Конспект уроку "Тепло своїх долонь, і розуму, і серця я Україні милій віддаю"

Про матеріал

Метою уроку - формування у школярів громадянських якостей : патріотизму, людяності, працьовитості. Сприяє розвитку прагнення бути свідомим громадянином Ук­раїни, її патріотом. Виховує любов до рідного краю.

Перегляд файлу

Перший урок

для учнів початкових класів

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "тепло серця віддаю україні"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тепло своїх долонь,

 і розуму ,

 і серця я Україні милій

віддаю

 

 

 

 

МЕТА. Формувати громадянські якості: патріотизм, людяність, працьовитість. Роз­вивати у дітей прагнення бути свідомим громадянином Ук­раїни, її патріотом. Виховувати любов до рідного краю.

 

Оформлення класу : ілюстрації прапора і герба України.  Виставка дитячих робіт " Ми любимо тебе Україно».  В центрі класу стіл, застелений вишитою скатертиною, на якому портрет Т.Г. Шевченка, обрамлений вишитим рушником, грона калини, барвінок, квіти, малюнок родовідного дерева, карта Украї­ни;

 Парти, за якими сидять учні , розставлені вздовж сті­ни. На урок запрошені батьки.

                                                Хід уроку :

  1. Вступне слово вчителя :
  • Ось пролунав перший шкільний дзвінок нового навчального року. Він усіх дітей запросив за шкільні парти. У всіх школярів нашої вели­кої і вільної України почався перший урок.

 Уважно подивіться на дошку та прочитайте тему нашого уроку  «Тепло своїх долонь,   і розуму ,  і серця я Україні милій  віддаю».  Поясніть, як ви розумієте ці слова ?  (відповіді учнів).

  •         В кожного учня по всій нашій Вітчизні, від найменших першокласників до вже дорослих випускників, засвітилася безмежна любов до свого рід­ного краю. До милої серцю дорогої і рідної України, нашої Батьківщини. Кожен з вас  любить свою Батьківщину, бажає їй добра, намагається стати справжнім патріотом, громадянином своєї Вітчизни.

 

  1. Читання вірша учнями:

Тепло свої долонь , і розуму,

і серця Я Україні милій віддаю.

Люблю твої річки, степи й озерця,

А ліричну пісню лагідну твою.

І українську мову, чарівну, багату,

Та рушники у квітах на стіні,

Люблю наш щедрий рід, в садочку білу хату,

А розлогий кущ калини при вікні ...

Я - твій громадянин, я прагну підростати,

Тягнусь пагінчиком до сонця і тепла, моя свята і рідна Україно-мати?

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла.

 

Вчитель : Україна - золотавий, чарівний край, її земля уквітчана, зеленню      закосичена.  Вона має глибоку історію , мужніх людей, які протягом століть виробили високі моральні правила, шо передаються з покоління в покоління. Наші прадіди уявляли життя кожної людини, як листочок  " на велетенському дереві Роду». Кожен рід має на цьому дереві свою гіл­ку, свій маленький листочок має на ньому  і кожен із вас.

(Звернути  увагу учнів на малюнок   " Дерева Роду " ).

                 Всі ми любимо нашу дорогу і найріднішу Україну, бо тут ми народились, вперше сп’ялись на ноги, пішли у світ споришевими стежками, що простягались від рідного порогу у широкий світ. Та ДЛЯ КОЖНОЇ ЛЮДИНУ найдорожча та земля де вона народилася і виросла. Недарма кажуть в народі :  «Добре тому, хто в своєму домі»,  «Людина без Вітчизни,  що соловей без пісні» .

               Справжню тугу за рідним краєм людина відчу­ває тоді, коли розлучається з рідною землею. Бо в своєму рідному краю кожна травинка людині допомагає, кожна квіточка дарує усмішку, кожна пташина співає тільки для тебе. А рідна земля, як мати добра, щедра, мила, вона готова захистити кожного із нас. Але в свою чергу людина повинна бути готова захистити і свою землю, заради неї піти у бій, а в мирний час - самовіддано трудитись, щоб твоя Україна була багатою, і всім жилось добре , багатою і безпечно.

  •         Що ж означає бути справжнім патріотом, громадянином своєї Вітчизни                                              (Відповіді дітей)
  • А що потрібно дитині, щоб відчути , що ти справжній патріот України, її громадянин ?

(Відповіді учнів )

  • Добре вчитись, що б в майбутньому оволодіти спеціальністю і прино­сити користь Вітчизні.
  •   Брати активну участь у житті класу і школи, відчувати свою причетність до життя класу і до життя країни.
  •   Любити  природу, берегти і примножувати її багатства: садити ліси, сади, квіти, розчищати джерельця, щоб не міліли ріки. Турбуватись про майбутнє нашої держави.
  •   Берегти духовні і історичні пам’ятки нашого народу, не руйнувати, а вивчати і творити історію рідного краю .
  •   Наполегливо вивчати рідну українську мову, бо це мова нашого на­роду- державна мова, яку треба знати і нести її у світ.

 

Узагальнення вчителя : Тільки людина з добрим і чуйним серцем, роботя­ща і вольова може бути справжнім патріотом і громадянином своєї держави, може по- справжньому її любити і захищати. Таким патріотом був Тарас Григорович Шевченко, який понад усе в світі любив свою Україну, оспівував красу і неповторність краю в своїх поезіях , хоч за кожний свій твір  міг бути покараним, але він не боявся, бо дуже любив Україну, і не міг не писати  про свою любов до неї.

                                                 (Зачитування віршів Т.Г. Шевченка).

А Володимир Симоненко так пише про Україну:

" Можна все на світі вибирати, сину,

вибрати не можна тільки Батьківщину".

 

 «Як і матір ми не вибираємо так і не можемо вибрати і Батьківщину».

Одна вона у нас, одна у цілому світі.

Тут наше коріння , тут наша доля.

 

" Я- українець, а не малорос,

Пишаюсь родом тисячокорінним.

Тарас за мене мучивсь  і боровсь,

Щоб я зродився зерням України. "

Так писав Віталій Кочевський.

 

-    Кожна людина передає свою любов до Батьківщини, як уміє, але гаряче, чесно і віддано, бо це дуже сильне почуття - любов де рідного краю. Людина з ним живе, носить це почесне почуття у своєму серпі, завжди хоче поділитися  любов’ю з іншими, вилити свої почуття у віршах чи прозі, у картинах чи в музиці, а то просто у самовідданій праці на благо Вітчизни.

 

- На сьогоднішній урок і ви підготували вірші про Україну.

Ми залюбки всі їх послухаємо.

                                                        (Читання віршів учнями.)

Підсумок  уроку.

- Всі ви любите свою Україну, бо це земля де ви народилися на світ, де вперше побачили довкілля і зрозуміли - що ви в ньому людина. А тепер ваші почуття стануть ще щирішими, до землі ваших батьків, дідів і прадідів, тут наше коріння, без якого не можна жиги у світі.

                 Пам’ятайте, що ви патріоти України, її громадяни. Робіть все для того, щоб наша земля , наша держава була багатою і квітучою, щоб всі жили в любові , мирі і злагоді.

           А про це вам хай завжди нагадують рядки із вірша Водимира Сосюри:

 

Любіть Україну, як сонце любіть, як вітер, і трави , і води ...

В годину щасливу і радості мить, любіть у годину негоди.

Любіть у труді, у коханні , в бою, як пісню, що лине зорею.

Всім серцем любіть Україну свою-

 I вічні ми будемо з нею !


 

Завантаження...
docx
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку