Конспект уроку у 7 класі з теми "Сила тертя"

Про матеріал

Розробка уроку фізики у 7 класі з теми " Сила тертя". Ознайомлення учнів з явищем тертя, введення поняття сили тертя, встановлення у чому полягають причини тертя, способи збільшення і зменшення сили тертя. Дана розробка допоможе учителю в підготовці і проведенні уроку, дасть змогу активізувати пізнавальну діяльність учнів, розвивати творчі здібності учнів, вміння працювати в команді, виконувати завдання різного рівня складності.

Перегляд файлу

Тема : Сила тертя

Мета :Ознайомити учнів з явищем тертя, сформулювати поняття сили тертя, встановити в чому полягають причини тертя, вияснити які види тертя існують, розглянути способи зменшення і збільшення тертя.

Проблемна ситуація: На шляпці гвіздка  є насічка у вигляді сітки, а під нею у верхній частині стержня – декілька поперечних рисок? Для чого?

Щоб розібратися з цим питанням проведем наступний дослід. Штовхнемо іграшковий автомобіль по столу. Шо спостерігаємо? Як змінилась швидкість автомобіля?

Що зупинило тіло?

А що таке взаємодія?

Що являється мірою взаємодії?

А що являється результатом взаємодії?

Чому ж автомобіль зупинився? Що ж перешкоджало руху?

Які сили діють на автомобіль? Як вони напрямлені?

До яких висновків ви прийшли? Хотіли б більше дізнатись про це явище?

Вчитель. Взаємодія яка перешкоджає руху називається тертям, а сила яка перешкоджає руху називається силою тертя. Сила тертя позначається  Вимірюється в Ньютонах

Як ви думаєте в який бік напрямлена сила тертя? А чому ви думаєте, що проти руху автомобіля?

На екрані ви бачите три ситуації . Чим вони відрізняються одна від одної?

( три види тертя: спокою, ковзання, кочення)

 Як ви думаєте, яке тертя має більше, а яке менше значення?( тертя спокою має більше значення, тертя кочення менше значення.)

Група 1. Вивчить залежність сили тертя ковзання від шорсткості поверхонь

Група 2. Визначить силу тертя ковзання і силу тертя кочення

Перед вами на столі лежить дерев'яний брусок штовхніть його по дерев'яній дошці і поспостерігайте за його рухом, візьміть в руки динамометр приєднайте до бруска і тягніть рівномірно  виміряйте силу тертя , яка діє на брусок. Замініть брусок циліндром та виконайте те саме. Що ви можете сказати про швидкість руху тіла, як вона змінилась в дослідах. Порівняйте силу тертя в обох випадках. Зробіть висновки. Яка сила тертя більша ковзання чи кочення?

Група 3.Вивчить залежність сили тертя ковзання від сили нормального тиску

Рівномірно переміщаєм динамометр з прикріпленим бруском, динамометр показує силу, що діє на брусок. Вимірюємо силу тертя. На брусок ставимо гирю масою 100г збільшуємо силу , яка притискує брусок до столу, вимірюємо силу тертя

Висновок: Куди напрямлена сила тертя?. Як сила тертя залежить від сили нормального тиску?

 

Знання про природу сили тертя прийшли до нас не самі по собі. Це велика дослідницька робота вчених експерементаторів на протязі кількох століть

Результат пошуку зображень за запитом "леонардо да винчи"

Одна із Лондонських газет на початку 20 століття(грудень 1927р.) В результаті великої ожеледиці вуличний і трамвайний рух в Лондоні помітно погіршився. Майже 1400 людей потрапили до лікарень з переломами рук,ніг  і т. д.

А що потрібно зробити щоб цього не сталось?

(посипати піском, отже збільшити шорсткість поверхні)

Запитання

 

  1. Чому металічні сходинки ( драбина, підніжка трамвая, поїзда) не гладенькі, а мають рельєфні виступи?
  2. Чому живу рибу дуже важко втримати в руках?
  3. Чому восени біля трамвайних ліній, які проходять поблизу парків, бульварів, садів і т.д.)чіпляють вивіски « Обережно, листопад»!(лист на рельсах зменшує тертя і може перешкодити гальмуванню.)
  4. Чому легкоатлети надягають спортивне взуття  з шипами?
  5. Чому взимку посипають доріжки піском?
  6. Для чого медичні голки ретельно полірують( зменшують силу тертя ковзання, це полегшує тертя об шкіру коли роблять укол)
  7. Яку роль відіграє слина при прийомі їжі(роль змащення, зменшує тертя і краще ковтати їжу)
  8. Чому після дощу ґрунтова дорога стає  слизькою?
  9. Чому шовковий шнурок розв’язується швидше ніж шерстяний?( шовковий шнурок має більш гладеньку поверхню виникає менша сила тертя?
  10. Чому крейда залишає слід на дошці? (коли притискають крейду до дошки створюють велику силу тертя, яка і відриває частинки крейди)
  11. Чи може велосипедист рухатись рівномірно по горизонтальній дорозі? (ні, так як діє сила тертя і опору повітря, які зменшують швидкість)
  12. Для чого підшипники колеса і педалей велосипедів змащують мастилом?
docx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
853
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку