Конспект виховної години на тему: "Даруйте теплоту сердець"

Про матеріал
Конспект години спілкування до Міжнародного дня людей з інвалідністю. Знадобиться класоводам початкових класів та класним керівникам учнів середнього шкільного віку
Перегляд файлу

Дроздинський ліцей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

на тему:

«Даруйте теплоту сердець»

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Пашкевич Ольга                              Андріївна

 

 

 

 

 

 

Тема. Даруйте теплоту сердець

 

Мета: виховувати в учнів почуття любові, милосердя, доброти до людей, природи, землі-годувальниці; розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбуваються в житті, поваги до людей з обмеженими вадами; заохочувати дітей ставати кращими, бути творцями світу прекрасних та добрих людей.

 

Обладнання: вислови про милосердя і доброту, фото людей з обмеженими можливостями та знаків милосердних організацій, плакат у вигляді сонечка «Добро починається з тебе», відео про дівчинку, хвору на ДЦП, ноутбук, проектор, білий папір, скотч.

 

Форма роботи: година спілкування

 

Хід заняття

І. Вступна частина

1. Організаційний момент.

2. Оголошення теми години спілкування

- Діти, 3 грудня у всьому світі відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю, тому сьогоднішня наша година спілкування присвячена саме людям з обмеженими можливостями, тема якої «Даруйте теплоту сердець».

ІІ. Основна частина

1. Розповідь

- Кажуть, коли народжується людина, Бог запалює зірочку на небі й посилає до новонародженого янгола-охоронця. Уві сні янгол цілує немовля тричі: в чоло – аби воно зростало розумним, у личко, щоб було красивим та груди -  аби здоров’я, любов та доброта вселились у його тіло, серце, душу.  Але, нажаль, не всі дітки отримують від Бога такі дарунки і часто в нашому житті ми можемо зустріти діток хворих, немічних.

2. Перегляд відео про дівчинку, хвору на ДЦП

- Ось перегляньте таку історію про дівчинку, яка не отримала всіх дарунків від Бога.

(Діти переглядають відео)

3. Бесіда за переглянутим відео

- Яке враження справила на вас ця історія?

- Чи винна дівчинка в тому, що з нею трапилось? Поясніть свою думку.

- Чи зустрічалися у вашому житті такі люди?

4. Продовження розповіді вчителя

- Таких випадків багато. Є люди, які хворі на невиліковні хвороби, які не можуть самостійно ходити, рухатися, обділені увагою інших, добрим ставленням до них, діти-сироти та люди похилого віку. (Демонстрація зображень людей з обмеженими можливостями)

D:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Конспект і наочність\sirota.jpgD:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Конспект і наочність\original.pngD:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Конспект і наочність\1242983633_pomoshh.jpgD:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Конспект і наочність\invalid.jpg

 

- Милосердя і доброта – це два крила, на яких тримається людство. Але милосердя втратило сьогодні свої цінності, його зміст звівся в основному до милості. Невже для того, щоб виіскрити доброту із наших сердець, потрібен землетрус чи Чорнобиль або війна в України? Хіба без них не можна бути милосердними? Хіба серед нас немає людей, які потребують допомоги? Звичайно, діти, є. І ми повинні їх бачити, чути, допомагати їм.

   Ще із давніх часів благодійність була в традиціях нашого народу. Цілком природним і закономірним вважалося допомагати знедоленому, нещасному, поділитися шматочком хліба, дати притулок бездомному, захистити старість і немічність, порятувати хворого чи каліку, захистити скривдженого.

   Оглянімося навколо себе. Серед нас живе багато одиноких людей, людей, які цілком або частково нездатні себе обслуговувати, багато калік, сиріт, обездолених, бідних. Важко уявити, що є люди, які страждають не тільки від того, що не щодня мають хліб, через те, що не чують вкрай необхідного «Добрий день!». Їхнє життя багато в чому залежить від нас.

 

5. Бесіда

- Чи задумувалися, діти, ви над тим, що таке доброта, чуйність, добросердечність?

- Чи можете ви сказати про себе, що «я добрий, чуйний»?

- Що ви зробили для того, щоб тим, хто поруч з вами, було добре?

 

 

6. Розповідь про організації милосердя

- Не тільки людям потрібне добро і милосердя, а й тваринам, природі, усьому живому на землі.

   Сьогодні у світі існує безліч товариств, об’єднань, які надають допомогу дітям-інвалідам, сиротам дарують їм своє добро і чуйність.

   Кожен із нас також може їм допомогти бути щасливими. Достатньо тільки побачити в цих людях – людей, в цих дітях – дітей. Ми повинні любити їх, не відвертати від них свого погляду. Адже вони також живуть, і Бог привів їх на цей світ, можливо, для того, щоб зробити нас добрішими, людянішими…

   У світі є безліч символів, знаків, які символізують доброту, милосердя, чуйність, сердечність, добродушність. Ось де-які з них (демонстрація символів милосердя).

D:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Конспект і наочність\103_html_2ee9e0fc.jpgD:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Конспект і наочність\1318586592_default.jpegD:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Конспект і наочність\05507622.jpg

 

7. Створення символа милосердя

- Потрапивши у біду, чи зустрівшись з горем, ми у відчаї звертаємось до Бога, Покровителя світу, щоб він заступився за нас, просимо у Нього здоров’я, милосердя і благодаті.

   Але і ми також повинні творити добро і захищати когось.

   Давайте ми сьогодні з вами створимо свій символ милосердя і нехай він буде у вигляді ось такого сонечка (показую плакат).

(Діти роблять символ)

Послідовність виконання роботи

  1.                   Візьміть однакові аркуші паперу, складіть їх навпіл і без ножиць сформуйте половинку контуру людського тіла.
  2.                   Розгорніть фігурки і напишіть на них (на голові) своє ім’я, а на тулубі п’ять ознак милосердя і доброти (н-д чуйність, милосердя, доброта, благодійність, любов)
  3.                   Прикріпіть їх до промінчиків нашого сонечка

Ось такий у нас вийшов символ. Адже, сонце- це символ тепла і добра. Нехай воно обігріває людей, які потребують тепла і світить усе життя.

 

 

 

 

Добро

 починається

 з тебе

 

 

 

 

  • Дітки, а які слова ви написали на своїх чоловічках?

8. Обговорення висловів

  •                   «Роби добро, бо ти людина»
  •                   «Люби свого ближнього, як самого себе!»
  •                   «Що людям бажаєш, те й сам отримаєш»
  •                   «Раз добром зігріте серце – вік не охолоне»

Тарас Григорович Шевченко

 

ІІІ. Заключна частина

  •           Діти , що ви взяли для себе із сьогоднішньої години спілкування?

   Час невпинно біжить вперед. Збігають хвилини, години, пливуть роки. Хочеться вірити, що у вас все буде гаразд, що слова доброти, почуті сьогодні, ви пронесете крізь усе своє життя.

   Будьте добрими людьми, милосердними, терпеливими. Всім нам нелегко у сьогоднішній скрутний час, але пам’ятаймо, що поруч є люди, яким набагато гірше. А ми можемо хоч на крихту покращити їхнє життя своїм відношенням, усмішкою, теплим поглядом…

   Є правила доброти, які потрібно завжди пам’ятати:

 

 

 

 

 

 

 

D:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\saveme.jpg 

 

  •                Допомагай слабким,

маленьким, хворим, старим,

тим, хто потрапив у біду.

  •                Пробачай помилки іншим.
  •                Не будь жадібним.
  •                Не заздри.
  •                Жалій інших.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Я дарую вам ці сердечка-пам’ятки, щоб вони зігрівали кожного з нас, і тих, хто поруч з нами іде по життєвому шляху. Не жалійте свого тепла для інших.

 

D:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Вих. год. даруйте теплоту сердець\IMG_20141204_143026.jpgD:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\Вих. год. даруйте теплоту сердець\IMG_20141204_145245.jpg

 

D:\5-Б\Вих. год. даруйте теплоту сердець\DSC00142.JPG

docx
Додано
29 жовтня 2022
Переглядів
602
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку