Князі Київської Русі

Про матеріал
Візуалізація матеріалу до уроків з історії України в 7 класі з теми: "Виникнення та становлення Русі-України" та "Київська держава (Русь-Україна) наприкінці X у першій половині XI ст.".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Князі Київської РусіВидатні історичні постаті України

Номер слайду 2

Аскольд(862-882)Розширення кордонів (владу Києва визнали племена деревлян,частина сіверян і дреговичів). Невдала спроба приєднати полочан і кривичів. Організація перших великих походів на Візантію (860 і 866 р.), політичним наслідком яких було укладення угоди, за якою Візантія сплачувала щорічну данину Києву, а Русьзобов’язувалася надавати їй військову допомогу. Зростання могутності Київської держави. Перетворення Києва на велике торговельне місто та центр наддніпрянської держави

Номер слайду 3

Олег Віщий(882-912)Регент при малолітньому сині Рюрика Ігорі. Захоплення Києва після вбивства Аскольда і Діра, наслідком чого стало об’єднання Північної та Південної Русі, що створило основу для загальноруської державності. Розширення кордонів держави шляхом приєднання сіверян, радимичів, деревлян, а також неслов’янських племен меря, чудь і весь. Звільнення підкорених племен від данини Хозарському каганату; боротьба з хозарами. Сприяння централізації Русі. Боровся з угорським племенам, що проходили з Уралу в Подунав’я. Будівництво нових міст і фортець. Здійснення вдалих походів проти Візантії (907 і 911 р.), наслідком яких став вигідний торговельний договір, згідно з яким руські купці торгували без мита та проживали в Константинополі за рахунок імператора.

Номер слайду 4

Ігор Старий. Відновлення влади над повсталими деревлянами й уличами. Продовження об’єднання слов’янських племен. Жорстке укріплення центральної влади. Дав відсіч печенігам, що з’явилися біля кордонів Київської Русі, і навіть найняв їх у військо. Походи на Візантію (941 і 943 р.), але менш удалі, ніж в Олега. Був убитий деревлянами під час спроби зібрати повторну данину(912-945)

Номер слайду 5

Ольга (945-964)Помста деревлянам за вбивство свого чоловіка Ігоря (спалення древлянського міста Іскоростеня). Упорядкування збору данини: установлення уставів — порядку збору данини та погостів — місць для збору данини (полюддя). Розподіл податків на власне князівські та державніЗдійснення візиту до Константинополя, де прийняла хрещення під ім’ям Олени. Укладення договору з Візантією, за яким Київська Русь допомагала імперії в боротьбі з болгарами, норманами й арабами в обмін на данину. Відновлення привілеїв для руських купців у Візантії. Спроба встановити дипломатичні контакти з Німецькою імперією. Сприяння створенню єдиної держави. Надання переваги в зовнішній політиці дипломатії перед військовою силою.

Номер слайду 6

Святослав Хоробрий (964-972)Призначення своїх синів намісниками в Києві, Овручі й Новгороді. Прибічник язичництва, руйнував християнські храми. Приєднання племен в’ятичів (межиріччя Оки та Волги). Розгром Волзької Булгарії та Хозарського каганату, що відкрило шлях кочовикам, які завдавали великої шкоди Київській Русі. Здійснення двох походів на Дунайську Болгарію. Мав план перенесення столиці до болгарського міста Переяславця. Знесилення Русі численними війнами. Загинув від рук печенігів, найнятих Візантією. Більшість завойованих територій після смерті Святослава були втрачені

Номер слайду 7

Володимир Великий (978-1015)Після смерті Святослава між його синами почалася міжусобна війна, у якій переміг наймолодший Володимир. Завершення формування території К. Р., приєднавши племена білих хорватів, дулібів, в’ятичів, радимичів (територія К. Р. простягалася від Чудського, Ладозького, Онезького озер на півночі до Південного Бугу на півдні, від Карпат на заході до межиріччя Оки та Волги на сході). Адміністративна реформа: передача земель, якими раніше правили місцеві правителі, своїм синам, вірним великокнязівським посадникам і найближчим боярам;Військова реформа: формуванні боєздатного війська з дружинників-слов’ян, а не з варягів; (це дає змогу укріпити князівську владу)

Номер слайду 8

Релігійна реформа: близько 980 р. — невдала спроба модернізувати язичництво з метою об’єднання племен навколо Києва, визнавши головним богом Перуна; 988 р. — прийняття Володимиром хрещення за православним обрядом і запровадження християнства на Русі; хрещення Русі зрівняло її з провідними європейськими державами. Оборона Київської Русі від печенігів, для чого були побудовані застави з військовими гарнізонами на кордонах держави. Сприяння розвитку освіти (відкриття перших шкіл). Розбудова Києва як столиці держави: укріплена фортеця —«місто Володимира», церква Пресвятої Богородиці (Десятинна), князівські палаци тощо. Початок карбування золотих і срібних монет (срібники і златники),Зміцнення дипломатичних зв’язків із Польщею, Угорщиною, Чехією, Норвегією, Швецією шляхом укладення династичних шлюбів

Номер слайду 9

Ярослав Мудрий (1019-1054)Захоплення престолу в Києві після смерті Володимира в 1015 р. Святополком, який убив своїх зведених братів Бориса, Гліба та Святослава; Ярослав двічі воював зі Святополком і в 1019 р. сів князювати в Києві. Мав співправителя брата Мстислава до 1036 р.: Правобережжя Дніпра належало Ярославу, Лівобережжя — Мстиславу. Сприяння відновленню сильної князівської влади; посилення централізації Русі. Створення першого рукописного зведення законів — «Руської правди». Опікування будівництвом нових міст і розвитком уже існуючих. Будівництво в Києві Софійського собору, церков Св. Георгія та Св. Ірини, Печерського монастиря (майбутньої Києво-Печерської лаври); місто оточили валами з трьома брамами, одна з яких — «Золоті ворота» — була парадним в’їздом.

Номер слайду 10

Обрання першого руського митрополита Іларіона (1051 р.). Розвиток освіти й культури (відкриття шкіл, у тому числі для дівчат; започаткування літописання; заснування при Софійському соборі бібліотеки, де були зібрані твори античних авторів, тощо). Розгром печенігів, які припинили напади на Русь. Похід на Візантію, унаслідок якого було укладено договір про службу руських дружин у Константинополі, а дочка візантійського імператора стала дружиною сина Ярослава. Всеволода. Розширення території Русі за рахунок угро-фінських племен. Дружні відносини із країнами Західної та Центральної Європи шляхом укладення династичних шлюбів (сам був одружений із дочкою шведського короля Інгігердою, одружив своїх дочок: Анну — із королем Франції, Єлизавету — із норвезьким королевичем, Анастасію — з угорським королем; сини взяли шлюби з німецькими принцесами).

Номер слайду 11

Використані джерелаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 E%D0%BB%D1%8 C%D0%B3%D0%B0_(%D0%BA%D0%BD%D1%8 F%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%8 F)01https://www.google.com/search?q=%D0%BA%D0%BD%D1%8 F%D0%B7%D1%8 C+%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3&tbm=isch&ved=2ah. UKEwi. I2of6n. PSEAx. Ullv0 HHRte. Bq. YQ2-c. Ceg. QIABAA&oq=%D0%BA%D0%BD%D1%8 F%D0%B7%D1%8 C+%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3&gs_lp=Eg. Npb. Wci. E9 C60 L3 Rj9 C30 Ywg0 L7 Qu9 C10 LMy. BBAj. GCcy. BRAAGIAEMg. UQABi. ABDIFEAAYg. AQy. BRAAGIAEMg. UQABi. ABDIFEAAYg. AQy. BBAAGB4y. BBAAGB4y. BBAAGB5 Ij. Bd. Qkw9 Ykw9w. AHg. Ak. AEAm. AFmo. AHJAao. BAz. Eu. Mbg. BA8g. BAPg. BAYo. CC2d3cy13a. Xota. W1ni. AYB&sclient=img&ei=3 Czz. ZYj8 B6 Ws9u8 Pm7y. Zs. Ao&bih=695&biw=15360203https://vseosvita.ua/library/tablica-knazi-kiivskoi-rusi-ukraini-66468.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%9 C%D1%83%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B904https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D0%B3%D0%BE%D1%80_%D0%A0%D1%8 E%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%870506https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 E%D0%BB%D0%B5%D0%B3_%D0%92%D1%96%D1%89%D0%B8%D0%B9

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
15 березня
Переглядів
66
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку