Конспект уроку із зараубіжної літератури для 10 класу

Про матеріал
Розробка уроку №4 для 10 класу за календарним плануванням М.В.Коновалова. З ссилками на тести до даної теми.
Перегляд файлу

25.09.2019

Конспект

для 10 класу

№4

Тема. Специфіка італійського Відродження, його основні етапи, представники. Роль Данте Аліґ’єрі в європейській культурі. Поема «Божественна комедія» як філософсько-художній синтез середньовічної культури і утілення ідей раннього Відродження

Мета – формувати компетентності: предметні (знання специфіки,основних етапів, представників італійського Відродження, культури і літератури цієї доби; аналітичні навички; критичне мислення; читацьку активність; естетичний смак); ключові (уміння вчитися:навички оцінювання культурних явищ; комунікативну: навички роботи в групі; інформаційну: навички роботи із джерелами інформації; загальнокультурну: прагнення літературної освіченості; світогляд).

Тип уроку: урок опанування нових знань.

Обладнання: портрет Данте.

Тінь Данте з профілем орлиним

Співає про Нове Життя.

О.О.Блок

Хід уроку

І.ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ.АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

1.Перевірка домашнього завдання

Онлайн тест https://naurok.com.ua/test/uslavlennya-lyudskogo-rozumu-12855.html

2. Евристична бесіда

  • Яку епоху називають добою Відродження? Назвіть її хронологічні межі.
  • Поясніть значення поняття Відродження.
  • Назвіть основні здобутки Ренесансу.
  • Якою була провідна ідейна течія цієї доби?
  • Поясніть значення терміна гуманізм.
  • У чому полягає специфіка доби Відродження?
  • Що ви пам’ятаєте про Данте Аліґ’єрі з курсу попередніх класів?

ІІІ.ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ.МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1.Вступне слово

   Послухайте давню легенду. Однієї глибокої ночі, коли довкола панувала тиша, у браму одного монастиря гучно постукав блідий подорожній. Брязкіт заліза пролунав у гарячому повітрі. Воротар запитав, хто стукає і що тому потрібно. На це незнайомець відповів глухо і стисло: «Миру!». Цим подорожнім був флорентійський вигнанець, найвидатніший поет Італії Данте Аліґ’єрі. Не тільки для себе жадав він спокою та миру, а й для батьківщини своєї, що потерпала через нескінченні чвари, війни і міжусобиці. Сучасному читачеві, можливо, складно зрозуміти судження і міркування поета, адже жив він на межі двох епох. Недарма його називають останнім поетом Середньовіччя і першим поетом Нового часу. У літературі ж Данте Аліґ’єрі залишив яскравий світ.

2.Робота з портретом митця й епіграфом(Додаток 1)

  • Роздивіться: яким художник зобразив поета?
  • Яку примітну рису зовнішності Данте відзначив російський поет О.О.Блок? (Орлиний профіль).

IV.РОБОТА НАД ТЕМОЮ УРОКУ

1. Робота з підручником

За підручником ознайомтесь з життям і творчістю Данте.

2. Інтерактивна вправа «Броунівський рух» (Додаток 2)

У 5 групах ознайомтесь з особливостями «Божественної комедії».

3. Словникова робота (Виділене записати у зошит)

   Терцина(від італ. terza rima – третя рима) – форма строфи з 3 рядків 5-тистопного ямба, у якій середній рядок римується з крайнім – першим і третім – у наступній строфі, завершуючи окремий рядок, римованим і другим рядком попередньої строфи.

   Терцину вперше застосував Данте в поемі «Божественна комедія». Цієї строфою послуговувались митці майже всіх європейських літератур.

3.Повідомлення учнів

V.УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗДОБУТИХ ЗНАНЬ

1.Слово вчителя

   Поема Данте задумана як розповідь про подорож потойбічним світом. Вона побудована на системі символів-образів, яким надається інший, особливий смисл. Наприклад, у першій пісні йдеться про те, що Данте заблукав у темному лісі, що символізує людські помилки та пороки. Три звірі – лев, леопард та вовчиця – заступають дорогу поетові. Це символічні образи трьох гріхів: властолюбства, підступності та жадібності. На допомогу йому приходить незнайомець, який є духом його улюбленого письменника Верґілія. У поемі він символізує світську (нецерковну) науку. Верґілій проводить Данте через пекло і чистилище, щоб прокласти йому шлях до спасіння душі. Далі – через рай – Данте веде його кохана Беатріче. ЇЇ образ править за символ богослов’я, релігійності.

2.Практична робота

Складіть схему «Символи в поемі Данте «Божественна комедія»».

VІ.ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1.Скласти схему «Світоустрій у поемі Данте (за частиною «Пекло»)».

2.Прочитати пісні : «Рай» - 33, «Пекло» - 5,26,32,33.

VІІ.ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

1.Інтерактивна вправа «ПРЕС»

Висловіть свою думку: «Я вважаю розташування грішників у дантовому пеклі… (правильним/неправильним)тому, що …».

2.Інтерактивна вправа «Мікрофон»

Продовжте речення: «Я б визволив із пекла…». Відповідь арґументуйте.

3.Інтерактивний прийом «Незавершене речення»

Завершіть речення:

  • «Мені вже було відомо…»;
  • «Проте я навіть не здогадувався (не здогадувалася), що…»;
  • «Відтепер я знатиму про…».

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Результат пошуку зображень за запитом "данте"

 

Додаток 2

   1-ша група. Час створення поеми. «Божественну комедію» було написано впродовж 1307-1321 рр. Це був час, який в історії культури дістав назву Передвідродження. Зростає інтерес до людської особистості, до її земних радощів і сподівань. Поступово починає формуватись новий гуманістичний тип мислення, остаточне становлення якого буде пов’язане з добою Відродження. Віра в необмежені можливості людської природи, у неповторність людської індивідуальності зароджується в цей час. Цей процес і відтворює поема Данте,що є водночас синтезом середньовічної культури і прологом до культури Відродження.

   2-га група. Жанр твору. За усталеними середньовічними канонами Данте назвав свою поему комедією: так називали тоді твори, які починалися сумно (пекло), а закінчувалися щасливо (рай). Епітетом божественна наділив поему перший біограф Данте, автор знаменитого «Декамерона» Джованні Боккаччо.

   3-тя група. Композиція поеми. Поема має 3 частини: «Пекло», «Чистилище», «Рай». У кожній із частин - 33 пісні (у «Пеклі» ще одна пісня, що є вступною до всієї поеми). Усього – 100 пісень.

   4-та група. Уявлення про світ у «Божественній комедії». Дантова земля має форму кулі і розташовується, згідно із середньовічними переконаннями, у центрі Всесвіту. Північна куля населена людьми, південна – безлюдна і вкрита океаном, серед якого височіє гора, до Данте розташував чистилище – місце, у якому мучаться душі померлих грішників, що розкаялися за життя, очищаючись від провини, аби потрапити до раю.

   5-та група. Уявлення про світ у «Божественній комедії». Урвище пекла,куди призводить смертельний гріх і звідки неможливо урятуватись, має вигляд вирви, що утворилась внаслідок падіння Люцифера-янгола, який був вигнаний із раю. Земля оточена 9 небесними сферами: 7 сферами планет, зірковим та кристалічним небом. За ним у просторі, де вже не діють фізичні закони, розташований Емпірей – царство ангелів та блаженних душ.

docx
Додано
26 вересня 2019
Переглядів
8487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку