Колективний проект з ігровими елементами""Створений бігати,літати не вміє".

Про матеріал
Науково-пошуковим методом учні вірішили поставлену проблемуЧому птахи літають,але не всі. Розкрили секрети найбільшого птаха на землі-страуса.Довели,що нелітаючі птахи все ж таки птахи,які свою нездатність літати компенсували вмінням швидко бігати,щоб не стати здобиччю хижака.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували міні- проект: Учні 7 класу Шаверо Олена, Рибалка Марія. « Створений бігати , літати не вміє.»

Номер слайду 2

Мета проекту: Вирішити поставлену проблему- чому безкильові птахи не літають. Розкрити секрети найбільшого птаха на землі,з’ясувати причини,чому страуси не літають. Довести,що нелітаючі птахи все ж таки птахи,які свою нездатність літати компенсували вмінням швидко бігати, щоб не стати здобиччю хижака. Формування навичок роботи в групі.

Номер слайду 3

План. 1.Загальні ознаки та спосіб життя страусів. 2.Хвилинка-цікавинка. 3.Систематика надряду безкильових птахів. 4.Порівняльна таблиця «Створений бігати,літати не вміє.» 5.Висновки. 6.Діаграма Вена. 7.Хвилинка гумору. 8.Висновки 9.Використані джерела.

Номер слайду 4

Автори проекту вдячні своїм учасникам команд,чиї ідеї використані в роботі.

Номер слайду 5

Загальні ознаки та спосіб життя страусів.

Номер слайду 6

Стародавній страус. Страус-це птах чи тварина? Першу спробу побудови системи тварин здійснив у 4 ст. до н. е. грецький вчений Аристотель. У його працях згадується близько 160 видів птахів[.

Номер слайду 7

Страуси –птахи ( наукова назва в перекладі з грецької , означає «горобець-верблюд» ), які належать до сімейства страусові, надряду безкильових.

Номер слайду 8

Страуси-найбільші птахи у світі сягають до 2м 70см. Дорослий самець може мати масу до 1 ц. З’явились 80 млн. років тому назад. Вони не здатні літати.

Номер слайду 9

Довга шия збільшує зріст страуса до 2 м.

Номер слайду 10

Має дуже оригінальну зовнішність! Очі в страуса розміром з тенісний м’яч – найбільші очі серед всіх наземних тварин. Довгі вії захищають від сонця, пилу. Діаметр його очей може досягати 5 см.Рекорд!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У страуса тільки два пальці: один маленький, інший дуже великий, з міцною плоскою стопою. Тому страус бігає, спираючись тільки на один великий палець.

Номер слайду 13

Я –не літаю, зате бігаю! Але все ж таки, я птах! Мої довгі та міцні ноги- просто подарунок для бігуна. Вони дають мені можливість бігати зі швид- кістю до 70 км/год, достатньою для того, щоб вряту- ватися від хижаків. Так навіщо ж мені літати!

Номер слайду 14

Хто швидше бігає? Швидкість руху90км/год. Швидкість руху 70км/год. У Африці серед бігаючих- рекордистом з швидкості є африканський страус, який поступається у швидкості бігу тільки чемпіону гепарду. 

Номер слайду 15

У страусів слабо розвинуті крила, навіщо вони йому потрібні? Відгадай!

Номер слайду 16

Страус дає перевагу відкритим просторам, де йо- му все видно здалеку та немає перешкод для бігу.

Номер слайду 17

Страуси можуть довгий час обходитися без води, (назва «Горобець-верблюд»).

Номер слайду 18

Оскільки у страусів немає зубів, для подрібнення їжі у шлунку вони ковтають дрібні камінці, а часто і все ,що їм трапляється.

Номер слайду 19

«Меню» страуса: живляться бруньками,  квітками , ловлять дрібних тварин — комах, ящірок.

Номер слайду 20

Пір'я страусів значно відрізняються від пір‘їв інших птахів і мають пучкуватий, волосоподібний вигляд. Махових і стернових пер немає. Польоти йому ні до чого!

Номер слайду 21

У Стародавньому Єгипті символом справедливості був знак,який зображав перо страуса. Це повязано з тим, що у нього стрижень ділить перо навпіл.У інших птахів перо поділяється на вужчу та ширшу частини, а отже «несправедливо». А чи знаєте ви,що…

Номер слайду 22

Сотні тисяч років тому страуси жили також на півдні України. А сьогодні ми все частіше зустрічаємо страусові ферми на нашій території, де можна насолодитися спостереженням за цими незвичайними птахами. Недалеко від нас,є страусина ферма, яка розташована в Лиманському районі, село Ямпіль на мальовничій галявині соснового лісу.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Найбільше страусинове яйце у світі – 2,3 кг. ( Рекорд).

Номер слайду 25

Часто молоді страуси припадають до землі, витягуючи при цьому свою довгу шию. У такій чудернацькій позі ворогу страуса тяжко помітити свою жертву.

Номер слайду 26

Якщо до птаха наблизи-тися, він миттєво схоплю-ється і тікає. Коли ж птахові нікуди відступати, він стає небезпечним. Його особливі двопалі лапи - надійна зброя. Одним рухом ноги страус може проломити череп дорослому леву. Саме тому жодна африканська тварина не йде на сутичку з цим лютим птахом. Зі страусами краще не жартувати!

Номер слайду 27

Живе страус до 70 років. https://wordwall.net/resource/2924939/%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%81

Номер слайду 28

У страусів немає куприкової залози. Страуси-єдині птахи,які мають сечовий міхур. РЕКОРД! Зафіксовано : висота африканського страуса може досягати до 2м75см,маса-256 кг. Страус-єдиний птах у світі,у якого на ногах тільки два пальця. Найдовший крок (іноді понад 7 м) здібний здійснити страус.

Номер слайду 29

Систематика надряду безкильових птахів.

Номер слайду 30

Ряд АФРИКАНСЬКІ СТРАУСИ

Номер слайду 31

Єдиним його видом є африканський страус– істинний Гуллівер пташиного світу.

Номер слайду 32

Ряд АМЕРИКАНСЬКІ СТРАУСИ

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Нанду-рід нелітаючих птахів південноамериканської родини нандувих. Єдиний птах,у якого є литковий м’яз .

Номер слайду 35

Ряд АВСТРАЛІЙСЬКІ СТРАУСИ

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Казуари поширені у тропічних лісах Нової Гвінеї та Північної Австралії. Найнебезпечніший птах на Землі! Ноги казуара мають величезні кігті, які здатні вбити людину одним ударом.

Номер слайду 38

Ему (або австралійський страус) живе у степах Південної Америки.

Номер слайду 39

Ківі- найменший птах серед безкільових птахів.

Номер слайду 40

Проблема: Птахи літають,але не всі? Чому?

Номер слайду 41

ВИСНОВОК. Безкильові птахи перестали літати, тому що в процесі еволюції втратили здатність до польоту, вони лишились неба, у них редукувався літальний апарат, а на заміну цьому з’явились відповідні нові анатомічні та фізіологічні особливості тіла, що пристосували їх до життя на землі в дикій природі. Стали пересуватися бігом або крокуючи.

Номер слайду 42

Порівняльна таблиця « Створений бігати, літати не вміє».

Номер слайду 43

Народжений Особливості будови тіла нелітаючого страуса. Особливості будови тіла страусів –бігунів. занадто велика вага, є міцні ноги з двопалими лапами. немає грудного кіля, найбільший палець – опорний, закінчується кігтем. слабкі грудні м'язи , слабо розвинені крила, (підтримують рівновагу тіла, коли птах біжить), При бігу спирається на один палець з кігтем. міцний, не пневматичний скелет , зокрема -стегнові кістки пневматичні, Немає диференціації пер.  Менший палець двопалої лапи страуса підтримує рівновагу тіла, поліпшуючи зчеплення з грунтом, коли птах біжить.  Спільне: У процесі еволюції природа наділила кожну живу істоту такою будовою тіла, яка для неї найкраща і дозволяє їй вижити у скадних умовах навколишнього середовища. І це біологічно доцільно.

Номер слайду 44

ВИСНОВКИ. Для порятунку від ворогів , страуси не могли підніматися в повітря,тому що втратили здатність до польоту, а щоб врятуватись, їм треба було швидко бігати. Еволюція прийняла мудре рішення - створила їх прекрасними бігунами.

Номер слайду 45

Діаграма Вена «Створений бігати,літати не вміє». Особливості будови тіла нелітаючого страуса. Надмірна вага,немає махових пер,слабко розвинені крила,немає грудного кіля, слабко розвинені грудні м’язи,не пневматичний скелет. Спільне: У процесі еволюції природа наділила кожну живу істоту такою будовою тіла,яка для неї найкраща і дозволяє їй вижити у складних умовах навколишнього середовища. Особливості будови тіла страуса-бігуна. Є міцні ноги з двопалими лапами,найбільший палецьопорний,закінчується кігтем.При бігу спирається на один палець з кігтем.Менший палець двопалої лапи страуса підтримує рівновагу тіла,поліпшуючи зчеплення з грунтом,коли страус біжить.

Номер слайду 46

Надряд безкильові птахи . Об’єднує дуже великих птахів, які мають надмірну вагу, довгу шию, але не мають грудного кіля, махових пер, полегшеного скелета. Тому не здатні літати.

Номер слайду 47

Науково-пошуковим методом ми вирішили поставлену проблему: Птахи літають, але не всі. Чому? Для цього використовували відповідні джерела інформації,які вказані в кінці проекту. Склали порівняльну таблицю, діаграму Вену, показали причини, за якими страус не може літати та зрозуміли завдяки чому він став прекрасним бігуном. Зробили аргументовані висновки. Наші аргументовані міркування.

Номер слайду 48

Дійсно,страуси лишились неба,тому що, одночасно бути прекрасними бігунами та й ще гарно літати, це неможливо, так як це енергетично невигідно для організму. Перестали літати,тим самим вдосконалили звички природжених бігунів. Щоб матеріал був цікавим, використали цікаві факти про птахів, пташині рекорди з книги Гінесса. Розкрили багато таємниць та незвичайного у світі природи.

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Ми познайомились з найчудовішими птахами світу, які просто вражають нас своєю поведінкою, та наділені такими дивними якостями , які роблять їх унікальними в світі. Довели,чому страуси перестали літати, а стали прекрасними бігунами.  Проект засвідчив підсумок вирішення поставленої проблеми. В И С Н О В К И .

Номер слайду 59

Висновки, до яких ми прийшли, працюючи над цим проектом : Дізнались багато нового та цікавого про життя та особливості поведінки страусів. Зрозуміли,що існує багато способів для того,щоб знайти інформацію по темі, яка тебе цікавить. Вирішення будь якого питання -в твоїх руках. Якщо ти хочеш чьогось досягти-доб ‘єшся..  

Номер слайду 60

vokrugsveta.ru› Журнал Вокруг Света›article/324 Страусині хитрощі Страус — Вікіпедія ru.wikipedia.org›Страус Страус - Дитячий сайт Затєєво zateevo.ru›?section=page&alias= straus Презентація “Чим цікеаві нелітаючі страуси” http://svitppt.com.ua/biologiya/straus.html

ppt
Додав(-ла)
Рожкова Галина
До підручника
Біологія 7 клас (Півень Т. О., Бондаренко В.В.)
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
693
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку