспільстві. Бо поки ти молодий і в тебе здорове тіло, цей дар природи треба берегти. А втратити все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Кажуть люди: «Є каяття, та нема вороття».

Учитель. Всі люди хочуть бути здоровими. Пам'ятайте, що рости здоровими і сильними вам, діти, допоможуть уроки фізкультури в школі, заняття у спортивних секціях, ігри на свіжому повітрі, а найбільше — здоровий спосіб життя.

Який висновок ви можете зробити?

Учні. Ми зрозуміли, що збереження особистого здоров'я — громадянський обов'язок кожної людини. Здоров'я — одне з основних джерел щастя, радості та пов­ноцінного життя.

 

Домашнє завдання. Творча робота на тему уроку.

doc
Додано
8 жовтня 2019
Переглядів
1395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку