Конспект уроку "Республіка Корея"

Про матеріал
Конспект уроку для учнів 10 класу з предмету "Географія: країни та регіони". В конспекті міститься інформація про Республіку Корею, а саме: ЕГП, природні ресурси, природний приріст, густота населення, урбанізація, ВВП, промисловість, сільське господарство, сфера послуг, міжнародні зв’язки.
Перегляд файлу

 

Респу́бліка Коре́я

Мета :     

- навчальна:  сформувати в учнів систему знань про основні ознаки ЕГП, природи,       населення і господарства Республіки Кореї, визначити історико-культурні особливості та роль НТР в економіці країни;

- розвивальна: розвивати уміння складати економіко-географічну характеристику країни, працювати з картографічним матеріалом, таблицями, діаграмами, графіками;

- виховна: виховувати дбайливе ставлення до інших народів та національностей.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручники, атласи, політична карта Азії, фізична карта Азії, ресурси Інтернету.

Опорні та базові поняття: ЕГП, природні ресурси, природний приріст, густота населення, урбанізація, ВВП, промисловість, сільське господарство, сфера послуг, зовнішньоекономічні зв’язки, транспорт.

 

 

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК

Картографічна розминка (субрегіони, країни та столиці Азії)

Запитання. Пригадайте особливості:

1) ЕГП;

2) природно-ресурсного потенціалу;

3) трудоресурсного потенціалу Індії.

 

 

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Наступним етапом нашої роботи в темі «Країни Азії» є дослідження  однієї  з найрозвиненіших азійських держав. Ця країна є одним з основних світових постачальників комп'ютерної техніки, поряд з могутнім Китаєм. Розташована вона по сусідству з найбільш закритою державою світу Північною Кореєю. Країна була розділена в ході громадянського конфлікту, і відтоді пройшло стільки часу, що північних і південних корейців можна вважати різними, нехай і спорідненими, народами..

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

1. «Візитна картка»

Офіційна назва — Респу́бліка Коре́я. Площа — 100 363 км². Населення — 51,74 млн осіб  (2021) Столиця — Сеул. Нова індустріальна країна. Президентська республіка, унітарна держава. Склад території - 1 місто особливого статусу , 6 міст прямого підпорядкування («міст-метрополій») зі статусом, прирівняним до провінцій ,8 провінцій і 1 особливу автономну провінцію . Член міжнародних організацій -ООН, АТЕС (форум Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва), Азійського банку розвитку, ЄБРР, Групи-77, Світового банку, Міжнародного валютного фонду, Інтерполу, ОБСЄ (партнер), ЮНЕСКО, Світової організації торгівлі, Організації економічного співробітництва і розвитку.

Валюта – Південнокорейська вона

Офіційна мова- корейська

Релігія - християнство (католицизм, протестантизм, православ'я) та буддизм.

2. ЕГП

Завдання (робота в парах). За картами атласу визначте особливості Республіки Кореї.

 

Головні ознаки: Республіка Корея – країна Східної Азії, розташована в південній частині Корейського півострова, східне, південне та західне узбережжя якої омивається водами Японського (Східного) і Жовтого (Західного) морів.

На півночі межує з Корейською Народно-Демократичною Республікою.

Завдання. Порівняйте ЕГП Республіка Корея та України. Зробіть відповідні висновки.

 

3. Природно-ресурсний потенціал

Корея в основному гориста країна. Плоскі й горбисті рівнини займають близько 25 % території країни. Основні гірські хребти Наннім, Пуджолльон, Мачхолльон і Хамгьон розташовані на півночі країни. Максимальні абсолютні відмітки хребтів: Мачхолльон (2650 м), Хамгьон (2540 м), Пуджолльон (2309 м), Наннім (2260 м). На північний захід від хребта Пуджолльон розташоване нагір'я Кема з висотами 700—2600 м. У субмеридіональному напрямку, займаючи центральну частину Корейського півострова, простягається гірський масив, який охоплює хребти Пуктебон, Масінньйон, Кванджу, Тхебек із висотами 640—1708 м. На півдні півострова розташовані гірські хребти Кьонсан (макс. 1240 м) і Собек (1915 м). Рівнини займають переважно західну і південну прибережні частини півострова. Річки Кореї, які впадають у Східне море (Японське море), в основному гірські. Для річок, які впадають у Жовте море, характерна спокійна течія. Клімат Кореї помірний, мусонний, на півдні — субтропічний. Взимку погода холодна і суха, влітку — спекотна і дощова.

4. Населення.

Населення Південної Кореї. Чисельність населення країни становила 51,74 млн осіб  (2021) (28-ме місце у світі)[1]. Чисельність корейців стабільно збільшується, народжуваність 2015 року становила 8,19 ‰ (220-те місце у світі), смертність — 6,75 ‰ (139-те місце у світі), природний приріст — 0,14 % (186-те місце у світі)

Південна Корея надзвичайно урбанізована країна. Рівень урбанізованості становить 82,5 % населення країни (станом на 2015 рік), темпи зростання частки міського населення — 0,66 % (оцінка тренду за 2010—2015 роки)[1]. В останні десятиліття продовжується міграція сільських жителів у міста, що призводить до надмірної концентрації населення. Майже кожний четвертий кореєць живе в столиці Республіки Корея.

 

Головні міста держави: Сеул (столиця) — 9,774 млн осіб, Пусан — 3,216 млн осіб, Інчхон — 2,685 млн осіб, Тегу — 2,244 млн осіб, Теджон — 1,564 млн осіб, Кванджу — 1,536 млн осіб (дані за 2015 рік)

 

5. Господарство

Згідно з даними Національного бюро статистики Республіки Корея, станом на 2000 рік робоча сила становила майже 22 млн осіб (21 069 тис. зайнятих і 889 тис. безробітних), рівень безробіття — 4,1 %.Структура ВВП: Робоча сила — 22,6 млн, структура зайнятості: сільське господарство — 11,5 %, промисловість — 30,4 %, сфера послуг — 57,6 %.

 

Самсунг — одна з найбільших компаній світу

Південна Корея — один зі світових виробників комп'ютерів

Південна Корея — світовий лідер електронних виробів.

Південнокорейська економіка базується на принципах приватного підприємництва. У власності держави в кінці ХХ ст. знаходяться залізниці і зв'язок і в значній мірі енергетика, вуглевидобуток, чорна металургія. Спільні підприємства, створені за участю держави і іноземного капіталу, зайняті виробництвом мінеральних добрив і нафтопродуктів. Державі належала також більшість банків, поки не сталася їх масова приватизація в 1980-х роках.

 

10 найбільших чеболь Південної Кореї 2001 року і сфери їх діяльності: Samsung — електроніка, машинобудування, кораблебудування, будівництво; Hyundai — те ж саме; LG — електроніка, машинобудування; SK — хімічна промисловість, телекомунікації, машинобудування; Hyundai motors — автомобілебудування; Hanjin — транспорт; POSCO — металургія, будівництво, торгівля, енергетика, інформаційні технології; Lotte — торгівля, легка промисловість, сфера послуг, телекомунікації; Kumho — хімічна промисловість, будівництво, транспорт; Hanhwa — хімічна промисловість, телекомунікації.

 

Сільське господарство. Рис — головна культура Південної Кореї. Основні райони посівів рису розташовані біля приморських низовин. Річний збір рису майже повністю задовольняє внутрішні потреби країни. Друге місце серед зернових належить ячменю, який вирощується нарівні з пшеницею і соєю на незрошуваних землях у підвищених районах. Скромне місце посідають пшениця і кукурудза. З середини 1970-х років швидко розвинулося птахівництво, садівництво та овочівництво. Збільшилися посіви технічних культур: конопель, тютюну та олійних. З плодових виділяються яблука і мандарини, а також груші, персики, японська хурма, апельсини, мандарини, виноград і дині. Велика біла редька, китайська капуста, картопля — основна частина овочевої продукції. Крім того, вирощують червоний перець, часник і цибулю. Розводять молочну рогату худобу, кіз, свиней, кролів, курей і качок.

 

У 1990-х роках виробництво електроенергії було майже на 50 % зосереджене на АЕС, на 45 % — на ТЕС; 5 % — ГЕС. У 2000 р 40,1 % всієї корейської електроенергії вироблені АЕС; 37,3 % — на вугільних ТЕС; 10,3 % — на нафтових ТЕС, і 11 % на газових ТЕС, і лише 1,4 % — на ГЕС.

 

У 2019 році на відновлювані джерела енергії доводилося 6,5% виробництва електроенергії у Південній Кореї, передбачається, що до 2030 року вони будуть забезпечувати 20,8% електроенергії країни.

6. Міжнародні зв’язки

Завдання. Складіть схему зовнішніх економічних зв’язків Республіки Кореї.

Експорт:напівпровідники, прилади для бездротового зв'язку (телефони), автомобілі, комп'ютери, сталь, суднобудівну продукцію, нафтопереробну продукцію. Партнери в експорті у 2005 році — Китай 21,8 %, США 14,6 %, Японія 8,5 %, Гонконг 5,5 %.. Імпорт: машини та механізми, електроніка, транспортне обладнання, технічна олива, сталь, органічні хімікати, пластик.

Партнери в імпорті у 2005 році були Японія 18,5 %, Китай 14,8 %, США 11,8 %, Саудівська Аравія 14,8 %.

Завдання. Оцініть перспективи розвитку подальшого співробітництва Республіки Корея  та України.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Проблемне запитання. Які економічні реформи в Республіки Кореї можуть бути       застосовані в Україні для прискорення її економічного розвитку?

Завдання . Сформулюйте п’ятьма реченнями факти, які вас найбільше вразили під час вивчення Республіки Кореї.

 

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

 

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Опрацювати конспект
  2. Завдання 1. На контурній карті позначте:

а) кордони Республіки Кореї та країни-сусіди;

б) найбільші міста Республіки Кореї.

3. Підготуватися до узагальнюючого контролю.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
17 грудня 2022
Переглядів
5372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку