Конспект години спілкування з морально-етичного виховання "Добротою себе перевір"

Про матеріал
Матеріал спрямований на виховання морально – етичних норми життя, людяності, гуманізму, формування в учнів моральних чеснот, шляхетності, почуття милосердя, популяризації доброчинності, як практичного втілення духовних надбань людини.
Перегляд файлу

Тема: Добротою себе перевір

Мета: виховувати морально – етичні норми життя, людяність, гуманізм; допомогти учням осягнути, що лежить в основі доброти, доброго вчинку, формувати в учнів моральні чесноти, шляхетність, почуття милосердя, популяризувати доброчинність як практичне втілення духовних надбань людини.

Обладнання: пісня, плакати з епіграфом, правилами, темою, деревом

Хід заняття

І. Вступна частина

  1. Знайомство.
  2. Вправа «Правила»

Для того, щоб робота і спілкування в класі були доброзичливими, творчими та результатив­ними, потрібно дотримуватися певних правил:

  •     Слухати один одного і не перебивати
  •     Вирішувати проблеми і завдання, що будуть поставлені перед нами
  •     Не чинити один на одного ніякого тиску, поважати чужу думку
  •     Намагатися дотримуватись сприятливого психологічного клімату

Для чого ми приймали правила роботи класу?

  1. Вправа  — «Мої добрі справи»

(Пропоную учням по черзі назвати своє ім'я та пере­лічити декілька добрих справ, які були зроблені протягом минулого тижня.

Після того, як усі учасники взяли участь, дякую за ви­конання вправи та пропонує всім поаплодувати).

Як ви гадаєте, чому сьогодні знайомство відбулося саме в такій формі?

  1. Повідомлення теми, мети заняття

Недарма ми заговорили сьогодні про доброту… Доброта... Це те, до чого ми останнім часом звертаємось усе частіше. Чому? Тому що наше суспільство вже втомилося від грубо­щів, несправедливості, розбещеності, черствості душ людських, жор­стокості. Невже ми забули, що ми люди? Здатність бути совісним це здатність бути милосердним. Тому тема нашої сьогоднішньої зустрічі «Добротою себе перевір».

А епіграфом будуть слова видатного мислителя Гете:

 

 «Перед розумним треба схилити голову,

а перед добрим серцем – стати на коліна»

Що, на вашу думку, означають ці слова?

Так, потрібно захоплюватись добрими людьми і самим при цьому бути кращими, добрішими, не боятись проявити милосердя.

ІІ. Основна частина

  1. Релаксаційні вправи

Добро­та, чуйність, уміння розуміти чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити добрим словом та вчинками складові характеру нашого народу.

Заплющіть, будь ласка, очі, подумайте про щось добре, приємне для вас, повторюйте за мною:

  •    Я спокійний...
  •    Я розумний...
  •    Я щасливий...
  •    Я впевнений у собі...
  •    Я маю чуйне серце...
  •    Я віддаю його добрим справам...
  •    У моїй душі живуть Віра, Надія, Любов...
  •    Я вірю в добро...
  •    Я сподіваюся, що світ стане кращим...
  •    Я люблю життя...

Розплющіть очі, подаруйте один одному посмішку.

А що ж таке доброта? Які правила доброти ви знаєте?

 «Квітка Доброти»

Слухаючи пісню, заплющіть очі й уявіть, що у вас в руках знаходить­ся чарівна квітка Квітка Доброти. Ваші руки відчувають незвичай­не тепло, квітка зігріває вас, ваше тіло, вашу душу. Ви простягаєте руку і розглядаєте Квітку Доброти. Уявіть, якого вона кольору. Якого роз­міру? Можливо, вона має запах. Подумки зберіть усю доброту від Квітки Доброти й помістіть у своє серце. Ви відчуваєте, як доброта входить у вас, як зігріває вашу душу, несе радість... Я хочу, щоб сьогодні й надалі ви відчували допомогу від Квітки Доброти. І коли у вас неприємності або просто незатишно на душі, можна допомогти собі тим, що ми робимо зараз: уявити в руках Квітку Доброти і подумки помістити її у своє серце.

Які ваші враження від цієї вправи?

  1. Інтерактивна вправа «Дерево рішень»

Сказав мудрець: «Живи, добро звершай,

Та нагород за це не вимагай.

Лише в добро і вищу правду віра

Людину відрізнить від мавпи й звіра.

Хай оживає Істина стара —

Людина починається з добра!»

Усі ми різні. Серед нас є добрі, є злі. Та якби кожна зла людина зробила на одне зло менше, а кожна добра — на одне добро більше, наскільки світлішим стало б одразу наше життя. Якби кожен допоміг хоча б одній конкретній людині, світ би став набагато кращим.

Робіть добро навіть тому, з ким ви зустрічаєтеся раз у житті, будь­те милосердними, не скупіться на добро та добрі справи, поспішайте їх творити. А ще всім серцем любіть своїх батьків та рідних. Не жи­віть за принципом: «Моя хата скраю», не будьте байдужими до ото­чуючих.

Людей, повсякчас готових до милосердних учинків, тур­ботливих, уважних, чуйних і безкорисливих, називають альтруїстами. Слово «альтруїзм» походить від латинського «інша людина», «ближ­ній». Альтруїзм — це безкорисливе піклування про благо інших, го­товність заради цього зректися власних інтересів. Стислим утіленням альтруїзму є настанова «жити для інших». Хоч сам термін відносно молодий (у філософії він був запроваджений у XIX ст.), його значен­ня споріднене з настановами любові до ближнього в християнстві, обов'язком милосердя в ісламі, вченням про співчуття в буддизмі тощо. Приклади альтруїзму завжди вражають. Альтруїстів часто ви­знавали святими. Пригадуєте подробиці земного життя покровителя й оборонця дітей Святого Миколая? Його безкорисливі вчинки, без­перечно, є виявом альтруїзму. Серед шанованих альтруїстів варто згадати й Святого Валентина, який, за легендою, всупереч імператор­ському наказові вінчав закоханих, даруючи їм щастя бути разом.

 Протилежністю альтруїзму є егоїзм. Егоїстом називають людину, яка нехтує інтересами інших заради власних. Проявом его­їзму, приміром, є паління на дитячому майданчику або в кав'ярні, де поряд із курцем перебувають інші люди, які не палять. Егоїстичною є поведінка тих, хто в людних місцях уживає брутальні слова, голосно слухає музику тощо. А чого варті прогулянки з улюбленим песиком у скверах великого міста! Та щоб егоїстичних учинків у нашому житті поменшало, варто передусім озиратися на себе.

Отож послухайте уважно притчу  про доброго самарянина та скажіть про що йдеться у ній?

«Один чоловік спускався з Єрусалима до Єрихона й потрапив до рук розбійників, які його обікрали й побили тяжко та й пішли геть, зоставивши майже мертвого. Випадково йшов якийсь свяще­ник тією дорогою, побачив чоловіка й, збочивши, пройшов мимо.

Так само й левіт пройшов на те місце, глянув на нього й пройшов мимо.

Але один самарянин, що був у дорозі, зненацька натрапив на нього й, побачивши його, змилосердився. Він приступив до нього, перев'язав йому рани, полив їх оливою й вином, потім по­садив його на власну худобу, привів до заїзду й доглянув його. На другий день він вийняв два динари, дав їх господареві й мовив: «Доглядай його, і те, що витратиш на нього більше, я заплачу тобі, коли повернуся» (Євангеліє від Луки 10:30-36).

  • Хто з оцих трьох, на твою думку, був ближнім для чоловіка, що потрапив розбійникам до рук?
  • Що означає «бути ближнім»?
  • Як ви думаєте, чому священик і левіт не допомогли потер­пілому?
  • Чому вчить нас ця притча?
  • Що потрібно було подолати самарянину, щоб допомогти по­терпілому мандрівникові з Іудеї?
  • Як ви думаєте, чи змінилося ставлення мандрівника до самарян після цього випадку?

На дошці ви бачите дерево – це дерево рішень, на гіллі якого ви маєте написати  приклади милосердя, допомоги, добрих справ, про які ви чули або знаєте.

Напишіть на гіллі дерева риси, які притаманні милосердній людині.

Напишіть головну рису на стовбурі, яка допомагає людям творити милосердя

  1. Бліц - опитування

Пильнуйте за своїми думками, вони можуть стати сло­вами.

Пильнуйте за своїми словами, вони можуть стати вчинками.

Пильнуйте за своїми вчинками, вони можуть стати звичками.

Пильнуйте за своїми звичками, вони можуть стати характером.

Пильнуйте за своїм характером, бо саме він визначатиме вашу долю.

Кожна людина живе лише один раз, і кожному хочеться залишити про себе добру згадку. І що б не сталося у кожного з вас у житті, завжди пам'ятайте, що ви живете на планеті Земля і носите ім'я Людина.

Ніколи не звинувачуйте когось, що вас погано виховали. Ви самі повинні з максимальною силою застосовувати самоаналіз, самовихо­вання, самоконтроль, самоосвіту. Цей шлях важкий і тернистий, але ви молоді й можете його подолати.

Ось тоді у вашому серці назавжди оселяться найсвітліші людські почуття — любов, доброта й прощення. їх не купити на базарі, їх ні в кого не позичити, їх можна просто безкоштовно мати, навчивши себе бути добрими, людяними, милосердними.

  • Чи доводилося вам виявляти милосердя?
  • Чи здатне милосердя зробити світ кращим?
  • До кого ми можемо проявляти милосердя?
  • Чому милосердя є загальнолюдською цінністю?

(Відповіді учнів)

ІІІ. Заключна частина

  1.  Вправа «Побажай добра собі і всім»

Запам'ятайте такі слова: «Людина живе лише один раз і так хочеться залишити добрий слід на згадку про себе. І що б не стало ся в житті у кожного з вас, завжди пам'ятайте, що ви живете на планет Земля і носите ім'я Людина. А людина починається з добра. І творити добро значить бути щасливим». Отже, я бажаю собі і вам усім щастя. А зараз продовжуйте по колу бажати собі та один одному добра, починаючи словами: «Я бажаю собі і всім вам...».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 листопада 2019
Переглядів
1106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку