Командний турнір "Таємниці звичайних дерев"

Про матеріал

збагачувати знання учнів про ліс; розвивати пізнавальну активність учнів, уміння використовувати знання, які одержали раніше; виховувати у дітей любов до рідного краю і бережливе ставлення до лісів.

Перегляд файлу

КОМАНДНИЙ ТУРНІР

«Таємниці звичайних дерев»

 

(слайд - Командний турнір «Таємниці звичайних дерев)

 

(слайд - Що для кожного з нас значать дерева…)

 

Що для кожного з нас значать дерева, про існування яких ми забуваємо: ростуть собі поруч з нами і добре, а зникнуть, чи помітимо? Якщо запитати людей різних вікових категорій та різних професій, що для вас означають дерева, можна почути безліч відповідей: садовод скаже, що плодові дерева – це все його життя; біолог скаже, що дерево – це життєва форма рослин; столяр відповість, що буде в нього сировина з дерева, будуть гроші; еколог надасть дереву планетарного значення; лісник порівняє дерево із багатоповерховим будинком для життя різних тварин: комах, птахів, ссавців. Звичайно, кожен з них має рацію, тому що дерева – це складова частина природи, національне надбання кожної країни, а отже і планети в цілому.

(слайд –Шануй дерево, яке тобі тінь дає…)

 

«Шануй дерево, яке тобі тінь дає» – говорили римляни. Я вважаю, що немає жодної людини, яка б не згодилася із цим твердженням. Саме дерева є основними складовими елементами ландшафту та клімату планети, її легенями, вони утримують воду в ґрунтах, і саме деревні насадження є прикрасою довкілля і, нарешті, вони разом з іншою рослинністю дають первинну продукцію.

За багатовікову історію розвитку людства дерева постійно супроводжували життя, так як були невід’ємною частиною людського існування. Історія слов’янства творилась між дубів та лип. Тому і сьогодні дерева мають позитивний вплив на здоров’я та процвітання людини і нації в цілому.

Дерева ростуть досить довго, десятки і сотні років, існують, навіть, вікові дерева, що пов’язують нас з рідним краєм, з його історією. Кожне дерево має право на життя і чим старіше воно, тим більше цих прав. Дерева – відображення вічного ставлення до них людини, результат діяльності багатьох поколінь. Дерева пов’язують людину не лише з історією своєї Вітчизни, а й з його культурою, релігією, традиціями, красою природи рідного краю, вони живлять нашу мораль і патріотизм. У Чехії говорять: «Зустрінеш старе дерево – зніми капелюха». У нас, українців, по відношенню до дерев склалися різні традиції:

- при народженні дитини саджали дерево, в основному плодове;

- поблизу криниці саджали вербу або калину;

- після проводів на службу юнака, дівчина саджала на краю села тополю;

Дерево як і камінь є природним матеріалом, який зберігав нанесені зображення, що, за твердженням вчених, сприяло розвитку писемності у багатьох мовах. Здатність горіти допомогло освоєння вогню, що різко розширило ареал поширення людини на північ, і дозволило освоїти нові типи житла: печери, будинки, голку, і т д.. Мала щільність деревини по відношенню до води сприяла розвитку судноплавства: починаючи від плотів і закінчуючи каравелами, які багато років робилися з дерева.

У зв'язку з широтою поширення і простотою обробки, в багатьох культурах світу широко використовується деревина як матеріал для виготовлення як предметів побуту (меблі, посуд), так і предметів благоустрою житла.

Особливості цвітіння деяких дерев стали загальними в культурі багатьох народів світу. Фрукти є неодмінним атрибутом майже всіх свят, як і музичні інструменти, більшість яких виготовляється з певних сортів деревини.

Згадки про дерево зустрічається також в багатьох сучасних релігіях, в християнстві згадується Дерево пізнання Добра і Зла, Дерево Життя. Пальмова неділя, або свято Входу Господнього в Єрусалим відзначається святковим богослужінням, на яке віруючі приходять з пальмовими гілками. У Росії першою розпускається верба, тому стали використовувати гілки цього дерева і свято отримало назву Вербна неділя. У фольклорі мертве дерево, корч служить символом або притулком нечистої сили. Деревина широко застосовувалася для виготовлення релігійної символіки: ікони, ідоли та інше.

У багатьох країнах світу одним із завдань природоохоронної роботи є охорона вікових дерев. У Німеччині цією справою почали займатися ще на початку ХХ ст.. Пізніше до них приєднались Польща, Англія, балтійські та скандинавські держави. У другій половині ХХ ст. ці країни оголосили списки по заповіданню старих дерев, які нараховували десятки тисяч. А що ж Україна? У кінці ХХ ст.. тут було взято під охорону лише близько 400 дерев. Але на сьогоднішній день це питання переглянули і почали терміново інвентаризувати рідкісні, своєрідні, меморіальні та вікові дерева. Відшукали та почали заповідати всі дерева пов’язані з історичними особами, подіями, спогадами, народними переказами… Крім цих, під охорону беруться дерева із незвичайною кроною, із різною химерною формою, із стовбурами, які зрослися в кількох місцях, із наростами на стовбурах, із багатьма стовбурами з однієї кореневої системи, а також дерева із надзвичайною красою.

Отже, старі дерева є важливим джерелом духовного збагачення, це повернення до давніх часів, що дає відчути єдність не лише з природою, а і з часом, який давно минув. Для багатьох із нас важливо, що на ці дерева дивилися наші предки впродовж віків.

Дерева були пов’язані не лише з долею держав чи міст, але і з долею людей. Вони допомагали їм у житті і здоров’ї. Існує гороскоп друїдів, де кожна людина має своє дерево-покровителя. В усіх країнах життя людини і дерева тісно пов’язувались. Вважається, що на сьогоднішній день люди зруйнували ці тісні узи, тому таким незрозумілим та невизначеним стає наше майбутнє.

 

З деревами пов’язаний і Національний природний парк «Вижницький», що є воротами в Карпати, адже більша частина території (майже 90%) вкрита лісами, де ростуть дерева різних порід.

(слайд - переважаючі породи дерев НПП «Вижницьки»)

 

 

На території НПП «Вижницький» виділяють 5 видів асоціацій    занесених до Зеленої книги України.

 (слайд – види асоціацій занесених до Зеленої книги України)

1.Формація сіровільхові ліси:

1)Alnetum (incanae) matteucciidosum (struthiopteris) - Асоціація. Сіровільховий ліс страусниковоперовий. Даний зеленокнижний вид знаходиться в ур. Лужки, в долині річки Сухий.

2.Формація букові ліси:

2) Fagetum (sylvaticae)  vincosum (minoris) - Асоціація. Буковий ліс малобарвінковий. Даний зеленокнижний вид знаходиться в ур. Стебник та ур. Яворів.

3) Fagetum (sylvaticae) alliosum (ursinі) - Асоціація. Буковий ліс ведмежоцибулевий. Даний зеленокнижний вид знаходиться в ур. Лужки.

4) Fagetum (sylvaticae)   lunariosum (rediviviae) - Асоціація. Буковий ліс лунарієвий. Даний зеленокнижний вид знаходиться в ур. Лужки, підніжжя г. Магура

5)  Faqetum (sylvaticae) hederosum (helicis) - Асоціація. Буковий ліс плющовий. Даний зеленокнижний вид знаходиться в ур. Лужки

 

Червонокнижними представниками дерев на території НПП «Вижницький» є модрина польська, тис ягідний, сосна кедрова.

(слайд - червонокнижні види)

 

Я вітаю Вас на території національного природного парку «Вижницький». Сьогодні ми з Вами вдруге зустрілись на командному турнірі «Таємниці звичайних дерев», який заключним етапом акції «Ліси для нащадків», що проводилась з 15 жовтня по 15 листопада. Метою акції є формування творчої працелюбної особистості, екологічної культури учнів, оволодіння технологіями вирощування лісових культур, садивного матеріалу, створення лісорозсадників та залучення до дослідницької діяльності з лісництва.

(Слайд – Акція «Ліси для нащадків»)

Дякуємо вчителям та учням………., які  долучилися до даної акції.

 

Отже, сьогоднішня зустріч – це чудова нагода для молоді проявити свої здібності, розум та знання. Зазвичай вдало використаний шанс стає першим кроком до визнання та великих звершень. Ми сподіваємось, що наша зустріч принесе Вам задоволення та залишиться в пам’яті приємним спогадом.

 

(слайд – мета турніру)

Метою командного турніру є заохочення школярів у прагненні здобувати нові знання; розвивати пізнавальні та емоційно - вольові процеси, вміння учнів працювати в командах; розвивати естетичне виховання; довести учням, що турнір «Таємниці звичайних дерев», покликаний зблизити людину і природу через розгадування її таємниць.

 

Турнір складатиметься з 6 конкурсів:

1.Презентація команди (5-7 хв.) – 5 б.

2.Ерудит (5 питань для кожної команди)  – 5 б.

3.Кросвордоманія – від 1 б.

4.Практичне завдання «Якого дерева листок» – 7 б.

5.Зелена скринька – 5 б.

6.Бліц-турнір для капітанів – 6 б.

 

Команда, яка буде переможницею, отримає кубок «Найкращих знавців дерев», який буде на протязі року зберігатись в стінах школи-переможця, а на наступній рік їм треба буде відстоювати гідність носити знання найкращих знавців лісу.

(слайд – учасники)

 

Що ж, сьогодні в командному турнірі зустрічаються команди таких шкіл:

 

(Слайд-журі)

А спостерігати та оцінювати ваші знання та вміння будуть фахівці парку:

 

(Слайд - бажаємо успіху)

 

Отже ми розпочинаємо командний турнір «ТАЄМНИЦІ ЗВИЧАЙНИХ ДЕРЕВ» і бажаємо вам успіху.

Отже,  1.Презентація команди (5-7 хв.) – 5 б.

Команда повинна представити дерево, назву якого обрала. (біологічні особливості, господарське значення, легенда, прислів’я

 

2.Ерудит (5 питань для кожної команди)  – 5 б.

5 питань:

  •  Не книжка, а з листочком, не вітер, а шумить? Дерево
  • З якого дерева виготовлять сірники? осика
  • Дерево – символ Києва? каштан
  • Як дерево називається, що влітку в білих пух одягається? тополя
  •  Не сучок, не листок, а на дереві стоїть? кора

 

 

5 питань:

  • В зеленім убранні красуні  стоять, та тільки неможна їх обійнять?  ялинки
  • Найнебезпечніше дерево під час грози, тобто таке, що притягує електричні розряди? дуб
  • Хвойне дерево, яке на зиму скидає свою хвою? модрина
  • Які три основні частини виділяють в дереві? Корінь, стовбур, крона
  • Переважаючий колір весняного листя? зелений

5 питань:

  • Дерево, яке навесні дає живильний сік? береза
  • Дерево – символ печалі, нещастя, смутку? явір
  • Що виникає  в лісі, якщо не загасити полум’я? пожежа
  • Територія України, де площа, яка вкрита лісами більше 40%?  Карпати
  • Яке дерево в Україні є найстарішим? дуб

5 питань:

  • Дерево – символ Канади? клен
  • Плоди, якого дерева нагадують лампочку? груша
  • З якого насіння виростає дуб ? жолуді
  •  Яке дерево використовується для виготовлення лиж? береза
  • Яке дерево, як і береза має солодкий сік?  клен

5 питань:

  • Дерева – символи України та рідного краю? Верба і калина
  • Класифікація дерев за строком життя листя? Вічнозелені і листопадні
  • Щоосені роздягається , щовесни одягається ? дерево
  • З плодів якого дерева виготовляють курагу?  абрикос
  •   Яке  дерево цвіте першим? вільха

5 питань:

  •  Яке дерево найменш довговічне? верба
  •  В якому лісі взагалі немає листя? хвойному
  • Територія, яка повністю вкрита деревами? ліс
  •  Яке дерево цвіте останнім? липа
  •  Завдяки якому плоду фруктового дерева був відкритий закон всесвітнього тяжіння? яблуко

5 питань:

  • Яке дерево найчастіше висаджують  у містах ? липа, каштан
  • Біла, я не сніг, зелена, а не лист, кучерява, а не волосся? береза
  •  Пора року, під час яких більшість дерев скидає листя? осінь
  • Якої форми листки у модрини? Хвоя
  • Дерево – символ побачень? верба

 

5 питань:

  • Дерево – новорічна прикраса? ялина
  •  Сакура – в перекладі  з японського? вишня
  • Всі пани скинули жупани, а один пан не скинув жупан? Листяні дерева і сосна.
  •  З якої породи дерева козаки виготовляли свої чайки (човни)? липа
  • Я не груша і не слива, але кажуть, що вродлива. Я стою у срібнім листі, у червоному намисті. калина

5 питань:

  •           Літом виростає. А осінню опадає? листя
  •           Голки має коротенькі, всім знайомі ці гілки й шишки довгі мов свічки ялинка
  •           Плід цього дерева корисний для розумової  діяльності ? горіх
  •           З плодів якого дерева отримують чорнослив ? слива
  •           На дереві народився в кожусі, кожух розірвався і я на землю впав? каштан

 

 

3.Кросвордоманія – від 1 б. 3 хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м

о

д

р

и

н

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скласти кросворд модрина, використовуючи тему «Дерева». Чим більше слів, тим більше балів

4.Практичне завдання «Якого дерева листок» – 7 б. 1 хв.

 

5.Зелена скринька – 5 б.

Зелена скринька

1. Каштан - Нині вулиці і сквери міста прикрашають чимало різних видів дерев та кущів, і сам Київ нагадує величезний, розкішний ботанічний сад. В даній скринці знаходиться плід дерева-символа міста Київ, квітка і листя, якого відтворені у гербі міста-героя Київ. Що знаходиться в скриньці?

2. Цвіт липи - Мало є рослин на землі, які можуть суперничати ароматом і нектаром із цим деревом. Недаремно вже у давні часи її назвали щедрою медоносицею. З його сушених квіток виходять прекрасні ліки від застуди. Що це за цвіт. Що знаходиться в скриньці?

3. Китиці калини - Проводжаючи сина в далеку дорогу, мати напувала його напоєм з ягід цього куща. Де копали криницю, там завжди висаджували цей кущ, щоб смачнішою була вода. Це дерево-кущ символ нашої України. Що знаходиться в скриньці?

4. Жолудь – Плід дерева-велетня, з якого можна отримати позитивний розряд енергії. Ці плоди полюбляють свинки. В стародавніх слов»ян це дерево було священим. Що знаходиться в скриньці?

5. Яблуко- Навесні це дерево цвіте гарним цвітом, а кожної осені дарує нам жовті, червоні, зелені плоди. З цих плодів виходить смачний корисний сік, варення, компот.

6. Лісовий горіх- у зеленім кожушку, костяній сорочці я росту собі в ліску – всім зірвати хочеться.

7. Кора – це важливий елемент дерева, який захищає його від сонця, морозу, вітру, що це за елемент?

8.  Шипшина – квітка пишна, квітка гожа на троянду трішки схожа, на кущах вога зростає хто і з вас цю квітку знає.

 

 

6.Бліц-турнір для капітанів – 6 б.

1. Яке дерево найкращий медонос. З одного га лісу можна зібрати 1,5 т меду. Липа

2. Як поділяються дерева за видами листків. Хвойні і листяні

3. Яке дерево в давнину вважалося настільки цінним, що Петро І ввів смертну кару за його зруб. Дуб

 

1. Яке дерево передбачає погоду, «плаче на дощ». Клен

2. За терміном життя листя, дерева поділяються на…Вічнозелені і листопадні.

3. Яке дерево вважається найдовговічнішим в Україні, вік якого 4 тис. років. У нашій країні осередок цього дерева – Княждвірський резерват поблизу Коломиї в Івано-Франківській області, площа якого 206 га. Тис ягідний.

 

1. Яке дерево вказує на близькість підземних вод. Верба

2.  Які основні частини виділяють у дерева. Корінь, стовбур, крона.

3. На державному прапорі якої країни зображено кедр, а на прапорі якої – листок клена. Кедр-Ліван, клен-Канада.

 

1.Назвіть зайве слово в кожному з рядків:

Ялина, береза, бузок, липа, ясен  ялина

Ялина, ялиця, дуб, сосна, кедр     дуб

Граб, горіх, дуб, тис, каштан       тис

2. Яка частина дерева відповідає за всмоктування живильних речовин з ґрунту і передачу їх в стовбур. Корінь

3. Яке дерево вважається найстарішим в Україні, вік якого 1300 років. Дуб

 

1. Як називають голчасті листки у хвойних дерев. Хвоя

2. Яка частина дерева відповідає за передачу речовин між корінням і кроною. Стовбур

3. Яке дерево вважається найвищим в Україні, яке знаходиться в Рахові. Модрина європейська

 

1. Які ліси насичені фітонцидами і повітря яких має лікувальне значення. Соснові ліси

2. Листя якого дерева уособлює чоловічу силу, чесність, вірність, довголіття. Дуб

3. Це дерево називають ровесником динозаврів та цілителем 21 століття. Гінкгобілоба

 

1. Ефірні олії яких хвойних дерев використовують у медицині та парфумерії. Ялиця, сосна

2. В древньому Римі царі носили вінки із листя цього дерева. Дуб

3. Котрим деревом цінної породи що й нині росте в наших краях платили данину туркам. Його ще називають негній-деревом. Тис ягідний

 

1. Назвіть широковідомі хвойні дерева. Модрина, ялиця, ялина, кедр, кипарис, туя, тис, сосна

2. Настойку або чай листя якого дерева використовують при запальних процесах у порожнині рота і горла, для лікування виразок та опіків. Дуб

3. Які види хвойних дерев занесені до Червоної Книги України.

Сосна Станкевича, сосна крейдяна, сосна Європейська, модрина, яловець високий, тис ягідний.

Підведення підсумків турніру. Журі оголошує переможну команду. Гравці команди, яка вийде переможницею отримають кубок «Найкращих знавців лісу», який буде на протязі року зберігатись в стінах школи-переможця, а на наступній рік їм треба буде відстоювати гідність носити знання найкращих знавців лісу.

doc
Додано
28 жовтня 2018
Переглядів
969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку