Конспект уроку з географії «Австралія. Своєрідність географічного положення. Історія відкриття і дослідження. Геологічний розвиток і рельєф. Корисні копалини.»

Про матеріал

Конспект уроку з географії 7 клас на тему «Австралія.

Своєрідність географічного положення. Історія відкриття і дослідження. Геологічний розвиток і рельєф. Корисні копалини

Перегляд файлу

Тема:

 

«Австралія.

Своєрідність географічного положення. Історія відкриття і дослідження. Геологічний розвиток і рельєф. Корисні копалини.»

(7 клас)

 

Мета:  навчальна – визначити географічне положення Австралії; ознайомити учнів з історією відкриття, заселення Австралії європейцями, особливостями рельєфу, корисними копалинами;

розвивальна – розвивати географічне мислення, вміння аналізувати і встановлювати причинно-наслідкові зв’язки; розвивати навички самостійної роботи з картою, підручником, додатковою літературою.

 виховна  – формувати в учнів навички групової роботи, почуття відповідальності, взаємодії, підтримки, бажання пізнавати нове, невідоме;

 

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

 

Обладнання: фізична  карта Австралії,  портрети дослідників  материка(А. Тасман, Дж. Кук та ін.), ілюстративні матеріали природи Австралії, атласи, підручники, роздатковий матеріал.

 

 ХІД  УРОКУ

 

    І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ  МОМЕНТ.

     Привітання, психологічний настрій класу.

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Діти, ми з вами вже закінчили вивчення материка. Якого? Африка.

А тему сьогоднішнього нашого уроку я пропоную відгадати вам самостійно.

      Для цього ми використаємо з вами фрагмент з гри «Поле чудес». На дошці закрите слово яке є темою сьогоднішого нашого уроку («Австралія»). На столі лежать запитання. Ви по черзі підходите, берете аркуш з запитанням, даєте відповідь. Якщо відповідь правильна, відкриває одну літеру.

            Запитання:  (відповісти і показати на карті).

  1. Найбільший океан Землі.  (Тихий)
  2. Найглибша точка Світового океану. (Маріанський жолоб у Тихому океані).
  3. Другий за розмірами океан Землі. (Атлантичний).
  4. Найхолодніший океан Землі. (Північний Льодовитий).
  5. Найбільша протока світу. (протока Дрейка).
  6. Назви і покажи на карті вже вивчений нами материк. (Африка).
  7. Назви і покажи на карті найбільший острів біля материка Африка. (о.Мадагаскар).
  8. Назви і покажи на карті найдовшу річку світу. (р. Ніл в Африці).
  9. Назви і покажи на карті крайню північну точку Африки. ( мис
  10. Назви і покажи на карті річку, яка двічі перетинає екватор. (р. Конго в Африці).

 

 ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

   Відкрили ми з вами закодоване слово і вияснили що темою нашого сьогоднішнього уроку буде Австралія.

А чи можете ви повірити в те, що на світі є земля, де Новий рік зустрічають у розпал літа, а Санта-Клаус приходить із подарунками не в теплих валянках і шубі, а босоніж і в легкій червоній накидці? Чи чули ви про ссавців, які відкладають яйця, про тварин, які виношують своїх дитинчат у сумці, про риб, які дихають легенями? Чи можна навчатися в школі по Інтернету й одержувати домашні завдання по радіо або телефону?

Усе це можливо й насправді існує на дивному материку Австралія.

Австралія — найвіддаленіший від інших материк Землі з унікальною і неповторною природою. Щонайменше 75 % рослин і 90 % тварин, які є в Австралії, більше не зустрічаються ніде на Землі. Тільки на цьому материку можна побачити в природних умовах кенгуру — гігантських — вищих за людину і карликових — розміром із кролика. Тільки на цьому материку поголів'я овець і корів у кілька разів перевищує кількість населення, а фермери оглядають свої володіння, використовуючи легкий моторний літак. Тільки поблизу берегів цього материка розкинулося таке чудо природи, як Великий Бар'єрний риф, найбільший кораловий риф у світі, завдовжки близько 2 тис. км і площею понад 350 тис. км2 (більш як половина площі України). Тільки цей материк цілком займає одна країна.

Якщо у вас і дотепер виникає сумнів у правдивості вищесказаного, наступні уроки допоможуть вам з'ясувати причини такої «незвичайності» Австралії.

Отже, сьогодні ми продовжимо розвивати вміння складати характеристику географічного положення материка; ознайомимося з історією відкриття, заселення Австралії європейцями; встановимо причинно-наслідкові зв’язки утворення форм рельєфу та розміщення корисних копалин, порівнюючи карти.

А епіграфом до нашого сьогоднішнього уроку будуть слова відомого письменника-фантаста Жуля Верна, який сказав про цей материк так:  « А я клянусь вам, що цей край – найцікавіший на всій земній кулі. Найвигадливіша, найнелогічніша країна з усіх, що коли-небудь існувала.»

І коли ви ближче познайомитеся з цим материком, то саме таке враження про нього складеться і у вас. Отже, почнемо. Сьогодні на уроці ми будемо працювати за таким планом. (Зачитую план на дошці).

 

ІV.  ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Фізико-географічне положення материка

Робота в групах

Клас об’єднується у 5 груп. Кожна група отримує завдання розкрити певний пункт плану.

Пункти плану

  1. Положення відносно екватора та нульового меридіану (в яких півкулях розташована).
  2. Положення відносно інших материків (з’ясувати до яких материків наближена, від яких віддалена, показати на карті).
  3. Розміри материка (площа, найвища точка, крайні точки, їх координати, показати на карті).
  4. Положення відносно морів і океанів (встановити, які океани і моря омивають материк).
  5. Особливості берегової лінії.

   Учням на підготовку дається 5 хвилин. Кожна група за допомогою підручника та карт атласу повинна дати відповідь на один із пунктів плану. Потім один із членів групи звітує по своєму завданню.

    В цей час учні уважно слухають відповіді і узагальнюючі висновки по кожному пункту плану записують до зошитів.

 

  Приблизні відповіді учнів:

  1. Австралія – найменший материк земної кулі. Її іноді називають великим островом. Посередині Австралію перетинає Південний тропік, і вона майже вся, як і Південна Африка, лежить у тропічних широтах Південної півкулі. Оскільки більша частина Австралії розташована в спекотному і сухому тропічному кліматичному поясі, вона є най посушливішим материком земної кулі.
  2. Австралія віддалена від інших материків. Така ізольованість вплинула на формування її природи, зумовивши виняткову своєрідність рослинності і тваринного світу. Відносно близько до Австалії розташована лише Південно- Східна Азія.
  3. Площа материка – 7,7 млн.км2. Найвищою точкою материка є гора Косцюшко (2230 м).

Крайні точки

Північна — мис Йорк (110 пд.ш., 1420 сх.д.)

Південна — мис Південно-східний (390 пд.ш., 1460 сх.д.)

Західна — мис Стіп-Пойнт ( 260 пд.ш., 1130 сх.д.)

 Східна — мис Байрон (280 пд.ш., 1530 сх.д.)

  1. З півночі Австралію омиває Арафурське море Індійського океану, зі сходу – Коралове і Тасманове моря Тихого океану. Води їх теплі, що сприяє розвиткові коралів. Так у Кораловому морі простягається Великий бар’єрний риф. (Звернути увагу на додатковий матеріал у підручнику про Великий Барьєрний риф). Уздовж північного і східного узбереж материка проходять теплі Південна Пасатна та Східноавстралійська течії. Холоднішими є води океанів поблизу західних і південних берегів Австралії, які перебувають під впливом холодних течій – Західних Вітрів і Західноавсталійської.
  2. Берегова лінія Австралії порізана слабко. Великих заток лише дві – Карпентарія і Велика Австралійська. Далеко в море вдається півострів Кейпт-Йорк. Поблизу материка лежать уже відомі вам великі острови Нова Гвінея, Нова Зеландія і Тасманія. (Показати на карті. діти позначають на контурних картах).

Доповнення вчителя: (молодці, правильно ви все визначили, але я хочу доповнити ваші відповіді такими уточненнями):

Береги материка розчленовані слабо, тому в Австралії мало заток, сприятливих для будівництва портів. Уздовж північно-східного узбережжя простягнувся найбільший у світі кораловий риф — Великий Бар'єрний риф, який ускладнює судноплавство

 Австралія розташована відносно близько до Південно-Східної Азії

Через те, що Австралія розташована південніше від екватора, частина з її просторових орієнтирів є незвичними для жителів Північної півкулі. Австралійці не бачать сузір'я Великої Ведмедиці, їхнім символом є полярне сузір'я Південний Хрест. Опівдні в Австралії сонце розташоване на півночі, а не на півдні, як у Північній півкулі.

 

 Завдання

 1) Використовуючи карти атласу, визначте координати крайніх точок материка і його довжину з півночі на південь за меридіаном 142° сх. д. та із заходу на схід за паралеллю 26° пд. ш.

Розрахунок протяжності материка

Протяжність за паралеллю 26° пд. ш. (1° ~ 100 км):

153° сх. д. - 113° сх. д. = 40°; 100 км х 40° = 4000 км.

 

Протяжність за меридіаном 142° сх. д.:

38° пд. ш. - 11° пд. ш. = 27°; 111 км 27° = 2997 км. 

 

  1. Історія відкриття і дослідження Австралії.

Учень робить повідомлення, діти уважно слухають і дають відповіді на наступні запитання. Дату відкриття Австралії записують до зошитів.

Запитання:

 Коли був відкритий материк Австралія? Як це відбулося?

 Які причини перешкоджали швидкому вивченню та освоєнню Австралії?

 

Припущення про існування загадкової Південної землі виникли ще за античних часів. Картографи Середньовіччя наносили цю землю на карту за назвою Терра Австраліс Інкогніта,  що в перекладі з латини означає «невідома південна земля». Роком відкриття Австралії вважається 1606 р., коли голландський мореплавець В. Янсон на невеличкому кораблі «Дейфмен» («Голубка») досліджував ділянку західного берега півострова Кейп-Йорк на півночі континенту. Цього ж року чотири місяці потому іспанська експедиція під командування Л. Торреса відкрила протоку між Новою Ґвінеєюй і Австралією. Протягом XVII ст. основні відкриття під час вивчення невідомої землі були зроблені голландцями, унаслідок чого Австралія спочатку дістала назву Нова Голландія. Дві подорожі до Австралії здійснив А. Тасман, який першим обігнув Австралію з півдня. Під час його експедиції в 1642 р. були відкриті острови, пізніше названі Тасманією і Новою Зеландією. Під час другої експедиції в 1644 р. Тасман досліджував затоку Карпентарія.

У 1770 р. під час першої навколосвітньої подорожі відомий англійський мореплавець Дж. Кук досліджував східне узбережжя Австралії і, давши йому назву Новий Південний Уельс, оголосив володінням британської корони. Ця подія стала початком епохи англійського освоєння материка. У 1788 р. в Сіднеї, який називався тоді Порт-Джексон, була заснована перша колонія для англійських каторжників.

У1797—1803 рр. англійський дослідник М. Фліндерс обійшов острів Тасманія, увесь материк, позначив на карті південне узбережжя і Великий Бар'єрний риф. Він запропонував перейменувати материк на Австралію. Внутрішні області Австралії ще тривалий час залишалися важко-доступними і незвіданими. У 1840 р. польський мандрівник П. Стшелецький піднявся на найвищу вершину континенту, якій дали назву на честь національного героя Польщі Т. Косцюшко. Уперше перетнув Австралію з півдня на північ у 1860—1861 рр. ірландець Р. О'Хара Бери. Під час повернення експедиції тим же шляхом усі мандрівники, крім одного, загинули від виснаження. Наступні експедиції докладно досліджували пустелі Центральної Австралії. Спроби проникнути в незвідані простори п'ятого континенту нерідко закінчувалися трагічно. Лише в першій половині XX ст. були ліквідовані «білі  плями» на материку.

Дослідження Нової Ґвінеї, Австралії й Океанії проводив наш вітчизняний учений, нащадок запорізьких козаків М. Міклухо-Маклай. Від 1878 до 1887 р. він жив у Сіднеї, звідки вирушав до Океанії, на Малайський архіпелаг, у внутрішні райони Австралії, щоб збирати етнографічні матеріали. У Сіднеї він заснував на власні кошти гідробіологічну станцію для вивчення морських організмів.

 

  1. Геологічний розвиток і рельєф Австралії.

Перед тим як почати вивчати даний пункт, ми повинні з вами дещо згадати, а саме:

  1. Що таке рельєф? (Нерівності земної поверхні).
  2. Що таке літосферні плити? (Величезні ділянки земної кори).
  3. Що таке платформа? (Відносно стійка ділянка земної кори).

   Розповідь учителя

У геологічному минулому Австралія, як і Африка, була частиною материка Гондвани, від якого вона відокремилася в кінці мезозою.

 

Завдання:

За допомогою карт атласу визначте на якій літосферній плиті розміщений материк Австралія і яка платформа лежить в основі даного материка?

 

Розповідь учителя

Так, все вірно. В основі Австралії, за винятком її східної частини, лежить давня Австралійська платформа, що є частиною Індо-Австралійської літосферної плити. Кристалічний фундамент платформи вкритий потужною товщею осадових порід, лише місцями на півночі, заході й у центрі материка корінні породи виходять на поверхню, утворюючи щити. На сході материка виокремлюється область складчастості, де земна кора зім’ята в складки (Великий Вододільний хребет).  В Австралії немає активних сейсмічних зон і діючих вулканів, у зв'язку з чим її називають найспокійнішим у геологічному відношенні материком. За сотні мільйонів років невтомні трудівники — вода і вітер — «попрацювали» над поверхнею платформи, перетворивши її на рівний, досить одноманітний простір. Винятком є невеликі височини — залишки давніх гір, подібні до «кругляка» Айєрс-Рок, яка лежить у самому серці Австралії. Це гора заввишки 350 м і 8 км по колу нагадує величезний кругляк. Під час сходу сонця гора здається коричневою, удень яскраво-жовтогарячою, під час заходу горить червоним кольором, а вночі — чорна. Тисячі туристів заїжджаються сюди, щоб помилуватися незвичайною грою кольорів і розглянути в печерах давні наскельні малюнки. Середня висота материка ледь сягає 300 м. Тектонічні рухи — підняття, опускання, прогини, розломи,— які тривали протягом усієї геологічної історії материка, сформували три основні форми його рельєфу: Західно-Австралійське плоскогір'я, Центральну низовину і Великий Вододільний хребет.

На заході простягається велике Західно-Австралійське плоскогір'я, на поверхню якого майже всюди виходять давні кристалічні породи. На сході й південному сході плоскогір'я переходить у Центральну низовину, укриту потужною товщею осадових порід: глинами, пісками. Висота її не перевищує 100 м, а в районі озера Ейр вона опускається нижче від рівня океану (-10—12 м).

Уздовж усієї східної окраїни материка на 2330 км простягаються невисокі, сильно зруйновані Східно-Австралійські гори, які в Австралії називають Великий Вододільний хребет.Це старі, дуже зруйновані гори.  Середня висота гір — 800—1000 м. Розломи і річкові долини розбили гори на окремі Масиви. На деяких із них збереглися невеликі конуси давно згаслих вулканів. На крайньому південному сході гори досягають найбільшої висоти і називаються Австралійськими Альпами. Вони утворені Давніми кристалічними породами. Середня висота гір досягає майже 2000 м. Серед них — і найвища точка Австралії — гора Косцющко (2228 м).

 Унаслідок рухів земної кори – опускань і підняттів – від Австралії відокремились острови Нова Гвінея і Тасманія.

 

  1. Корисні копалини.

Переходимо до вивченя наступного пункту нашого уроку. Ми знову повинні з вами дещо пригадати, а саме:

  1. Що ж таке корисні копалини? (Це мінерали та гірські породи, які людина використовує в своїй господарській діяльності).
  2. На які групи вони поділяються ? (Паливні, рудні, нерудні).

 

Самостійна робота учнів з підручником і картами атласу.

Виписати в зошити всі корисні копалини, які є на материку і згрупувати їх у групи – паливні, рудні і нерудні.

Австралія багата на різноманітні корисні копалини, особливо на руди чорних і кольорових металів. Кристалічні породи фундамент платформи містять поклади залізних, мідних, свинцево-цинкових, уранових руд, олова, платини, золота. З осадовими породами чохла молодої платформи та областями давньої складчастості пов'язані родовища фосфоритів, кухонної солі, кам'яного та бурого вугілля, нафти, природного газу. У 1978 р. поблизу міста Кімберлі в штаті Західна Австралія були знайдені алмази. В Австралії зосереджено 85 % світового видобутку опалів — напівкоштовних каменів, які використовуються для виготовлення ювелірних виробів.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Виконання у зошитах для практичних робіт практичної роботи  «Позначення на контурних картах основних географічних об’єктів Австралії».

2. Запитання.

  1. У чому полягають основні особливості географічного положення Австралії?
  2. Звідки пішла назва материка, хто і коли його відкрив?
  3. Які особливості рельєфу Австралії?
  4. На які корисні копалини багатий материк?
  5. Чому в Австралії немає вулканів?

3.  Прийом «Так - Ні»

* Австралія – найменший материк Землі.

* На материку є діючі вулкани.

* В Австралії є високі гори.

* Материк не має територій із сучасним зледенінням.

*Вздовж північно-східної частини материка простягнувся Великий Бар’єрний риф.

*Австралію відкрили китайці.

*В Австралії багато родовищ нафти та природного газу.

 

VI. ПІДСУМОК УРОКУ

 Австралія — найменший материк на Землі, повністю розташований у Південній півкулі. Значна частина материка лежить у тропічних широтах. Австралія — відокремлений материк, віддалений від усіх інших континентів.

 Географічно цей континент відкрили європейці (голландець В. Янсон, 1606 р.). Кук відкрив (1770 р.) цю землю для європейської колонізації.             

 Австралія, як і Африка, була частиною материка Гондвана. В основі материка лежить давня платформа, на схід від якої простягнулися області герцинської складчастості

 Австралія — найнижчий материк нашої планети. Середня висота материка — близько 300 м. На східній окраїні материка розташовані невисокі, сильно зруйновані гори — Великий Вододільний хребет

 Австралія багата на корисні копалини, особливо на руди чорних і кольорових металів.

 

 

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1)   Опрацюйте відповідний параграф підручника.

 2)  Порівняти письмово рельєф Африки та Австралії.

3)   Скласти кросворд з географічною номенклатурою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Припущення про існування загадкової Південної землі виникли ще за античних часів. Картографи Середньовіччя наносили цю землю на карту за назвою Терра Австраліс Інкогніта,  що в перекладі з латини означає «невідома південна земля». Роком відкриття Австралії вважається 1606 р., коли голландський мореплавець В. Янсон на невеличкому кораблі «Дейфмен» («Голубка») досліджував ділянку західного берега півострова Кейп-Йорк на півночі континенту. Цього ж року чотири місяці потому іспанська експедиція під командування Л. Торреса відкрила протоку між Новою Ґвінеєюй і Австралією. Протягом XVII ст. основні відкриття під час вивчення невідомої землі були зроблені голландцями, унаслідок чого Австралія спочатку дістала назву Нова Голландія. Дві подорожі до Австралії здійснив А. Тасман, який першим обігнув Австралію з півдня. Під час його експедиції в 1642 р. були відкриті острови, пізніше названі Тасманією і Новою Зеландією. Під час другої експедиції в 1644 р. Тасман досліджував затоку Карпентарія.

У 1770 р. під час першої навколосвітньої подорожі відомий англійський мореплавець Дж. Кук досліджував східне узбережжя Австралії і, давши йому назву Новий Південний Уельс, оголосив володінням британської корони. Ця подія стала початком епохи англійського освоєння материка. У 1788 р. в Сіднеї, який називався тоді Порт-Джексон, була заснована перша колонія для англійських каторжників.

У1797—1803 рр. англійський дослідник М. Фліндерс обійшов острів Тасманія, увесь материк, позначив на карті південне узбережжя і Великий Бар'єрний риф. Він запропонував перейменувати материк на Австралію. Внутрішні області Австралії ще тривалий час залишалися важко-доступними і незвіданими. У 1840 р. польський мандрівник П. Стшелецький піднявся на найвищу вершину континенту, якій дали назву на честь національного героя Польщі Т. Косцюшко. Уперше перетнув Австралію з півдня на північ у 1860—1861 рр. ірландець Р. О'Хара Бери. Під час повернення експедиції тим же шляхом усі мандрівники, крім одного, загинули від виснаження. Наступні експедиції докладно досліджували пустелі Центральної Австралії. Спроби проникнути в незвідані простори п'ятого континенту нерідко закінчувалися трагічно. Лише в першій половині XX ст. були ліквідовані «білі  плями» на материку.

Дослідження Нової Ґвінеї, Австралії й Океанії проводив наш вітчизняний учений, нащадок запорізьких козаків М. Міклухо-Маклай. Від 1878 до 1887 р. він жив у Сіднеї, звідки вирушав до Океанії, на Малайський архіпелаг, у внутрішні райони Австралії, щоб збирати етнографічні матеріали. У Сіднеї він заснував на власні кошти гідробіологічну станцію для вивчення морських організмів.

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
4 жовтня 2018
Переглядів
2052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку