Конспект уроку на тему :"Модифікаційна мінливість"

Про матеріал
Модифікаційна мінливість Мета уроку:дати визначення модифікація розглянути фактори ,які впливають на модифікаційну мінливість познайомити із характерними рисами мінливості з'ясувати приклади модифікаційної мінливості виховувати цікавість до вивчення теми Тип уроку:комбінований Обладнання:підручник ,зошит Хід уроку І.Організаційний момент • перевірка присутніх • перевірка наявності шкільного приладдя • налаштування на робочу обстановку ІІ. Мотивація пізнавальної діяльності Прийом «Мозковий штурм» • Чому діти схожі на своїх батьків? • Чому різні особини одного виду більш-менш схожі між собою, а різних видів – здебільшого ні? • Яким чином мінливість може впливати на якість життя живого організму? • Чи важливе, на вашу думку, це явище? • Які перспективи має мінливість з точки зору історичного розвитку живих організмів? Прийом «Дивуй» В. Гюго в романі "Людина, яка сміється" пише: "В Китаї існувало мистецтво, яке можна було б назвати формуванням живої людини. Дворічну дитину саджали у фарфорову вазу дивовижної форми, але без кришки і дна, щоб голова і ноги вільно проходили. Вдень вазу тримали і вертикальному положенні, а вночі - в горизонтальному, щоб дитина могла спати. Дитина росла тільки вшир, заповнюючи своїм тілом і скривленими кістками простір усередині посудини. Це вирощування тривало декілька років. В результаті жертва виявлялася покаліченою назавжди. Деякі навіть замовляли собі потвору будь-якої форми." • Як ви гадаєте, чи будуть перелічені вище зміни успадковуватися? • Таким чином, як можна назвати цю мінливість? Неспадкові зміни називають модифікаціями, а мінливість – модифікаційною (у схему) і виникає вона при змінах навколишнього середовища. Сьогодні на уроці ми повинні підтвердити або ж заперечити твердження, що організм (рослина або тварина), якщо його перевести в інші умови, відмінні від попередніх, зміниться. ІІІ. Актуалізація опорних знань Прийом «Відновіть інформацію» ____________ — це здатність передавати від покоління до покоління спадкові ознаки. 2. Функціональною одиницею спадковості є _____________. 3. _______________ - сукупність усіх генів організму. 4.Сукупність властивостей і ознак організму називають ___________________. 5. Засновник гібридологічного методу в генетиці є _________________. 6. Автор хромосомної теорії спадковості є _____________________. 7. У гібридів підвищується життєдіяльність у результаті явища _______________, або гібридної сили. 8. Перехрест хромосом під час кон’югації називається _____________________. Відповіді: 1) спадковість; 2) ген; 3) генотип; 4) фенотип; 5) Грегор Мендель; 6) Томас Морган; 7) гетерозису; 8) кросинговер.
Перегляд файлу

Модифікаційна мінливість

Мета уроку:дати визначення модифікація

  розглянути фактори ,які впливають на модифікаційну мінливість

  познайомити із характерними рисами мінливості

  з'ясувати приклади модифікаційної мінливості

  виховувати  цікавість до вивчення теми

Тип уроку:комбінований

Обладнання:підручник ,зошит

Хід уроку

І.Організаційний момент

  • перевірка присутніх
  • перевірка наявності шкільного приладдя
  • налаштування на робочу обстановку

ІІ. Мотивація пізнавальної діяльності

Прийом «Мозковий штурм»

  • Чому діти схожі на своїх батьків?
  • Чому різні особини одного виду більш-менш схожі між собою, а різних видів – здебільшого ні?
  • Яким чином мінливість може впливати на якість життя живого організму?
  • Чи важливе, на вашу думку, це явище?
  • Які перспективи має мінливість з точки зору історичного розвитку живих організмів?

Прийом «Дивуй»

В. Гюго в романі "Людина, яка сміється" пише: "В Китаї існувало мистецтво, яке можна було б назвати формуванням живої людини. Дворічну дитину саджали у фарфорову вазу дивовижної форми, але без кришки і дна, щоб голова і ноги вільно проходили. Вдень вазу тримали і вертикальному положенні, а вночі - в горизонтальному, щоб дитина могла спати. Дитина росла тільки вшир, заповнюючи своїм тілом і скривленими кістками простір усередині посудини. Це вирощування тривало декілька років. В результаті жертва виявлялася покаліченою назавжди. Деякі навіть замовляли собі потвору будь-якої форми."

  • Як ви гадаєте, чи будуть  перелічені вище зміни успадковуватися?
  • Таким чином, як можна назвати цю мінливість?

Неспадкові зміни називають модифікаціями, а  мінливість – модифікаційною (у схему) і виникає вона  при змінах навколишнього середовища.

Сьогодні на уроці ми повинні підтвердити або ж заперечити твердження, що організм (рослина або тварина), якщо його перевести в інші умови, відмінні від попередніх, зміниться.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Прийом «Відновіть інформацію»

____________ — це здатність передавати від покоління до покоління спадкові ознаки. 2. Функціональною одиницею спадковості є _____________. 3. _______________ - сукупність усіх генів організму. 4.Сукупність властивостей і ознак організму називають ___________________. 5. Засновник гібридологічного методу в генетиці є _________________. 6. Автор хромосомної теорії спадковості є _____________________. 7. У гібридів підвищується життєдіяльність у результаті явища _______________, або гібридної сили. 8. Перехрест хромосом під час кон’югації називається _____________________.

Відповіді: 1) спадковість; 2) ген; 3) генотип; 4) фенотип; 5) Грегор Мендель; 6) Томас Морган; 7) гетерозису; 8) кросинговер.

IVивчення нового матеріалу

Що ж таке модифікаційна мінливість?

Модифікаційна мінливість — зміни у фенотипі організму, що у більшості випадків носять пристосувальний характер та утворюються внаслідок взаємодії генотипу із навколишнім середовищем.

Модифікаційна мінливість — результат не змін генотипу, а його реакції на умови навколишнього середовища

Що ж може впливати на утворення модифікацій?

Виникнення модифікацій пов’язане з найважливішими фактори середовища, такими як:

світло;

тепло;

волога;

хімічний склад і структура грунту;

повітря.

Яку ж ми можемо дати характеристику модифікаційній мінливості?

Характеристика модифікаційної мінливості:

Оборотність — зміни зникають при зникненні специфічних умов середовища, що призвели до появи модифікації;

Груповий характер;

Зміни у фенотипі не успадковуються — успадковується норма реакції генотипу;

Статистична закономірність варіаційних рядів;

Модифікації диференціюють фенотип, не змінюючи генотип.

Модифікаційна мінливість має декілька типів .

V.Підсумок уроку

модифікаційна мінливість це

Яка характеристика мутаційної мінливості

Фактори ,що впливають на модифікаційну мінливість

Які вам відомі типи мінливості?

VI.Домашнє завдання

опрацювати відповідний параграф підручника

docx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
1913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку