Презентація'' Птахи''

Про матеріал
Характеристика птахів, будова тіла, покрив, скелет птаха, органи, зір, орієнтація, розвиток, їхній зародок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика птахів

Номер слайду 2

Рибалочка. Щиглик. Славка чорноголова. Орнітологія – наука про птахів, їх будову, процеси життєдіяльності, поведінку та різноманітність.

Номер слайду 3

Риси організації, пов’язані з польотом 1. Наявність крил 2. Пір’яний покрив 3. Легкий та міцний скелет (є кіль, цівка) 4. Розвиток м’язів для польоту 5. Особлива будова дихальної системи (подвійне дихання) 6. Теплокровність 7. Прискорений метаболізм 8. Відсутність сечового міхура 9. Відсутнсть правого яєчника у самок. В світі нараховується близько 9000 видів птахів, В Україні – понад 400 видів. Щиглик

Номер слайду 4

Будова тіладзьобголовашиятулубкрилохвістнога

Номер слайду 5

Покриви. Будова пір’я1. Шкіра тонка, суха, без залоз (крім куприкової)2. Пір’я вкриває все тіло птаха, oкрім дзьоба та задніх кінцівок. Куприкова залоза міститься в основі хвоста. Секретом цієї залози (жироподібною речовиною) птахи змащують за допомогою дзьоба пір’яний покрив, що робить його водонепроникним.

Номер слайду 6

Контурні пера утворюють покриви, забезпечують обтічність та захист, пухові пера – термоізоляційну функцію, пух – покрив пташенят. Ниткоподібні та щетинкоподібні пір’їни забезпечують дотик, розвиваються у самців у шлюбний період.

Номер слайду 7

Скелет птаха шийний відділ(рухливий)грудний відділ(хребці зрослись)поперековий відділ(хребці зрослись)крижовий відділ(хребці зрослись)хвостовий відділ(хребці зрослись)- скелет у них легкий і міцний, утворений з тонких, пневматичних кісток (заповнені повітрям), частина яких зростається.

Номер слайду 8

кіль- це виріст грудини, до якого прикріплюються потужні грудні м’язи, які здійснюють піднімання та опускання крил.- це одна із кісток ноги птахів, розміщена між гомілкою і пальцями. Цівка робить кінцівку довшою.цівка. Один палець повернутий назад, а три – вперед.

Номер слайду 9

Подвійний тип дихання – дихання відбувається не лише під час вдиху, а й під час видиху. Дихання. ЛегеніПередні повітряні мішки. Трахея. Дихальна система. Задні повітряні мішки. Політ вимагає великих затрат енергії і відповідної кількості кисню. Тому дихання птахів є найдосконалішим серед хребетних. У птахів є легені, розвинені дихальні шляхи (трахея) й повітряні мішки, які забезпечують подвійний тип дихання.

Номер слайду 10

Дихальна система При вдиху крила підіймаються, повітряні мішки і легені заповнюються повітрям, при цьому повітря, що було в легенях, переходить до передніх повітряних мішків. При видиху повітря з легень і передніх мішків виходить назовні, а з задніх мішків – у легені.

Номер слайду 11

Кровоносна система птахів 1. Серце чотирикамерне. Два кола кровообігу 2. Перегородка поділяє серце на праву і ліву частини 3. Кров не змішується 4. У птахів права дуга аортилівий шлуночоклівепередсердяправе передсердяправий шлуночоквелике коло кровообігумале коло кровообігу

Номер слайду 12

Травна система. Птахи мають дзьоб, який складається з верхньої (наддзьобок) та нижньої (піддзьобок) частин. В основі наддзьобка відкриваються ніздрі. Зуби відсутні.Є воло – резервуар для тимчасового зберігання їжі. Швидке перетравлення їжі (через високу t (41-42° С)Шлунок має два відділи: залозистий (оброблення їжі травними соками) та м’язовий (перетирання). 6. Птахи заковтують камінчики для додаткового перетирання їжі. 7. Задня кишка в них закінчується клоакою.

Номер слайду 13

Видільна система 1. Нирки парні. 2. Сечовий міхур відсутній 3. Сеча окремо не виділяється, а змішується в клоаці з кишковими виділеннями

Номер слайду 14

Органи чуттів. Зір. Сова вухата. Орлан білоголовий. Орел малий У птахів гострий зір. Птахи здатні розрізняти кольори(сокіл бачить свою жертву з відстані в 1 км). Очі вкриті трьома повіками. Є ніздрі.

Номер слайду 15

Органи чуття 1. Птахи мають відмінний слух. 2. Орган нюху розвинений слабко 3. Орган смаку міститься на язиці 4. Орган дотику – на оголених ділянках тіла, в основі щетинок Орган слуху

Номер слайду 16

Птахи добре орієнтуються в просторіПтахи безпомилково знаходять дорогу – на цій здатності заснована голубина пошта. Також орієнтація має значення при сезонних міграціях. Птахів зазвичай транспортували до місця призначення у клітках, а там — за потреби, прив'язували до лапок компактно складений папірець з написаним повідомленням, і відпускали на волю. Голуб летів назад додому, де його власник міг прочитати отриманого листа.

Номер слайду 17

Розмноження і розвиток. Птахи – роздільностатеві тварини. Запліднення – внутрішнє, розвиток – прямий. Для багатьох характерний статевий диморфізм. Качкасамицясамецьсамицясамець. Фазан

Номер слайду 18

Статева система птахівcім’яникиcім’япроводиклоака. Чоловіча статева система. Жіноча статева системалівий яєчникяйцепровідклоаканедорозвинений правий яйцепровід

Номер слайду 19

Розмноження у птахів передбачає:• шлюбну поведінку,• утворення пари,спарювання,• побудову гнізда,• відкладання яєць,• насиджування,• піклування про потомство.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Гуси, лебеді і великі хижі птахи утворюють пару на все життя – моногамні. Якщо на період розмноження декілька партнерів – полігамні.

Номер слайду 22

Будова яйця птахів:1 – шкаралупа;2 – підшкарлупова оболонка;3 – повітряна камера;4 – білкова оболонка;5 – білкові канатики;6 – жовткова оболонка;7 – жовток;8 – зародковий диск. Після запліднення яйцеклітина вкривається захисними оболонками, так формується яйце.

Номер слайду 23

{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Назва оболонки. Особливості будови яйця. Значення. Надшкарлупова. Тонка плівка (легко стирається під час миття і витирання) Швидко псується1. Перешкоджає проникненню мікробів і рідини.2. Газообмін. Шкаралупа. Тверда, з карбонату кальцію. Пори (багато на тупому кінці)1. Захищає від ушкоджень під час насиджування.2. Газообмін. ПідшкарлуповаІз двох шарів, що розходяться на тупому кінціУтворює повітряну камеру. Білок. Неоднорідна маса: навколо жовтка щільніша, ніж біля шкаралупи; із двох протилежних кінців утворює щільні канатики – халази; антибактеріальні  речовини, що вбивають шкідливі мікроорганізми.1. Джерело води.2. Утримує жовток посередині яйця3. Захисна. Жовткова оболонка. Тонка плівка, до якої прикріплюються халази. Відокремлює жовток від білка. Жовток. Резервні речовини: білки, жири, вуглеводи, РНК, мінеральні речовини, ліпопротеїди, глікопротеїди. Джерело енергії та поживних речовин

Номер слайду 24

Тривалість насиджування Птахи. Кількість днівпінгвіни60—70страуси55-60орли40кулики, мартини20—30голуби15-18синиці, горобці14колібрі10-12

Номер слайду 25

Розвиток птахів – прямий {8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Залежно від розвитку пташенят птахів поділяють на: ВиводковіНагніздніпташенята вилуплюються з яйця розвиненими, вкриті пухом і здатними через кілька годин або наступного дня рухатися самостійно в пошуках їжі. Голі, сліпі, самостійно не живляться, потребують догляду, довго залишаються в гнізді. Батьки тривалий час зігрівають їх та годують.качки, гуси, лебеді, тетерукиграки, голуби, дятли. Курча

Номер слайду 26

Класифікація птахів{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Назва групи Характерні ознаки Представники 1. БезкільовіКіль відсутній, крила недорозвинуті. Не здатні до польоту. Пересуваються по землі бігом, крокуючи. Добре розвинені задні ноги. Страуси, ківі, нанду, казуари. 2. Пінгвіни Птахи, які втратили здатність до польоту й пристосувалися до плавання. Кіль є, крила видозмінені в ласти, пір’я нагадує луски, на пальцях задніх кінцівок є плавальні перетинки, кістки важкі. Незграбні на суші, пінгвіни можуть розвивати у воді величезну швидкість і долати відстані до 100 км. При цьому вони вміють затримувати дихання до півгодини і пірнати на глибину до 500 метрів, для чого проковтують невеликі камені. Пінгвіни 3. КільогрудіЄ кіль, добре пристосовані до польоту, кістки пневматичні. Куроподібні, Гусеподібні, Дятлоподібні, Соколоподібні, Совоподібні, Голубоподібні, Лелекоподібні, Журавлеподібні, Горобцеподібні.

Номер слайду 27

Дайте відповіді на запитання:1. На які відділи поділяється тіло птаха? 2. Які органи розташовані на голові птаха? 3. Від чого залежить форма дзьоба? 4. З яких частин складається дзьоб? 5. Які особливості будови шкіри у птахів? 7. Яка залоза шкіри розвинена у птахів? 8. Які види пер характерні для птахів? Що таке статевий диморфізм? В чому відмінність виводкових птахів від нагніздних?

Номер слайду 28

Установити відповідність між відділами травної системи птаха й функціями, які вони виконують: Відділи травної системи птаха 1 Воло2 Залозистий шлунок3 М’язовий шлунок4 Кишечник ФункціїА Перетравлювання їжі під дією шлункового соку. Б Там тимчасово розміщується проковтнута їжа. В Перетирання їжі до кашкоподібного стану. Г Видалення неперетравлених залишків. Д Остаточне перетравлювання їжі та всмоктування поживних речовин у кров

Номер слайду 29

Вставте пропущені слова. Перед відкладанням яєць більшість видів птахів _______________________. Яйцеклітина оточена декількома яйцевими оболонками, що виконують ________________________. Зокрема: _______________________________________________Особливі білкові утвори - ______________________, які підтримують яйцеклітину в певному сталому положенні. На тупому полюсі підшкаралупові оболонки розходяться й утворюють ______________________________ із запасом повітря для зародка. Пори у шкарлупі забезпечують процеси _______________________ зародка, що розвивається.

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
2894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку