- удосконалення професійних знань, умінь і навичок;
- розкриття нових можливостей для вирішення професійних завдань;
- створення умов для професійного розвитку здібних та обдарованих дітей саморозвитку дітей через різні види діяльності;
- уміння самостійно здобувати необхідні знання звертаючись до наукової і професійної літератури
Конкурс майстерності: « Нумо, поварята!»
Мета і завдання проекту:
- удосконалення професійних знань, умінь і навичок;
- розкриття нових можливостей для вирішення професійних завдань;
- створення умов для професійного розвитку здібних та обдарованих дітей саморозвитку дітей через різні види діяльності;
- уміння самостійно здобувати необхідні знання звертаючись до наукової і професійної літератури.
Ведучий: Добрий день шановні учні,викладачі,члени журі і всі хто прийшов підтримати наших конкурсантів.
Сьогодні ми проведемо цікавий та захоплюючий інтелектуальний двобій між двома командами, адже справжній кухар-професіонал, майстер своєї справи повинен не тільки досконало володіти технікою приготування страв та виробів, але і бути всебічно розвиненою особистістю, знати витоки кулінарії, цікаві історичні та статистичні факти, уміти зацікавити людину мистецтвом кулінарії.
Отже, ласкаво просимо вас на наш кулінарний конкурс, де кращі знавці кулінарних таємниць поміряються своїми силами у професійних знаннях.
Змагання проходитимуть за девізом:
« Думати активно,діяти оперативно,говорити доказово для всіх обов язково»
В конкурсі братимуть участь дві команди.Команда під назвою «Галушки» і команда під назвою «Пампушки».
Конкурс оцінюватиме саме не упереджене і чесне журі . До складу журі входять:
Заступник директора з навчально-виховної роботи : Іжик Ганна Дмитрівна
Викладач спец предметів: Беднарська Жанна Петрівна
Майстер виробничого навчання Падяк Марія Іванівна
- Виступи конкурсантів журі оцінюватиме за 5 бальною системою.
Для конкурсантів підготовлено 8 завдань, які складаються з теоретичних і практичних частин.
-А зараз розпочинаєм конкурс і запрошуєм на сцену наші команди.
- Для початку попрошу команд обрати капітанів.
- Капітани вибрані ,отже ми можем розпочинати наш конкурс
1-ий конкурс «Зроби собі рекламу»
У цьому конкурсі конкурсанти повинні представити свою команду.
Він оцінюватиметься за такими критеріями: зовнішній вигляд,емблеми,привітання команд суперників.
Запрошуєм команду «Галушки»
З сиром,з маком,
Медом,маслом
Подають до столу
В українській кухні страву,
Знають пречудово.
Ми смачненькі і м якенькі ,
Як у ліжку подушки,
У окропі нас варили
І назвали «Галушки»
Привітання суперникам:
Команда «Галушок» вітає вас,
Бажаєм триматись дружно,
Змагатись будем не на жарт,
І виграє лиш той між нами,
Хто є сильніший поміж нас.
Виступ команди «Пампушки»
Цукор ,яйця ,маргарин
Поєднались в слові цім.
Дріжджі,борошно,родзинки-
Вийшов виріб,як з картинки.
Щоб в змаганнях участь взяти,
Треба нас було назвати.
Думали аж до світання-
Від «Паспушок» вам вітання.
Привітання суперникам
Команда «Пампушок»вітає Вас,
Ми вітаєм,любі друзі,
Ми стоїмо в тісному крузі,
Змагатись будемо від душі,
Болівайте ,друзі і журі.
-Просим журі оцінити виступи наших конкурсантів.
(оцінки журі)
2-ий конкурс «Кухня народів світу»
Конкурсантам будуть показані слайди зі стравами, і вони мають назвати країну звідки вона походить.
Журі оцінюватиме за кількістю правильних відповідей
Оголошення оцінок
3-ий конкурс « Кмітливий капітан»
Капітанам будуть зачитані по 10 запитань . Мають дати найбільшу к-ть правильних відповідей.за відповідь на запитання суперника +1бал
Що італійці поїдають багатьма кілометрами? (Спагетті.)
Який основний рідинний компонент супів? (бульйон)
Які супи можна подавати як гарячими, так і холодними? (солодкі)
Що в рибі використовують для приготування котлетної маси? (філе
-Який напій, не приправлений молоком, англійці вважають «просто отрутою»? (Чай.)
. Що є основою молочних супів? (молоко)
Основний компонент червоної або білої пасеровки?
(борошно)
. Як називається технологічний процес, відокремлювання м’яса від кісток?
(обвалювання)
- Вона має божественний аромат, надає солодким стравам вишуканість.
Отримують цю ароматну пряність зі стручків тропічної орхідеї? (ваніль).
Яка країна подарувала світу свій відкритий пиріг ?(піца)
Який напій великий композитор Людвіг Ван Бетховен завжди готував для себе з 64 зерен?(кава)
Кінський кефір це …..?(кумис)
Музична приправа це?(сіль)
Гостра необхідністьце?(перець)
Тушкований салат?(рагу)
Як називається тістичко з білка? (безе)
Що перетворює морс в кисіль?(крохмаль)
Раціон щоб зменшити талію?(дієта)
Отже оцінка журі
. Як і в давні часи, так і сьогодні майстерно сервірований стіл – вершина великої
гостинності. По особливому прикрасивши святковий стіл, ви надаєте святкуванню
свій неповторний колорит. Важливо тільки, щоб всі частини композиції були в
гармонії один з одним. Сервіз, свічки, оригінально складені серветки – все це надає
святковому столу особливого стилю.
4-ий конкурс «умілі ручки» ви маєте сласти серветки .
На все вам дається 5хв. Оцінюватиметься естетичний смак якість виконання і к-ті серветок.
Просим журі оцінити наші шедеври.
Дайте кухарю продукти:
М'ясо птиці, сухофрукти,
Рис, картоплю, і тоді
Вас чекає смачна їжа.
5-ий конкурс під назвою «Справжня хазяйка»
Вам будуть надані компоненти це будуть спеції і крупи ви з зав язаними очима маєте вгадати що це за компонент. Дозволяється рухати руками і нюхати но не коштувати.
Оцінюється за к-ть правильних і точних відповідей.
6-ий конкур «Дигустатор» він схожий на попередній тільки тепер ви за смаком маєте сказати найбільшу к-ть правильних компонентів даної страви.
Просим журі підбити підсумки
7-ий конкурс «Знавець кулінарії»
Вам даються картинки з стравами ви маєте правильно підібрати до них компоненти з яких ця страва готується. Перемагає та команда яка дасть найбільшу к-сть правильних компонентів.(відповідей)
Підбиття підсумків.
8-ий конкурс «Всезнайка» Вам буде названа назва страви ви маєте назвати наступну страву яка буде починатись із останньої літери попередньої хто не знає вибуває із гри виграє та команда де залишиться більше учасників.
Для нудьги у нас не було жодної хвилини ,
Жартувати, грати, вчити! Нудьгувати не можна!
Запам'ятаємо свято наше , друзі!
А якщо приз і не дістанеться , ти особливо не шкодуй !
Адже у тебе з'явиться багато добрих хороших друзів!
Отже настав час підбиття підсумків . Просим наше журі оголосити переможця Конкурсу майстерності « нумо, поварята!»
Нагородження переможців.
-Ви показали свій хист та уміння
Дізнались що важить бажання терпіння
Хочемо Вам від душі побажати
Ясний вогонь мистецтва тримати
Щоб в душах жило народне коріння
Та розквітало Ваше уміння
До наступної зустрічі!
Дякуєм всім хто вболівав за наших конкурсантів.
Ми не говорим до побачення, ми говорим до наступної зустрічі.!