Презентація "Пам'ятати задля майбутнього"

Про матеріал

Даний інформаційний проект може бути використаний під час підготовки та проведення виховних заходів до Дня пам'яті українців, котрі рятували євреїв під час Другої світової війни.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22 Харківсскої міської ради Харківської областіПАМ’ЯТАТИ ЗАДЛЯ МАЙБУТНЬОГОДо Дня пам’яті українців, котрі рятували євреїв під час Другої світової війни. Бужор О. М., вчитель російської мови та літератури

Номер слайду 2

Постановою Верховної Ради України "від 02 лютого 2021встановлюється 14 травня як День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Номер слайду 3

“Віддаючи шану усім людям, які, проживаючи на території України, ризикуючи своїм життям та життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту, Верховна Рада постановляє: установити в Україні День пам’яті українців, котрі рятували євреїв під час Другої світової війни, який відзначати щороку 14 травня”, – йдеться в документі.

Номер слайду 4

Найбільшого морального і фізичного нищення в роки Другої світової війни зазнав єврейський народ.

Номер слайду 5

За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 мільйонами дорослих, стали 1,5 мільйона дітей. Офіційно визнано, що від 5,5 до 6,1 мільйони євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйони на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні.

Номер слайду 6

Три мільйони осіб б уло вбито в газових камерах, близько двох мільйонів розстріляно, інші були вбиті іншими методами, померли від голоду, виснаження, примусової праці або екстремальних життєвих умов, в яких вони були змушені перебувати.

Номер слайду 7

В роки Другої світової війни окупована нацистами Україна була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх. Одним із найсумнозвісніших таких місць є Бабин Яр у Києві.

Номер слайду 8

Харків, точніше, Дробицький Яр на його околиці, має пряме відношення до Голокосту. Саме тут у грудні 1941 року окупанти розстріляли майже все єврейське населення міста.

Номер слайду 9

За роки війни нацисти знищили близько 6 млн євреїв, що становило приблизно третину загальної чисельності євреїв в усьому світі в той час. Це була спроба знищити цілий народ, де б не перебували його представники. Саме тому геноцид єврейського народу в роки війни отримав назву Голокост (англ. Holocaust – «всеспалення»). Нажаль в даному питання український та єврейський народи дуже схожі – обоє пізнали страждання від тортур, голоду, висилок та цілеспрямованого знищення через божевільний фанатизм вождів: з єврейського боку – Гітлера, з радянського - Сталіна.

Номер слайду 10

Багато українців рятували євреїв, своїх знайомих, сусідів чи й сторонніх, від концтаборів і смерті, хоча за це нацисти жорстоко карали, смертю в тім числі. Держава Ізраїль вшановує неєвреїв, які тоді з ризиком для себе і своїх родин рятували євреїв, почесним званням “Праведник народів світу”. За інформацією “Радіо Свобода”, станом на 1 січня 2020 року, коли державний ізраїльський Центр пам’яті жертв Голокосту в світі “Яд ва-Шем” востаннє на цей час оновлював свою статистику, в переліку вдостоєних цього звання з України їх 2659 – це четверта найбільша кількість за країнами світу. Присвоєння звання мешканцям України відбувалися і після цієї дати.

Номер слайду 11

Понад 2,6 тисячі українців або народжених в Україні отримали почесне звання «Праведник народів світу», яке Держава Ізраїль надає тим, хто врятував життя євреїв у роки Голокосту. Через те, що радянська влада всіляко нівелювала пам’ять про окремі національні категорії жертв нацистів, в Україні документування і вивчення персональних історій постраждалих і тих, хто, допомагав їм, почалося лише після здобуття незалежності. Відтак, ми досі не знаємо всіх історій та всіх імен людей, які, ризикуючи своїм життям і життям близьких, рятували тих, кому нацисти не залишили права на існування.

Номер слайду 12

https://www.youtube.com/watch?v=bs. A6z. Qdh. Ul0https://www.dw.com/uk/yak-ukraintsi-riatuvaly-yevreiv-spohady-pravednyka-narodiv-svitu-video/a-56362913 Як українці рятували євреїв в роки Другої світової віййни

Номер слайду 13

БУДЕМО ПАМ’ЯТАТИ ЗАДЛЯ МАЙБУТНЬОГО!

pptx
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
2574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку