Конспект уроку "Тип Молюски. Різноманітність, будова,значення в житті людини."

Про матеріал
Даний конспект містить інформацію про тип Молюски: їх будову, представників, значення в житті людини
Перегляд файлу

Тема уроку Тип Молюски.    

                     Різноманітність, будова, значення в житті людини.

Мета уроку сформувати знання про особливості зовнішньої будови молюсків, процеси життєдіяльності; розкрити значення черепашки, мантії та мантійної порожнини; показати ускладнення організації молюсків порівняно з іншими типами ; познайомити учнів з особливостями будови представників класів  молюсків; продовжити формувати уміння працювати з підручником, додатковою літературою; розвивати вміння порівнювати та аналізувати; розвивати творчу активність, інтерес до біології.

Обладнання і матеріали.   таблиці “Тип Молюски”, “ Внутрішня будова черевоного молюска”, малюнки різних представників типу, вологий препарат, живі акваріумні молюски, колекція черепашок молюсків картки для вправ “Що зайве?”, девіз уроку (на дошці),мультимедійна презентація.

Хід уроку

І Організаційний етап

Теремок повзе, на собі його везе, власник багатий, багатий, рогатий.
Із двох частин складається, міцно закривається, не може жити без води, і не має голови.

Оголошення теми уроку

Девіз уроку

  • Не просто слухати, а чути.
  • Не просто дивитися, а бачити.
  • Не просто відповідати, а міркувати.
  • Дружно і плідно працювати!

ІІ Мотивація навчальної діяльності.

Проблемне питання: за якими ознаками ці тварини обєднані в один тип?

ІІ Актуалізація опорних знань

Вправа « Біологічний термінатор»

  • Хеліцери
  • Кутикула
  • Головогруди
  • Сапротрофи
  • Каракурт
  • Зябра
  • Позакишкове травлення
  • Паразити
  • Павутинні бородавки

Вправа «так» чи «ні»

  • Молюски-безхребетні тварини
  • Тіло поділене на сегменти
  • Відділи тіла: голова, груди, нога.
  • Жителі водойм дихають зябрами
  • Є представники, які не мають голови
  • Усі ведуть малорухливий спосіб життя
  • Ростуть протягом усього життя
  • Мають орган-зелена залоза

Вивчення нового матеріалу

Заповнити таблицю

Ознака для порівняння

Черевоногі

Двостулкові

Головоногі

Середовище життя

Прісні, солоні водойми, суходіл

Прісні, солоні водойми

Солоні водойми

Представники

Ставковик, рапана

Жабурниця, мідія

Кальмар, восьминіг

Будова тіла

Голова, тулуб, нога

Тулуб, нога

Голова, тулуб, щупальці

Черепашка

Спірально закручена

З двох половинок

редукована

Рух

Повільний

Повільний

Реактивний

Спосіб живлення

Рослиноїдні, хижаки

Фільтратори

Хижаки

Значення

Сувенір, в їжу,фарба

В їжу, перлини

В їжу, фарба

 

Клас Черевоногі(виступи учнів)

1.Середовище існування, представники.

Серед усіх молюсків  най­більше черевоногих. Це єдина група молюсків, які заселили не тільки водойми (прісні,солоні) , а й суходіл,наприклад, виноградний слимак.

У прісних водоймах України можна зустріти різні види ставковиків , У Чорному та Азовсько­му морях мешкає рапана, мушля якої сягає завдовжки 12 см . Вважають, що яйця рапани було випадково завезено на днищах кораблів з Японського моря.

 Представники.

Ставковик звичайний.

Мешкає у ставках,озерах,тихих заводях. Його черепашка 4 – 7 см спірально закручена в 4-5 завитків. Вона має гостру верхівку й великий отвір – устя. Плоска нога ставковика має широку підошву. При скороченні мускулатури ноги ставковик повільно повзе по поверхні. На голові  є два щупальця,біля їхньої основи є два ока й рот.

Виноградний слимак –

 найбільший черевоногий молюск Європи. Його округла черепашка до 5 см в діаметрі має довжину 6-8 см. В нормальному стані  добре помітна голова з двома парами щупальців: короткими дотиковими та довгими,що несуть очі. Живуть  не тільки на винограді а й в парках,садах,на узліссях,на огорожах,на стінах.

 Королівський слимак

 сягає в довжину 30 см та важить близько 2,5 кг. Іноді в панцирі молюска оселяються маленькі рибки розміром близько 2 см. Дуже цінується перламутровий шар черепашки цього молюска. Якщо між черепашкою та мантією попаде яка-небудь частка,то навколо неї наростає перламутр і утворюється рожева перлина.

2.Будова тіла

Відділи тіла.  голо­ва;  тулуб; нога, мушля

Голова: очі, рот, щупальця

Будова черепашки

Ззовні мушля вкрита шаром рогоподібної органічної речовини. Але її основна маса складається з кристалів карбонату кальцію, що утворюють середній і внутрішній шари. Середній шар - порцеляноподібний - має сніжно-білий колір. Внутрішній тар - перламут­ровий - виграє всіма барвами веселки, оскільки в його пластинках світло розкладається на окремі кольори спектра.

Рух

Рухаються повільно  хвилеподібними рухами за допомогою м’язистої ноги.

Способи живлення

Ми вже згадували про виноградного слимака. Він живиться м’якими наземними частинами рослин і плодовими тілами шапинкових грибів, як і більшість голих слизунів - видів, позбавлених мушлі .

Переважна більшість черевоногих живиться клітинами бактерій чи водоростей, зішкрябуючи їх з підводних предметів за допомогою щелепи та тертки. Наземні види споживають тканини живих рослин або їхніх відмерлих частин. Є серед черевоногих також і хижі види.

Значення в природі і в житті людини

Черевоногі молюски - важлива складова водних і наземних угрупо­вань організмів. Наземні грунтові молюски беруть участь у процесах ґрунтоутворення. Вони збагачують грунт органічними та мінеральними речовинами. Черевоногими молюсками живляться різні водяні та наземні тварини. Деякі види споживає в їжу і людина (наприклад, виноградного слимака, рапану, трубача). Мушлі молюсків (особливо мешканців тропічних морів, наприклад конусів чи щ/рексів (мал. 72)) використовують як сувеніри. Із мушель, які мають добре розвинений перламутровий шар, виготовляють гудзики та прикраси.

Одна з давніх легенд розповідає, що собака пастуха царя Фінікса (який правив містом Тир у ІІ ст. до н. е.) випадково розгризла черепашку молюска мурекса і її морда стала криваво-пурпуровою. Цар Фінікс збагнув, що із черепашки мурекса можна здобути фарбу — пурпур.

 

 

Двостулкові  молюски( виступи учнів)

1.Середовище життя

Двостулкові молюски, на відміну від черевоногих, мешкають виключно у водоймах.( прісних і солоних).

Представники

Беззубка або жабурниця мешкає на замуленому та піщаному дні річок,озер та ставків. Її тіло досягає 20 см і зовні вкрите двостулковою черепашкою. Живляться беззубки одноклітинними організмами та дрібними рачками,що попадають до мантійної порожнини з током води.

 Перлова скойка отримала свою назву за найцікавіший продукт моря,який вона виробляє – перли. Багато перлових скойок – довгожителі (перлова скойка європейська-50-60 років,а деякі особини доживають до 100 – 120 років). Розмножуватися вона  починає у 20-річному віці.

Морський гребінець- їстівний молюск,як і всі гребінці вміє “стрибати”. Він пролітає деяку відстань у воді над дном і часом навіть вискакує з води. Робить він це збираючи воду всередину черепашки,а потім різко її випускаючи. Облямовують черепашку гребінця тридцять два блакитні вічка. За своєю будовою вони дуже схожі на очі людини.

Устриці – їстівні молюски. У морях мешкає близько 50 видів цих тварин. Біля берегів Європи водяться 2 види,які людина споживає в їжу. Це європейська та португальська устриці. Європейська устриця – дивовижна тварина. Вона може змінювати свою стать. Спочатку устриця,що досягла стадії розмноження,функціонує як самиця,а через деякий час-як самець. Під час перебування самицею устриця відкладає від 600 до 3млн яєць. Живе європейська устриця близько 30 років.

Будова тіла

1 - тулуб; 2 - нога: 3 - мушля; 4 - зябра; 5 - сифони: в - згортка

Тіло двостулкових молюсків сплющене з боків і складається з тулуба та ноги  Голови немає, тож немає й щупалець, глотки, язика з терткою, щелеп, слинних залоз тощо.

Будова черепашки

Мушля двостулкових молюсків скла­дається з двох стулок. Вони замикають­ся завдяки скороченню м’язів-замикачів, які прикріплюються до внутрішніх боків протилежних стулок. Зовнішній роговий шар черепашки утворює на спинному боці еластичні' зв’язку, якою з'єднуються оби­дві стулки. За допомогою зв’язки стулки можуть відкриватися, коли розслаблені м’язи-замикачі. У більшості видів (за ви­нятком жабурниць, яких ще називають беззубки) стулки мушлі на спинному боці мають виступи та заглибини. Вони розта­шовані таким чином, що утворюють замок, який забезпечує краще сполучення стулок.

Двостулкові молюски

Рух

За  допомо­гою мускулястої  ноги  молюск може повільно повзати по дну водойми.

Спосіб живлення

Більшість двостулкових молюсків - типові фільтратори. Безперервний тік води через мантійну порожнину створюється завдяки биттю війок, що вистеляюгь зябра та внутрішню поверхню мантії. Вони переганяють воду через мантійну порожнину до ротового отвору молюска. Вони очищують водойми.

Двостулкові молюски

Значення в природі і в житті людини.

Двостулкові молюски є важливою складовою частішою водних угрупо­вань організмів. Вони - основа живлення для багатьох водяних тварин: безхребетних (головоногих молюсків, голкошкірих), риб. морських ссав­ців. Устриць, мідій, морських гребінців вживає в їжу людина.

Це трапилося у 1235 р. біля західних берегів Франції. Ірландець на прізвище Вілтон потра-пив на безлюдний острів унаслідок аварії корабля. На нього чекала голодна смерть. Що робити? Вілтон зробив з морської трави сітку, устромив у мул гілки і натягнув на них сітку. Хотів спій-мати птаха, а спіймав… чорно-синіх молюсків. Вони і врятували життя Вілтону. спіймав Вілтон спіймав мідій, м’ясо яких і вирішив скуштувати.

 Деякі мор­ські види двостулкових молюсків здатні утворювати перлини.

Фізкультхвилинка «Восьминоги»

  • Раз, два - ми пірнаєм.
  • Три, чотири - виринаєм.
  • П'ять, шість на воді кріпнуть щупальці мої.
  • Сім, вісім - що є сили ми до берега поплили.
  • Дев'ять, десять - обтрусились і за парти опустились.

 

Головоногі молюски ( виступи учнів)

Середовище життя

Головоногі молюски поширені виключно в океанах і морях з висо­кою солоністю, тому в значно опріснених Чорному та Азовському морях не трапляються.

Представники

Кальмари мають подовжено-циліндричне тіло з добре вираженою головою та загостреним заднім кінцем. По боках тіла в задній частині є трикутні плавці. Загальна довжина кальмара сягає 40—50см. Ротовий отвір облямований десятьма щупальцями,або руками,вісім з яких короткі,а два - довгі,так звані ловчі. На щупальцях є присоски. Змінює забарвлення тіла,глибоководні світяться.

Восьминоги мають кулясте  мішкувате тіло. Мешкаючи у морях,восьминоги полюбляють жити в западинках та печерах на мілководді. На голові містяться вісім щупальців з присосками. У восьминогів є й мозок,вкритий зачатковою корою з сірих найдрібніших клітин. Око восьминога дуже зірке,великих розмірів.  ТІло дуже чутливе,в шкірі є світочутливі, дотикові,нюхальні та смакові клітини.

Восьминоги аргонавти мешкають у найтонших черепашках

(тільки самиці ). У них,ніби в мініатюрних човниках,аргонавти й виношують потомство. Самиці в цих молюсків більші за самців у 20 разів. Різниця між ними така ж,як між левом та мишею. Найбільший самець,що відомий науці,міг би вміститися на нігті твого великого пальця. Дуже гарно маскуються.

Головоногі молюски

Будова тіла

Тіло головоногого молюска складається з тулуба та великої голови , а нога перетворилася на щупальця, які оточують рот, та особливий орган - лійку.

1 - тулуб: 2 - голова; 3 - очі: 4 – щупальці

Будова черепашки

Мушлі в більшості сучасних видів головоногих немає або вона має ви­гляд пластинки, яка лежить під шкірою, як у каракатиці .Тільки наутилус, що мешкає в тропічних морях у поверхневих шарах води, має багатокамерну мушлю .

Головоногі молюски

Рух

Характерна риса головоногих - здатність плавати за допомогою реактив­ного руху. Під час скорочення м’язів з їхнього тіла за допомогою лійки із силою виштовхується вода, і тварина швидко рухається у протилежний бік

Спосіб живлення

Головоногі –хижаки.  Живляться ракоподібними, дрібними молюсками, рибою тощо. Рот оточений двома роговими щелепами - верхньою та нижньою, що нагадують дзьоб папуги. Слина, крім травних соків, може містити ще й отруту, яка швидко паралізує або вбиває здобич.

Головоногі молюски

Значення

Головоногими молюсками живиться багато морських тварин, зокрема ластоногі й зубаті кити. Людина споживає в їжу кальмарів, каракатиць і восьминогів. Із вмісту чорнильного мішка каракатиць і кальмарів ви­робляють коричневу фарбу - сепію.

З умісту чорнильного мішка каракатиць та кальмарів виробляють коричневу фарбу-сепію, а також натуральну китайську туш. А ще в кишечнику кашалотів з неперетравлених решток головоногих молюсків утворюється особлива речовина – амбра, яку застосовують у парфумерній промисловості для надання стійкості запаху.

ІV. Узагальнення знань учнів.

Вправа «Закінчіть речення».

Тіло більшості  молюсків вкрите …

  • Відділи тіла черевоногих молюсків…
  • Органами дихання мешканців водойм є …
  • Двостулкові молюски не мають …
  • Тип живлення головоногих молюсків …
  • З восьминогів виготовляють …
  • Можна вживати в їжу такі молюски -…
  •  Інша назва типу Молюски -…
  •  Середовище життя черевоногих молюсків …
  •  Виноградний слимак рухається за допомогою…  - …
  •  Жабурниця за способом живлення є …

Вправа-хто ми??????????

  • Слимак
  •  Кальмар
  •  Жабурниця (беззубка)
  •  Котушка рогова
  •  Виноградний слимак
  •  Восьминіг
  •  Морський гребінець
  • Устриця
  •  Рапана
  •  Каракатиця
  •  Ставковик великий
  •  Наутилус

Підбиття підсумків уроку

Повернемося до проблемного питання.

Які ознаки спільні для всіх тварин.

Домашнє завдання.

. Опрацювати матеріал підручника   параграф 13

  •  2.Дати відповіді на запитання с.
  •  3. Підготувати міні-проєкт “Як утворюються перлини?”
doc
Додано
6 грудня 2020
Переглядів
5961
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку