Конспект уроку з інформатики на тему: "Використання формул в електронних таблицях Microsoft Excel"

Про матеріал
Методична розробка уроку інформатики для учнів ЗП (ПТ)О, має професійне спрямування
Перегляд файлу

Тема програми: Електронні таблиці Microsoft  Excel.

 

Тема уроку: «Використання формул в електронних таблицях Microsoft Excel».

 

Мета уроку:

  • формувати в учнів практичні навички обробки табличної інформації за допомогою формул, використовувати в формулах різні типи даних та операторів, сформувати вміння діагностувати  та виправляти помилки в формулах, знати правила запису  та копіювання формул в інші клітинки, розвивати логічне мислення учнів;
  • розвивати в учнів пізнавальні здібності до роботи з електронними таблицями, формувати навички розв’язування задач;
  • виховувати інформаційну культуру під час введення і редагування табличних даних, упевненість в оволодінні новою темою; формувати акуратність і увагу під час введення складних формул.

Очікувані результати: у результаті учні зможуть:

описувати види помилок під час уведення даних і формул та способи їх усунення, автозаповнення клітинок для прискорення введення даних; пояснювати правила запису формул і використання адрес клітинок і діапазонів у формулах, правила перетворення абсолютних, відносних та мішаних посилань під час копіювання формул; вміти вводити дані і формули у клітинки та редагувати їх вміст, форматувати дані, клітинки та діапазони.

 

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

Форма організації навчальної діяльності: самостійна робота, робота в парах,   інтерактивна вправа «незакінчені речення», випереджувальні завдання, робота з картками та наочністю.

Методи: репродуктивний, проблемно-пошуковий, пояснювально – ілюстративний, інтерактивний.

Міжпредметні зв’язки: математика, фізика, українська мова.

Обладнання: роздатковий матеріал, зошити, дошка, мультимедійна дошка, ілюстрації, завдання до практичної , комп’ютерна презентація викладача.

Програмне забезпечення: Microsoft  Excel.

Методична мета: формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів на уроках інформатики.

 

Хід уроку

 

  1. Організаційний момент.

Створення сприятлих умов для оволодіння новим навчальним матеріалом на уроці.

  1. Актуалізація опорних знань.

Викладач. Сьогодні на уроці продовжуємо вивчати тему «Електронні таблиці Microsoft Excel», дана програма входить до пакету Microsoft Office та призначена для роботи з даними, які подані у вигляді таблиць. Програма надає можливість виконувати над табличними даними обчислення та розрахунки.  На уроці ми продовжуємо працювати в парах за комп’ютерами.

Урок наш буде насиченим різними видами роботи, оскільки при підготовці до уроку учні виконували випереджувальні завдання, готували презентацію своєї роботи. Після вивчення нового матеріалу, на вас чекає практична робота за комп’ютерами, де ви продемонструєте свої знання та отримаєте гарні оцінки. Щоб перейти безпосередньо до вивчення нового матеріалу, нам необхідно повторити навчальний матеріал з попередніх уроків. На уроці мені буде допомагати асистент, який буде фіксувати ваші відповіді в бланку оцінювання за всі види робіт та давати рецензію на виконані випереджувальні завдання.

1). Форма роботи: незакінчене речення

  • Електронні таблиці використовують для …(табличних розрахунків)
  • Сукупність стовпців та рядків є … (структурою ЕТ)
  • Перетин рядка і стовпця називається … (коміркою)
  • Ім’я комірки складається з … (імені стовпця і номера рядка, наприклад, А1, В25)
  • Умістом комірки може бути .… (текст, числове значення, формула)
  • Адреса комірки – це …

 

2). Робота в парах

В нас є чотири види завдань, які розміщені на ваших робочих місцях.

Завдання І (використовуючи комп’ютер).

Скласти діаграму Вена для порівняння вікна табличного процесора з вікном текстового процесора. Знайти спільні та особливі елементи.

Завдання ІІ

Учні працюють біля дошки, на якій за допомогою магнітів розташувати послідовність різних способів запуску табличного процесора. Картки, які надані, перетасовані, необхідно вибрати правильну послідовність дій.

Завдання ІІІ

Робота у парах. Скласти схему-план відповіді на запитання:

  • функції електронних таблиць;
  • сфери використання електронних таблиць.

 Завдання для ІV

Заповнити таблицю відповідно до картки. (Додаток 1)

 

  1. Вивчення нового матеріалу
  1. Мотивація навчальної діяльності

Викладач. Згадайте найперше призначення комп’ютера, яке походить від англійського слова – обчислювач. Необхідність обробки числових даних і дотепер не втратила своєї актуальності. Більшість числових даних, що підлягають обробці в різноманітних сферах людської діяльності, можуть бути подані у вигляді таблиць, до того ж, у вигляді таблиць можна подати текстові дані (імена, предмет, оцінка тощо). У вашій майбутній професії «Кухар, бармен» теж широко використовують як комп’ютер, так і програму електронні таблиці Ms Excel: розрахунок меню, складання калькуляційних карток, розрахунок великих замовлень (банкет, день народження, весілля тощо), ведення табелю обліку робочих днів працівників, нарахування заробітної плати та преміальних.

Пропоную вам ознайомитись із новітнім комп’ютерним обладнанням, яке використовується у вашій професії. (фото на слайдах).

 

  1. Оголошення теми і мети уроку

Викладач. Отже, тема нашого уроку «Виконання формул в електронних таблицях Ms Excel». Сьогодні на уроці ми навчимось виконувати обчислення в електронних таблицях, вивчимо правила запису формул, синтаксис формул та визначимо, які помилки виникають під час введення формул та як їх усунути.

 

Форма роботи: випереджувальне завдання «З історії створення електронних таблиць».

Учені. Ідея створення ЕТ виникла давно – у 1979 році. Перша електронна таблиця призначалася для раціоналізації економічних обчислень і не відрізнялася різноманітністю функцій. Час минав, один табличний процесор змінювався іншим, більш удосконаленим, і на сьогодні найбільш популярним став табличний процесор Microsoft Excel.

Електронні таблиці або (табличний редактор) — програма для роботи з даними, котрі сформовані в таблиці.

Загальновизнаним родоначальником електронних таблиць як окремого класу програмного забезпечення є Ден Бриклін, який спільно з Бобом Френкстоном розробив легендарну програму VisiCalc в 1979 р. Цей табличний редактор для комп'ютера Apple II став "забійним додатком", що перетворив персональний комп'ютер з екзотичної іграшки для технофілів в масовий інструмент для бізнесу.

Згодом на ринку з'явилися численні продукти цього класу - SuperCalc, Microsoft MultiPlan,  Microsoft Excel, OpenOffice.org Calc, таблиці AppleWorks.

Спочатку електронні таблиці дозволяли обробляти виключно двомірні таблиці, передусім з числовими даними, але потім з'явилися продукти, що крім цього мали можливістю з'єднувати кілька таблиць для спільної роботи і обробки, включати текстові, графічні і інші мультимедійні елементи. Інструментарій електронних таблиць включає потужні математичні функції, що дозволяють ввести складні статистичні, фінансові та інші розрахунки.

 

Інтерактивний метод «Рецензія»: Асистент дає рецензію на випереджувальне завдання.

Викладач. Сьогодні на уроці пропоную працювати за планом.

План уроку

  1. Поняття формула. (Пояснення викладача, практичний показ)
  2. Правила запису формул. Копіювання формул. (Пояснення викладача, практичний показ)
  3. Типи посилань на комірки. (пояснення, заповнення таблиці)
  4. Помилки під час введення формул (випереджувальне завдання для учнів)

 

Форма роботи: пояснення викладача з використанням комп’ютерної презентації.

 

  1. Поняття формула.

Викладач. Формула – це основний інструмент аналізу даних за допомогою формул можна виконувати математичні дії, порівнювати, об’єднувати дані як у межах одного робочого аркуша, так і з інших аркушів і навіть інших робочих книг.

Формула може містити у собі  операнди,  оператори  та функції. Операндами можуть виступати константи різноманітних типів, посилання на клітинки або області таблиці, імена діапазонів.

In copy-book Формули в Excel – це вирази, що описують обчислення в комірках. Формула відображається тільки в рядку формул. Щоб в таблиці відображалися формули необхідно зайти в меню Сервіс – Параметри – вкладка Вид – встановити параметр «Формула» 

Формули вписуються в рядок формул і можуть містити такі компоненти:

  • Символ «=», яким починається запис формули (цей символ вводиться до комірки із клавіатури або викликається клацанням по кнопці «=» у рядку формул).
  • Оператори, тобто інструкції для виконання дій (наприклад, +, -, *, /, %,^, <, >,<= ).
  • Числа або текстові значення (наприклад, 0, 12 або Прибуток).
  • Функції з набору вбудованих функцій Excel (наприклад, СУММ або COS).
  • Посилання на комірки і діапазони – ці компоненти присутні, якщо у формулу потрібно підставити значення, що міститься в інших комірках (наприклад, А1, С3:С15).

 

Форма роботи: практичний показ (викладач демонструє введення формул в електронну таблицю).

Приклад:

= С1*В1

= СУММ (А3:А12)

= 0,35*D7+1,4*F7

In copy-book

2. Правила запису формул.

  1. Формула завжди починається із знака «=».
  2. У записі формули немає пробілів.
  3. Текст у формулах береться у лапки. Наприклад: А2 «грн», & - операція додавання текстового значення.
  4. Послідовність операцій у формулі така сама, як і в математичних обчисленнях: спочатку Excel виконує піднесення до степеня, далі множення та ділення, потім – додавання та віднімання (з урахуванням дужок).
  5. Десяткові дроби записуються з комою (3,5; 0,75).

 

Порада: В Excel користуйтеся додатковою цифровою клавіатурою – вона містить всі знаки арифметичних операцій, окрім дужок і знака «=». Вмикається кнопкою NumLock.

 

Електронні таблиці Ms Excel ще називають «розумними таблицями». В чому це полягає?

 

Копіювання формул. Припустимо, вам потрібно ввести одну й ту саму формулу у суміжні комірки. У цьому разі найзручніше скористатися маркером автозаповнення.

Ця операція виконується так: у правому нижньому куті рамки активної коміри є чорний квадратик - маркер автозаповнення

(Рис 1.).

У разі наведення на нього вказівник миші він набуває форми чорного плюса, утримуючи ліву клавішу миші можна «розмножити» формулу у вертикальному або горизонтальному напрямках.

Копіювання формул -  це процес поширення дії формули з однієї клітинки на інші для швидкого отримання результатів обчислень.

 

Форма роботи: практичний показ (викладач демонструє операцію «копіювання формул»).

  1. Типи посилань на комірки.

В формулах електронної таблиці використовуються три типи посилань на комірки (діапазон комірок).

Форма роботи: заповнення таблиці з поясненням викладача.

 

Посилання

Формат

Опис

Абсолютне

$А$1

Посилання на певну комірку, яке не змінюється під час копіювання формул. Знак $ фіксує букву стовпця та цифру рядка.

Відносне

А1

У ході копіювання формули відносне посилання змінюється автоматично

Змішане

$А1, А$1

У ході копіювання формули змінюється або за рядком, або за стовпцем

Порада: встановлюється абсолютне посилання клавішею F4.

4. Діагностування помилок у формулах

Викладач. Якщо формула не може бути обчислена, Ms Excel виводить повідомлення про помилку. Учні готували випереджувальне завдання про діагностику помилок у формулах. Послухаємо їх роботу.

 

Форма роботи: презентація випереджувального завдання.

Учні. Реакцією на неправильне введення формул є повідомлення Excel про помилки, тобто значення в комірках, що починаються зі знака # (октоторп). Наведемо список можливих значень помилок.

  • ##### - ширина комірки недостатня для розміщення у ній числа, дати або часу. Змініть ширину комірки або змініть формат числа.
  • #ИМЯ? – неможливість розпізнати ім’я, що використовується. Ця помилка виникає, коли неправильно зазначене ім’я об’єкта або є посилання на видалене ім’я, коли неправильно записана функція, коли при запису адрес замість латини використана кирилиця тощо.
  • #ЗНАЧ! – спроба некоректного використання функції. Поширеною помилкою є невідповідність даних встановленому формату, наприклад, замість числа або дати в аргументі стоїть текст.
  • #ЧИСЛО! – з’являється при неправильному запису або використанні чисел. Можливо, у функції з числовим аргументом використовується аргумент нечислового формату або до комірки введена формула, що повертає занадто велике значення по модулю (понад 1037).
  • #ССЫЛКА! – означає неправильне вживання посилань, які є у формулі. Можливо, формула містить посилання на комірку, що уже видалена або посилання на комірку, до якої скопійовано вміст інших комірок.
  • #ДЕЛ/0! – спроба ділення на нуль. Така ситуація найчастіше виникає при використанні як дільника посилання на порожню комірку або комірку, яка містить нульове значення.
  • #ПУСТО! – значення помилки, що з’являється при заданні в посиланні порожньої множини комірок. Можливо, що ви помилилися у визначенні перетину двох діапазонів. Наприклад, поставили у вираз типу (А3:А6 С4:F7) замість коми пробіл.
  • #Н/Д – скорочення від терміна «невизначені дані». Це значення помилки звичайно спеціально вводять до комірок, щоб запобігти обчисленням у них (наприклад, при відсутності даних). Коли необхідні дані з’являються, їх просто вводять у формулу.

 

Інтерактивний метод «Рецензія»: асистент дає рецензію на випереджувальне завдання.

  1. Закріплення нового матеріалу

Форма роботи: заповнити таблицю

Поняття

Призначення

(опис поняття)

Форма подання

Формула – це…

 

 

Назвіть компоненти, які містить формула.

 

 

З якого символу починається формула?

 

 

Поясніть, де використовують маркер автозаповнення?

 

 

Які типи посилань існують  в електронних таблицях?

 

 

Практична робота.

  1. Повторення правил безпеки праці при роботі за персональним комп’ютером.

 

Форма роботи: опитування ланцюжком «Назвати основні правила безпеки праці за персональним комп’ютером»

Очікувана відповідь:

Правила безпеки  праці в кабінеті інформатики

  • Не можна заходити й перебувати у кабінеті інформатики без викладача.
  • Починати роботу за комп’ютером можна лише за вказівкою викладача.
  • Заборонено самостійно переміщувати комп’ютерну техніку.
  • У випадку виникнення неполадок треба повідомити викладача.
  • Забороняється змінювати налаштування комп'ютера, встановлювати програми без згоди викладача.
  • Забороняється торкатися до роз'ємів системного блоку, кабелів, дротів, розеток і пристроїв заземлення.

 

2). Робота з комп’ютером.

Новітні технології стрімко увірвалися в усі сфери нашого життя, стали такою ж реальністю, як телефон чи комп’ютер. Вони спростили спілкування, стали визначальними в економіці та на виробництві, науці та освіті. Суспільство, яке дбає про своє майбутнє, вчить нас грамотно застосовувати можливості, надані новими інформаційними технологіями.

 

Практичне завдання

Пропоную вам уявити себе власниками ресторану «Губернія». Вам поступило замовлення на харчування (сніданок, обід, вечеря) іноземної делегації з чотирьох осіб. Вам потрібно підрахувати комплексне харчування делегації на 7 днів. На ваших  комп’ютерах є файл під назвою «Практична робота _ Формули.xls». Вам потрібно розв’язати дане завдання, ввести формул замість «?» та підрахувати загальну ціну для замовників.

(Диск D: папка _ Інформатика). На виконання обрахунків 10хв. Роботу перевіряє асистент чи викладач (Додаток 2).  

 

  1. Підведення підсумків уроку.

Перевірка правильності виконання практичного завдання на комп’ютерах. Оголошення та аргументація оцінок.

 

  1. Рефлексія

Сьогодні на уроці я навчився…

Найбільше мені сподобалось…

Мій успіх був …

Електронні таблиці Microsoft Excel я зможу застосовувати в …

 

  1. Домашнє завдання.
  1. Завдання за підручником: Інформатика 11 кл (рівень стандарту), автори Й.Я. Ривкінд, Т.І. Лисенко, Л.А. Чернікова, В.В. Шакотько § 2, п.2.6-2.8.
  2. Підготуватися до практичної роботи по введенню формул  з відносними та абсолютними посиланнями на комірки.
  3. Творче завдання:Використовуючи інтернет-сайт: www.planetaexcel.ru  (Умные таблици) підготувати повідомлення про умовне форматування електронних  таблиць.

 

 

  1. Кросворд
  1. Вводиться в комірку і визначає правила обчислення в ній. (формула)
  2. Те, що утворюють дві або більше виділених комірок. (діапазон)
  3. Лист робочої книги – це електронна … (таблиця)
  4. Повідомлення # ДЕЛ/0 означає, що відбулася спроба поділити на … (нуль)
  5. Для зміни зовнішнього вигляду рядків, стовпців, тексту, чисел тощо треба скористатися пунктом головного меню … (формат)
  6. Знаходяться на перетині рядків та стовпців ЕТ. (комірка)
  7. Упорядкований набір слів, значень стовпця чи рядка (наприклад: понеділок, вівторок, середа, четвер, п’ятниця, субота, неділя). (список)

 

docx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
25 вересня 2019
Переглядів
5815
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку