Конспект сюжетно-рольової гри «Відкриття нового супермаркету АТБ» в старшій групі

Про матеріал
Мета. Вчити дітей розгортати ігровий сюжет та пов'язаний з ним зміст гри, наближений до реального життя; творчо розгортати гру та реалістично передавати події життя в ній. Закріплювати вміння дітей визначати ролі, готувати необхідні умови для гри, узгоджувати їх. Сприяти виникненню збалансованого спілкування з товаришами під час спільного відтворення реальної людської діяльності. Удосконалювати навички діалогічного спілкування. Розширювати знання дітей про працю працівників супермаркету.  Дати уявлення про різні відділи в магазині. Розвивати рольовий характер мовлення, уяву, мислення. Виховувати повагу до діяльності людей, працелюбність, взаєморозуміння.
Перегляд файлу

 

Конспект сюжетно-рольової гри

«Відкриття нового супермаркету АТБ»

в старшій групі

Мета. Вчити дітей розгортати ігровий сюжет та пов'язаний з ним зміст гри, наближений до реального життя; творчо розгортати гру та реалістично передавати події життя в ній.

Закріплювати вміння дітей визначати ролі, готувати необхідні умови для гри, узгоджувати їх.

Сприяти виникненню збалансованого спілкування з товаришами під час спільного відтворення реальної людської діяльності. Удосконалювати навички діалогічного спілкування.

Розширювати знання дітей про працю працівників супермаркету.  Дати уявлення про різні відділи в магазині.

Розвивати рольовий характер мовлення, уяву, мислення.

Виховувати повагу до діяльності людей, працелюбність, взаєморозуміння.

 

Обладнання: касовий апарат, ваги, набір муляжів для різних відділів, муляжі продуктів, пакети, сумки, гаманці, маски, чеки, гроші, цінники, халати, фартухи, пілотки, реклами, вивіски, візки, корзинки.

 

Ролі в грі:

Адміністратор (вихователь).

Касир (2 дитини)

Продавець-консультант (1 дитина)

Охоронець (1 дитина)

Прибиральниця (1 дитина)

Покупці: всі інші діти.

 

Хід:

         Організаційний момент.

  •          Сьогодні у  поштовій скриньці я знайшла рекламні листівки (роздає дітям та дорослим).

Лунає звукозапис «Увага, сьогодні у нашому місті відкривається новий супермаркет мережі АТБ. У нас ви зможете придбати всі необхідні товари. Чекаємо на вас».

  •          Діти, а чи хочете ви побувати у такому магазині? (діти підходять до дверей групової кімнати, які прикрашені кульками та червоною стрічкою).
  •          «Добрий день шановні мешканці нашого міста. Сьогодні у нас знаменна подія – ми відкриваємо новий, ще один в нашому місті супермаркет мережі АТБ. На Вас чекають призи і подарунки. І ця подія заслуговує бурних аплодисментів. І ще, о 17 годині на цьому самому місці відбудеться великий розіграш солодких призів. Давайте розріжемо традиційну червону стрічечку на відкриття нашого супермаркету».
  •          Запрошуємо усіх до магазину.
  •          Діти, як ви думаєте, чим відрізняється супермаркет від звичайного магазину? (В супермаркеті товар можна брати самим, а в магазині ні).
  •          Правильно, якщо в звичайному магазині товар нам дає продавець, то в супермаркеті товар ми вибираємо самі і кладемо в корзину чи візок для зручності.
  •          А також у супермаркеті пропонується не одна каса, а декілька. Як ви вважаєте, чому? (Багато покупців).
  •          Правильно, зазвичай у супермаркеті багато покупців. І кожен хоче швидше розплатитися за товар. Тож людям запропоновано декілька кас.
  •          Діти, скажіть мені, хто працює в супермаркеті? (Касир, продавець-консультант, адміністратор, охоронець, прибиральниця).
  •          Що робить охоронець? (стежить за порядком, дивиться, щоб люди не ховали товар у кишені або не з'їли його на шляху до каси, а також пропонує покупцям скористатися камерою зберігання, якщо у них багато важких пакетів).
  •          Що робить касири? (рахують загальну вартість покупки, приймають гроші за товар, видають здачу, чек та пакети (за бажанням покупця).
  •          А продавці-консультанти? (допомагають знайти той чи інший товар, розкладають товар на полицях, зважують, пакують).
  •          А що робить прибиральниця? (прибирає, якщо щось в магазині розсипалось – збирає і т.д.).
  •          Чим займається адміністратор? (слідкує за працівниками, надає інформацію для покупців).
  •          Я пропоную вам пограти в гру супермаркет, в якому будуть продаватися:.
  •          Давайте з вами розподілимо ролі за допомогою картинок (вихователь розкладає картинки працівників супермаркету).
  •          Кожен з вас дістає картинку із зображенням того, яку роль він буде виконувати. Мені хочеться пограти разом з вами, і якщо ви не проти, то я буду адміністратором (вихователь одночасно роздає бейджики, одягає одяг). Всі учасники гри, що залишилися, будуть покупцями.
  •          Не забуваймо про ввічливі слова. Це одна з умов нашої гри: без слів «доброго дня», «будь ласка», «здравствуйте», «дякую», «до побачення», товар не буде відпускатися.
  •          Ну а тепер настав час відкривати наш «Супермаркет». Усіх працівників магазину прошу зайняти свої робочі місця.

Розгортання сюжетно-рольової гри

 «Адміністратор» привітно зустрічає «покупців». Після цього «покупці» розходяться по відділах магазину. Відбувається «жвава торгівля».

Сюжетна лінія «Охоронець-покупець»

Охоронець. Добрий день, візьміть, будь-ласка, корзинки або візок.

Покупці. Добрий день, дякуємо. (Покупці вибирають потрібний їм товар).

 

Покупець. (Купуючи товари загубив свій гаманець, звертається за допомогою до охоронця). Доброго дня, я загубила свій гаманець. Чи не могли ви мені допомогти його знайти?

Охоронець. Доброго дня, зараз зачекайте хвилиночку. (Говорить по рації). Так.  Ми знайшли ваш гаманець, зараз я вам його принесу. (Приносить гаманець, віддає).

Покупець. Дякую вам за допомогу.

Охоронець. Будь ласка. (Покупець іде на касу).

Звучить аудіо запис «Увага, тільки сьогодні в нашому магазині діє акція, мінус 50% на всі фрукти».

Сюжетна лінія «Продавець-консультант-покупець»

Покупець. (Підходить до продавця-консультанта). Доброго дня, підкажіть, будь ласка, де я можу знайти фрукти, які продаються по акції.

Продавець-консультант. Доброго дня, ходімо я вам покажу. Ось у нас фруктовий відділ.

Покупець. Допоможіть, мені, будь ласка, зважити 1 кг яблук.

Продавець-консультант. Так, звичайно. Ось, візьміть.

Покупець. Дякую.

Продавець-консультант. Будь-ласка.

(Покупець бере фрукти, інші потрібні товари і йде до каси).

Сюжетна лінія «Касир-покупець»

Касир. Доброго дня. Вам пакет потрібен?

Покупець. Так. (Касир оцінює товар).

Касир. З вас 100 гривень.

Покупець. Можна розрахуватись карткою?

Касир. Так. (Покупець розраховується). Візьміть ваш чек. Дякуємо за покупку, приходьте ще.

Покупець. Дякую, до побачення, обов’язково.

 

Касир. Доброго дня. Вам пакет потрібен?

Покупець 2. Так.

Касир. Вам великий чи маленький пакет?

(Касир оцінює товар).

Покупець. Мені потрібен великий пакет, щоб всі покупки помістилися.

Касир. З вас 50 гривень.

Покупець 2. Ось візьміть.

Касир. Візьміть ваш чек. Дякуємо за покупку, приходьте ще.

Покупець 2. До побачення.

 

Касир: Доброго дня, Вам у пакет покласти?

Покупець 3: Так, дякую.

Касир пробиває весь товар і кладе у пакет: З Вас 80 гривень.

Покупець 3 дістає з сумки гаманець та віддає гроші.

Касир бере гроші: Візьміть, будь ласка, Вашу здачу.

Покупець 3: Дякую!

Касир: Дякуємо за покупку, приходьте ще!

 

Директор. Саме сьогодні в нашому магазині на вас чекає великий розіграш солодких призів. (велика коробка з надписами солодких призів). Покупці по черзі дістають картки та отримують виграш).

 

Прибиральниця. Шановні покупці, наш супермаркет зачиняється. Просимо вас підійти до каси та розрахуватися за покупки. («прибиральниця» дістає знаряддя та починає прибирати).

 

Охоронець. Шановні касири, приготуйтеся до інкасації. (касири дістають гроші, «перераховують», відносять «адміністратору»).

Адміністратор. Це ваша виручка на сьогодні?

Касир. Так.

Адміністратор. Дякую.

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\Ігри та презентації\IMG-c9c67c4c442c4b6d4364ee612354f21e-V.jpgC:\Users\User\Desktop\Ігри та презентації\IMG-2e915be2c3f78fa3cb084967734bad42-V.jpg 

 

C:\Users\User\Desktop\Ігри та презентації\IMG-43c0e0034e5e457463be5db6e2814b07-V.jpg 

 

 

C:\Users\User\Desktop\Ігри та презентації\IMG-2ed95f69296d54c1677154a87dfda579-V.jpgC:\Users\User\Desktop\Ігри та презентації\IMG-660a40dff632153ebf60416cba7c3c4a-V.jpgC:\Users\User\Desktop\Ігри та презентації\IMG-a3742c39ec9fdd56bdb8a04c5c12b365-V.jpg 

docx
Додано
18 жовтня
Переглядів
14
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку