Класна година "У чому краса людини"

Про матеріал

Виявити уявлення учнів про красу людини; формувати правильне розуміння гармонічно розвиненої особистості як поєднання в ній духовного багатства, моральної чистоти і фізичної досконалості; пробуджувати прагнення до морального самовдосконалення. Розробка доповнюється презентацією "Краса людини"

Перегляд файлу

Класна година

Тема. У чому краса людини

 

Мета:  Виявити уявлення учнів про красу людини; формувати правильне розуміння гармонічно розвиненої особистості як поєднання в ній духовного багатства, моральної чистоти і фізичної досконалості; пробуджувати прагнення до морального самовдосконалення .

                                            Краса душі, краса любові – найвища на землі краса!

                  Ніяка зовнішня принадність не може бути повною,                                                                                                        якщо вона не оживлена внутрішньою красою

                                                                                                      В.Гюго

 

Хід класної години

Людська краса у всі часи привертала до себе увагу, зачаровувала, захоплювала.  Із впевненістю можна сказати, що немає людини, яка  була б байдужою до краси. Український народ у своїх прислів’ях та приказках підтверджує цю думку.

Учитель: Які ви знаєте прислів’я про красу?

 (Учні зачитують прислів’я)

Краса минеться, а розум пригодиться.

Красне личко – серцю непокій.

Не краса красить, а розум.

Не шукай красоти, а шукай доброти.

Три речі скоро минають: луна, веселка і дівоча краса.

Хоч не з красою, аби з головою.

Нашій Горпині гарно і в хустині.

Не кожна Ганна і гарна.

Не те красне, що красне, а те, що подобається.

   Людина прагне бути красивою. Можна по-різному ставитися до конкурсів краси, але кого залишить байдужим  фото19-річної Олени Сподинюк, яка  представляла нашу державу 29 січня на конкурсі «Міс Всесвіт» у Філіпінах. Костюм її мав назву «Квітуча Україна». Команда, що готувала Олену до конкурсу, говорить: «Ми завжди витрачаємо багато сил і креативу, щоб підготувати національний костюм. По-перше, тому  що любимо свою країну, а по-друге, це певне послання від нас світу. В цьому році, незважаючи на нестабільність, військові дії, ми показали Україну такою, якою ми бачимо її у наших мріях – квітучою, заможною і благополучною» (демонструються відповідні слайди презентації).

 

Без сумніву, питання людської краси досить багатогранне. Фізична досконалість, здоров’я є також складовою образу красивої людини. Генріх Гейне сказав: «Єдина краса, яку я знаю, – це здоров’я». Прекрасне  в людині не уявляється без гармонійного розвитку і здоров’я. Природна краса – краса фігури, обличчя, кольору волосся, шкіри – багато в чому залежить від способу життя, фізичного самовдосконалення, від змістовності нашої діяльності. Естетично привабливим можна стати, якщо оволодіти мистецтвом красиво ходити, сидіти, говорити, спілкуватися з людьми, природно й невимушено поводити себе в суспільстві, вдома. Але по-справжньому красивим можна бути лише володіючи красою внутрішньою. Тому епіграфом  класної години є слова: «Краса душі, краса любові – найвища на землі краса!

 Ніяка зовнішня принадність не може бути повною, якщо вона не оживлена внутрішньою красою» В.Гюго

А що ж таке внутрішня краса, ми сьогодні вияснимо разом з вами. Пропоную трьом командам долучитися до обговорення. Команди мають назви: «Дівчата», «Хлопці», «Друзі»

Завдання №1 команди отримують  у конвертах та бандеролі, зачитують завдання та дають відповідь після обговорення. 

Зміст завдання для команди «Хлопці»:

Юнак, якого приваблювала зовнішня краса дівчини, але насторожував її характер, звернувся до мудреця з питанням, що  важливіше – зовнішність, чи гарний характер? Мудрець у відповідь запропонував відповісти на таке питання: а якщо б він придбав собі будинок, і грошей вистачало тільки на прикрасу його зовні, або всередині, що б той вибрав?  Як би ви відповіли на питання мудреця? Поясніть свій вибір.

Команда «Хлопці» дає відповідь на питання, після чого зачитують продовження оповідання: «Юнак відповів, що краще б зробив красивим приміщення всередині. Учитель похвалив його за розумний вибір, зауваживши, що тільки гонорові люди, спраглі загального схвалення, згодні відчувати ,незручності, дивлячись на голі стіни у середині, аби викликати заздрість оточуючих. Мудрець нагадав, що,звичайно, краще було б привести в гармонію обидва аспекти.» Це і є відповідь на питання, що таке справжня краса.

Зміст завдання для команди «Друзі» (отримали бандероль, у якій гранат та конверт із завданням)

Завдання. На прикладі знахідки (гранат) поясніть зв'язок  між зовнішньою на внутрішньою красою. Проведіть аналогію із красою людини.

Відповідь учнів: гранат зовні непоказний, але під його непривабливою зовнішньою оболонкою приховане справжнє диво – красиві, як дорогоцінне каміння, соковиті, дуже смачні і корисні зерна. Так і людина може бути не завжди привабливою зовні, але мати чудовий внутрішній світ.

Завдання команді «Дівчата»

В університеті Північної Кароліни в 2001 році були проведені цікаві дослідження, суть яких полягала у визначенні IQ абсолютно різних людей одного віку, чия зовнішність оцінювалась за п’ятибальною шкалою.

 Результат цього дослідження показав чіткий пропорційний зв’язок між фізичною привабливістю респондентів і їх розумом.

 Результати були наступними:

 IQ 94,2  -  «1 – дуже неприваблива людина»;

 IQ 94,9  - «2 – неприваблива людина»;

IQ 97,1  -  «3 – людина середньої привабливості»;

IQ 100,3  -  «4 –людина привабливої зовнішності»

 IQ 100,7  -  «5 – людина дуже привабливої зовнішності».

Проведені дослідження є статистично значущими, оскільки вибірка охоплювала дуже велику кількість людей. Дослідники зробили однозначний висновок: красиві люди розумніші. На вашу думку яка причина цього зв’язку між красою та розумом? Розум робить людину більш привабливою, чи  краса робить людину розумнішою?

Відповідь учнів. Цей вплив двохсторонній – красива людина більш впевнена у собі, а це дає змогу розкритися її розуму, таланту. І навпаки – розумна людина завжди знайде можливість, як стати більш привабливою зовні. ЇЇ внутрішній світ позитивно відобразиться і на зовнішності.

ЗАВДАННЯ 2 ( домашнє завдання)

Завдання для команди «Друзі».

Продемонструйте прикладом вислів Василя Олександровича Сухомлинського, видатного педагога:«Якщо хочеш бути красивим, працюй до самозабуття, працюй так, щоб ти почував себе творцем, майстром, господарем в улюбленому ділі. Працюй так, щоб очі твої виражали одухотвореність великим людським щастям – щастям творчості.» (В. О. Сухомлинський)

Команда підготувала розповідь-презентацію про Героя України Возницького Б.Г.

 

Завдання для команди «Хлопці». Підтвердіть прикладом слова Ліни Костенко:«І в житті, як на полі мінному,
я просила б в цьому сторіччі
хоч би той магазинний мінімум:
«Люди, будьте взаємно ввічливі! –
І якби на те моя воля,
написала б я скрізь курсивами:
Так багато на світі горя,
Люди, будьте взаємно красивими!»
(Ліна Костенко).

Відповідь команди «Хлопці»

Пропонуємо вашій увазі оповідання «Випадок на залізничній станції».
 Біля каси залізничної станції стояла велика черга. Було тісно, жарко, душно. Одна старенька бабуся пояснювала черзі, що їй дуже важко стояти, болять ноги, і що, якщо ніхто не заперечує, вона взяла б квиток без черги. І ледь чутно доповнила, що вона учасник війни, але, на жаль, поспішаючи, поклала своє посвідчення на дно великої сумки.В черзі почався галас. «Сиділа б ти, бабуся, вдома!», «Подумаєш, учасник, та коли це було, пора вже забути!» Голоси були молоді, досить роздратовані і грубі. «Є посвідчення – покажи», крикнув дужий хлопець.
…Раптом із черги почувся голос: «Пропустіть мене. Я з посвідченням». І до віконечка каси просунувся високий молодий чоловік. В руці він тримав червоненьку книжечку. Верхній ґудзик його піджака був розстебнутий, і люди, що стояли поруч, побачили нагороду за бойові заслуги.
«До якої тобі станції, мати?» - запитав він літню жінку. І через хвилину подав їй квиток. Коли старенька жінка пішла, цей чоловік повернувся на своє місце в черзі, він не став брати собі квитка без черги.
Всі мовчали. Ніхто в цю хвилину не смів подивитися один одному в очі…Люди, будьте взаємно красивими…

Учитель.Відомий філософ, священник Павло Флоренський писав: «Немає нічого зовнішнього, що не є проявом внутрішнього».Чи погоджуєтесь ви з цією думкою?

Пропоную вам фото з показу високої моди для чоловіків(на слайді презентації). Які думки у вас виникли? Чи назвали б ви їх красивими людьми?

Група «Дівчата» отримала домашнє завдання розказати про чоловіків по-справжньому красивих.

Відповідь учнів. Хочемо розпочати словами Ромен Ролана «Честь - ось справжня чоловіча краса!»  

Презентація про Героїв України Собко Сергія Станіславовича та Володимира Гринюка.

Завдання для команд«Дівчатам»: Якими расами повинен володіти красивий юнак, чоловік?

Відповідь учнів. Риси по-справжньому красивого чоловіка. Мужність. Адже саме завдяки їй чоловіка можна назвати чоловіком, оскільки мужня людина поєднує в собі силу духу, благородства, честі та відваги. . Чоловік повинен бути не просто сміливим, а сміливим подвійно: за себе і за свою жінку. Відповідальність. Відповідальності в сучасному світі у чоловіка набагато більше. Потрібно не тільки вміти нагодувати і захистити свою сім'ю, але і головою, де потрібно, подумати. Чесність. Бути чесним перед самим собою і перед своєю совістю. Порядність. Це в якійсь мірі синонім чесності. Чоловік повинен любити і захищати свою сім'ю, не зраджувати, поважати старих, ніколи нікого не обманювати і не здійснювати ганебних вчинків. Працьовитість.  Чоловік не повинен бути ледарем, адже на його плечах лежить і турбота про сім'ю. Доброта. Це невід'ємна якість кожного красивого чоловіка. Однією з ознак доброти є любов до дітей, тварин і повагу старості. Розум. Оскільки чоловік - голова сім'ї, то розумом він повинен володіти в обов'язковому порядку.

Презентація «Мій найкращий чоловік»

Завдання «Хлопцям»: Якими рисами повинна володіти красива дівчина, жінка?

Відповідь учнів. Мінімум штучності і максимум природності. Ідеальна дівчина повинна стежити за своєю фігурою і без фанатизму займатися спортом. Красива дівчина просто випромінює здоров`я і красу. На живому, сяючому обличчі постійно грає щира посмішка. А в очах - відображення чистої душі. Дівчина, про яку мріють хлопці, використовує мінімум косметики і одягається скромно, хоча і зі смаком. Вона безперечно має свій чітко виражений стиль і в будь-якому вбранні виглядає елегантно. Опис дівчини, яка сподобалася б багатьом чоловікам, звичайно, складна справа. Однак кожен хлопець хоче, щоб його подруга, якщо навіть і не буде душею компанії, могла б сміливо і впевнено підтримувати розмову. Дуже корисна в житті доброзичливість. Ставлення до сторонніх людей з увагою і теплотою, щира турбота про них без бажання наживи і нагороди. Здатність до співчуття, на думку багатьох філософів, здатна врятувати світ. Не можна байдуже проходити повз чужі страждання і не протягувати руку допомоги нужденному у ній. Обов’язкова  душевна щедрість – вміння віддавати свої сили, почуття, таланти і здібності іншим, ділитися з ними радощами і можливостями. Важливі для дівчини  ніжність і життєрадісність. Прояв зворушливої турботи про ближнього, вміння радіти життю. Дівчина не повинні забувати і про честь: не можна кидати свою гідність в бруд, принижувати свою власну особистість брехнею або низинними бажаннями. Вміння бути вдячним – відмінна і, на жаль, вкрай рідкісна позитивна якість людської природи – адже саме вона дозволяє оточуючим і самій людині усвідомити цінність свого життя і талантів.

Завдання команді «Друзі»: У чому ж краса людини?

 Відповідь учнів.Краса людини – в її вчинках, у ставленні до оточуючих; краса людини – у внутрішньому світі людини;
- краса людини – у ставленні до інших, у співчутті до чужого горя, у культурі поведінки;
- краса людини – в доброті, умінні розуміти один одного, у щирості;
- краса людини – у дружбі, людина повинна бути гарна душею, добра, щира, готова допомогти у скрутну хвилину;
- краса людини – в поведінці, в зовнішньому вигляді, в характері, в  щирості, доброті, почутті гумору;
- краса людини – в її душі, у ставленні до людей;
- краса людини полягає в характері людини, її вмінні спілкуватися; в зовнішньому вигляді;
- краса людини – у ставленні до себе і до оточуючих;
- краса людини – у ставленні до людей, у розумінні оточуючих, своїх друзів, у вмінні спілкуватися.

Учитель. Справжня краса – внутрішня, вона йде від усього серця, в якому живе любов. Якщо цього немає, то навіть найпрекрасніші риси обличчя не зможуть приховати душевної порожнечі, яка, в решті-решт, відштовхує людей. Характер людини і риси її обличчя, перебувають у тісному взаємозв’язку, недарма навіть дуже красива людина зі злісною душею швидко перестає бути привабливою для оточуючих, а добрий і теплий погляд здатний прикрасити навіть  непривабливу зовнішність.

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шульгіна Ірина Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 січня 2018
Переглядів
11368
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку