Конспект позакласного заходу до Дня Землі "Земля - наш дім"

Про матеріал
Позакласний захід на тему: «Земля – наш дім» Мета заходу: ознайомити дітей із проблемами людства XXI сторіччя; допомогти усвідомити, що кожна людина несе персональну відповідальність за майбутнє нашої планети, нашої Землі; розвивати вміння вболівати за навколишній світ; виховувати в учнів любов, людяність, доброту, почуття патріотизму, виховувати любов та повагу до природи, шанобливе ставлення до планети Земля.
Перегляд файлу

Позакласний захід на тему: «Земля – наш дім»

Мета заходу: ознайомити дітей із проблемами людства XXI сторіччя; допомогти усвідомити, що кожна людина несе персональну відповідальність за майбутнє нашої планети, нашої Землі; розвивати вміння вболівати за навколишній світ; виховувати в учнів любов, людяність, доброту, почуття патріотизму,  виховувати любов та повагу до природи, шанобливе ставлення до планети Земля.

Матеріально-технічне забезпечення: ноутбук, мультимедійний пристрій, презентація «Земля – наш дім», відеофільми, соціальна реклама, музичне оформлення.

Хід заходу

1-й ведучий. Яка прекрасна наша планета! Сьогодні вона іменинниця! 22 квітня, не звичайна дата! Сьогодні жителі нашої планети відзначають Міжнародний день Землі.

2-й ведучий. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різні яскраві і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності.

 

1-й. Цікава історія походження цього свята. Вона пов’язана з ім’ям Джона Мортона – адміністратора штату Небраска. 19 сторіччя, переїхавши до цього штату, він звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубувалися для будівництва житлових будинків та їх опалення. Джон Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн. дерев. Після цього у 1882 році в штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем Дерева.

2-й. Вперше День Землі відсвяткували у 1970 році в США. Ця акція мала такий успіх (до акції приєдналось 20 млн. людей), що її вирішили зробити щорічною. Згодом свято поширилося і зараз відзначається по всій планеті. У 2009 році на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН це свято було проголошено міжнародним.

1-й. У планети Земля є свій власний прапор, який представляє собою звичайний космічний знімок блакитної кулі на тлі безкрайнього простору Всесвіту. Авторами фото є екіпаж корабля «Аполлон-17»,  на шляху до природного супутника Землі -Місяця.

 

2-й. Безпосередньо Міжнародний день Землі забезпечили оригінальним символом. Це буква грецького алфавіту «тета» зеленого кольору у вигляді вертикального еліпса з горизонтальною перемичкою всередині. Символ красується на білосніжному тлі. Сама буква відповідає числовому значенню - цифрі 9, що  уособлює непорушний зв'язок з космосом.

1-й. У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому.

2-й.Яка ж вона – наша Земля?

Відео планета Земля.

1-й                     Пам’ятайте!

Кожної години на нашій планеті :

  •                  1700 акрів продуктивної землі стає пустелею!
  •                  Близько 200 дітей помирають з голоду!
  • 55 чоловік отруюються і гинуть від пестицидів і хімічних речовин!.
  • 1000 чоловік вмирають від отруєння водою!
  • 2000 тонн кислотних дощів випадає в Північній півкулі!
  • 5-6 видів тваринного чи рослинного світу зникають!

 

2-й. Кожної хвилини:

  • Знищується більше 51 акра тропічних лісів!
  • Використовується близько 35 000 барелів нафти!
  • Знищується 50 тонн родючого ґрунту через неправильне його використання !
  • Виділяється більше 12 000 тонн вуглекислого газу в атмосферу!

Вірш

В життя ввійшла людина непомітно
І тихо землю заселила всюди.
А зникнуть може з гуркотом всесвітнім,
Хоча почутою ніким уже не буде.
Невже й загроза всеземної смерті
Не змусить нас обачнішими бути?
Дверима можна грюкнуть спересердя,
Планетою ж… Та схаменіться, люди!

1-й. На день народження звичайно приходять з подарунками. Що ж ми можемо подарувати нашій планеті?


Посадить кожен деревце —
І буде ліс шуміти.
Давайте зробимо ми це,
Чудово ж буде, діти!
І зацвіте Земля в вінку.
Як будуть всюди квіти.
І кожну стежечку в’юнку
Ми зможем обсадити.
Джерельця всі розчистим ми
Від краю і до краю.
Давайте будемо людьми
Нас так Земля благає.


 

Ведучий: Розпочнемо наш конкурс.

1. «Овочеве коло»

1.    Яким овочем в давнину карали ледачих та неслухняних? (горохом)

2.    Цю овочеву рослину в Росії називають матінкою, а буває вона савойська, брюссельська, червоноголова, білоголова, також кольрабі. Назва цього овоча пішла від латинського слова “капут” (капуста)

3.    Батьківщина помідора. (Америка)

4.    В що перетворилась карета Попелюшки? (гарбуз)

5.    В якому овочі є велика кількість вітамінів росту? (морква)

6.    Найовочевіша казка. (Чіпполіно)

7.    Який овоч нагадує космічну тарілку? (патісон)

8.    Вусатий, полосатий, та не кіт. (кавун)

3. «Чорна скринька»

         ЗАГАДКА №1

Цю рослину вперше знай­шли іспанські конкістадори в Перу. В XVI столітті при королів­ських дворах Європи вважалося особливим шармом прикрашати її скромними білими, рожевими чи фіолетовими квітами зачіски при­дворних дам. У Франції її поши­ренням займався дворянин, який, вирощуючи її, поставив на полі варту, якій було дано наказ не чіпати злодіїв. У Росію її привіз цар, проте довгий час люди відмов­лялися її вирощувати, вважаючи отруйною. Вони замість підземної частини вживали плоди. Особливо активно протистояло цьому духів­ництво, що називало її яблуком. Про що йдеться? (Про картоплю)

ЗАГАДКА №2

Пряна трава, яка відома і цінується своїми лікувальними властивостями. Батьківщиною – є Середземномор’я, де вона росла в дикому вигляді. В перекладі з латинської мови означає «Яка росте на камені». Про неї знали ще в Стародавній Греції і з нею були пов’язані різні забобони. Цим ім’ям називали хлопчиків в надії, що вони будуть стійкими до негараздів. Міцними як камінь. На Русі займала досить почесне місце і цінувалася в першу чергу як лікарська трава. Це ім’я носить один з казкових героїв. (Петрушка)

ЗАГАДКА №3

За вживання в їжу цього овочу у Стародавнійй Греції, був заборонений вхід в храм. В країні Індії турботлива мати одягала на шию дитини талісман – одну частину цього овоча. Воїни давнього Риму вживали його перед боєм. Давали його поклювати півням, щоб вони краще бились. В Древньому Єгипті ним лікували всі хвороби: зубну біль, простуду, а також таку страшну хворобу, як – чума. Що це за овоч? (Часник)

       ЗАГАДКА №4

300 років тому, діти не знали, що таке морозиво, не могли купити до свята різні солодощі, торти та тістечка. Ці солодощі стали звичними завдяки одному овочу, тому, що саме з нього виділили білу кристалічну речовину, без якої не можливо приготувати ні одне кондитерське блюдо. Якому овочу ми повинні бути вдячні? (Цукровий буряк)

ЗАГАДКА 5

Її батьківщина – Африка, а точніше – Ефіопія. У Європу її завезли турки. Хоча зараз її асо­ціюють переважно з двома краї­нами Південної Америки. За од­нією з легенд людство зобов'яза­не її використанню спостережли­вому пастуху, який помітив, що кози, споживши її, почували себе краще, були більш жваві і не втомлювалися. За іншою версією, честь відкриття належить настоятелю одного монастиря, який да­вав споживати її своїм «братам», щоб вони не засинали під час дов­гих нічних богослужінь. Про що йдеться? (Про каву, найпопулярніший тонізуючий напій люд­ства. Хоча вона походить з Аф­рики, набула широкої популяр­ності в країнах Сходу, проте за­раз її вирощують у Бразилії та Колумбії)

 ЗАГАДКА 6

Багато хто вважає її най­кращою у своїй категорії не лише через виняткову красу та витон­ченість, а й за здатність захища­ти себе. Вона походить із Персії. Вже в епоху Парфянського цар­ства були відомі майже всі її ко­льорові різновиди. Вона зіграла видатну роль у середньовічній історії Англії. За кольором її різновидів було названо найтри­валішу в історії Британії грома­дянську війну за корону Англії. (Йдеться про троян­ду, улюблену для багатьох на­родів декоративну рослину, яка має шипи. Відома в культурі з часів персидського царства, звідки і потрапила в Європу (че­рез Грецію і Рим). Війну в Англії за престол країни було названо війною червоної та білої троянд за кольором цих рослин на гер­бах Йорків та Ланкастерів. У ба­гатьох країнах червоні троянди – символ кохання)
 

4. «Хто швидше – найрозумніший!»

Скільки часу піде у команди для відповіді на запитання?

 

1 команда:

1. Яка риба в святкові дні одягає «шубу» (Оселедець.)

2. Яка птах є державним символом України та символом кохання? (Орел.)

3. Який звір допомагає переходити дорогу? (Зебра.)

4. Яка птах має крила, але не літає? (Пінгвін)

5. Хто змінює шубу два рази в рік? (Заєць, білка.)

6. Де знаходиться вухо у коника (кузнечіка)? (На нозі.)

 7. Чим харчується взимку жаба? (Нічим. Жаба змушена сидіти на «дієті», так як зазвичай в цей час року вона міцно спить.)

8. Що за трава, яку і сліпі знають? (Кропива.)

9. А скільки ніг у жука? (Шість.)

10. Який звір по праву вважається найшвидшим? (Гепард.)

11. Яка птах «колекціонує» блискучі предмети? (Сорока.)

12. Яка полювання дозволяється в лісі в будь-який час року? (Фотополювання)

13. Дитина курки. (Курча)

14. Де живуть зебри. (У Африці.)

15. Найвищий звір. (Жираф.)

 


2 команда:

1. Яка риба допомагає нам чистити посуд? (Йорж.)

2. Яка птах є символом мудрості? (Сова.)

3. Кого вважають царем звірів? (Лева.)

4. Дерево, символ сили та мудрості (Дуб)

5. Хто часто змінює одяг, не роздягаючись? (Хамелеон.)

6. Яка ягода буває білого, чорного, червоного кольорів? (Смородина.)

7. Наука про тварин (зоологія)

8. Скільки ніг у павука? (Вісім.)

9. Яка тварина любить спати вниз головою? (Кажан.)

10. Які птахи врятували Рим? (Гуси.)

11. Яка тварина збирає яблука спиною? (Їжак.)

12. Які ноги у жирафа довші - передні або задні? (Всі ноги у жирафа однакового розміру.)

13. Корова в дитинстві. (Теля.)

14. Де живуть пінгвіни. (На південному полюсі.)

15. Найбільша тварина. (Кіт.)

 

5. Конкурс «Анаграми»

З переплутаних літер гравці мають зібрати певні терміни з теми «Охорона природи». За правильну відповідь – 1 бал. На ви­конання завдання – 1 хв, але якщо команда не в змозі скласти це слово, то надається підказка і додаткові 30 с. Але тоді команда отримує лише 0,5 бала.

Завдання для команди 1

П, І, Н, Д, К, И, З, О, В, А.

Підказка: природоохоронна територія.

Відповідь. Заповідник.

Завдання для команди 2

О, Н, Ч, А, И, Й, А, С, Б, Т, І, Н, Д.

Підказка: природоохоронна територія

Відповідь. Ботанічний сад

 

6. Конкурс «Екологічна листівка»

Команди повинні намалювати екологічну листівку під назвою «Не брудни криниці, бо схочеш водиці». На виконання роботи – 10 хв.

(За правильну відповідь 5 балів)

 7. Конкурс «Правила поведінки у природі»

 У правилах поведінки у природі більшість порад починаються зі слова «не». Як ви думаєте, що це за поради? За 2 хвилини придумати правила. Чия команда більше! За кожну пораду 1 бал.

 Приблизні відповіді:

  1. Не розводь багаття в жарку погоду.
  2. Не рубай дерева у лісі.
  3. Не руйнуй мурашники.
  4. Не лякай пташок, не розоряй гнізда.
  5. Не вбивай тварин у лісі.
  6. Не вбивай жаб і ропух, вони знищують шкідливих комах.
  7. Не рви лісові та польові квіти.
  8. Не вбивай змій, вони приносять велику користь, знищуючи гризунів.
  1. «Скарга»

До нас надійшли скарги від тварин. Давайте ознайомимося з ними і вирішимо, вірно, чи ні чинить людина. Вам потрібно вгадати тварину.

 Скарга №1.

"Знаю, що не найгарніша тварина. А коли я поруч, багато сахаються в сторону, а то ще й каменем кинуть або ногою штовхнуть. А за що? Користь від мене велика".

- Хто це? (Це жаба)

- Одна жаба зберігає від гусениць і черв'яків цілий город. Якщо в будинку завелися таргани, принеси жабу - і вони зникнуть.

Скарга №2

"Ох і не люблять мене люди. Голос, бачте, мій їм не подобається, і очі, кажуть, у мене негарні. Вважають, що я біду приношу. А хіба так це? Якби не я, довелося б деяким сидіти без хліба ".

- Хто це? (Сова)

- Сова з 1946р знаходиться під охороною держави. Одна сова знищує за літо 1000 мишей, які здатні знищити 1 тонну зерна.


9. «Фотополювання»

Завдання: знайди і назви тварин і птахів по контурах. За 1 хв. 1 бал за кожну вгадану тварину

92113163_4979214_6


10. «Лист планеті Земля»

Давайте звернемося до нашої планети і привітаємо її зі святом. Напишемо їй листа. Що б ви хотіли їй сказати? Після написання листи зачитуються!

 Ведучий: Давайте дамо обіцянки нашій Землі, щоб завжди пам’ятати, що ми маємо робити. Щоб віддячити їй за життя.

Обіцяю! Після відпочинку на природі завжди забирати все сміття!

Обіцяю!Ніколи не залишати вогнище непогашеним!

Обіцяю!Посадити дерево.

Обіцяю! Підгодовувати птахів взимку!

ОбіцяюНе викидати батарейки в сміття, а здавати на переробку!

Обіцяю! Придбати екоторбинку з тканини і менше використовувати поліетиленові пакети!

Обіцяю! Економити воду! Не залишати кран відкритим, коли чищу зуби!

ОбіцяюЗавжди вимикати світло, коли виходжу з приміщення!

Обіцяю!Тихо поводитись в лісі!

Обіцяю! Не зривати в лісі і не купувати первоцвітів!

Обіцяю!Папір економити, не викидати, а здавати в макулатуру! 

 

Завдання для глядачів:

1. Хто з птахів замість гнізд робить собі нори? (фазан, буревісник,, ластівка-береговушка, жайворонки).

2. Не птах – а літає, з хоботом – а не слон, ніхто не приручав – а на ніс сідає. (муха).

3. Яка квітка зацвітає весною найперша? (підсніжник).

4. Які квіти носять людські імена? (Роза, Васильок, Лілія, Іван-чай).

5. Мій хвіст не відрізнити від голови, мене завжди в землі знайдете ви. (черв’як).

6. Хто на собі носить свій будиночок? (черепаха, равлик).

7. Як сплять африканські слони? (стоячи).

8. В кого вуса довші за ноги? (тарган).

9. Скільки ніг у павука? (вісім).

10. В кого більш всього зубів? (равлик).

  1.                       Яка риба має вуса?
  2.                       Що для птахів страшніше взимку: голод чи холод?
  3.                       Який птах виводить пташенят взимку?
  4.                       Які тварини сплять з відкритими очима?
  5.                       Пташенята якої пташки не знають своєї матері?
  6.                       Які птахи годують пташенят «пташиним молоком»?
  7.                       Яка найбільша тварина на Землі?

  Відповіді: 1. Сом; 2. Голод; 3. Шишкар; 4. Змії, риби; 5. Зозулі; 6. Голуб; 7 Кит.

За допомогою чого метелик харчується квітковим нектаром?

  1.                       Чим харчується комаха сонечко?
  2.                       Назвіть найвище тварину на Землі.
  3.                       Назвіть найбільшу річкову рибу.
  4.                       Хто найбільший птах у світі?
  5.                       Що таке вітер?
  6.                       Чим вигодовують своїх малят звірі?
  7.                       Назвіть хоча б одну отруйну рослину.

Відповіді: 1.Хоботка. 2.Лічинками шкідливих комах. 3.Жираф. 4. Сом. 5. Страус. 6. Рух повітря. 7. Молоком. 8. Мухомор.

 

Взимку спить,

Влітку - вулики ворушить.

(Ведмідь)

 

За деревами, кущами

Промайнуло наче полум'я.

Промайнуло, збіг...

Немає ні диму, ні пожежі.

(Лисиця)

 

Знизу камінь.

Зверху камінь,

Чотири ноги

Так одна голова.

(Черепаха)

 

Хто на голові ліс носить?

(Олень)

 

Сірий, та не вовк,

Длинноух, та не заєць,

З копитами, та не кінь.

(Осел)

 

1. Весною зеленіла,
    Влітку загоріла,
    Восени наділа
    Червоні корали. 

Відповідь на загадку: Горобина

2. У вінку зеленолистім,
    У червоному намисті
    Видивляється у воду
    На свою хорошу вроду. 

Відповідь на загадку: Калина

3. Сімсот соколят на одній подушці сплять. 

Відповідь на загадку: Насіння соняшника

4. Одну кинув — цілу жменю зібрав.

Відповідь на загадку: Зерно.

5. Стоїть при дорозі на одній нозі, голова мала, а в ній —тьма.

Відповідь на загадку: Мак
 
6. Червона, солодка, пахуча, росте низько, до землі близько.

Відповідь на загадку: Суниця.

7. Низький та колючий, солодкий та запашний. Ягоду зірвеш —усю руку обдереш.

Відповідь на загадку: Аґрус.

8. На дереві гойдається, жупан колю­чий має. На літо одягається, а восе­ни скидає.

Відповідь на загадку: Каштан.

9. Стоїть над водою з розплетеною косою.

Відповідь на загадку: Верба. 

10. Восени не в'яне, а взимку не вми­рає.

Відповідь на загадку: Ялинка.

11.  Стоїть-колихається, як торкнешся, то покусається.

Відповідь на загадку: Кропива.

12.  Стоїть дід над водою, хитає сивою бородою.

Відповідь на загадку: Очерет.
 
13.  Який корінь, який цвіт любить кожний в світі кіт?

 Відповідь на загадку: Корінь валеріани. 
 

 

1

 

doc
Додано
14 квітня 2021
Переглядів
616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку