Конспект уроку 5 клас "Стихійні лиха. Класифікація стихійних лих".

Про матеріал
Конспект уроку з предмета "Здоров'я, безпека та добробут" (НУШ) для 5 класу на тему: "Стихійні лиха. Класифікація стихійних лих". У розробці використано відео про стихійні лиха з Ютуб, цікаві самостійні завдання для здобувачів освіти, наведено приклади стихійних лих, що сталися останнім часом на Україні.
Перегляд файлу

Здоров’я, безпека та добробут.                                Клас 5    Дата ___________

Тема: Стихійні лиха. Класифікація стихійних лих.

Мета: продовжити знайомити учнів з основними небезпеками навколишнього середовища; навчати правил безпечної поведінки в ситуації стихійного лиха, ознайомити зі стихійними лихами, які характерні для нашого регіону.

Хід уроку.

І. Організаційна частина.

ІІ Актуалізація опорних знань.

  1. Що таке стихійні лиха?
  2. Які види техногенних небезпек  ви знаєте?
  3. Як впливає на людину розвиток енергетики й транспорту?
  4. Чому в сучасному світі додалося цілий ряд небезпек?
  5. Як ми можемо про класифікувати основні небезпеки навколишнього середовища?
  6. Які природні небезпеки вам відомі?
  7. Які небезпеки навколишнього середовища характерні для вашого місця проживання?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

  1.Класифікація стихійних лих.

    Стихійне лихо - явище природи, яке має надзвичайний характер і призводить до різкого порушення нормального способу життя великих груп людей, до пошкодження, а часом до знищення матеріальних цінностей.

2. Найбільші стихійні лиха в Україні за останні роки.

Повені на заході країни

  •                               Одна з таких відбулася у листопаді 1998-го року. Після потужних дощів з берегів вийшли річки Тиса, Теребля, Тересва, Боржава тощо. В результаті цього, водою було підтоплено понад 120 населених пунктів, у зоні стихійного лиха тоді опинилася третина населення області, а це близько 350 тисяч людей. Внаслідок масштабної негоди загинуло 17 осіб, було зруйновано більше 2,5 тисяч будинків, підтоплено понад 40 тисяч помешкань, знищено більше 10 мостів, пошкоджено понад 700 км доріг. Загалом збитки становили 800 мільйонів гривень.
  •                               У березні 2001-го року ситуація повторилась, однак, менших масштабів. Тоді у басейни річок через сильні дозі випало понад 300 мм опадів. У результаті повені загинуло 9 осіб. Вода підтопила 255 населених пунктів, рятувальники евакуювали майже 14 тисяч осіб. 
  •                               Окрім цього, однією із найбільших в історії західної України повеней вважається випадок у липні 2008-го року. Після проливних дощів річки регіону вийшли з берегів та затопили понад 800 га сільськогосподарських угідь, пошкодили 561 міст. Тоді шість областей оголосили зонами надзвичайної екологічної ситуації: Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку, Закарпатську та Вінницьку. Внаслідок масштабної катастрофи загинуло 30 людей, шестеро з них – діти. Збитки від стихії становили 3-4 мільярди гривень.

Шторм в Одесі  

У грудні 2012-го в Одесі через шторм море вийшло з берегів. На території гідропарку Лузанівка, що у Суворовському районі міста, водою затопило пляжі, тротуари увздовж узбережжя, парк, площу з розважальними закладами та дитячими каруселями. Шквальний вітер за лічені секунди підняв хвилю у п'ять балів.

Снігопад взимку 2021

За даними аналітиків, снігопад цьогоріч побив рекорд 2013-го року, коли столицю та регіони паралізувало через величезну кількість снігу, а його наслідки довелося ліквідувати кілька днів. Зауважимо, що сніг в Україні йшов майже до кінця квітня.

  •                               До аномального снігопаду цьогоріч не були готові комунальні служби, столиці, зокрема. Тож кияни добряче відчули усі "зимові принади" на собі: рух дорогами міста паралізувало, адже на них моментально утворювалася ожеледиця, а машини їздили, немов ковзанкою. Також знеструмило безліч населених пунктів через заметіль.

      Негода в Одесі влітку 2021

: що відомо

  •                               У ніч з 21 на 22 липня в місті пройшла сильна гроза, що наробила чималі біди в місті. Повалені дерева, затоплені вулиці і будинки - стихія сильно налякала одеситів.
  •                               На Пересипі через негоду перевернувся і частково затонув КамАЗ. Схоже на те, що водій не впорався з керуванням через сильну зливу.
  •                               Цілі райони Одеси залишилися без світла. З ранку в місті зафіксували десятибальні затори.
  •                               Зафіксовано падіння дерев і великих гілок за 32 адресами. Через підтоплення ділянок рейок і падіння гілок тимчасово призупинено рух трамвайних маршрутів № 1, 3, 7, 10, 12, 13, 20, 21, 26, 27 та тролейбусного маршруту № 12.
  •                               Від негоди постраждав і відомий нічний клуб Ibiza Beach Club. Буря "вирвала" на території закладу асфальт і пошкодила дроти.
  •                               Стихійні лиха в Німеччині та інших країнах Європи та в Одесі ніяк не пов'язані. Окрім злив причиною таких масштабних підтоплень стали й місцеві чинники, зокрема високий берег.

За матеріалами сайту Новини Live https://society.novyny.live/ecology/navodneniia-shtormy-snegopady-5-masshtabnykh-prirodnykh-katastrof-v-ukraine-6649.html

3. Перегляд відео фрагментів про стихійні лиха за посиланням.

https://www.youtube.com/watch?v=vF3zp3uJr7Y&t=3s

      https://www.youtube.com/watch?v=NLkQxRa8S9I&t=6s

ІV.Фізкультхвилинка.

  •                   В нашому містечку піднявся вітер (ведучий тре долоні).
  •                   Починає накрапати дощ (клацання пальцями).
  •                   Дощ посилюється (почергове плескання долонями по плечах).
  •                   Починається справжня злива (плескання по стегнах).

  •                   А ось і град та справжня буря (тупіт ногами).
  •                   Але що це? Буря стихає (плескання по стегнах).
  •                   Дощ стихає (плескання долонями по плечах).
  •                   Лише рідкі краплі падають на землю (клацання пальцями) Тихий шелест вітру (потирання долонь). Ура! Сонце! (руки догори).

За матеріалами http://laost58.blogspot.com/2014/12/blog-post_83.html

 

V. Самостійна робота учнів.

 1.Розподілити у таблиці небезпеки природного походження, викликані різними стихіями.

 2.Продовжити побудову запропонованої схеми.

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу.

  1. Що ми називаємо стихійними лихами?
  2. Як класифікуються стихійні лиха?
  3. Які стихійні лиха пов’язані з водою?
  4. Які ви знаєте стихійні лиха метеорологічного походження?
  5. Які стихійні лиха можуть виникнути в нашій місцевості?

VІІ. Підсумок уроку.  Домашнє завдання.

 

doc
Додано
13 квітня 2023
Переглядів
984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку