Конспект уроку з географії 10 клас на тему: "Великобританія. Місце країни у світі та в регіоні"

Про матеріал
Конспект уроку на тему: "Велика Британія. Місце країни у світі та регіоні". Розробка містить мобільні технології навчання
Перегляд файлу

ПЛАН УРОКУ

Предмет: Географія

Клас: 10 клас (І курс)

УРОК №

Тема програми: Країни Європи.

Тема уроку: Велика Британія. Місце країни у світі та регіоні.

Мета уроку:

Знаннєвий компонент: розширити знання про ЕГП Великої Британії, розміщення основних форм рельєфу та об’єктів гідрографії, райони видобутку корисних копалин на території країни; ознайомити з найбільшими містами Великої Британії, історичними областями, особливостями розміщення населення;

Діяльнісний компонент: формувати вміння аналізувати динаміку природного та механічного руху населення, давати оцінку забезпеченості мінеральними ресурсами країни; розвивати вміння знаходити та систематизувати необхідну інформацію для характеристики країни; опрацьовувати статистичний матеріал; вміння вирішувати географічні задачі на зміну кількості населення шляхом природного та механічного руху; розвивати просторове та критичне мислення.

Ціннісний компонент: сприяти усвідомленню зв’язку природно-ресурсного потенціалу та міжнародної спеціалізації, зіставляти позитивні та негативні риси ЕГП країни; висловлювати власні судження щодо унікальності країни; оцінювати діяльність української діаспори в Великій Британії, британську підтримку України в умовах повномасштабної війни.

Тип уроку: комбінований урок.

Методи та методичні прийоми: прийоми «До успіху», «Мобільна хвилинка», «Мозковий штурм», «Хвилинка роздумів», «Готуємось до географії серйоЗНО», «Асоціативний кущ», «Мобільний пошук», постановка проблемного питання, метод усного тестування, обговорення, розповідь викладача, складання схеми, пояснення викладача, методи роботи з підручником, картографічним та статистичним  матеріалом.

Засоби навчання: ґаджети, медійні і друковані джерела інформації, роздатковий матеріал, атласи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Привітання викладача, перевірка присутніх та готовності учнів до уроку, створення робочої атмосфери.

Викладач. Доброго дня! Сьогодні ми станемо учасниками цікавої подорожі в країну, яка є батьківщиною панк-року, настільного тенісу, футболу, країна червоних двоповерхових автобусів, чорних кебів та найкращої вищої освіти у всьому світі. Навіть найвідоміший маніяк-вбивця всіх часів, Джек-Різник, орудував на вулицях столиці даної країни.

Прийом «До успіху».  Девіз нашого уроку

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитися, а бачити.

Не просто відповідати, а міркувати.

Дружно і плідно працювати.

 

ІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

Прийом «Мобільна хвилинка»

Для перевірки навчального матеріалу, який ми з вами проходили на минулих уроках, пропоную вам виконати завдання на встановлення відповідності. За допомогою додатку Viber в мобільному телефоні,  проскануйте QR-код  на платформу Learningapps. Успіхів!

https://learningapps.org/qrcode.php?id=pfxso5urk23

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прийом «Хвилинка роздумів» (розгадування ребусу)

Для визначення назви країни нам необхідно розгадати ребус.

Очікувана відповідь учнів: Великобританія

Отже, сьогодні об’єктом нашого вивчення є надзвичайно цікава країна – Великобританія.

Завдання уроку: розширити знання про ЕГП Великобританії, природно-ресурсний потенціал, сформувати систему знань про особливості населення країни, розселення по території країни; розглянути питання про Велику Британію  з попередніх років ЗНО.

ІV. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Прийом «Фронтальне опитування»

Давайте з вами пригадаємо!

1.Що відноситься до візитної картки країни? (очікувана відповідь учнів: повна назва країни, площа, населення, державний лад, склад регіону, грошова одиниця тощо)

2. На які субрегіони поділяється Європа? (очікувана відповідь учнів: східна, західна, північна, південна, центральна)

3. За формою правління усі країни поділяють на …( очікувана відповідь учнів: республіки та монархії)

4. Назвіть приклади світових монархій. (очікувана відповідь учнів: Нідерланди. Японія, Люксембург тощо)

V. СПРИЙМАННЯ ТА УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО

Розповідь викладача

Велика Британія — острівна країна у північно-східній частині Атлантичного океану, яка від материкової частини Європи відокремлена протокою Ла-Манш. Крім острова Велика Британія, до її складу входять північно-східна частина острова Ірландія та ряд невеликих островів. На заході держава межує з Ірландією, що понад 700 років була колонією Великої Британії. її найближчі сусіди на материку — Франція та Бельгія. Велика Британія є центральною державою Співдружності. Сьогодні Співдружність націй об’єднує, окрім Британії, ще 54 держави, на території яких проживає третина населення Земної кулі. До Співдружності сьогодні входять майже всі колишні колонії, домініони та протекторати Великої Британії, що були розкидані в Азії, Африці, Океанії та Карибському басейні. У більшості країн Співдружності поширена англійська мова, лівосторонній дорожній рух, а правова і політична системи часто повторюють британську. Співдружність сьогодні – це не політичний чи торговий блок. Вона практично являє собою клуб держав, пов’язаних між собою спільним колоніальним минулим. Серед них такі високорозвинені, як Канада, Австралія, Нова Зеландія.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
316
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку