Конспект уроку з інформатики для 9 класу на тему: «Тема: Комп’ютерні віруси та антивірусні програми. Практична робота № 5. Захист комп’ютера від вірусів"

Про матеріал
Конспект уроку з інформатики для 9 класу на тему: «Тема: Комп’ютерні віруси та антивірусні програми. Практична робота № 5. Захист комп’ютера від вірусів"
Перегляд файлу

Дата:

19.10.2021р.

Клас:

9 (І підгрупа)

Тема:

Комп’ютерні віруси та антивірусні програми.
Практична робота № 5. Захист комп’ютера від вірусів.

Тип уроку:

Комбінований урок

Мета:

познайомити учнів з терміном комп’ютерний вірус, їх різновидами, причинами розповсюдження, способами зараження, засобами захисту від вірусів – антивірусними програмами;

навчити учнів користуватися антивірусами;

продовжувати формувати систему знань, умінь і навичок з тем: "Операційна система WINDOWS , "Архівація. Програми-архіватори";

розвивати увагу, пам'ять, логічне  мислення;

виховувати інтерес до предмету, дисциплінованість, вміння працювати у парі. 

Обладнання:

комп’ютери, картки з інструкціями до практичної роботи,  диск з відеороликами з теми, «аптечка» з антивірусними програмами, картинки з теми для санітарного бюлетеня. Аркуші оцінювання.

 

 

Хід уроку:

 

 

І. Організаційний  момент .

Дорогі  учні сьогодні в нас незвичайний день, тому що до нас завітали шановні гості, тож давайте привітаємося з ними «Добрий день!».

Сідайте будь-ласка!

 

ІІ. Систематизація та узагальнення знань з інформатики:

Цей урок ми проведем у вигляді гри, яка називається «Будь активними!».

Але як ви знаєте кожна гра має свої правила. На протязі уроку ви повинні заробити максимальну кількість балів, за кожну правильну відповідь ви ставите собі 1 бал. на спеціальних аркушах. Під кінець уроку ви підсумуєте свої бали і побачите наскільки ви були активними.

 

Усім усе зрозуміло!

Тоді розпочинаємо!

  1. Конкурс  №1 «Комбінаціїї клавіш». Вчитель показує комбінації клавіш, а учні знаходять відповідності і вішають на дошку, кожна правильна відповідь оцінюється 1 балом.(5 хв.)

 

  1. Конкурс №2  «Букви переплутались». Злий комп’ютерний вірус переплутав букви у термінах. Подолайте його, відгадавши терміни з теми попереднього уроку (архів, архівація, архіватор, WinRar, WinZip). Кожна правильна відповідь оцінюється 1 балом.
    (3 хв.) Додаток № 1.

 

ІІІ. Викладання нового матеріалу:

 

  1. Розповідь учителя: (5 хв.)

 

Молодці, терміни розгадано, а вірус знищено. Ми недарма почали розмову про комп’ютерний вірус, адже цифрове століття несе в собі не тільки звільнення людей від тяжких обчислень, автоматизацію усього, що можна автоматизувати, а й свої проблеми та турботи. Однією з таких проблем нашого часу є комп’ютерні віруси. Тут все як в житті – є свої хвороби, та свої лікарі. 

Що ж таке комп’ютерний вірус? Як ви гадаєте?

 

Учитель дає можливість учням висказати свою думку.

 

Комп’ютерний вірус – це програма, яка виконує несанкціоновані дії, як правило, має руйнівну дію,  а також здатна до саморозмноження з подальшим додаванням своїх копій до файлів, системних частин комп'ютера, і також на інші комп'ютери, об'єднані в мережу.

 

Історія появи комп’ютерних вірусів

Вважають, що ідею створення комп'ютерних вірусів окреслив письменник-фантаст Дж. Райн, який в одній зі своїх книжок, написаній у США у 1977 р., описав епідемію, що за короткий час охопила близько 7000 комп'ютерів. Причиною епідемії став комп'ютерний вірус, котрий передавався від одного комп’ютера до іншого, пробирався в їх ОС і виводив комп'ютери з-під контролю.

     У 70-ті роки, коли вийшла книжка Райна, описані в ній факти здавалися фантастикою, і мало хто міг передбачити, що вже наприкінці
80-х рр. ХХ ст. проблема комп'ютерних вірусів стане дійсністю, такою, що призведе до значних соціальних і матеріальних втрат.

2. Перегляд відеоролика про комп’ютерні віруси та антивірусні програми. (6 хв.) (Диск з відеороликом).

 

3. Робота з підручником та у зошиті (с. 128): (1 хв.)

Ознаки зараження вірусом:

  • уповільнення роботи комп’ютера;
  • затримка при виконанні програм;
  • зміни в файлах;
  • помилки при завантаженні Windows;
  • погана робота дисків;
  • зникнення файлів;
  • неспроможність завантажити комп'ютер;
  • неспроможність відкрити файли;
  • незрозумілі системні повідомлення, музикальні ефекти;
  • і, взагалі, неспроможність нормально працювати.

 

 

4. Повідомлення учнів про комп’ютерні віруси. (7 хв.)

1. Creeper

Часом появи перших вірусів зазвичай вважають початок 1970-х. Саме тоді з'явилася програма Creeper, написана Бобом Томасом. Creeper володіла можливістю самопереміщення між серверами. Попадаючи на комп'ютер, вона виводила на екран повідомлення «Я Кріпер. Злови мене, якщо зможеш». За своєю суттю, ця програма ще не була повноцінним комп'ютерним вірусом. Жодних деструктивний дій, або дій шпигунського характеру, Creeper не виконував. Пізніше іншим співробітником BBN Реєм Томлінсоном була написана програма Reaper, яка також самостійно переміщалася по мережі і, при виявленні Creeper, припиняла його дію.

 

2. Brain

Перша вірусна епідемія була зареєстрована в 1987 році. Причиною її став вірус Brain. Він є першим комп'ютерним вірусом, створеним для IBM РС-сумісніх ПК. У основі його розробки лежали виключно благі наміри. Випустили його два брати, що володіють фірмою по розробці програмного забезпечення. Таким чином вони хотіли покарати місцевих піратів, що крадуть їх програми. Проте вірус створив цілу епідемію, заразивши лише в США більше 18 тисяч комп'ютерів. Варто відзначити, що вірус Brain був першим вірусом, що використовує стелс-технології для заховання свого перебування в системі. При спробі читання зараженого сектора, він «підставляв» і його незараженого оригінала.

 

 

 

3. Jerusalem

Наступною знаковою подією в історії розвитку вірусів була поява вірусу Jerusalem. Цей вірус був створений в 1988 році в Ізраїлі – звідси і його основне ім'я. Друга назва вірусу «П'ятниця 13-е». Він дійсно активувався лише в п'ятницю 13-го числа і видаляв абсолютно всі дані з жорсткого диска. В ті часи мало хто був знайомий з комп'ютерними вірусами. Природно, що антивірусних програм не існувало зовсім і комп'ютери користувачів були абсолютно беззахисні перед шкідливими програмами. Тому така руйнівна активність цього комп'ютерного вірусу викликала грандіозну паніку.

 

4. Черв'як Моріса

Також в 1988 році відзначимо появу вірусу під ім'ям «черв'як Моріса». Він був найстрашнішим з відомих на той момент комп'ютерних вірусів. Цей мережевий черв'як був однією з перших відомих програм, що експлуатують переповнювання буфера. Йому удалося зробити неможливе - вивести з ладу всю глобальну мережу. Збій хоч і тривав зовсім не довгий час, але збитки від нього були оцінені в 96 мільйонів доларів. Його творцем був аспірант факультету Обчислювальної техніки Корнелльського університету Роберт Моріс. Справа дійшла до суду, де Роберту Морісу загрожувало до п'яти років позбавлення волі і штраф у розмірі 250 тисяч доларів, проте, зважаючи на пом'якшувальні обставини, суд засудив його до трьох років умовно, 10 тисячам доларів штрафу і 400 годинам суспільних робіт.

 

5. Чорнобиль (CIH)

Один з найвідоміших вірусів, що став самим руйнівним за всі попередні роки. Створений в 1998 році тайваньським студентом. Ініціали цього студента стоять в назві вірусу. Вірус потрапляв на комп'ютер користувача і не діяв там до 26 квітня. Цей комп'ютерний вірус знищував інформацію на жорсткому диску і перезаписував Flash BIOS. В деяких випадках це приводило до заміни мікросхеми, або навіть до заміни материнської плати. Епідемія вірусу «Чорнобиль» довелася на 1999 рік. Тоді з буд було виведено більш 300 тисяч комп'ютерів. Також вірус ще носив шкоду комп'ютерам по всьому світу в подальші роки.

 

6. Melissa

26 березня 1999 року був випущений перший всесвітньо відомий поштовий черв'як. Черв'як заражав файли MS Word і розсилав свої копії в повідомленнях MS Outlook. Вірус поширювався з величезною швидкістю. Сума нанесеного збитку оцінюється більш ніж в $100 млн.

 

7. I LOVE YOU («Лист щастя»)

З'явився в 2000 році. На пошту приходив лист з темою «I LOVE YOU» до якого був прикріплений файл. Викачавши вкладення, користувач заражав свій комп'ютер. Вірус посилав неймовірну кількість листів з комп'ютера невдалого користувача. Також він видаляв важливі файли на комп'ютері. По деяких оцінках, він обійшовся користувачам ПК по всьому світу більш ніж в 10 млрд $. Вірусом I LOVE YOU було заражено 10% всіх комп'ютерів, що існували на той момент

 

8. Nimda

Назвою цього комп'ютерного вірусу є слово «admin», написане в зворотному порядку. З'явився цей вірус в 2001 році. Потрапляючи на комп'ютер, вірус відразу призначав собі права адміністратора і починав свою деструктивну діяльність. Він змінював і порушував конструкцію сайтів, блокував доступ на хости, ip-адреси і тому подібне Для поширення вірус використовував відразу декілька різних способів. Робив він це настільки ефективно, що вже через 22 хвилини після свого запуску в мережу став найпоширенішим комп'ютерним вірусом в мережі Інтернет.

 

 

9. Sasser

У 2004 році цей черв'як наробив багато шуму. Більш всього від вірусу постраждали домашні комп'ютери і невеликі фірми, хоча серйозні проблеми випробували і деякі крупні компанії. Щоб заразитися цим черв'яком, досить було просто підключити свій комп'ютер до Інтернету і почекати декілька хвилин. Черв'як проникав на комп'ютер, сканував Інтернет для пошуку інших комп'ютерів з незакритою дірою і розсилав їм вірус. Особливої шкоди вірус не заподіював – він просто перезавантажував комп'ютер. До пошуку черв'яка підключилося спеціальне кибберагенство ФБР. Головна жертва корпорація Microsoft призначила ціну 250.000$ за зловмисника. І їм виявився ... учень середньої школи Свен Яшан з німецького міста Роттенбурга.

 

10. My Doom

Цей черв'як був запущений в січні 2004 року. На той момент він став найшвидшим черв'яком, який поширюється по електронній пошті. Кожен подальший заражений комп'ютер відправляв спам більш ніж попередній. Окрім цього, він змінював операційну систему, блокуючи доступ до сайтів антивірусних компаній, сайту Microsoft, новинних стрічок. Одночасно вся безліч заражених комп'ютерів обрушує величезну кількість запитів з різних кінців світу на сайт Microsoft. Сервер направляє всі свої ресурси на обробку цих запитів і стає практично недоступним для звичайних користувачів. Користувачі комп'ютерів, з яких йде атака, можуть навіть і не підозрювати про те, що їх машина використовується хакерами.

 

 

11. Conficker

Уперше з'явився в мережі в 2008 році. Один з найнебезпечніших на сьогоднішній день комп'ютерних черв'яків. Цей вірус атакує операційні системи сімейства Microsoft Windows. Черв'як знаходить уразливості Windows, пов'язані з переповнюванням буфера і за допомогою обманного запиту виконує код. На січень 2009 року вірус уразив 12 мільйонів комп'ютерів у всьому світі.

 

 

5. Розповідь учителя: (2 хв.)

Самі-самі комп’ютерні віруси

Найбалакучіший. Даний титул вирушає до трояну Botvoice.A, який при зараженні програє для користувача наступний запис: "Ви були заражені, повторюю, ви були заражені, а Ваші системні файли - видалені. Даруйте. Хорошого дня і до побачення". Просто знахідка для тих, кому ні з ким поговорити.

 

Найпринаднішим є черв'як Sober версії V. Обіцяючи безкоштовні квитки на світовий футбольний кубок 2006 років в Германії, йому удалося досягти значного рівня заражень. На щастя, користувачі стали обережнішими, і творцеві не удалося почати нову епідемію.

 

Титул найгрубішого без сумніву отримує Cisum.A. Цей черв'як, відключаючи антивірусні захисні системи на заражених комп'ютерах, залишає користувачеві повідомлення: “Ти ідіот”. Воно не лише з'являється в невеликому вікні на екрані, але також роздається з колонок комп'ютера кожні п'ять секунд.

 

Найзнаменитіший вірус – це, звичайно, ILOVEYOU (Loveletter і The Love Bug) 3 травня 2000 року вірус виявився в Гонконзі. Він поширювався поштою з темою листа “Я тебе люблю” і вкладенням файлу з “подвійним” розширенням .txt.vbs. Знайдені в комп'ютері логіни і паролі акуратний вірус висилав своєму творцеві.

 

Найнебезпечніший вірус – Whiter.F, “благородний” код, що видаляє весь вміст жорсткого диска. Цікавий аспект цієї коди в тому, що перед видаленням він замінює всі файли користувача на текстових з наступним повідомленням: You did а piracy, you deserve it (ти займався піратством і заслужив на це).

 

Трохи нежиті. До цієї категорії віднесені віруси WINVNC.A і Sinowal.WRN, які з метою обману користувачів і зараження їх ПК скористалися галасом довкола свинячого грипу.

 

Шпигун. Waledac.AX заманює свої жертви, стверджуючи, що пропонує безкоштовне застосування для читання чужих СМС-повідомлень. Ідеальний варіант для тих, хто хоче перевірити своїх партнерів. Можливо, саме тому така величезна кількість користувачів стала жертвами цього інтелігентного вірусу.

 

Діяльний вірус. Це про Whizz.A. Відразу після зараження їм комп'ютер починає видавати звукові сигнали, покажчик миші безконтрольно бігає по екрану, Cd/dvd-проїгриватель відкривається і закривається, а дисплей "прикрашається” гратами

 

Вірусний Гарі Поттер. Не дивлячись на те, що даний вірус не має жодного відношення до найпопулярнішого казкового чарівника, всі повідомлення, демонстровані Samal.A на дисплеї ПК – про магію. Після зараження комп'ютера користувачі бачать повідомлення "Ех, ех, Ви не сказали чарівного слова”, а курсор починає блимати в чеканні, поки користувач введе слово.  Насправді, не має жодного значення, яке слово вводиться, оскільки після трьох спроб на дисплеї з'являється фраза "Самаелю прийшов кінець", а комп'ютер перезавантажується.

 

 

Засоби захисту від вірусів:

  • Детектори (сканери) –  постановка діагнозу без лікування.
  • Фаги (поліфаги) – спроможні знайти і знищити вірус.
  • Лікарі – призначені для лікування заражених дисків і програм.
  • Ревізори – контролюють способи зараження.
  • Охоронці – знаходяться у пам'яті та контролюють усі операції.
  • Вакцини – для обробки файлів з метою уникнення зараження.

 

 

Учитель демонструє учням «аптечку» з антивірусними програмами.

 

Антивірусні програми:

  1. DrWeb.
  2. Антивірус Касперського.
  3. Nod32.
  4. Avast.
  5. Panda.
  6. AviraAntiVir.
  7. AVG Anti-Virus.
  8. Symantec.

 

 

6. Створення санітарного бюлетеня «Профілактика комп’ютерних вірусів»: пари учнів отримують картинки з теми, їм необхідно сформулювати основні профілактичні засоби боротьби з вірусами, записати на картинки, і прикріпити на дошку. (2 хв.) Додаток № 2.

 

Профілактичні засоби для боротьби з комп’ютерними вірусами:

  • Перед використанням чужих носiїв iнформацiї обов’язково перевiряйте їх на наявнiсть вiрусiв.
  • Не запускайте на виконання незнайомі програми.
  • Не відкривайте одержані через Інтернет документи без перевірки їх на наявність вірусів.
  • Слiд регулярно виконувати копiювання цiнної iнформацiї на зовнiшнi носiї.
  • Виконуйте перiодичну перевiрку пам’ятi та всiх дискiв вашого комп’ютера за допомогою свiжих версiй антивiрусних програм.
  • Вчасно оновлюйте свої антивiруснi програми. Тiльки за постійного вiдновлення версiй антивiрусних програм можна встигнути за «творцями» нових вiрусiв i бути впевненими, що вашi данi й диски не будуть ураженi.
  • Перезавантажуйте комп'ютер перед початком роботи, зокрема, у випадку, якщо за цим комп'ютером працювали інші користувачі.

 

ІV. Виконання завдань практичної роботи на комп’ютері:
(10-15 хв.)

Пара (трійка) учнів обирає з «аптечки» один антивірус та отримує картку ПР. Додаток № 3.

 

Учитель перед виконання практичної роботи пояснює хід її виконання.


 

Дія

Хід виконання

Основні завдання

1

Перевірити дискету на наявність вірусів.

 

2

Запустити сканування диску С: на наявність вірусів.

 

3

У мережі INTERNET знайти інформацію про антивірус, який ви обрали.

 

4

Зберегти знайдену інформацію у вигляді WEB-сторінки в своїй робочій папці.

 

5

Заархівувати збережену
WEB- сторінку.

 

6

Надіслати архів на дискету.

 

7

Запустити оновлення антивірусу NOD 32.

 

Додаткові завдання

8

Відкрити ярлик 9 клас, що знаходиться на робочому столі.

 

9

Перевірити на наявність вірусів архів Урок 16.

 

10

Скопіювати архів Урок 16 в свою робочу папку.

 

11

Дізнатися про об'єм архіву та записати його.

 

12

Вилучити з архіву файл Урок 16. Дізнатися про його об'єм.

 

13

Відкрити файл Урок 16 та переглянути його.

 

 

V. Підведення підсумків уроку. (1 хв.)

 

 

VІІ. Видача домашнього завдання: с. 128-135 прочитати, побудувати схему «Класифікація вірусів». (1 хв.)

 

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Кучеренко Юлия
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
1906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку