Класна година " Шкідливі звички"

Про матеріал

Ця класна година стане в нагоді класним керівникам для запобігання шкідливим звичкам, які негативно впливають на здоров'я підлітків. Формує вміння і навички учнів щодо власної безпеки, розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Класна година

«Шкідливі звички»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Класна година «Шкідливі звички – шлях у безодню» для учнів 8-9 класів

Мета:

  •                 запобігати шкідливим звич­кам, які негативно впливають на здоров'я підлітків;
  •                 формувати вмін­ня і навички учнів щодо власної без­пеки, розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки;
  •                 вихову­вати в учнів бажання зберегти влас­не здоров'я.

Обладнання та оформлення: технічні засоби навчання, учнів­ські реферати, брошури, книги, пла­кати, записи на дошці;

  • «Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий».
  • «Не піддавайся шкідливій звичці!»
  • «Не спалюй своє майбутнє!»
  • «У Європі сьогодні курити не мод­но!»
  • «Вибирай сам — бути здоровим чи курити?»
ХІД ЗАХОДУ

Учитель. Сьогодні особливо го­стро стоїть проблема виховання здоро­вої молоді. Ми добре знаємо, що здо­ров'я .....найбільша людська цінність, яку, на жаль, багато людей починають цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, підпу­шеного нам природою. Без здоров'я немає щастя. Іноді учні навмисно все роблять для того, щоб загубити своє здоров'я. Вони набувають по­ганих звичок, які негативно впли­вають на них і яких Потім не можуть позбутися, але спочатку вони про це не думають і хизуються перед друзя­ми.. Та тільки чим? Не дуже приєм­но і навіть шкоди дивишся на таких дітей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти і втрачатимуть своє здоров'я.

Питання до бесіди:

Які ви знаєте погані звички, що їх люди самі набувають? (Куріння, ал­коголь, наркоманія)                 

— А що таке звичка? (Звичка — це фор­ма поведінки людей, що виникає під час навчання і багаторазового повторення у різних життєвих ситуаціях).

— Які можуть бути звички? (Корис­ні і шкідливі)

— Які звички є корисними? (Режим дня. Він сприяє зміцненню здоров'я, під­вищенню працездатності, і, врешті, довголіттю.)

Можливий варіант висновку: шкід­ливі звички, навпаки, дезорганізують людину, послаблюють її волю, знижу­ють працездатність, порушують здо­ров'я і скорочують тривалість життя. Ці звички завдають безліч страждань людині.

Учитель. Люди, котрі курять, перш за все не впевнені у собі, не вміють протистояти тиску оточуючих. Підліт­ки починають курити саме для того, щоб відчути себе дорослими, самостій­ними людьми, справжніми «суперме­нами». Основною складовою тютюну є нікотин. Нікотин.....це надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також на дихальну і серцево-судинну сис­теми. Навіть одна сигарета шкідлива для всього живого. Отже, смерть від нікотину може настати, якщо підліток одночасно; викурить півпачки сига­рет, а для дорослої людини смертель­на доза — пачка сигарет. Проте відомі випадки смерті навіть від викурюван­ня 2—3 сигарет. Алкоголь і нікотин з наркотиками. Це означає., що люди­на, вживаючи ці речовини, поступово зникає до них настільки, що стає хі­мічно залежною. Людина вживає алкоголь, якщо вона неспроможна знаходити розумні виходи з неприємних життєвих ситуацій, погано ставиться до людей і по себе самої, не вміє регулювати свою поведінку. Алкоголь (етиловий спирт) впливає негатив на мозок, судини, серце, печінку та інші органи й систем і організму порушується координація рухів, погіршується мовлення.

Наркоманія — справжнє зло для всіх країн світу. Знайомство з наркотика­ми найчастіше починається із звичай­ного куріння тютюну. Наркоман не лише збільшує дозу наркотичної ре­човини, а й міняє її на іншу, сильнішої дії: тютюн — конопля — мак — ефе­дрин. Потяг до наркотику може сформуватися вже після разового прийом наркотичної речовини, що викликає природну реакцію організму — нудоту блювання, свербіння, відчуття жар й запаморочення, болі в кістках і су­глобах, відсутність сну. Іноді перини: прийом наркотиків стає останнім — людина вмирає, бо неможливо точно розрахувати індивідуальну дозу.

В нашому суспільстві є ще одне зло, про яке ми зовсім мало знаємо і не вміємо ефективно йому протистояти. Це - СНІД. Синдром набутого імунодефіциту — кінцева стадія ін­фекційного захворювання. Вірус цей вражає лімфоцити крові, які відпо­відають за захист організму людини відрізних мікробів і пухлин. СНІД — невиліковна хвороба. Тож чи достат­ньо вже маємо знань, щоб убезпечи­ти себе від СНІДу?

Що ви знаєте про СНІД? (Відповіді учнів)

Учитель. СНІД передається пере­важно статевим шляхом, коли мож­ливий обмін виділеннями організму, в яких міститься вірус (сперма, вагінальний секрет, кров). Надійним за­собом захисту від СНІДу є презерватив. Останніми роками збільшується кількість заражених людей (перепая­но наркоманів), які користуються нестерильними шприцами, голка, ми, особливо тоді, коли «колються» в компанії. При цьому маленька крапелька чужої крові в шприці або на голці може потрапити в організм і заразити його, якщо в ній міс­титься вірус. Гарантією убезпечення від зараження СНІДом здоровий і правильний спосіб життя і, зокрема, виважене ставлення до інтимних взаємин з постійним статевим партнером, в "процесі яких відбувається взаємне збагачення емоційними відчуттями категорично негативне ставлення до застосування наркотиків, якщо на­віть залишаєшся в меншості в компанії однолітків, котрі пропонують спробувати цей «кайф».

Ви переконалися, що в XXI столітті, шкідливих звичок існує дуже бага­то. Алі ці шкідливі звички виникли багато років тому. І зараз ми торкне­мося історій виникнення шкідли­вих звичок.     

Пропонуємо вам послухати повідом­лення, які підготували для цієї зустрі­чі ваші друзі.

Куріння                                   

1-й учень. Є така казка. У да­лекому минулому, коли тютюн тіль­ки завезли у Вірменію, біля підніж­жя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу не злюбив це зіл­ля і намагався переконати людей не вживати його.

Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони І кричали:

— Божественне листя! Божественне І листя! У ньому засіб від усіх хвороб!

Навколо них зібралося багато наро­ду. Підійшов і старий:

— Це «божественне листя» приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

Купці з подивом подивились на старого:

— Ти правий, мудрий діду,— сказа­ли вони. - Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості «божествен­ного листя»?

Старий усміхнувся і пояснив:

— Лиходії не зайде в будинок курця, оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, Нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці?, І, нарешті, курець ні­коли не постаріє, тому що помре замолоду.        

Відійшли люди від купців. Якби всі прислухалися в наш час до порад муд­рого старого!

Алкоголь

2-й учень. Вино було винайде­не людством раніше, ніж спирт. Роз­копки археологів свідчать про те, що його виробляли ще в Давньому Єгип­ті, Давній Греції.                        

У Давній Спарті один із засобів ви­ховання молодих спартанців був та­кий: юнаків саджали за стіл разом із молодими рабами й починали остан­ніх споювати, щоб спартанці отрима­ли наочний урок, який вигляд і по­ведінку має п'яна людина.

На Русі вживали переважно брагу, ме­довуху. Міцність цих напоїв не пере­вищувала 10—13°. Спиртне пили за­звичай на свята, на честь перемоги над ворогом чи на поминках.

Перші згадки про боротьбу із пияц­твом припадають на часи царюван­ня Петра І, який заснував спеціаль­ну медаль «За пияцтво». Вона мала форму восьмикутної зірки завбіль­шки з тацю, була відлита з чавуну і важила 5 кг. За допомогою ланцю­га медаль прикріплювали до роз'єм­ного обруча, який одягали на шию п'яниці незалежно від звання і соці­ального стану. «Удостоєний» цієї «на­городи» мав протягом тижня носити медаль на шиї.

В Україні народ здавна зневажав п'я­ниць, розповідав про них смішні іс­торії. По базарах водили ведмедя, який показував, «як п'яний чоловік іде додому».

Вершиною національно о фізично­го виховання, самовдосконалення тіла й духу стала епоха Запорозької Січі. Тут загартування у повсякден­ному житті і військових і правах від­бувалося в постійних іграх, забавах, танцях, змаганнях, справах.

Учитeль. Чи зробили ви для сере вибір? Чи правильний обрали

Зараз ми це перевіримо проведе­мо міні-вікторину. На кожне із запитань вам треба дати відповідь: «так-чи «ні».                          

1)  Вірус імудодифіциту людини ВІЛ передається через:

• рукостискання;           

спільне з ВІЛ-інфікованим корис­тування верхнім одягом;

   обійми;

   спільне користування голками та шприцами для ін'єкцій;

   чхання та кашель;

   плавання в басейні;

   рушники, мило, мочалку;

   статеві зносини без використан­ня презервативів;

   домашніх тварин;

    посуд, їжу;

   туалети (унітази);

   статеві зносини з використанням презерватива;

   спільне користування голками для проколювання вух.

Підбиття підсумків міні-вікторини.

2)  Хто і звідки завіз тютюн у Євро­пу? (Христофор Колумбу 1492 ро­ці з Америки)

3)  У яких країнах заборонено нарко­тики під страхом смертної кари? (Таїланд, Сінгапур, Східна Азія)

4)  Який російський цар був запе­клим курцем і дозволив торгівлю тютюном і куріння? (Петро І)

5)  Основна сировина сигарет. (Тю­тюн)

6)  Чи можна уникнути зараження па СНІД?(Так)

7)  Чи можна виявити вірус відразу ж після інфікування? (Ні)

Учитель. Для підбиття підсумків цієї вікторини і наступних конкурсів давайте оберемо журі у складі: Павлюк О.В., Мацьків Н.В., Бодейчук Л.Д.  У кінці заняття журі оголосить нам результат конкурсів і нагородить переможців.

Учитель. Сьогодні медики ствер­джують: здоров'я людини на 10 % за­лежить від спадковості, - на 5 %  від роботи медиків. Інші 85 % — у руках самої людини. Отже, наше здоров'я залежить від наших звичок. Зараз ми проведемо тест, який допоможе вам дізнатися, що чекає на вас у майбут­ньому: здорове довготривале життя чи хвороба і немічна старість. Вам треба на кожне запитання надати відповідь: «так», якщо твердження правильне, або «ні», якщо твердження хибне.

1. Тільки чоловіки можуть зарази­тися ВІЛ-інфекцією.

2. Запобігти СНІДу можна, утри­муючись від випадкових статевих зносин.

3.Якщо ви сильні та здорові, ви не можете заразилися на ВІЛ-інфекцію

4. Куріння сигарет зумовлює швидке старіння.

5. Тисячі  людей щороку помирають від хвороб, пов'язаних із курінням.

6. Курець може кинути курити" будь-коли. Все, що для цього потрібно,— це сила волі.              

7.  При пасивному курінні людина одержує втричі більше, одноокису вуглецю ніж сам курець.

8.  Людина може набути згубної звички до вживання наркотиків, тю­тюну, алкоголю.

9.   Поцілувавши хворого на СНІД, ви заразитеся цією хворобою.

10. Немає ліків проти ВІЛ, коли вірус потрапляє у кровообіг.

11. Особа може заразитися ВІЛ, здаючи кров.

12. Є ліки від СНІДу.

13. Куріння викликає рак легенів.

14. Вагітні матері, які інфіковані ВІЛ, можуть передати його плоду.

15. Є окремі люди, котрі мають іму­нітет до СНЇДУ.

16. Аналіз крові може показати, що людина інфікована ВІЛ.

17. Мити руку перед їжею не потріб­но.

18. Куріння «травки» не вважається вживанням наркотику.

19. Спиртні напої шкодять здо­ров'ю.

20. Займатися спортом необхідно для здоров'я.

Учитель. А зараз ми ознайоми­мося з освітньою програмою нашого регіону щодо попередження куріння серед людей і підлітків.

Одеський регіон за кількістю інфі­кованих страшною хворобою посі­дає третє місце в Україні. В Одесі іс­нує реабілітаційний центр «ОАЗІС». В цьому центрі проживають, лікують­ся і працюють люди, хворі на СНІД.

Учитель. А зараз надамо слово журі для оголошення результатів вік­торини і тесту. (Підбиття підсумків і нагородження переможців.)       

Учитель. Прочитайте цитату, за­писану, на дошці: «Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирі­шує, курити чи не курити, зміцнюва­ти своє здоров'я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Про­те правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здо­ров'я та за своє майбутнє взагалі». А що таке здоров'я? Здоров'я —най­більше багатство. Погляньте на це прислів'я: «Бережи одяг, доки но­вий, а здоров'я — доки молодий». Правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки), а яки­ми слід жити в суспільстві. Бо, поки ти молодий і в тебе здорове ті то, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іно­ді важко, а то й неможливо. Люди ка­жуть: «Є каяття, та нема вороття».

Пам'ятайте, діти, що рости здоровими і сильними вам допоможуть уроки фізкультури, заняття у спортивних сек­ціях, ігри на свіжому повітрі а най­більше — здоровий спосіб життя.

 

1

 

doc
Додано
6 січня 2019
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку