Конспект біологічного квесту на тему: "Впізнай покриви тіла тварин" + презентація

Про матеріал
Біологічний квест: «Впізнай покриви тіла тварин" відбувається на етапі уроку: закріплення і систематизація знань з теми «Покриви тіла тварин. Їх різноманітність і функції». Гра полягає в розгадуванні питань-загадок з цієї теми. Метою такої форми роботи є формування в учнів пізнавальних інтересів, потреба у глибокому і творчому оволодінні знаннями; формування вміння аналізувати, узагальнювати, порівнювати, синтезувати знання, отримані при вивченні біології; виховування позитивних мотивів до навчальної діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КВЕСТВпізнай покриви тіла тварин

Номер слайду 2

Впізнай покриви тіла тварин№ 1

Номер слайду 3

КишковопорожнинніВ ектодермі кишковопорожнинних є жалкі клітини. Це своєрідна візитна картка цих тварин: вони більше ні в кого не трапляються. Слугують жалкі клітини для захисту, ураження здобичі та її утримання. Нові жалкі клітини, так само як й інші типи клітин, виникають за рахунок проміжних клітин Покриви гідри переважно утворюють шкірно-м’язові клітини Завдяки їхньому скороченню тіло гідри стискається або нахиляється в певний бік. Між ними розкидані й нервові клітини.

Номер слайду 4

Впізнай покриви тіла тварин№ 2

Номер слайду 5

Черви. Шкірно-мускульний мішок утворює стінку тіла плоских, круглих та кільчастих червів. М'язи шкірно-мускульного мішка складаються з декількох шарів м'язових волокон: кільцевого та поздовжнього шарів, а також диагонального шару між ними. У зовнішньому шарі ці волокна тягнуться поперек тіла (кільцеві), а у внутрішньому вони спрямовані уздовж тіла (поздовжні).

Номер слайду 6

Впізнай покриви тіла тварин№ 3

Номер слайду 7

ЧленистоногіПлівка з воску на поверхні тіла павуків і комах захищає їх організм від втрати води

Номер слайду 8

Впізнай покриви тіла тварин№ 4

Номер слайду 9

Молюски. Мантія – складка покривів, що вкриває все тіло або його частину, зменшує тертя між тілом і черепашкою.

Номер слайду 10

Впізнай покриви тіла тварин№ 5

Номер слайду 11

Риби. Тіло кісткових риб вкрите лускою, яка звичайно має вигляд тонких напівпрозорих пластинок, що черепицеподібне накладаються одна на одну. Це означає, що своїм переднім краєм луска занурена в шкіру, а задній - налягає на луски наступного ряду. Із ростом тварини збільшуються і луски, наростаючи шарами.

Номер слайду 12

Впізнай покриви тіла тварин№ 6

Номер слайду 13

АмфібіїПокриви амфібій гола шкіра з багатоклітинними (на відміну від риб, у яких ці залози одноклітинні) слизовими залозами, секрет яких забезпечує зволоження поверхні тіла і захист від проникнення хвороботворних мікроорганізмів та нападу хижаків. Можуть бути отруйні залози. 

Номер слайду 14

Впізнай покриви тіла тварин№ 7

Номер слайду 15

Плазуни. Зовнішній шар покривів плазунів, на відміну від земноводних, роговіє. Шкіра суха, практично без залоз, вкрита роговими лусками, щитками або пластинками - похідними покривного епітелію.

Номер слайду 16

Впізнай покриви тіла тварин№ 8

Номер слайду 17

Птахи. Найскладніша будова притаманна контурним перам, що утворені стрижнем та двома опахалами, розташованими в одній площині. Нижня частина стрижня — так званий очин — порожня та позбавлена опахал, всередині розташовано плівчасте утворення, що називається «душка». Решта стрижня — «стовбур» — має серцевину, що складається з легкої рогової комірчастої тканини. Опахала утворені довгими борідками, від яких відходять менші бородки другого порядку; на них, в свою чергу, розташовані рогові гачки, якими зкріплюються борідки пера. В разі відсутності гачків борідки залишаються незчіпленими, і такий вид пера називається пуховим.

Номер слайду 18

Впізнай покриви тіла тварин№ 9

Номер слайду 19

СсавціШкіра ссавців міцна й еластична. Зовнішній шар епідермісу роговіє й виконує захисну функцію. Волокниста сполучна тканина дерми надає шкірі міцності. У нижньому її шарі відкладається жир, що є енергетичним резервом. Епідерміс утворює численні і функціонально різноманітні похідні (волосяний покрив, кігті, нігті, копита), що складаються з рогоподібної речовини. У шкірі наявні потові, сальні, молочні та пахучі залози, які виконують важливі життєві функції.

Перегляд файлу

Тема: Біологічний квест: «Впізнай покриви тіла тварин.

 

Мета:

Навчальна: формувати в учнів пізнавальні інтереси, потребу у глибокому і творчому оволодінні знаннями; формувати вміння аналізувати, узагальнювати, порівнювати, синтезувати знання, отримані при вивченні біології.

Розвиваюча: розвивати творче мислення, пізнавальний інтерес; самоосвітню, інформаційну і життєву компетенції;

Виховна: виховувати прагнення  до отримання нових знань; позитивні мотиви  до навчальної діяльності, створювати умови для самореалізації.

 

 Обладнання: картки із завданнями, проектор.

 

Умови гри:

 

Квест (від англ. quest — пошук) — жанр інтелектуально-логічних ігор. Гра полягає в розгадуванні загадок про різні покриви тіла тварин.

 

Для учнів гра відбувається на етапі уроку: закріплення і систематизація знань з теми «Покриви тіла тварин. Їх різноманітність і функції». Доцільно для проведення гри розділити клас на групи по 5-6 учнів. Виконання завдань оцінюється відповідною кількістю балів. Перемагає та група, яка набере більшу кількість балів та розгадає загадки першою.

 

  • Дискваліфікація здійснюється за передавання відповіді іншій команді.
  • Команди самі слідкують за часом відведеним для виконання одного завдання.
  • Учитель слідкує за дотриманням правил. Дозвіл на перехід до наступного завдання дається тільки після розв’язання попереднього або  після відведеного для виконання завдання часу.
  • Учитель не має права дати додатковий час на виконання завдання.
  •  Учитель не має права давати підказки і надавати допомогу учням.

 

Хід гри:

  1. На столі кожної команди – набір карток з однаковими запитаннями-загадками. Картки лежать текстом донизу, а їхній порядок переплутаний, таким чином кожна команда починає гру з різного питання, та в процесі гри питання теж не збігаються.
  2. Після того, як завдання розгадане, учні записують № запитання і свою відповідь у результативній таблиці групи. Після цього можуть обрати наступне питання-загадку.
  3. Після того, як усі учні відповіли на кожне запитання, учитель підводить підсумок за допомогою презентації.
  4. Переможці отримують гарну оцінку.

 

КАРТКИ-ЗАГАДКИ

 

 

 

 




 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Селюкова Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олефір Тетяна Михайлівна
    Дякую за розробку! Це просто знахідка для мене. Цікаво було дітям шукати відповідності. Сперечалися!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Грищенко Ирина
    Дякую, дуже цікаво
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
zip
Додано
2 травня 2020
Переглядів
1190
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку