Конспект урока з географії для 10 класу на тему: "Японія"

Про матеріал
Конспект урока з географії для 10 класу на тему: "Японія"характеристика ЕГП, природних умов і ресурсі Японії, визначення особливостей населення і провідних галузей господарства;
Перегляд файлу

Мета: охарактеризувати ЕГП, природні умови і ресурси Японії, визначити особливості населення і провідні галузі господарства; розвивати уміння складати комплексну характеристику країни, обґрунтовувати галузеву структуру господарства, уміння працювати з картами атласу та підручниками.

Обладнання: політична карта світу, атласи, підручники, комп’ютерна техніка.

Тип уроку: урок-презентація.

                                      ХІД УРОКУ:

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

На екрані проектуються пам’ятки архітектури Японії. Звучить традиційна японська музика.

II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     Країну, з якою ми сьогодні ознайомимося, називають по-різному: країною гір, країною «економічного дива», країною Вранішнього сонця. Японія – яскравий приклад того, як люди можуть долати несприятливі природні умови та досягати надзвичайно високих успіхів в економічному розвитку, не зважаючи на нестачу корисних копалин. Японія – загадка нашого століття. Японці – це найнезбагненніший, найпарадоксальніший з народів. Познайомитися з незвичайними традиціями цієї країни ми матимемо змогу на сьогоднішньому уроці. Що цікавого ви хотіли б дізнатися про Японію?

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Пропоную ознайомитись із «візитною карткою» Японії.

  • Японія – високорозвинена держава «Великої сімки»;
  • Площа – 372,2 тис. кв. км.;
  • Населення – 127,6 млн. осіб;
  • Столиця – Токіо (36 млн. чол.);
  • Офіційна мова – японська;
  • Грошова одиниця – японська єна;
  • ВВП на душу населення – 38095$;
  • Державний устрій – конституційна монархія, унітарна держава.

Перед тим, як почати знайомство зі звичаями та традиціями, культурним життям японців, ми дамо характеристику Японії за встановленим планом на основі знань, отриманих раніше.

                                 План характеристики країни

1. Економіко-географічне положення.

2. Природні умови і природні ресурси.

3. Населення.

4. Господарство (промисловість, сільське господарство).

5. Транспорт.

6. Зовнішні економічні зв’язки.

Крім того, ми відвідаємо неповторні місця  цієї чарівної країни. Отже, час відправитися в подорож.

 

1. Економіко-географічне положення Японії.

     Японія – острівна держава. До її складу входять понад 4000 островів поблизу східного узбережжя Азії, з яких чотири великі – Хонсю, Хоккайдо, Кюсю і Сікоку. Японські острови простяглися дугою на відстань до 3500км.

     ЕГП Японії є зручним. Хоча вона розташована в периферійній частині Східної Азії, але саме Японія є економічним центром цього регіону. Особливу вигоду їй приносить розташування поблизу Китаю і Республіки Кореї (країни швидко розвиваються на початку XXI ст.).

     Острівне розташування Японії та значна порізаність берегової лінії сприяють розвитку її зв’язків із багатою на природні ресурси Австралією та Південно-Східною Азією – важливим ринком збуту товарів і скупченням дешевої робочої сили.

     Таким чином, віддаленість від країни головних конкурентів – США і європейських держав – забезпечує японським ТНК панування у великому регіоні.

2. Природні умови і природні ресурси.

 А)    У рельєфі країни переважають гори. Рівнини займають невелику (20%) частину території країни, переважно поблизу берегів.

      Клімат різноманітний – від помірного до субтропічного мусонного.

      В Японії дефіцит води, оскільки водними ресурсами забезпечена слабо. Річки короткі, багатоводні й мають швидку течію. Для судноплавства вони не придатні, але мають досить великі гідроресурси. 

     Земельними ресурсами країна малозабезпечена, грунти – підзолисті, бурі лісові, чорноземи, жовтоземи.

Б)     Японія вкрай бідна на мінеральні ресурси. В її надрах захована майже вся таблиця Менделєєва. Проте ресурси знаходяться в незначній кількості. Промислове значення має вугілля, мідні та свинцево-цинкові руди, самородна сірка, але їх занадто мало для сучасної промисловості країни.

В)     Японія знаходиться в межах Тихоокеанського сейсмічного поясу, що є причиною частих землетрусів, активного вулканізму. У країні налічують 150 вулканів, 15 з яких є діючими.  Вулканічна лава є цінним добривом, тому люди в боротьбі за родючу землю, на свій ризик, підкорюють вулкани та живуть на їх схилах.

3. Населення.

  А)   За кількістю населення Японія посідає десяте місце у світі. Від 2007 р. кількість жителів країни поступово зменшується. Ще одна проблема Японії – старіння нації, що пояснюється низькою народжуваністю та високою тривалістю життя – понад 80 років. Японці – це нація здорових людей з найнижчим у світі показником дитячої смертності.

      Японія – однонаціональна держава. Понад 99% населення – японці, також представлені корейці (потрапили на японські острови як дешева робоча сила), на о. Хоккайдо живуть близько 20 тис. айнів (корінне населення).

     Країна дуже добре забезпечена трудовими ресурсами як кількісно, так і якісно. Частка економічно активного населення становить близько половини. Японці відрізняються високою кваліфікацією та виконавською дисципліною. Характерна риса країни – незначна кількість безробітних.

     Середня густота населення – 327 осіб/кв. км. Населення розміщене по території Японії нерівномірно. Більшість жителів проживають на прибережних рівнинах. Найбільш густо заселені рівнини Тихоокеанського узбережжя, де сконцентровані найбільші міста країни. Гірські райони заселені негусто.

     Релігії: синтоїзм – поклоняються силам та красі природи (веселі свята) та буддизм (поховальні обряди), християн лише 1%.

 Б)    Городяни становлять майже 80% населення Японії, причому близько чверті проживають у 15 найбільших містах, у тому числі в Токіо. Поряд с Токійською найбільшими міськими агломераціями є Осакська й Нагойська. Разом із розташованими між ними містами вони утворюють мегаполіс Токайдо завдовжки 600 км.(проживає 70 млн. осіб).

4. Господарство.

А) Промисловість.

     Найважливішу роль в економіці країни продовжує відігравати промисловість: на Японію припадає близько 12% промислового виробництва світу. Найбільше значення як у національному, так і у світовому господарстві мають машинобудування, чорна металургія, хімічна й нафтохімічна промисловість, а також електроенергетика.

     Унікальною галуззю в господарстві Японії є чорна металургія. Не маючи значних запасів руд і палива, ця  галузь виробляє близько 100 млн. тонн сталі на рік, причому приблизно чверть продукції експортується.

     Лідером японської індустрії є машинобудування, насамперед наукоємне. На галузь припадає понад 70% експорту й 40% промислової продукції, причому майже половина – це продукція радіоелектроніки. Країна посідає передові позиції у світі з виробництва комп’ютерів і телевізорів, робототехніки й відеоапаратур, промислової та медичної електроніки.

     Японія виробляє понад 10 млн. автомобілів на рік. Близько половини вироблених автомобілів продається за кордоном. Відомі марки японських автомобілів: «Тойота», «Ніссан», «Хонда», «Міцубісі», «Мазда».

     Свої особливості має географія іншої галузі машинобудування – суднобудування. Найбільше будують великотоннажних танкерів, рибальських суден і контейнеровозів.

     За виробництвом хімічної продукції Японія поступається тільки США. Країна посідає друге місце у світі за випуском пластмас і синтетичного каучуку, шосте – за виробництвом синтетичних волокон.

     Світове значення мають і ряд інших галузей і виробництв, серед них целюлозно-паперова й поліграфічна. Особливо значними є обсяги виробництва й експорту паперу й картону. Власного лісу для целюлозно-паперової та деревообробної промисловості не вистачає, і його завозять з Азії.

Б) Сільське господарство.

     Основну роль відіграє рослинництво, насамперед вирощування рису, картоплі, різних овочів, фруктів і ягід.

     Своєї тваринницької продукції не вистачає, а тому значна її частина завозиться з інших країн. Також імпортують пшеницю, тропічні фрукти, кормові й технічні культури.

     До місцевого раціону традиційно входить риба. За її споживанням на душу населення Японія поступається лише Ісландії. Японці виловлюють до 12 млн. тонн морепродуктів, ще майже 10 млн. тонн імпортується. Країна досягла успіхів в аквакультурі: значна кількість риби й молюсків штучно розводиться та вирощується у водоймах суходолу й на спеціальних плантаціях у морських прибережних водах.

В) Велику увагу японці приділяють вирощуванню квітів. На честь квітів  проводять тематичні фестивалі. Серед національних квітучих дерев Японії особливо привабливими є вишня сакура і слива, які рано зацвітають і символізують прихід весни і відродження всього живого. У квітні зацвітає азалія, у травні – півонія. У листопаді на островах зацвітають хризантеми – національна квітка Японії, яких тут створено велику кількість сортів.

5.Транспорт.

     Особливість транспортної системи – висока густота шляхів сполучення та відсутність трубопровідного й річкового транспорту.

     Постійно збільшується значення авіатранспорту. Японські авіаційні компанії входять до світових лідерів.

     Країна має великий морський флот, який обслуговують десятки портів. Особливо великими є обсяги міжнародних вантажів, роль каботажних перевезень поступово знижується.

     Залізничний транспорт посідає друге місце в країні за пасажарообігом, а у вантажообігу його частка є незначною. Предметом гордості японців є сінкансен – система швидкісних залізниць, довжина яких становить близько 2,5 тис. км. Поїзди розвивають на них швидкість до 300 км./год.

     Країна має густу мережу автомобільних доріг із твердим покриттям, найбільше значення мають першокласні автостради, які з’єднують найбільші міста.

6. Зовнішні економічні зв’язки.

Експорт:

  • Транспортні засоби;
  • Обладнання;
  • Автомобілі;
  • Продукція металургії;
  • Офісна техніка, риба та рибопродукти.

Імпорт:

  • Паливо;
  • Рудна сировина;
  • Продовольчі товари;
  • Хімікати тощо.

     Найважливіші торговельні партнери: США – 25%, Китай – 7%, Тайвань – 4%, Індонезія, Пд.Корея, Німеччина, Саудівська Аравія.

Цікаво знати. Повідомлення учнів.

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Узагальнення (підручник, с. 189 – тези).

V. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати с. 184 – 189, 

 

 

 

     Філософський сад. Найзнаменитіший такий сад був створений в монастирі Рандзі в Кіото майстром чайної церемонії Соами в XVI ст. Краса цього саду настільки незрозуміла західній людині, що багато туристів, незнайомі з тонкощами буддійської філософії, називають його тенісним кортом. З їх точки зору, це всього лише прямокутний майданчик, посипаний білим гравієм, серед якого безладно розкидано півтора десятка каменів. Найбільш уважні, правда, помічають, що композиція з кам'яних «острівців» складена таким чином, щоб з будь-якої точки спостереження її не можна було охопити поглядом всю цілком: завжди буде видно на один камінь менше, ніж є насправді. 
Західна людина бачить у цьому загадку, але мудрі японці розуміють, що це дійсно поезія. Філософський зміст саду каменів неможливо до кінця виразити словами. Асиметрична гармонія висловлює нескінченність світу в його вічній мінливості. Недомовленість є творчим прийомом, завдяки якому художник запрошує глядача по-своєму пережити настрій, що володів автором у момент створення саду.

 

 

docx
Додав(-ла)
Данилюк Ірина
Додано
21 лютого 2020
Переглядів
1799
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку