Конспект класної години для 9 класу на тему: «Чай. Міцний, приємний та духмяний»

Про матеріал

Мета класної години: формувати творчі здібності, уяву, розвивати кругозір учнів. Розповісти учням про історію виникнення чаю як напою, познайомити з географією вирощення, закріпити навики приготування і сервіровки стола.

Перегляд файлу

Тема: Чай. Міцний, приємний та духмяний

 

Мета:  Формувати творчі здібності, уяву, розвивати кругозір учнів.

Розповісти учням про історію виникнення чаю як напою, познайомити з географією вирощення, закріпити навики приготування і сервіровки стола.

Хід класної години

Педагог - організатор: Дорогі діти! Сьогодні – година спілкування, яку я хочу роз почати словами Софокла

«Дивних багато на світі див, та найдивніше із них - людина».

Як ви думаєте, чому Софокл назвав людину найдивнішим із див?

Відповіді учнів.

  • Бо вона – творець всіх благ;
  • Людина перш ніж щось зробити гарно обмірковує;
  • Людина – найдорожчий скарб, що існує на землі. Вона все може, все уміє.

Педагог – організатор:

Отож, людина – явище унікальне, непередбачуване, а все геніальне просте. Сягає висот, інколи виснажується, і щоб зняти втому здавна люди використовували різні напої. Їх називали напоями здоровя. Це – квас, компоти, кава.

Проте серед них виділяється напій, який називають у світі № 1. Це -  його величність – чай! Про нього писали, складали оди і метафори богослови, лікарі і філософи, художники і поети. От і ми сьогодні поговоримо про чай та традиціях пиття чаю.

Людина почуває себе дуже добре, коли світить сонце, коли її люблять, коли поряд є друзі з ким можна поділитися радістю, горем.  « І якщо вас запросили на чай, то це значить, вас запрошують до спілкування, до дружної бесіди». От і наша зустріч з вами буде проходити у вигляді бесіди.

Серед різноманітних напоїв, що виготовляють люди, самий відомий і розповсюджений – чай. Його п’ють у будь – якому куточку землі. Чай володіє лікувальними властивостями, допомагає лікуватися від різних хвороб. Для багатьох народів він необхідний і незамінний , як хліб.

Тому зараз я попрошу наших учнів зачитати вислови відомих людей про чай.

- Чай – рослина дуже корисна. Він лікує всі хвороби та  прогонить сон (із давньокитайського рукопису).

- Протягом  20 років  я запивав їжу тільки настоєм чудової рослини: за чаєм я проводив вечори, чай пив опівночі, чаєм зустрічав ранок(англійський поет Діксон).

- Коли ви сидите біля телевізора – раджу пити чай, а не каву, не лимонад, оскільки чай, особливо зелений, нейтралізує шкідливий вплив радіоактивного випромінювання телевізора (ЧеньЦикунь , директор інституту чаю Китаю)

Педагог - організатор: Одна із китайських  легенд так розповідає про походження чаю:

Розвовідь учня: Давним – давно пастухи побачили, що  тільки їхні вівці пощипають листків  вічнозеленої  рослини, яка росте в горах, як вони стають веселіші і легко піднімаються на кручі. Пастухи вирішили спробувати чудодійну силу листків на собі. Вони висушили їх, заварили в кип’ятку, як це робили з іншими лікарськими рослинами, і стали пити ароматний настій, який миттєво придавав сил.

Педагог - організатор: Діти, а яка країна є батьківщиною чаю?

Відповіді учнів………КИТАЙ……

Педагог - організатор: Правильно, Китай. Це був дикий крупно листовий чай, який іноді досягав великих розмірів. А вже із В’єтнаму він розповсюдився у південні райони Китаю. Але у китайських племінних джерелах цей напій згадується за 2737 років до нашої ери.

-   Як же рухався чай посвіту?

(Презентація Слайд 2)

Учень:

Із Китаю чай почав свою тріумфальну ходу по світу. У 7 столітті він потрапляє у Японію, потім у Корею, Індію, Іран, Монголію, Південно – Східну Сибір і Середню Азію. Хоча чай став улюбленим напоєм у більшості країн світу, але вирощувати його там довгий час не вміли і привозили з Китаю.

Вихователь : Пропонуємо вашій увазі переглянути наступні слайди.

(Слайди 3 – 8)  

 (Слайди 9 – 14)

2. Типи чаю.    (Слайди 15 – 17)

3. Різновиди чаю

Педагог - організатор: Як же з’явилося слово «чай»?

Слуги(співають).

Це в Китаї було в давнину,

Цілих 5 тисяч років тому.

Імператор Китаю сидів

І від спеки під деревом млів.

Він за звичаєм пив кипяток,

Раптом впав у горнятко листок.

І змінився і колір, і смак

І ожив імператор отак.

З того часу пройшло стільки літ,

А той чай пє цілий світ.

Пам’ятай, пам’ятай, пам’ятай,

Що його батьківщина – Китай !

Педагог - організатор: Шлях чаю у європейські країни був важким і довгим. У 1679 році Росія заключила з Китаєм договір про постійні поставки чаю. Від придворних і знаті мода на чай поширилася. Спочатку з ним не знали, що робити.  На одному із прийомів із листків чаю приготували…салат. Сьогодні це роблять лише жителі Тібету.

Педагог - організатор: У Росії чай для селян був недоступний. Вони пили його лише за особливих обставин. Тому й виник вираз «чайком побалуватись». Більшість бідних не знали, як його заварити. Тому у народі розповідали такий жартівливий вірш:

Раз прислав пан мені чаю

 із наказом заварить !

 А я зроду ще не знала

 Як проклятий чай той пить.

 Узяла тоді водички

 Висипала чай в чавун

 Додала туди цибулі

 Та ще й перчика стручок,

Хорошенько розмішала

 Охолонути дала, та

 В миски порозливавши

 На стіл панський подала.

 Гості з паном всі плювались, -

 Сам він просто озвірів.

 І відправив на конюшню

 Мене висікти звелів.

 Довго думала я з дива,

 Чим могла не догодить,

 Ну а потім здогадалась,

 Що забула посолить.

Педагог - організатор: Чаєпиття в Росії за 300 років стало настільки популярним,що перетворилось в один із національних звичаїв. Росіяни до того добре навчилися готувати чай,що винайшли – самовар. Самовар став таким же традиційним російським сувеніром, як і знамениті матрьошки.

( Слайд 18)

А що ж подають до чаю?

Відповіді учнів:

До чайного стола подаються солодкі страви: суфле, креми, торти, печиво, кекси, ягоди, варення, фрукти, цукерки.

Педагог - організатор: скільки народів, стільки і форм чає пиття. Давайте дізнаємося, як п’ють чай у різних країнах світу.

(Розповіді учнів)

Японія: Чай у Японії супроводжує кожен прийом їжі. Його п’ють перед їжею і після їжі. Зазвичай ним запивають рис,його п’ють повільно маленькими ковтками, без цукру. Традиційні японські чашки не мають ручок, їх об’єм невеликий 100 – 150 грам.

Індія:Звичай пити чай індійці запозичили у англійців. Раніше чай пили лише буддійські монахи. Масовим традиційним напоєм в цій країні чай не являється. Індійці вживають чорний чай з цукром, молоком і прянощами.

В Африці (Марокко) приготування чаю – виключно чоловіча справа. Голова сім’ї готує і подає чай гостю.

У США вживають чаю у 25 разів менше, ніж кави. У штаті Каліфорнія найбільше вживають чаю. Перевагу надають зеленому чаю, який закупляють в Китаї та Японії.

Швейцарія вважається батьківщиною холодного чаю.Кожен житель Швейцарії за рік випиває від 25 до 29 літрів холодного чаю.

Англійці – народ, який п’є найбільше чаю у світі. Чай п’ють найменше три рази в день: на сніданок, о 13 годині дня та о п’ятій вечора.

Педагог -організатор: Чому ж чаєм, як напоєм так зацікавилися вчені, вивчали його хімічний склад. Давайте запросимо розповісти про це наших науковців та лікарів:

Вчений:

Вчені встановили, що чай містить корисні біологічно активні речовини: кофеїн, танін, майже всі вітаміни, масла. Вони зміцнюють судини мозку, покращують роботу серця, обмін речовин, підвищують розумову працездатність людини. З чаєм легко засвоюються білки, жири, вуглеводи.

Лікар:

Чай посилює протидію застуді, інфекційним хворобам. Чай знімає головний біль, запобігає розладу шлунку. При отруєнні дається напій міцного чаю. При запаленнях очей, їх промивають охолодженим розчином чорного та зеленого чаю. При сонячних опіках допомагають примочки із теплого чаю. Китайські вчені довели, що люди, які регулярно п’ють зелений чай, рідше хворіють на рак.   

Педагог - організатор:А тепер настала черга розкрити секрети приготування японського та китайського чаю.

Приготування чаю: Залишати чай на кілька годин, а тим більше на другий день не можна.

При тривалому охолодженні чаю зникає аромат та погіршується смак.

П’ють чай маленькими ковтками, не можна допускати,щоб гаряча рідина  потрапляла до стравоходу й шлунку.

У Празі Зденек Жачек видав книгу «Чашка, повна благодаті», де наводиться 10 вимог правильного приготування чаю. Радимо цими правилами скористатися і вам.(Слайд 19)

Педагог - організатор: Ну що ж , рекомендації по заварюванню чаю ми тільки що почули, і тепер спробуємо самі заварити чай для себе.

(Виходять діти, які наперед визначені офіціантами, одягають фартухи і починають готувати для всіх чай. В цей час звучить музика.)

Педагог - організатор: Ну, що ж, чай заварюється, пора запрошувати до столу. У мене в руці чайна чашка. Нехай вона буде символом запрошення до чаю. Передаючи її із рук в руки сусіду зліва, подумайте, як би ви зараз запросили його на чай, які слова для цього знайдете? Адже це дуже важливо як прозвучить запрошення. (Діти запрошують один одного на чай).

Звичайно чай пити ми будемо із солодощами.

Ось і підходить до кінця наша година спілкування, попереду ще чаєпиття. Що нового ви дізналися сьогодні, чи було щось таке, чого ви не знали, що найбільше сподобалось?

(Відповіді учнів)

Мені хочеться, щоб все, що ви дізналися сьогодні , ви могли використати у своєму повсякденному житті, щоб завжди уміли прийняти гостей, щоб ваш дім був затишним  і радісним, і на серці у ваших гостей завжди було тепло від вашої гостинності!

А зараз наші майстри чаю запрошують всіх гостей на чашечку цього цілющого тонізуючого напою.

(Всі  присутні п’ють чай. Звучить музика).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правила приготування чаю

- Чай не варять, а заварюють

- Заварюють у скляному або фарфоровому посуді

- Заварюють киплячою воодою. Довго кипляча вода втрачає кисень, негативно впливає не смак чаю

- Вода повинна бути свіжою

- Воду кип’ятять в емалірованому, спеціальному скляному посуді

- Посуд, у якому готується чай, не миється з посудом для інших продуктів

- Витримувати час заварки чаю. Чорний 4-6 хв., зелений 3-4 хв.

- Зберігати чай слід у металевому посуді, вимощеному папером або скляному

- Чай подають щойно завареним і гарячим. Зеленого чаю кладуть вдвічі більше, ніж чорного.

- Повторно гріти чай не можна

Правила приготування чаю

- Чай не варять, а заварюють

- Заварюють у скляному або фарфоровому посуді

- Заварюють киплячою воодою. Довго кипляча вода втрачає кисень, негативно впливає не смак чаю

- Вода повинна бути свіжою

- Воду кип’ятять в емалірованому, спеціальному скляному посуді

- Посуд, у якому готується чай, не миється з посудом для інших продуктів

- Витримувати час заварки чаю. Чорний 4-6 хв., зелений 3-4 хв.

- Зберігати чай слід у металевому посуді, вимощеному папером або скляному

- Чай подають щойно завареним і гарячим. Зеленого чаю кладуть вдвічі більше, ніж чорного.

- Повторно гріти чай не можна

Правила приготування чаю

- Чай не варять, а заварюють

- Заварюють у скляному або фарфоровому посуді

- Заварюють киплячою воодою. Довго кипляча вода втрачає кисень, негативно впливає не смак чаю

- Вода повинна бути свіжою

- Воду кип’ятять в емалірованому, спеціальному скляному посуді

- Посуд, у якому готується чай, не миється з посудом для інших продуктів

- Витримувати час заварки чаю. Чорний 4-6 хв., зелений 3-4 хв.

- Зберігати чай слід у металевому посуді, вимощеному папером або скляному

- Чай подають щойно завареним і гарячим. Зеленого чаю кладуть вдвічі більше, ніж чорного.

- Повторно гріти чай не можна

Правила приготування чаю

- Чай не варять, а заварюють

- Заварюють у скляному або фарфоровому посуді

- Заварюють киплячою воодою. Довго кипляча вода втрачає кисень, негативно впливає не смак чаю

- Вода повинна бути свіжою

- Воду кип’ятять в емалірованому, спеціальному скляному посуді

- Посуд, у якому готується чай, не миється з посудом для інших продуктів

- Витримувати час заварки чаю. Чорний 4-6 хв., зелений 3-4 хв.

- Зберігати чай слід у металевому посуді, вимощеному папером або скляному

- Чай подають щойно завареним і гарячим. Зеленого чаю кладуть вдвічі більше, ніж чорного.

- Повторно гріти чай не можна

Правила приготування чаю

- Чай не варять, а заварюють

- Заварюють у скляному або фарфоровому посуді

- Заварюють киплячою воодою. Довго кипляча вода втрачає кисень, негативно впливає не смак чаю

- Вода повинна бути свіжою

- Воду кип’ятять в емалірованому, спеціальному скляному посуді

- Посуд, у якому готується чай, не миється з посудом для інших продуктів

- Витримувати час заварки чаю. Чорний 4-6 хв., зелений 3-4 хв.

- Зберігати чай слід у металевому посуді, вимощеному папером або скляному

- Чай подають щойно завареним і гарячим. Зеленого чаю кладуть вдвічі більше, ніж чорного.

- Повторно гріти чай не можна

Правила приготування чаю

- Чай не варять, а заварюють

- Заварюють у скляному або фарфоровому посуді

- Заварюють киплячою воодою. Довго кипляча вода втрачає кисень, негативно впливає не смак чаю

- Вода повинна бути свіжою

- Воду кип’ятять в емалірованому, спеціальному скляному посуді

- Посуд, у якому готується чай, не миється з посудом для інших продуктів

- Витримувати час заварки чаю. Чорний 4-6 хв., зелений 3-4 хв.

- Зберігати чай слід у металевому посуді, вимощеному папером або скляному

- Чай подають щойно завареним і гарячим. Зеленого чаю кладуть вдвічі більше, ніж чорного.

- Повторно гріти чай не можна

 

docx
Додано
4 листопада 2018
Переглядів
1024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку