Конспект уроку на тему:«Книги і мініатюри.Остромирове Євангеліє та «Апостол» Івана Федорова».

Про матеріал
Конспект уроку на тему:«Книги і мініатюри.Остромирове Євангеліє та «Апостол» Івана Федорова».Дана розробка допомагає ознайомити учнів з поняттями «книга», «мініатюра», «Євангеліє»;з’ясувати історію походження книг,створення Остромирового Євангелія та познайомитися з його мініатюрами, розповісти про початок книгодрукування в Україні, розвивати естетичні смаки учнів; розширювати світогляд учнів, виховувати поважне та бережливе ставлення до книги.
Перегляд файлу

      Городоцька ЗОШ №3 I-III ступенів

 

 

 

 

 

               Конспект уроку на тему:

 

«Книги і мініатюри.                                   Остромирове Євангеліє 
та «Апостол» Івана Федорова».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         Розробка

                                                                    вчителя історії

                                                                                         Городоцької  ЗОШ №3                     

                                                                                         I-III ступенів

 

                                                                                          Годій О.П.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           Городок-2015

 

 

Урок 26

 

Тема. Книги і мініатюри. Остромирове Євангеліє 
та «Апостол» Івана Федорова

 

 

Мета:  ознайомити учнів з поняттями  «книга», «мініатюра», «Євангеліє»;з’ясувати історію походження книг,створення Остромирового Євангелія та познайомитися з його мініатюрами, розповісти про початок книгодрукування в Україні, розвивати естетичні смаки учнів; розширювати світогляд учнів, виховувати поважне та бережливе ставлення до книги.

 

 

Очікувані результати.

Після цього уроку учні зможуть:1)пояснювати зміст понять:«мініатюра», «пергамент», «Євангеліє», «гравюра», «ініціал»;2)розповідати, як створювались рукописні книжки і як почалось книгодрукування в Україні ;3)давати характеристику Остромирового Євангелія. .

 

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування нових навичок.

 

Обладнання:В.С. Власов . Історія України. (Вступ до історії). — К.: Ґенеза, 2013;  атлас «Історія України. 5 клас»,роздатковий матеріал.


 


ХІД УРОКУ

 

І.Організаційний момент.

 

II.Актуалізація опорних знань.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       1.Впишіть пропущені літери та поясніть зміст понять, які ви вивчили з попередньої теми.

І С Т _ _ _ _ Н А  П А М ‘ _ _ _ А,    Ф Р _ _ К А,     Х _ _ М,    М _ _ _ Ї К А,      І К _ _ А.

Відповідь: історична пам’ятка, фреска, храм, мозаїка, ікона.

2.Які найвідоміші архітектурні споруди були створені у Київській Русі у X-XII ст.?                                     3.Яку роль відігравала Софія Київська за часів Київської Русі?                                                                           4.Який монастир був заснований у 1051 р. монахами Антонієм та Феодосієм?                                                                                                                                                                           5.Чому при написанні ікон майстри дотримувались суворих правил – канону?                                               6.Чим ікона відрізняється від портрета?                                                                                                         7.Учні виступають із повідомленнями про найдавніші ікони України.

 

                                                                                                                             

III.Вивчення нового матеріалу.

 

1.Рукописні книги. Книжкова мініатюра.

                                                                                                                             Загадка

Бачить — не бачить,
Чути — не чує.
Мовчки говорить,
Дуже мудрує.

                                                          (Книга)

                                                                                                                                                  

       Слово «книга» давнього походження, воно спільне для майже всіх слов’янських народів.

У стародавніх слов’ян слово «кънигы» означало вміння писати, грамотність, знання взагалі.      Перші книжки були рукописними. Писали їх на пергаменті (спеціально обробленій шкірі телят або овець), користуючись гусячим пером. Для письма використовували темно-коричневе або чорне чорнило, а для оздоблення — фарби рослинного чи мінерального походження.

Найдавніші рукописні книги в Україні з'явились на Русі після запровадження християнства. У першій половині XI ст. князь Ярослав Мудрий заснував при Софійському соборі скрипторій (майстерню для переписування книг), де працювали кваліфіковані писарі та художники.

       Давні книги переписували уставом — високим, урочистим письмом, що передбачало пропорційність кожного знака. Робота переписувачів була дуже повільною і потребувала надзвичайної ретельності. У художньому оформленні книг переважали орнаменти «візантійського» і «тератологічного» («звіриного») типу, мотиви, запозичені з книг болгарського походження, проте із включенням оригінальних елементів.

Перші паперові книги з'явилися в Європі в XIII ст. їх тривалий час писали від руки. Одну книгу виготовляли протягом 5-7 років, тож коштувала дуже дорого. Зберігалися книги при церквах,монастирях,княжих палатах. Вони вважалися цінним скарбом.

        Велике поширення отримала книга в середньовіччі. При університетах, які виникали в цей час, організовувалися майстерні з перепису книг. Університети видавали закони — статути. У цих виданнях широко використовували заголовні літери — ініціали. Ініціал — яскраво орнаментована початкова літера, що за розміром більша від інших і займає два, три і більше рядків тексту.  На окремих сторінках малювали ілюстрації і розфарбовували їх червоною й зеленою кіновар’ю, лазур’ю, сріблом, золотом. Кіновар на латині — «мініа», звідси ілюстрації дістали назву мініатюри. Слово «мініатюра» походить від латинського minium (червона фарба, що застосовувалася в оформленні рукописних книг). Своїм корінням мистецтво мініатюри йде в глибоку старовину. Усюди, де існують книги, існує й мистецтво книжкової ілюстрації. Основними видами мініатюри є: книжкова, портретна і лакова. Книжкова мініатюра – виконані від руки малюнки, кольорові ілюстрації, а також інші елементи оформлення (ініціали, заставки, кінцівки і т. д.) в рукописних книгах.    Кількість рукописних книг, створених на Русі у ХІ–ХІІ ст., була, без сумніву, значною, проте до нашого часу дійшла лише маленька частка цього багатства – Євангелія, Ізборники, службові Мінеї, Псалтирі, Повчання, Требники, Житія, Патерики та інші твори. Відомі мініатюри Остромирового Євангелія, «Ізборника» Святослава та ін.

Пояснення термінів  записується в зошит.

 

2. Остромирове Євангеліє.

 

    Євангеліє — християнські твори, у яких розповідається про земне життя засновника християнства Ісуса Христа.

      Остромирове Євангеліє — одна з найдавніших пам’яток старослов’янського письменства Київської Русі. Воно було створене у 1056—1057 рр. у Києві священнослужителем Григорієм для новгородського посадника Остромира.

Остромирове Євангеліє два давньоруські майстри, імена яких не збереглися, оздобили зображеннями євангелістів Марка, Луки та Іоанна. Окрім того, Євангеліє прикрашене численними різнокольоровими заставками (однією великою і 17 малими) та ініціалами (понад 200), які виконані з вражаючою майстерністю.

Ініціали Остромирового Євангелія, яскраво розфарбовані зеленою, червоною, блакитною і білою фарбами та обведені золотом, вражають своєю красою. У них рослинні мотиви переплетені із зображеннями людських облич і тварин.

Сьогодні Остромирове Євангеліє зберігається у Російській національній бібліотеці ім. М. Салтикова-Щедріна у Санкт-Петербурзі.

Нещодавно Остромирове Євангеліє було включено до реєстру ЮНЕСКО «Пам’ять світу». Концепція Програми «Пам’ять світу» полягає у тому, що всесвітня документальна спадщина є загальним надбанням, вона повинна усіляко оберігатися та захищатися в інтересах усіх та повинна бути усім доступною.

Робота із джерелом

Прочитайте уривок з Остромирового Євангелія і дайте відповіді на запитання.

Із післямови до Остромирового Євангелія:

Слава тобі, Господи Царю Небесний, що сподобив мене написати Євангеліє се. Писати почав у рік 1056, а завершив у рік 1057. Написав же Євангеліє се рабу Божому, нареченому при хрещенні Йосип, а мирське ім’я — Остромир, своякові Ізяслава князя. Сам же Ізяслав князь правив столом отця свого Ярослава — Києвом. А столом брата свого, Новгородом, доручив правити родичеві своєму — Остромиру.

Най многая літа дарує Бог тому, хто набув Євангеліє се на утішання багатьом душам християнським!

Я, Григорій, диякон, написав Євангеліє се.

(Тисяча років української суспільно-політичної думки. У 9-ти т. — Том 1. — К.: Дніпро, 2001. — С. 218—219.)

Запитання

1)  Хто і коли написав Остромирове Євангеліє?

2)  Чому Євангеліє отримало таку назву?

                                                               

   Окрім Остромирового Євангелія відомі також Реймське та Пересопницьке.

   Реймське  Євангеліє, за легендою,подарував Ярослав Мудрий своїй донці Анні,коли вона вийшла заміж за французького короля. Згодом на цій книзі складали присягу французькі королі до ЛюдовікаXIV. 

    Пересопницьке Євангеліє, створене в 1556-1561 рр..Його розкішне оздоблення створено в народному українському стилі. Після здобуття Україною незалежності стало традицією використовувати це Євангеліє під час присяги Президента України на вірність своєму народові.                                                                 

 

 

3.Початок книгодрукування в Україні. «Апостол» Івана Федорова.

 

Із часом потреба в книгах серед населення зростала,а переписування було надто повільним. На щастя, у XV столітті у Західній Європі було винайдено книгодрукування. До кінця ХV ст. друкарні з’явилися майже в кожній європейській країні. Першими друкарями українських книжок був німець Швайпольт Фіоль та білорус Франциск Скорина. Однак їхні книги були видані за межами України.

Засновником книгодрукування в Україні вважається Іван Федоров. Саме заснована ним у 1570-х рр. у Львові друкарня поклала початок постійному українському друкарству.

І. Федоров був безмежно відданий своїй справі. Тривалий час він наполегливо вчився друкарства у Москві, винайшов нові зразки шрифтів. Підступи заздрісників змусили його залишити Москву. Він приїхав в українські землі, де на той час були кращі умови для його роботи.

Оселившись у Львові, І. Федоров організував друкарню і розпочав видання книг. Так, на початку 1574 р. у Львові він завершив друкувати першу книгу в Україні — «Апостол». Того самого року у друкарні побачив світ перший східнослов’янський «Буквар».

     «Апостол» вважається найдавнішою точно датованою книжкою, надрукованою в українських землях. Друкувалася книга на кошти самого І. Федорова та зібрані ним серед львівських міщан.

«Апостол» надруковано на папері. Книга складається із 278 аркушів і відзначається гарним художнім оформленням. Серед її прикрас гравюри, заставки, кінцівки та ініціали.

Книгу було надруковано фарбами двох кольорів — чорного і червоного. Червоний колір застосовується І. Федоровим із суто функціональною метою — для полегшення користування книжкою.

Наклад видання «Апостола» був значним і становив понад 1 тис. примірників. До сьогодні збереглося понад 100 примірників книги.

Примірники «Апостола» є практично в усіх найбільших бібліотеках України — у Києві, Львові, Харкові, а також за кордоном.

Гравюра — відбиток малюнка, вирізьбленого на дошці.

 

IV.Узагальнення та систематизація знань.

1.Запитання.

1).  Тонко вироблена теляча шкіра — це:

а) пергамент; б) береста; в) папір.                                                                                                                               2). Слово «книга» означає ?                                                                                                                                      3). «Мініатюра» – це?                                                                                                                                               4). Кого вважають батьком українського друкарства?                                                                                    5). Що дало поштовх до поширення книг на Русі?                                                                                              6). Про які рукописні та друковані книжки ви дізнались на уроці?Коли і хто їх створив?                               7). Як ви розумієте вислів «Книги – джерело мудрості,бо є в них незмірна глибина…»?

2.Розшифруйте слово, розташувавши букви у правильному порядку, і поясніть зміст утворених понять.

1).   ЄІЛЕГНАВЄ

2).   ЦІАЛІНІ

3).   НІАМІРАТЮ

Відповідь: Євангеліє, ініціал, мініатюра.

 

 

 

 

V. Домашнє завдання.

 

1.Опрацювати відповідні параграфи підручників(за О.І.Пометун - §22; за В.С.Власовим - §24)

2.Вивчити визначення понять.                                                                                                       3. Хронологічна задача

Накресліть лінію часу та позначте рік завершення написання Остромирового Євангелія та рік виходу друком «Апостола» Івана Федорова. Скільки років минуло між цими подіями? 4.Спробуйте намалювати першу сторінку власної рукописної книги з ініціалом, й можливо, мініатюрою.

                                                                                        

docx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
2540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку